.Μπλέξαμε. Καιρός να ξεμπλέξουμε!

Τα αποτελέσματα των τριπλών εκλογών ανέδειξαν πολλά και ενδιαφέροντα πολιτικά φαινόμενα και ζητήματα. Για τα περισσότερο έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε με άνεση. Οι ευρωεκλογές, όμως, ανέδειξαν κυρίως ένα ζήτημα που με προτεραιότητα πρέπει να το αποσβέσουμε το ταχύτερο όσοι ελπίζουμε ακόμη στη δημιουργία φορέα της κεντροαριστεράς. 

Και αυτό είναι τα πολυδύναμα ερωτήματα που έθεσε η αναξιοπιστία της ΔΗΜΑΡ. Στην αξιοπιστία και στη σημασία της πολλοί είχαν επενδύσει ελπίδες, εξ ου και αβασάνιστη άποψη, ότι συγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ΔΗΜΑΡ. Και ξαφν... περισσότερα »

.Νέο σχέδιο για τους αγρότες

Μία από τις θετικές συνέπειες της κρίσης, που έχει αποδώσει ήδη σημαντικά αποτελέσματα, είναι αποδεδειγμένα η επιλογή πολλών ν' αναζητήσουν στη γεωργία τη λύση στο πρόβλημα της απασχόλησής τους. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τη λύση αυτή επέλεξαν κυρίως νέοι, οι οποίοι επένδυσαν τις προσπάθειές τους σε νέες καλλιέργειες, που έχουν πρωτίστως ως στόχο τις αγορές και όχι τις κοινοτικές ή και τις κρατικές επιδοτήσεις, όπως επί χρόνια συνέβαινε.

Με βάση αυτό το δεδομένο, η σύνταξη του νέου εθνικού σχεδίου για τις άμεσες ενισχύσεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μια και προβλέπει την ευνοϊκή αντιμετώπιση του φαινομένου της επιστροφής στην αγροτική οικονομία και την αύξηση και αξιοποίηση των προϊόντων της. Η ενθάρρυνση των νέων αγροτών θα έχει ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί ένας τομέας με ανεξάντλητες, αλλά ανεκμετάλλευτες ως τώρα, εξαγωγικές δυνατότητες.

Και μόνο η περίπτωση του ελαιολάδου είναι αρκετή για να καταδειχθεί πόσο ολέθρια πολιτευόμασταν ως τώρα στον αγροτικό τομέα. Εκποιούσαμε στους ξένους την παραγωγή μας και την αξιοποιούσαν και την εμπορεύονταν ως δική τους. Οπως σε όλους σχεδόν τους τομείς δεν είχαμε καταφέρει να λειτουργούμε παραγωγικά και εμπορικά με τον αποδοτικότερο για την οικονομία και τη χώρα τρόπο.

Τέτοια ή ανάλογα φαινόμενα δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Και δεν είναι μόνο η αγροτική επιχειρηματική πρωτοβουλία που οφείλει να το επιδιώξει, αλλά είναι και ο κυβερνητικός έλεγχος που θα πρέπει να το επιβάλει και να το διατηρήσει. 

Είναι καιρός πια να μάθουμε να δουλεύουμε μεθοδικά και προγραμματισμένα. Και στον χώρο της γεωργικής δραστηριότητας τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια. Είναι έγκλημα να καρπώνονται ξένοι τον πλούτο της ελληνικής γης.

 ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.Μεγάλωσε τον Απρίλιο η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων

Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινήθηκαν επιτόκια καταθέσεων - χορηγήσεων τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα το μεταξύ τους περιθώριο να διευρυνθεί κατά 0,43% και να διαμορφωθεί στο 4,13%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 0,07% και διαμορφώθηκε, τον Απρίλιο του 2014, στο 1,69%. 

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε κατά 0,10% και διαμορφώθηκε στο 2,71%. Το επιτόκιο αυτό αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο επιτόκιο ταμιευτηρίου.

Από την άλλη πλευρά το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,36% και διαμορφώθηκε στο 5,82%.

.Όποιος θέλει να φύγει, να το κάνει τώρα, τόνισε απευθυνόμενος στη ΚΟ των ΑΝΕΛ ο Π. Καμμένος

Στη σκιά των αποχωρήσεων των δύο βουλευτών Βασ. Καπερνάρου και Μ. Ιατρίδη, συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση ο κ. Καμμένος συνέδεσε ευθέως τις αποχωρήσεις των βουλευτών του με την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές:
«Όποιος θέλει να φύγει, όποιος έχει εξαγοραστεί από τη ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή όποιος φοβάται ότι δεν θα επανεκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, να σηκωθεί να φύγει τώρα».

Ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έκανε λόγο για «αποστασία» και χαρακτήρισε «ενορχηστρωμένο και σχεδιασμένο» το γεγονός των αποχωρήσεων, ενώ άφησε αιχμές για τη συμπεριφορά της Μίκας Ιατρίδη κατά την προεκλογική περίοδο, λέγοντας ότι δεν προσπάθησε να βοηθήσει το κόμμα και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές στην περιφέρειά της.

.Ελλάδα - Νιγηρία 0 - 0, στον πρώτο φιλικό αγώνα της Εθνικής στις ΗΠΑ

 Ισόπαλος 0-0 έληξε ο φιλικός αγώνας της Εθνικής Ελλάδας με τη Νιγηρία στο «PPL Stadium» στη Φιλαδέλφεια, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. 
Οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας, παρά τη λευκή ισοπαλία, άφησαν ευχαριστημένους τους χιλιάδες ομογενείς που παρακολούθησαν τον πρώτο αγώνα της ελληνικής ομάδας στις ΗΠΑ. 

Ο προπονητής Φερνάντο Σάντος έκανε αρκετές αλλαγές και στο μεγαλύτερο μέρος του α' ημίχρονου οι Έλληνες ποδοσφαιριστές είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων. 

Αθλητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η εμφάνιση της Εθνικής ήταν σαφώς καλύτερη σε σχέση με τον φιλικό αγώνα με αντίπαλο την Πορτογαλία, ο οποίος επίσης είχε λήξει 0-0. 

Η Καλομοίρα τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο, πριν την έναρξη του αγώνα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των θεατών ήταν ομογενείς.  Στο πλαίσιο του διεθνούς τουρνουά «Road to Brazil», από τις 29 Μαΐου έως και τις 7 Ιουνίου, η ελληνική ομάδα θα παίξει την ερχόμενη Παρασκευή 6 Ιουνίου με τη Βολιβία, σε στάδιο του Νιου Τζέρσεϊ. 

.«Πιθανό τρίτο δάνειο για την Ελλάδα»

Στα χνάρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινήθηκε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα νέο πακέτο βοήθειας, το τρίτο δηλαδή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική τηλεόραση ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι το «πόσα χρήματα θα χρειαστεί η Ελλάδα και σε ποιο επίπεδο θα κινείται η νέα βοήθεια θα αποφασιστεί μετά το καλοκαίρι».

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη γραμμή που ακολούθησε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και τώρα και ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, εξήγησε ότι «η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα αλλά το χρέος είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Αν το επιτόκιο για την εξυπηρέτησή του δεν υποχωρήσει τότε θα χρειαστεί εκ νέου βοήθεια».

Πάντως, επεσήμανε ότι «θα το συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι» αν και δεν παρέλειψε να πει ότι ο προϋπολογισμός της χώρας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Τέλος, μιλώντας για τα θετικά στοιχεία της πορείας της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε στην δυναμική ανάπτυξη, που παρουσιάζει ο τουρισμός.

.Υπέρ του Γιούνκερ ο Σουλτς

Φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς και ζητά να μπει τέλος στην διαμάχη για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου.

«Πολλοί σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικοί και άλλοι είναι έτοιμοι να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους σε μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, εφόσον αυτή αναλάβει το έργο της με τόλμη και ενισχύσει έτσι την Ευρώπη και τα μέλη της», δηλώνει ο κ. Σουλτς στην ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel και τονίζει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε να παρασυρόμαστε από κομματικά συμφέροντα.

«Δεν είναι καιρός για κομματική πολιτική. Η προεκλογική εκστρατεία έχει τελειώσει», σημειώνει χαρακτηριστικά και τάσσεται υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού για την Ευρώπη, ο οποίος, όπως διευκρινίζει, επιβάλλεται από τις συνθήκες: 
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία, η μεγάλη ανεργία σε πολλές χώρες και η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών στις εκλογές, πρέπει να αποτελεί αφύπνιση για όλους τους δημοκράτες. Χρειαζόμαστε μια ευρεία συμμαχία, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη», τονίζει ο κ. Σουλτς.

.Μετράνε... ανεξάρτητους στη ΝΔ

Κόσμος «πάει κι έρχεται» στον χώρο της Κεντροδεξιάς και τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στο παρασκήνιο ένα πράγμα φανερώνουν: Οταν η Βουλή θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο, είναι πολύ πιθανό η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αριθμεί περισσότερα μέλη... 

Περιμένουν επιστροφή...
Μπορεί η ΝΔ να ήταν δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά παραμένει ο βασικός πυλώνας του συντηρητικού χώρου και αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον και οι βουλευτές που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Χθες ήταν η Μ. Ιατρίδη που επέλεξε να αποχωρήσει από το κόμμα του Π. Καμμένου. 

Ενα στέλεχος που δεν κρύβει ότι προέρχεται από την Κεντροδεξιά και που νιώθει... περίεργα, όταν ακούει τα περί φλερτ των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, λοιπόν, αποφάσισε να πάρει αποστάσεις και ίσως -όπως ευελπιστούν πολλοί φίλοι της νεοδημοκράτες- αργά ή γρήγορα επιστρέψει στο κόμμα από όπου ξεκίνησε...

Συζητούν με «γαλάζιους»
Δεν είναι όμως μόνο η Μ. Ιατρίδη που σκέφτεται έτσι... Οι Γ. Νταβρής και Κ. Γιοβανόπουλος, που έχουν αποχωρήσει επίσης από το κόμμα του Π. Καμμένου, δεν νιώθουν... οικεία με τον ΣΥΡΙΖΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή το «Εθνος», συζητούν με φίλους τους από τη ΝΔ. Για τον πρώτο, δε, σημειώσαμε (χωρίς να υπάρξει διάψευση) ότι ετέθη κάποια στιγμή και θέμα υποψηφιότητάς του (με τη στήριξη της ΝΔ) στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας...

Στο «συν 4»
Οι Γ. Κασαπίδης και Γ. Κουράκος είναι άλλοι δύο νυν ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τη ΝΔ. Ζητούν αλλαγή πολιτικής και, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν και αυτοί. 

Ο... λογαριασμός, υπό αυτές τις συνθήκες, ανεβαίνει ήδη στο «συν 4». Και σε αυτό δεν υπολογίζονται άλλα πρόσωπα, όπως για παράδειγμα η αντιπρόεδρος της Βουλής (επίσης προερχομένη από τη ΝΔ) Μ. Κόλλια -Τσαρουχά...

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.