.Οι άβολες αλήθειες

Υπάρχει μία δυσκολία στην Ελλάδα να γίνει αποδεκτή η εξίσωση, η παραλληλία ή έστω η αντιστοιχία των εγκλημάτων ναζισμού και σταλινισμού. Χθες, ήταν η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων τόσο του Ναζισμού όσο και του Σταλινισμού, μία ημέρα που καθιερώθηκε το 2009 και που, κυρίως, στις πρώην κομμουνιστικές χώρες έχει μεγάλη αποδοχή. Ας μιλήσει κανείς σε έναν Βούλγαρο, Ρουμάνο ή Πολωνό για τον σταλινισμό και ας περιμένει την απάντηση που θα δεχθεί... Οσο τυπικές και αν είναι οι Ημέρες Μνήμης, άλλο τόσο είναι και συμβολικές, με την έννοια ότι καλλιεργούν ένα κοινό κτήμα και εν προκειμένω κρατούν ψηλά στην ατζέντα τον κίνδυνο του ολοκληρωτισμού.

Ανέκαθεν ήταν προβληματική η σύμπλευση της ελληνικής κοινής γνώμης με τη δυτικοευρωπαϊκή σε θέματα καταδίκης της κομμουνιστικής βίας. Ο αντικομμουνισμός είναι διαφορετικός από τον ρεαλισμό. Ο πρώτος είναι αντίδραση του θυμικού, ο δεύτερος είναι γνώση και είναι λόγος. Ας σκεφτεί κανείς πόσο διαφορετική ήταν η πρόσληψη της πολωνικής κρίσης το 1981-83 από τα δυτικοευρωπαϊκά και από τα ελληνικά ΜΜΕ. Κυρίως, όμως, από την κοινή γνώμη, που είχε διαμορφωθεί από το περιεχόμενο των ειδήσεων εκείνη τη μακρινή εποχή και την τεχνολογικά πρωτόγονη με τα σημερινά μέτρα.

Η Πολωνία ήταν σε στρατιωτικό νόμο, οι Ευρωπαίοι πολίτες διοργάνωναν αγρυπνίες με κεριά σε πλατείες μεγάλων πόλεων υπέρ των Πολωνών που δοκιμάζονταν, αλλά η Ελλάδα ήταν συντονισμένη σε άλλη συχνότητα. Παρακολουθούσε, μεν, αλλά με τη συνήθη καχυποψία. Υπήρχε, όπως υπάρχει και τώρα, ένα μάγκωμα.

Είναι ίσως ενδεικτικό της ελληνικής κουλτούρας. Και ίσως είναι μία αφορμή να σκεφτεί κανείς και πάλι το στερεότυπο για την κυριαρχία των ιδεών της ηττημένης στρατιωτικά Αριστεράς. Αλλά, όταν μιλάει κανείς για τα εγκλήματα του σταλινισμού, τα οποία ούτε εικασίες είναι ούτε ανοικτά σε ερμηνείες, γιατί πρέπει να ενοχλείται η Αριστερά, ακόμη και το ΚΚΕ; Γιατί εμφανίζονται θιγμένοι ή γιατί αλλάζουν τη συζήτηση; Οταν στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη αυτό το «μάγκωμα», ή όταν πρέπει ένα δημόσιο πρόσωπο να οπλιστεί με θάρρος για να μιλήσει για ιστορικά ζητήματα του παρελθόντος, τότε είναι αντιληπτό ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση που πρέπει, ως κοινωνία, να διανύσουμε.

Είναι εντυπωσιακά μεγάλο το ποσοστό των Ελλήνων ψηφοφόρων που ψηφίζουν κόμματα που πρεσβεύουν ολοκληρωτικές ιδεολογίες, ή κόμματα με ολοκληρωτικές ή αντικοινοβουλευτικές καταβολές. Κατά κανόνα, είναι ένα φαινόμενο μαζικού ψυχισμού. Στην Ελλάδα, ενοχλεί ιδιαίτερα να λέγονται οι αλήθειες που δεν βολεύουν. Σε αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμη αυτή η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης.

.Ποιος θα εκφράσει πολιτικά αυτή την Ελλάδα;

Εχοντας κατά νουν τη σημερινή στήλη, ξεκίνησα από το πρωί να φτιάχνω στο μυαλό μου μίαν εξόχως διεξοδική και διεισδυτική ανάλυση της πολιτικής κατάστασης (ταρατατζούμ!), η οποία κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Ολα είναι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του· ο μόνος παράγων που λειτουργεί υπέρ τους είναι η βλακεία του ελληνικού λαού. Εχω ακλόνητη εμπιστοσύνη στην τελευταία, οπότε περιττεύει να σας κουράζω με την «εξόχως διεξοδική και διεισδυτική» ανάλυσή μου. Την πετάω στο καλάθι και πάμε σε ελαφρότερα...
Ο αθλητισμός, τα σπορ όπως λέμε, για μένα έχασε κάθε ενδιαφέρον αφότου καταργήθηκαν οι μονομαχίες κατά τα πρότυπα της αυτοκρατορικής ρωμαϊκής παράδοσης. Κάποιες φορές, μάλιστα, διερωτώμαι μήπως το σημείο αυτό, η καμπή της εξέλιξης μετά την οποία τα σπορ χάνουν το ενδιαφέρον τους, βρίσκεται στην κατάργηση της δουλείας – αλλά ας μην προχωρώ σε περιττές προκλήσεις με σκέψεις για το βάρος των οποίων δεν είμαι ακόμη ώριμος. Εκεί που θέλω να φθάσω με όλα αυτά είναι ότι οι Ολυμπιακοί δεν με ενδιαφέρουν και ποτέ δεν τους παρακολουθώ. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν αντιλαμβάνομαι τα σημαντικά όταν συμβαίνουν στους Ολυμπιακούς· και το αξιοσημείωτο στους τελευταίους ήταν ο αριθμός, κυρίως δε η ποιότητα των μεταλλίων, που κέρδισε η ελληνική ομάδα.

Αναφερόμενος στην ποιότητα, εννοώ τη βασική διάκριση από ανάλογες επιτυχίες του παρελθόντος, δηλαδή τις συνθήκες υπό τις οποίες τέθηκαν οι βάσεις γι’ αυτά τα μετάλλια. Οι Ελληνες ολυμπιονίκες του Ρίο δεν είχαν από πίσω τους το σύστημα που είχε στηθεί επί ΠΑΣΟΚ. (Από μία λογοτεχνίζουσα μορφή του κινήματος με τάση στον επικό λυρισμό, αλλά ας αφήσουμε τη σκόνη του παρελθόντος στην ησυχία της...) Εκείνο το σύστημα είχε δύο βασικούς πυλώνες.
 Πρώτον, κάτι πονηρόφατσες προπονητές, γνώστες των νεοτέρων επιτευγμάτων της φαρμακολογίας και, δεύτερον, μία ποικιλία γενναίων κινήτρων για τους ολυμπιονίκες. Ηταν ένα ανατολικοευρωπαϊκό σύστημα, όπως θα το λέγαμε με ορολογία Ψυχρού Πολέμου, σε εγχώρια εκδοχή ΠΑΣΟΚ. (Δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο παρά μόνο ΠΑΣΟΚ, διότι μόνον ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάλαβε καλύτερα από κάθε άλλον πόσο βασικό στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων είναι το κόμπλεξ των αδικημένων της Ιστορίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, και σφράγισε την εποχή του.)

Οι ολυμπιονίκες του Ρίο προέρχονται από μια Ελλάδα που έχει βαρεθεί τον εαυτό της μετά από έξι χρόνια ανακύκλωσης αποτυχημένων πολιτικών εξόδου από την κρίση. Προέρχονται από μια χώρα η οποία σαπίζει. (Αν βρίσκετε υπερβολικά δραματικό το ρήμα, θυμηθείτε τι είδους άνθρωποι αποτελούν σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή – ανθρωπολογικά, εννοώ, την πλειοψηφία. Θυμηθείτε επίσης ποιος είναι πρωθυπουργός της Ελλάδος και με ποια προσόντα πήρε τη θέση...)
 Οι εφετινοί ολυμπιονίκες προέρχονται από μια Ελλάδα από την οποία ό,τι καλύτερο υπάρχει σε ανθρώπινο δυναμικό φεύγει για να γλιτώσει. Οι πιο νέοι, πιο μορφωμένοι και πιο τολμηροί, όσοι δηλαδή έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα από τους άλλους να διαμορφώσουν το μέλλον το δικό τους και των γύρω τους, φεύγουν έξω.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ό,τι πέτυχαν οι ολυμπιονίκες του Ρίο το έκαναν με τον εαυτό τους και για τον εαυτό τους. Οι διακρίσεις που κατέκτησαν είναι ένας θρίαμβος της ατομικής προσπάθειας. Είναι ό,τι αντίθετο προς τις αξίες αυτής της κυβέρνησης, όπως καθρεφτίζονται στο κατατονικό και σκοτεινό βλέμμα του καταθλιπτικού υπουργού που θεωρεί την αριστεία ρετσινιά.
Φυσικά, οι δουλοπρεπείς πολιτικοί –λιγούρια της δημοσιότητας– όρμησαν εκ των υστέρων και έπιασαν το γλείψιμο μετά μανίας. Σαν τα παιδάκια στις αρχές της δεκαετίας του 1950, που έτρεχαν πανηγυρίζοντας πίσω από τις κούρσες, όταν κατά τύχη περνούσε καμιά από αυτές από δρόμο της γειτονιάς τους. (Λέγονται «κούρσες», διότι τότε υπήρχαν μόνο τα επιβλητικά και τεραστίου μεγέθους αμερικάνικα τετράτροχα οχήματα. Δεν είχαν βγει ακόμη τα «αυτοκίνητα»…)
 Σε όλο αυτό, δεν έλειψαν και κάποιες στιγμές σπάνιας (ελληνικής) ομορφιάς, όπως ο δήμαρχος εκείνος που έσπευσε να ισοπεδώσει τον σκουπιδότοπο όπου προπονείτο η Κορακάκη μόλις την επομένη της κατάκτησης του μεταλλίου. Προφανής σκοπός ήταν να εξαφανισθούν τα τεκμήρια της ξεφτίλας των συνθηκών μέσα στις οποίες προετοιμάστηκε το μετάλλιο της αθλήτριας. Το περιστατικό ήταν σίγουρα η επιτομή της πατροπαράδοτης ελληνικής καραβλάχικης κουτοπονηριάς.
Το νόημα της ανέλπιστα καλής συγκομιδής διακρίσεων από τους Ολυμπιακούς είναι ότι μέσα από την προχωρημένη σήψη της εποχής της Μεταπολίτευσης (γιατί ακόμη εκεί βρισκόμαστε) μπορεί να αναδεικνύονται παρόμοιες περιπτώσεις ατομικής προσπάθειας και αριστείας· και αυτές στρέφουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας στο είδος των αξιών που έχουμε ανάγκη για να ξεπεράσουμε την κρίση. 
Γιατί αυτό που μας εμποδίζει να ξεφύγουμε είναι η αντοχή ενός διεφθαρμένου συστήματος, βασισμένου στον κολλεκτιβισμό των τεμπέληδων και στη θεσμοθέτηση της ήσσονος προσπαθείας. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αυτή την Ελλάδα που την είδαμε να διακρίνεται στο Ρίο επιτέλους ποιος θα την εκφράσει πολιτικά; Και εννοώ να την εκφράσει ευθέως και θαρρετά, χωρίς ντροπή και δήθεν δημοκρατικές ενοχές.

Τη στιγμή ακριβώς που τελειώνω την παράγραφο παραπάνω, συνειδητοποιώ ότι ο ενοχλητικός θόρυβος που έρχεται από το ανοικτό ραδιόφωνο, όσο γράφω συγκεντρωμένος, είναι η φωνή του κ. Σταϊκού (ρ)α, πολιτικού ο οποίος επιβιώνει ακόμη, πάντα ο ίδιος –άχρους, άοσμος, άγευστος– από την εποχή του Κωνσταντίνου του Ακάματου. Ως συνήθως, μιλάει και δεν λέει τίποτε. Ως συνήθως, λοιπόν, και εγώ σηκώνομαι από τη θέση μου, εκφωνώ την αρμόζουσα στην περίσταση γλαφυρότητα και κλείνω το ραδιόφωνο.

.Τους κατσαπλιάδες τους πολεμάς με τα όπλα τους

Έχουμε γράψει πολλά για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, για την προσπάθεια να μην υπάρξει κανενός είδους διάσπαση στην τελική ευθεία προς τη μεγάλη μάχη. Έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική στον Καραμανλή και το περιβάλλον του για τις υπονομευτικές κινήσεις που κάνουν και που δεν συνάδουν με στελέχη της κεντροδεξιάς που πρέπει να κάνουν τα πάντα για να φύγει ο αριστερός κατσαπλιαδισμός.
Είναι σίγουρο ότι οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος γνωρίζει ότι αν η ΝΔ πάει διασπασμένη, διχασμένη ή με στελέχη να μη μιλούν μεταξύ τους, απλά θα κάνουν το καλύτερο δώρο στον Τσίπρα. Ωστόσο, καλή είναι η ενότητα της παράταξης αλλά δεν… τρώγεται. Τι εννοούμε; Ότι αν δεν υπάρχει αφήγημα αληθινό και υλοποιήσιμο, αν δεν συγκινήσει τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι αν δεν καταφέρει να μπει στις καρδιές της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού τότε θα έχει πρόβλημα.
Καλές οι δημοσκοπήσεις, καλές οι μετρήσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καλή η μεγάλη συσπείρωση, αλλά χρειάζεται και μυαλό, ιδέες, πολιτικός τσαμπουκάς και καλά αντανακλαστικά. Και δυστυχώς δεν τα έχουμε δει αυτά από την ηγεσία της ΝΔ. Η αλλαγή έδρας, οι διαρροές ότι «βάζουμε τάξη στο κόμμα, θα βάλουμε τάξη και στη χώρα» είναι καλά κι άγια, αλλά σίγουρα δε φτάνουν. Σαν πολύ…χαλαροί δεν είναι εκεί στο κόμμα; Λες και πάμε να παίξουμε σε κανένα γήπεδο τένις κι όχι να πολεμήσουμε σε καμιά αλάνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λάθη και μπορεί να κοστίσουν στο κόμμα. Δεν μπορεί να μην έχει καταφέρει να συγκροτήσει μια ισχυρή ομάδα που θα βγει μπροστά, θα κάνει περιοδείες, θα αντιπαρατεθεί σκληρά στα κανάλια και στη Βουλή και δεν θα αρκείται σε χαζοχαρούμενες τοποθετήσεις και ερωτήσεις για τα μάτια του κόσμου.
Γιατί πρέπει δηλαδή να περιμένουμε τη ΔΕΘ για να ακούσουμε τι θα πει ο Κυριάκος; Κατ’ αρχάς ότι κι αν υποσχεθεί τότε θα συγκρίνεται με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του Τσίπρα, επομένως επικοινωνιακά θα καεί. Θα λέει ο κόσμος ότι και η ΝΔ ίδια είναι και όλο υποσχέσεις κάνει.
Εν ολίγοις πρέπει από τώρα να μάθουμε ποιες είναι οι θέσεις του Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ π.χ. Η κυβέρνηση διέρρευσε ότι ο Τσίπρας θα ανακοινώσει κατάργησή του και αντικατάσταση με άλλον φόρο για τη μεγάλη περιουσία. Η ΝΔ τι δεσμεύσεις κάνει επ’ αυτού; Γιατί αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον πρωθυπουργό;
Τι λέει η ΝΔ για τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων; Τι λέει για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών; Ποια είναι η θέση τους για το πώς θα κλείσει η δημοσιονομική τρύπα; Αφήνει τον Τσίπρα να κάνει προεκλογικά ρουσφέτια όπως η πρόσληψη των επιτυχόντων του 1998 και δεν ξεσηκώνει τον κόσμο που καλείται να πληρώσει ξανά μισθούς για υπαλλήλους που θα στρογγυλοκαθίσουν στα υπουργεία και θα ζητήσουν και αποζημιώσεις κι από πάνω γιατί δεν προσλαμβάνονταν εδώ και 16 χρόνια;
Τι λέει ο Κυριάκος για τους πρόσφυγες που σύμφωνα με τον Μουζάλα θα φτάσουν καμιά 200αριά χιλιάδες αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία;
Τι λέει για τις τηλεοπτικές άδειες; Θα τις καταργήσει και θα ξαναδώσει στο παλιό μιντιακό σύστημα την πίτα;
Ο λαός θέλει να μάθει για όλα, τι να περιμένει και πώς θα υλοποιηθεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Όσο η ΝΔ συνεχίζει να είναι… μαλθακή, αργή στις αντιδράσεις της και χωρίς να εμπνέει τον κόσμο, τόσο θα παίρνει παράταση ζωής η κυβέρνηση της Αριστεράς.
Δυστυχώς, λοιπόν, για τον Κυριάκο δεν φτάνουν μόνον οι ευγένειες και το σαβουάρ βιβρ. Δεν αρκούν τα σαλόνια, τα Χάρβαρντ και τα κολέγια. Χρειάζεται μαγκιά, καθημερινή πάλη, πορεία προς το λαό για το λαό κι όχι για τα… ποσταρίσματα φωτογραφιών στο facebook. Η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι social media, ψεύτικο ίματζ και φραπουτσίνο με δύο ζάχαρες. Τους κατσαπλιάδες πρέπει να τους πολεμήσεις με τα όπλα τους κι όχι με έναν αγώνα στο τένις κλαμπ της Εκάλης.

Η ΝΔ δυστυχώς στην παρούσα φάση δεν είναι το κόμμα για το οποίος ο κόσμος… θα κόψει φλέβες. Κι αν είναι να ψηφίσει από ανάγκη, επειδή δεν υπάρχει κάτι άλλο τελικά θα γυρίσει μπούμεραγκ. Γιατί αν και η ΝΔ του Μητσοτάκη απογοητεύσει τον κόσμο τελικά θα βλέπουμε να πέφτουν γιαούρτια στους πολιτικούς.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.