.Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ σε συνεργασία με τον ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ


.Γκρεμίζεται το Χρηματιστήριο -Κάτω από τις 900 μονάδες


Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς υποχωρεί από το επίπεδο των 900 μονάδων.
Οπως αναφέρει και το capital τις μεγαλύτερες πιέσεις, στη σύνθεση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δέχονται οι τίτλοι των MIG και Τράπεζα Πειραιώς υποχωρώντας 22,81% και 11,21% αντίστοιχα.

Με απώλειες 8,32% και 8,13% ακολουθούν οι Alpha Bank και ΟΤΕ, ενώ για τις μετοχές των ΕΧΑΕ και ΔΕΗ οι απώλειες διαμορφώνονται σε 7,66% και 7,19% στα 4,22 ευρώ και 6,20 ευρώ αντίστοιχα.

Παρά τη λύση που βρέθηκε για την Κύπρο, οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup διατηρούν τη νευρικότητα στις περισσότερες ξένες αγορές, σχολιάζει στο πρωινό της report η Beta Securities, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποσταθεροποιούν τα τραπεζικά συστήματα στις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.

Για τον δείκτη των τραπεζών (οι μετοχές των Τρ. Κύπρου και Cyprus PB παραμένουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης) οι απώλειες διαμορφώνονται σε 5,11% στις 126,71 μονάδες.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 17,1 εκατ. τεμαχίων, ο τζίρος διαμορφώνεται σε 36,8 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 79 μετοχές υποχρεώνονται σε απώλειες, 15 ενισχύονται και 14 διαπραγματεύονται αμετάβλητες.

.Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «κράζουν» τον Γιάννη Μηλιό για φιλομνημονιακή πολιτική


Σκληρή απάντηση επιφύλαξαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γιάννη Μηλιό για την ανακοίνωσή του αναφορικά με την υπόθεση της Κύπρου και την πρώτη απόφαση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων.

Τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνουν τα λόγια του κ. Μηλιού και υπαινίσσονται ότι με το κείμενό του προτείνει μνημονιακές λύσεις για την Κύπρο.

Χαρακτηριστικά, τον επικρίνουν για την πρότασή του να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, τονίζοντας ότι για να χρησιμοποιήσει ένα κράτος αυτό το μηχανισμό πρέπει να έχει υπογράψει Μνημόνιο.

Προσθέτουν πως ακόμη και να μην προϋπάρχει η υποχρέωση για Μνημόνιο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω ενός μηχανισμού σαν τον ESM, καθώς οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα περνούσαν στην κυριότητα της ΕΚΤ και της ΕΕ.

Εμφανίζονται, ακόμη, αντίθετοι στον χαρακτηρισμό «απομονωτισμός» για προτάσεις που προωθούν την έξοδο από το ευρώ. Σε αυτό απαντούν πως υπάρχουν αρκετές συλλογικότητες εντός ΣΥΡΙΖΑ που ενστερνίζονται προτάσεις εξόδου από το ευρώ και με τέτοιες δηλώσεις ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής απαξιώνει συγκεκριμένες κινήσεις εντός του κόμματος και δεν προωθεί τον αντιμνημονιακό αγώνα.

«Με αυτά που λέει περί "απομονωτισμού", δυναμιτίζει το κλίμα μέσα στις οργανώσεις του κόμματος, αντί να σέβεται το μίνιμουμ της πολιτικής συμφωνίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ (κατάργηση μνημονίων, χαρατσιών, εθνικοποιήσεις, επαναφορά κατώτατου μισθού κ.λπ.)» καταλήγει το κείμενο που υπογράφουν δεκαεννέα μέλη του κόμματος .

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του Γιάννη Μηλιού δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου, έξι ημέρες πριν από την τελική οδυνηρή συμφωνία για την Κύπρο στο Eurogroup.

.Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της Κύπρου


Για χυδαία πρόκληση από πλευράς των κυβερνητικών εταίρων όταν από τη μία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την απόφαση του Eurogroup και την από την άλλη μιλάνε για «εθνικά υπεύθυνη στάση», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του προσθέτοντας ότι: «Είναι συνένοχοι στο έγκλημα κατά του κυπριακού λαού. Και αυτό το κατανοούν όλοι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο».

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της έναντι της Κύπρου, αλλά και εναντίον της ΝΔ γιατί χρησιμοποιεί έναν «μηχανισμό συνειδητής παραπληροφόρησης» για τα τελευταία γεγονότα, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ακόμη λόγο για εγκατάλειψη του κυπριακού λαού από την ελληνική κυβέρνηση. 

Σε αναλυτικό έγγραφό του για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, από την ψηφοφορία στην κυπριακή βουλή, μέχρι την απόφαση του Eurogroup, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαδίδει πως «ακόμη και για την καταστροφή που επέβαλλαν στην Κύπρο, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κόσμος γνωρίζει ότι η πρώτη απόφαση του Eurogroup έκλεισε τις κυπριακές τράπεζες και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα την οικονομία του νησιού. Το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας το οποίο έσπευσε να κλείσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «οι μνημονιακές δυνάμεις στην Ελλάδα ίδρωσαν από το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στην κυβέρνηση το ερώτημα αν θα αποδεχθεί κούρεμα καταθέσεων και στην Ελλάδα, αν αυτό ζητηθεί και υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση Χριστόφια δεν υπέγραψε κούρεμα καταθέσεων και δεν έφτασε ποτέ σε συμφωνία» και ότι αυτό το έχει ομολογήσει ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης σε ενημέρωση της κυπριακής βουλής για το Εurogroup.

Σχετικά με τη συζήτηση για τα δύο δισ. που φέρεται να έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση η Κυπριακή Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει σε δηλώσεις Κύπριων αξιωματούχων που το επιβεβαιώνουν και προσθέτει ότι «είναι σαφές ότι ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός αγωνιούσε μήπως η Κύπρος κερδίσει κάτι σημαντικό γιατί θα κατέρρεε και αυτός και τα ψέματα και η κυβέρνησή του». Επίσης κατηγορεί τον «μηχανισμό προπαγάνδας της ΝΔ» για τις επιθέσεις κατά του κ. Τσίπρα, για το θέμα αυτό σημειώνοντας:

« Υποστηρίζει ο μηχανισμός προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας ότι ο κ. Τσίπρας, ψευδώς αναφέρει ότι "ζητήθηκε από την Ελλάδα να συνδράμει στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα με το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα που προορίζονται για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση το αρνήθηκε μέσω του κ. Προβόπουλου". Στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν άραγε τις εξελίξεις ή ψεύδονται συνειδητά; 

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες, επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά καταγγέλλοντας ότι ενώ η Κύπρος ζήτησε βοήθεια ύψους 2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ήταν άτεγκτος σε ότι αφορά την άρνησή του να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο. 

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι με το PSI η Ελλάδα κούρεψε 5 δισ. κυπριακών χρημάτων αλλά αρνήθηκε να δώσει τα 2 πίσω, με αποτέλεσμα στη συνέχεια η Λευκωσία να αναγκαστεί να προσφύγει για βοήθεια στη Μόσχα».

.«Εθνοκαπηλία και ανευθυνότητα από ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένο»


Επίθεση στη συμμαχία Καμμένου-Τσίπρα κάνει το ΠΑΣΟΚ. 

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Με αφορμή ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σε διάφορες ραδιοτηλεοπτικές συζητήσεις ότι για την κρίση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος ευθύνεται το κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

Η εμπειρία της Κύπρου αντί να οδηγήσει, στην Ελλάδα, τους συνεταίρους της δημαγωγικής ανευθυνότητας και εθνοκαπηλείας στην αυτοκριτική, τους κάνει απροκάλυπτους και άρα αποκαλυπτικούς.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν αναλάβει να υπερασπίζονται με ώμο τρόπο τις επιλογές των προηγούμενων διοικήσεων των κυπριακών τραπεζών και να τις εμφανίζουν ως «θύματα» του ελληνικού PSI!

Τι συμβαίνει άραγε; Άλλαξε η γραμμή τους και είναι τώρα κατά του κουρέματος του ελληνικού δημοσίου χρέους;

Ήθελαν να κουρευτούν όλα τα ελληνικά ομόλογα που ήσαν διεθνώς στα χέρια του ιδιωτικού τομέα με εξαίρεση τις κυπριακές τράπεζες που είχαν, σε σχέση με τον όγκο των καταθέσεων και του ενεργητικού τους, περιορισμένη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα;

Θέλουν να καλύψουν τις προηγούμενες διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών που αγόρασαν -για τους δικούς τους λόγους και όχι για να διευκολύνουν την Ελλάδα- ελληνικά ομόλογα το 2010 από γερμανικές και άλλες τράπεζες που τα πουλούσαν;

Θέλουν να δώσουν διέξοδο υπεκφυγής σε κάποιους για τον τεράστιο όγκο επισφαλών δανείων που χορήγησαν οι κυπριακές τράπεζες, κάτι που επιβάλλει τώρα ανακεφαλαιοποίηση τουλάχιστον τριπλάσια των όποιων επιπτώσεων του ελληνικού PSI;

Μήπως ξεχνούν να υπολογίσουν πόσα κέρδισαν διαχρονικά οι κυπριακές τράπεζες από συναλλαγές με τίτλους του ελληνικού δημοσίου;

Το χειρότερο που μπορούν να κάνουν μέσα στο πολιτικό τους αδιέξοδο οι συνέταιροι της εθνικής ανευθυνότητας -ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- είναι να πλασάρουν, μέσα στην απελπισία τους, τη νέα θεωρία της συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία για την κρίση στην Κύπρο φταίει η Ελλάδα!»

.«Η ΕΕ κινδυνεύει να γίνει γερμανική Ευρώπη»


Για τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει να γίνει «γερμανική Ευρώπη» και το ενδεχόμενο η Γερμανία να υποκύψει στον πειρασμό να επωφελείται μονίμως από την ευρωπαϊκή κρίση προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Καταγγέλλει, μάλιστα, την Γερμανία για «ηγεμονικές επιδιώξεις».

«Έχουμε εργαστεί πολλά χρόνια για να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία, αλλά δεν πρέπει η Ευρώπη των 27 να καταλήξει μια γερμανική Ευρώπη», σημειώνει με έμφαση ο κ. Άσελμπορν.

Και προσθέτει: «Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει την ιστορία, την παράδοση και τα πλεονεκτήματά της. Ειδικότερα οι μικρότερες χώρες της ΕΕ πρέπει να αναζητούν εξειδικευμένους τομείς. Έτσι, το Λουξεμβούργο από την δεκαετία του '60 εξελίχθηκε σε χρηματοπιστωτικό κέντρο, αλλά ανέπτυξε και σημαντική βιομηχανία δορυφόρων και χάλυβα». 

Εκφράζει ωστόσο την ανησυχία του, όταν βλέπει, όπως λέει, οι αναφορές σε «υπέρογκο μέγεθος» να εστιάζονται αποκλειστικά στον χρηματοοικονομικό τομέα. «Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά μια μεγάλη δορυφορική και χαλυβουργική βιομηχανία και μεγάλες τράπεζες - για αυτό και η κατηγορία πονάει τόσο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Άσελμπορν τονίζει ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία προσπαθούν να συρρικνώσουν τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρώπη, αλλά διευκρινίζει ότι της συζήτησης ηγείται το Βερολίνο και, αναφερόμενος στην Κύπρο, σημειώνει ότι υπεύθυνοι για την ιδέα να περιοριστεί ο τραπεζικός τομέας και να χρησιμοποιηθούν οι καταθέσεις για την διάσωση είναι οι Γερμανοί. Προσθέτει δε ότι είναι οι γερμανοί πολιτικοί εκείνοι που πυροδοτούν την συζήτηση και για άλλες χώρες. 

«Δεν γίνεται η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να λένε ‘χρειαζόμαστε χρηματοπιστωτικά κέντρα μόνο στις χώρες μας και όλα τα άλλα πρέπει να εξαφανιστούν’. Κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στο ευρωπαϊκό πνεύμα, ενάντια στην εσωτερική αγορά και στην αλληλεγγύη. Πρόκειται για επιδίωξη ηγεμονίας, η οποία είναι λάθος και μη ευρωπαϊκή», είπε χαρακτηριστικά στο Ρόιτερς.

«Πολύ δύσκολα ανέχομαι τον όρο ‘επιχειρηματικό μοντέλο’», συνεχίζει ο κ. Άσελμπορν, αναφερόμενος στην διατύπωση που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Κύπρο. «Η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει τα πρότυπα για τις άλλες χώρες της ΕΕ. 

Δεν επιτρέπεται, με το πρόσχημα οικονομοτεχνικών ζητημάτων, να υποβάλλονται κάποιες χώρες σε ασφυξία», τονίζει και υπενθυμίζει ότι στο Λουξεμβούργο δραστηριοποιούνται και γερμανικές τράπεζες, ενώ απασχολούνται 150.000 Γάλλοι και Γερμανοί οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά προς και από το Μεγάλο Δουκάτο. 

Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν οι Γερμανοί προσπαθήσουν να συρρικνώσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας του, αυτό «θα είναι κρίμα για το σύνολο της Ευρώπης» και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, το Λουξεμβούργο δεν είναι φορολογικός παράδεισος.

Ο Γιαν Άσελμπορν προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο κάποιοι να μπουν στον πειρασμό να επωφελούνται μονίμως από την κρίση. «Σε βάθος χρόνου, δεν είναι καλό η Γερμανία να δανείζεται με 1,5% και οι άλλες χώρες με τέσσερις και πέντε φορές υψηλότερο επιτόκιο. 

Αυτό θα πρέπει να το έχουν στο νου τους οι Γερμανοί. Είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας».

.Αναμένονται χιλιάδες λουκέτα λόγω της τραπεζικής «ασφυξίας»


Σε απόγνωση βρίσκονται οι κυπριακές επιχειρήσεις, καθώς όλες οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, για δεύτερη εβδομάδα. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αναστολή εργασιών σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, διότι δεν μπορούν πλέον να συναλλάσσονται, λόγω αδυναμίας εισπράξεων και πληρωμών, ενώ οι εκτιμήσεις για το μέλλον τους είναι ζοφερές, καθώς αναμένεται ότι χιλιάδες θα κλείσουν οριστικά...

Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά ήταν «μουδιασμένη». Σήμερα, μετά και την απόφαση στο Eurogroup για τον τρόπο διάσωσης της Κύπρου, ασφυκτιά και επικρατεί, πλέον απόγνωση.

Εκτιμήσεις παραγόντων της κυπριακής αγοράς είναι ότι οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών θα αλλάξουν το πρόσωπο της κυπριακής επιχειρηματικότητας, καθώς αναμένουν το κλείσιμο χιλιάδων εταιρειών, οι οποίες θα πληγούν από την απομείωση των καταθέσεών τους. 

Η αγορά, τα τελευταία δύο χρόνια, είχε ούτως η άλλως 
προβλήματα ρευστότητας και οι τελευταίες εξελίξεις θα δώσουν τη χαριστική βολή σε όσες επιχειρήσεις προσπαθούσαν να κρατηθούν στη ζωή.

Η ένταση του προβλήματος αφορά το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, με την οποία σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν κάποιου είδους σχέση.

Το μόνο ίσως ελπιδοφόρο, για την ώρα, είναι πως, μετά από παρέμβαση του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, το τελωνείο δέχεται επιταγές για εκτελώνιση αγαθών. Πρόκειται για αγαθά τα οποία παραγγέλθηκαν πριν από 15 ημέρες.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Βιομηχανικών Επαγγελματιών Κύπρου (ΠΟΒΕΚ), σε επιστολή της, προς τον υπουργό Εργασίας καλεί τα υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου και Εργασίας να βρίσκονται σε κατάσταση άμεσης αντιμετώπισης πρακτικών θεμάτων και προβλημάτων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του εμπορίου.

Ζητά, επίσης,

- Την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για μείωση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης κατά 50%, ώστε να σωθούν «υγιείς» επιχειρήσεις και να μπορέσουν, μεσοπρόθεσμα, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάκαμψης και ανάπτυξης.

- Τη διάθεση χρηματοδότησης και ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις με χαμηλό επιτόκιο.

- Την αναχρηματοδότηση και επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων, με περίοδο χάριτος και πληρωμής πιο μικρής δόσης. Η εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας από πρακτικές κατασχέσεων είναι απαραίτητη και για οικονομικούς λόγους αλλά και για προστασία και συνοχή του κοινωνικού ιστού.

.«Δεν κερδίσαμε τον πόλεμο εναντίον των Οθωμανών»


Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει το ότι ο ελληνικός λαός ενωμένος συνέτριψε τους Αγαρηνούς και τους πέταξε έξω από τη χώρα, υποστήριξε με «αιρετική διάθεση», ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υποστηρίζοντας ότι αν δεν είχε υπάρξει η επέμβαση των ξένων δυνάμεων και η ναυμαχία του Ναυαρίνου, δεν θα είχε υπάρξει ελληνικό κράτος. «Δεν τον κερδίσαμε τον πόλεμο...», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ακούς ότι ο ελληνικός λαός ενωμένος συνέτριψε τους Αγαρηνούς και τους πέταξε έξω από τη χώρα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Από το 1823 μέχρι το 1827, που είχε τελειώσει η Επανάσταση, μετά από μια σειρά από επεισόδια, όπως η κάθοδος του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, η ελληνική Επανάσταση είχε σχεδόν τελειώσει», σημείωσε ο πρώην υπουργός μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα». 

Και συνεχίζοντας τα μαθήματα ιστορίας, όπως έκαναν πρόσφατα το ΠΑΜΕ και η Χρυσή Αυγή, πρόσθεσε:

«Τότε επήλθε η ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπου οι μεγάλες δυνάμεις εκείνης της εποχής, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, συνέτριψαν τον Οθωμανικό στόλο και επέβαλλαν την ύπαρξη κάποιου κράτους. Η Επανάσταση είχε τελειώσει. 

Αυτό δεν καταλύει τον ηρωικό της χαρακτήρα. Δε σημαίνει ότι άμα χάσεις ένα πόλεμο δεν είσαι εξίσου ήρωας από όταν τον κερδίζεις, αλλά δεν τον κερδίσαμε τον πόλεμο. Αυτό που αποκρύπτεται συστηματικά είναι ότι ένας από τους λόγους που είχαμε υποστεί αυτή την εξέλιξη, είναι ότι είχαμε κάνει εμφύλιο πόλεμο».

Σε σχέση με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Κύπρο. ο κ. Πάγκαλος παρατήρησε: «Επιστρέφει ο κ. Αναστασιάδης στην Κύπρο, εξηγεί στο σχέδιο, εισάγεται στη Βουλή και το κόμμα του προέδρου το καταψηφίζει. Το καταλαβαίνετε αυτό; Μπορείτε να το εξηγήσετε; Τι είδους σύστημα είναι αυτό; Τι κύρος μπορεί να έχει κάποιος που εκπροσωπεί αυτό το σύστημα;»

Και καταλήγοντας σημείωσε ότι «συμβαίνει αυτό που θα συνέβαινε αν κυβερνούσε για μια μέρα ο κ. Τσίπρας. Οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον χρήματα, τα ΑΤΜ γίνονται περιπέτεια και μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα και κάτω από αυτή την κατακραυγή, επιστρέφει η Κύπρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και υφίσταται νέα λύση. 

Θα σας πω όμως κάτι. Κάθε λύση στην Ε.Ε., όταν έχεις κάνει τον γκιουλέκα και έχεις απομονωθεί, θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη».

.Ι. Στουρνάρας: "Μικρές οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία"


Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, ότι υπογράφηκε λίγο πριν τις 14.00, στην Κύπρο, συμφωνία για την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από τον Όμιλο Πειραιώς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εξασφαλίζονται οι καταθέσεις των Ελλήνων σε αυτές».

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι έγινε ολονύκτια προσπάθεια για να είναι έτοιμα τα νομικά κείμενα. Όταν ο κ. Παπούλιας του ζήτησε τις εκτιμήσεις του για τις αποφάσεις του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Πιστεύω πως επελέγη η πλέον εφικτή λύση και απεφεύχθη η καταστροφή για έξοδο από το ευρώ. Θα ήταν η χειρότερη λύση. Μπορεί να είναι επώδυνη αλλά η επόμενη θα ήταν ακόμα χειρότερη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον κ. Στουρνάρα ότι, χθες, έκανε ορισμένες επικρίσεις προς τους Ευρωπαίους για την επιλεκτικότητα την οποία έδειξαν. 

Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι υπάρχει πρόβλημα με οικονομικά κέντρα off shore, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην Ευρώπη και πρέπει να εξαλειφθούν, αλλά, όπως τόνισε «υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίσαμε στο καμίνι του Eurogroup.

«Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία;» ρώτησε ο κ. Παπούλιας και ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «μικρές επιπτώσεις θα υπάρχουν αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε».
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί πιθανό "κούρεμα" καταθέσεων στο μέλλον και σε άλλη χώρα, πλην της Κύπρου, μετά τις ανησυχίες που πυροδότησαν οι αρχικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στουρνάρας, αφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις πραγματικές διαστάσεις των δύο δραματικών συνεδριάσεων των Ευρωπαίων υπουργών, τόνισε ότι «η Ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής και πως διευκρινίστηκε στη συνεδρίαση ότι η συγκεκριμένη λύση αφορά μόνο την Κύπρο».

Σε άλλη ερώτηση, αν αυτό συμβεί εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, καθώς το ζήτημα συζητήθηκε μόνο για την Κύπρο, της οποίας το τραπεζικό σύστημα είναι ιδιάζον».

.Μ. Σαρρής: Μπορεί και γύρω στο 40% οι απώλειες για τους μεγαλοκαταθέτες


Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής δήλωσε σήμερα ότι η διάρκεια των ελέγχων για να προληφθούν μεγάλες εκροές κεφαλαίων από το νησί "είναι θέμα εβδομάδων".
"Πιστεύω ότι μιλάμε για ένα θέμα εβδομάδων. Αυτή είναι η αίσθησή μου", δήλωσε ο κ. Σαρρής μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο κύπριος υπουργός δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι εκροές θα είναι πιο ελεγχόμενες όσο πραγματοποιείται πρόοδος στην εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για τη διάσωση της Κύπρου.

Ο κ. Σαρρής δήλωσε ακόμη προς το ραδιόφωνο του BBC πως οι μεγάλοι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών μπορεί να χάσουν περίπου το 40% των καταθέσεών τους στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.

"Μπορεί να είναι εκεί γύρω, όμως δεν θέλω να προκαταλάβω", δήλωσε ο κ. Σαρρής προσθέτοντας πως ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. "Ωστόσο αυτά που έχω δει υποδηλώνουν έναν αριθμό εκεί γύρω".

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.