.Τις απολύσεις στο Δημόσιο προσπαθεί να αποφύγει η Κυβέρνηση


Σε διαρκείς επαφές βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρυθμίσης κ. Αντώνης Μανιτάκης για τις συγχωνεύσεις φορέων του δημόσιου τομέα και τις εξοικονομήσεις από την καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσωπικού του Δημοσίου.
Σημειώνεται πως η τρόικα θεωρεί πως μπορεί να προκύψει μεγαλύτερη εξοικονόμηση από παρεμβάσεις στα υπουργεία Υγείας και Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως που δύναται να κάλυψει μέρος της απόκλισης των 2 δισ. ευρώ, 

που χωρίζει την Κυβέρνηση και τους δανειστές και καθυστερεί το κλείσιμο των παρεμβάσεων ύψους 13,5 δισ. ευρώ για την διετία 2014 -2015. Ειδικά, το ΔΝΤ ζητεί απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθετες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Η διαπραγμάτευση των κυβερνητικών στελεχών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εστιάζεται στο να επιτευχθεί συμβιβασμός, που θα περιορίσει τη διαφορά των δύο πλευρών κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στις εξοικονομήσεις από τη διαθεσιμότητα, τις καταργήσεις οργανικών θέσεων, τις συγχωνεύσεις φορέων και τις περαιτέρω μειώσεις αμοιβών. Η Κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις 15.000 υπαλλήλων, όπως ζητεί η τρόικα, και υποστηρίζει ότι η διαθεσιμότητα έχει χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος από τις απολύσεις.

Στις άμεσες ενέργειες της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται ο περιορισμός του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις, 

οι παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, ο περιορισμός των πρόσθετων μισθολογικών παροχών, η επαναξιολόγηση των μη-μισθολογικού χαρακτήρα δαπανών, με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των κονδυλίων για μεταβιβάσεις πόρων σε νομικά πρόσωπα, 

και ο περιορισμός των μεταβιβάσεων του κράτους προς τους λοιπούς υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης και μόνο για τηναντιμετώπιση των απολύτως ανελαστικών δαπανών τους.

.Στα 2,5 δισ. ευρώ η διαφορά κυβέρνησης-τρόικας


Στα 2,5 δισ. ευρώ παραμένει η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και αφορά εξολοκλήρου το 2013.

Όπως τόνισε το εν λόγω στέλεχος στις σημερινές συναντήσεις με την τρόικα η διαπραγμάτευση πήγε κάπως καλύτερα, αλλά η διαφορά παραμένει.

«Είναι μεγάλη η διαφορά», τόνισε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί οι περικοπές των δαπανών του 2013 να μη γίνουν 9,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη αποκάλυψε πως δανειστές και κυβέρνηση διαφωνούν πάνω στο μακροοικονομικό σενάριο καθώς η τρόικα επιμένει για ύφεση 5% το 2013 και το υπουργείο Οικονομικών την τοποθετεί στο 4%.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Bild ο οποίος δήλωσε ότι είναι πολύ αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει φρέσκα χρήματα από το πακέτο στο τέλος Οκτωβρίου το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να μη δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου».

.Στην Βουλή οι Διώτης και Στασινόπουλος του ΣΔΟΕ


Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα προσέλθουν το μεσημέρι διαδοχικά οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, Γ. Γιώτης και ο νυν Σ. Στασινόπουλος, προκειμένου να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη με την περίφημη «λίστα Lagarde».
Συμφωνα με πληροφοριες, εάν κριθεί αναγκαίο από την σημερινή ακρόαση, δεν αποκλείεται να κληθούν στην ίδια επιτροπή και οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος.
Η λίστα Λαγκάρντ θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί ως βάση για περαιτέρω έρευνα ακόμη και αν αποτελεί προιόν υποκλοπής, σύμφωνα με δικαστικές και νομικές πηγές .Διευκρινίζουν πάντως ότι η μόνη συνταγματική απαγόρευση αφορά στην χρήση προϊόντων υποκλοπής στα δικαστήρια τα οποία δεν αποδέχονται ως αποδεικτικά μέσα.

«Δεν πιστεύω να υπάρχει υπουργός που να μην έχει δει τη λίστα. Όλοι το είδαν και όλοι είχαν γνώση του εγγράφου»,
 

.«Μεγάλο κενό στις διαπραγματεύσεις»


Την εκτίμηση ότι μέχρι το Γιούρογκρουπ της 8ης Οκτωβρίου θα έχει κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, καθώς θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός και αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, 
όπου μετέβη αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα, την Τετάρτη. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε την ύπαρξη «μεγάλου κενού» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που όπως είπε είναι σε καλό δρόμο. 

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να έρθει πάρα πολύ γρήγορα» ενώ ερωτηθείς για τις λίστες ονομάτων επεσήμανε ότι αυτό δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις και δεν έχουν επηρεάσει την πορεία τους.
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αναμένει την έκθεση της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με δήλωσή του η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild».
Στόχος να κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ 

Με ορίζοντα το Γιούρογκρουπ της 8ης Οκτωβρίου εργάζονται  κυβέρνηση και τρόικα, όπως δήλωσε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, μετά τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των δανειστών, ενώ αποκάλυψε πως «βασικός στόχος είναι να κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ μέχρι το Γιούρογκρουπ.  
Έως τότε οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές θα είναι συνεχείς. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, βρίσκονται τόσο το διαρθρωτικό όσο και το δημοσιονομικό κομμάτι. 

«Τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου, ενώ ερωτηθείς για το πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, απάντησε χαρακτηριστικά «βλέποντας και κάνοντας». 

.Η Άγκυρα βομβάρδισε στόχους στο έδαφος της Συρίας


Η Τουρκία βομβάρδισε σήμερα στόχους εντός του συριακού εδάφους σε αντίποινα για την επίθεση με όλμους που προέρχονταν από τη Συρία και προκάλεσε τον θάνατο πέντε αμάχων σε τουρκική παραμεθόριο κοινότητα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η επίθεση αυτή αποτελεί μία άμεση απάντηση των ενόπλων δυνάμεών μας, οι οποίες βομβάρδισαν κατά μήκος της μεθορίου στόχους που είχαν εντοπισθεί από τα ραντάρ», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Ερντογάν.

Έκτακτη σύνοδο των μελών του συγκάλεσε το ΝΑΤΟ μετά από τουρκικό αίτημα.

.«Μείζον πολιτικό θέμα», για τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»


 «Το γεγονός ότι επί δύο χρόνια οι δύο υπουργοί Οικονομικών, που εισηγήθηκαν τα πιο καταστροφικά μέτρα που έχει γνωρίσει ο τόπος, είχαν στα συρτάρια τους λίστα φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να θεωρήσουν σκόπιμο να 

ενημερώσουν τη Βουλή, συνιστά μείζον πολιτικό θέμα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τη λίστα "Λαγκάρντ".
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι «συγκάλυψαν μια τέτοια υπόθεση, με την ίδια ευκολία που πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις», 
ενώ «στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, βάσει παρόμοιων στοιχείων, εισέπραξαν για λογαριασμό των χωρών τους αξιοσέβαστα ποσά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι «οι δικαιολογίες του κ. Βενιζέλου για τους λόγους που δεν αξιοποιήθηκε η λίστα στερούνται σοβαρότητας και είναι πολιτικά απαράδεκτες» 
και «ενδεικτικές μιας πολιτικής που βάζει στο στόχαστρό της τα ασθενέστερα στρώματα για να κάνει πλάτες στους ισχυρούς».

.Για εξευτελισμό του πολιτικού συστήματος, έκανε λόγο ο Θ. Μαργαρίτης


«Είναι πραγματικά ο εξευτελισμός του πολιτικού συστήματος. Η Δημοκρατική Αριστερά, στο διάστημα που περνάμε, θα προσπαθήσει να έχει μια μετριοπαθή στάση στα ζητήματα της οικονομίας, που είναι εξαιρετικά δύσκολα, 

αλλά στα ζητήματα της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και του κράτους θα είναι μια δύναμη ακραία, θα έλεγα αριστερίστικη» δήλωσε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, αναφερόμενος στη "λίστα Λαγκάρντ".

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε πως «ακόμα και προϊόν υποκλοπής να είναι η λίστα, οφείλουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, να κινηθούν είτε σε συμφωνία, είτε σε αυστηρή αντιμετώπιση, με όλους όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους παρανόμως και να εξοικονομήσει χρήματα το ελληνικό κράτος».

Ο κ. Μαργαρίτης εκτίμησε ότι κανείς δεν "άγγιξε" τη λίστα γιατί «προφανώς υπάρχουν υψηλά ονόματα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στον επιχειρηματικό χώρο, πιθανώς και στην πολιτική και επομένως έγιναν όλες οι προσπάθειες να συγκαλυφθούν» 

και σημείωσε πως «είναι προφανές ότι στην προσπάθεια να αναζητήσουμε πολλούς Έλληνες που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι αυτοί που τα έβγαλαν τα χρήματά τους έξω, μερικοί παρανόμως και άλλοι λιγότερο, 
δεν θα είναι μόνο από τις ισχυρές τάξεις της χώρας, είτε στην πολιτική, είτε στην κοινωνία, αλλά και από τις μικρομεσαίες κατηγορίες συμπολιτών μας».

.Καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανέργους από το νέο portal του ΟΑΕΔ


Τη δυνατότητα αυτόματης σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, προσφέρει η νέα διαδικτυακή πύλη (portal) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Με αυτόν τον τρόπο, οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να προσλάβουν εργαζομένους μπορούν να αναρτούν αγγελίες κενών θέσεων εργασίας και όσοι αναζητούν εργασία να καταχωρούν τα βιογραφικά τους σημειώματα. 

Μέσω της μηχανής αναζήτησης κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών σημειωμάτων, πραγματοποιείται, ηλεκτρονικά, σύζευξη κενών θέσεων με τα βιογραφικά που έχουν καταχωρηθεί, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς και με ενημέρωση και των δύο μερών για τα αποτελέσματα της αναζήτησης. 

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μπορούν να εξυπηρετηθούν από τη μηχανή αναζήτησης του portal, είτε ανταλλάσσοντας στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας και τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που υποβάλλονται, 

είτε ελέγχοντας τα στοιχεία των ανέργων, μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών (web services) για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης ή για την έκδοση βεβαιώσεων ανεργίας και επιδότησης, με τη μεταφορά στοιχείων από τη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος εξυπηρέτησης ανέργων και εργοδοτών.

.Η Κίνα είναι το επόμενο ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, σύμφωνα με νέο βιβλίο


Η κυρίαρχη ανάγνωση της οικονομικής ανόδου της Κίνας τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι ότι μια κομμουνιστική χώρα ασπάστηκε την οικονομία της αγοράς, όπως έγινε με την πρώην σοβιετική αυτοκρατορία. 
Ολόκληρος ο πλανήτης συντάχθηκε λοιπόν πίσω από τον δυτικό καπιταλισμό, γιατί το μοντέλο αυτό είναι το μόνο που εξασφαλίζει την ευημερία και την ανάπτυξη.

Η ανάγνωση αυτή απορρίπτεται από τον γάλλο καθηγητή Μισέλ Αλιετά και την ερευνήτρια Γκούο Μπάι σε ένα βιβλίο που προτείνει μια τελείως διαφορετική ερμηνεία των «μεταρρυθμίσεων» που ξεκίνησαν με την επιστροφή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ στην εξουσία, το 1978 («Ο κινεζικός δρόμος. Καπιταλισμός και αυτοκρατορία», εκδ. Odile Jacob). 

Οι δύο συγγραφείς ανατρέχουν στην κινεζική ιστορία και θέτουν ένα ουσιαστικό ερώτημα: γιατί η Κίνα, πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο το 1820, δεν ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με την Ευρώπη στον ενάμιση αιώνα που ακολούθησε;

 Οι οικονομικές μεταβολές, απαντούν, δεν εξηγούνται αν δεν ληφθεί υπόψη η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους θεσμούς, κοινωνικούς και πολιτικούς, και τις οικονομικές δομές.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.