.Νέα κρίση Τουρκίας - Συρίας


Εξοπλισμός και στρατιωτικά εφόδια είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε χθες στο συριακό αεροσκάφος που εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.
Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην Άγκυρα με τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με το αεροσκάφος και απάντησε ότι αφού έγινε η σχετική έρευνα, καταγράφηκε και κατασχέθηκε το εν λόγω υλικό. 
Είπε μάλιστα ότι οι αρμόδιες αρχές ερευνούν τι ακριβώς είναι το υλικό και τόνισε πως «αν παραστεί ανάγκη θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως «δόθηκε στους επιβάτες η δυνατότητα να ξεκουραστούν στην αίθουσα αναμονής, αλλά βγήκαν μόνο μερικά άτομα τα οποία στη συνέχεια επέστρεψαν στο αεροσκάφος. Τους παρασχέθηκαν στο αεροσκάφος και τρόφιμα».
Ο Ερντογάν είπε ότι «σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, τα πολιτικά αεροσκάφη σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μεταφέρουν όπλα, εφόδια και άλλο στρατιωτικό υλικό» και πρόσθεσε: 
«Δυστυχώς παραβιάστηκε αυτή η απαγόρευση. Πρόκειται για εφόδια και στρατιωτικό εξοπλισμό με αποστολέα έναν ρωσικό οργανισμό και παραλήπτη το υπουργείο Άμυνας της Συρίας».
Ερωτηθείς εάν η αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Πούτιν στην Τουρκία οφείλεται στο περιστατικό αυτό, ο Ερντογάν είπε ότι «η επίσκεψη είναι κάτι στο οποίο μείναμε σύμφωνοι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε πριν από τέσσερις μέρες με τον πρόεδρο Πούτιν. 
Οι διπλωματικές αρχές των δύο χωρών, μετά τη συνομιλία αυτή καθόρισαν ως ημερομηνία επίσκεψης την 3η Δεκεμβρίου, πράγμα που ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα. Συνεπώς τα δύο θέματα δεν έχουν μεταξύ τους καμία σχέση».
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει "κίνδυνος" κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, την "αυτοσυγκράτηση" της οποίας "καλωσόρισε", προκειμένου να "αποφευχθεί το ξέσπασμα" μιας ευρύτερης σύρραξης, σε συνέντευξή του στα τηλεοπτικά δίκτυα RFI/France24/TV5Monde.
Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού, ο κ. Ολάντ απάντησε: "Είναι ένας κίνδυνος και η Τουρκία επέδειξε ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση".
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως "θέλω να χαιρετίσω τη στάση των ηγετών της, επειδή υπήρξαν επιθέσεις και προκλήσεις".

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.