.Οι κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και ο ανασχηματισμός απασχολούν το ΠΑΣΟΚ


Τρία θέματα είναι στην κορυφή της ατζέντας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης, η επικαιροποίηση της συμφωνίας και ο ανασχηματισμός. 

Συνομιλητές του Ευάγγελου Βενιζέλου έλεγαν ότι αφού ξεπεράστηκαν τα ανοικτά θέματα και ξεκαθαρίστηκε η θέση του ΠΑΣΟΚ ως προς τους δυο εταίρους της κυβέρνησης, πρέπει τώρα να υπάρξει επικαιροποίηση του προγράμματος, να συζητηθούν οι κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και στη συνέχεια να έρθει ο ανασχηματισμός, στον οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη στάση «ναι στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα».

Μάλιστα, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αποκάλυψαν ότι η σχετική συζήτηση για τα πρόσωπα και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού γίνεται σε επίπεδο κορυφής, ανάμεσα δηλαδή στους δύο αρχηγούς, Αντώνη Σαμαρά καιΕυάγγελο Βενιζέλο.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη ΔΗΜΑΡ και τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Κουβέλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα λεγόμενά του δεν έχουν σχέση με τη στάση που τηρεί ο κ. Κουβέλης στο θέμα του ανασχηματισμού.

Είναι γνωστό στην Ιπποκράτους πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν αφήνει να ακουμπήσει κανείς χέρι πάνω στους δύο υπουργούς του, Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη, για τους οποίους αναφέρει πως είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα υπουργική τους πορεία.

.Η Ελλάδα ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία


Συρρίκνωση 92% των άμεσων ξένων επενδύσεων καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο του 2013 στη Βουλγαρία, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας,με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της.Η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων διαμορφώθηκε στα 40,3 εκ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2013, σε σχέση με 524,3 εκ. ευρώ την περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012. 

Η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία το πρώτο δίμηνο του 2013 (9,4 εκατ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις) και ακολουθεί το Λουξεμβούργο (7,9 εκατ.

ευρώ), η Ρωσία (6,7 εκατ. ευρώ) και η Αυστρία (6,1 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τα ίδια προκαταρκτικά στοιχεία, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 οι άμεσες (βουλγαρικές) επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση κατά 6,8 εκ. ευρώ, σε σχέση με την αύξηση των 23,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Το εμπορικό ισοζύγιο για τον Φεβρουάριο το 2013 ήταν αρνητικό, ύψους 321,3 εκατ.ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 303,7 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2012. 

Το εμπορικό ισοζύγιο για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2013 ήταν αρνητικό και ανήλθε σε 367,3 εκατ. ευρώ ή το 0,9% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 582,1 εκατ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ για την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Τον Φεβρουάριο 2013, η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 192,9 εκατ. ευρώ ή 13,2% έναντι του Φεβρουαρίου 2012. Τον ίδιο μήνα, η αξία των εισαγωγών σημείωσε αύξηση 210,5 εκατ. ευρώ ή 11,9% και διαμορφώθηκε στο ποσό του 1,9 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2012.

.Τσίπρας: Το μνημόνιο θα τελειώσει το βράδυ των εκλογών


Αντικατάσταση του μνημονίου με ένα Εθνικό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση του τόπου, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας στη Βουλή, εξήγγειλε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

«Το μνημόνιο θα τελειώσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών που ο λαός μας θα δώσει μια μεγάλη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικονομική σταθεροποίηση της χώρας, η κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της για την ανάκαμψη, και η εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής ασφάλειας και δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό.

Ισχυρή δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως την παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, «είναι να βγάλουμε τον λαό από την περιπέτεια του Μνημονίου» και «να μετατρέψουμε την Ελλάδα από εντολοδόχο αποφάσεων τρίτων, σε πολιτικά ισότιμο εταίρο και ουσιαστικό συμμέτοχο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων».

Κάνοντας λόγο για «παιχνίδι λέξεων» εκ μέρους της κυβέρνησης και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι όλοι σε αυτό τον τόπο γνωρίζουν και καταλαβαίνουν ότι «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο είναι δυο έννοιες ασύμβατες» και πρόσθεσε:

«Άλλωστε, το μνημόνιο θα τελειώσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών που ο λαός μας θα δώσει μια μεγάλη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας».

Το μεγάλο ερώτημα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ποιο είναι το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Παρουσιάζοντας δε το σχέδιο του κόμματός του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ιεράρχησε σε πέντε προτεραιότητες:

1. Αντικατάσταση, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, του καταστροφικού Μνημονίου, με ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου. Και ταυτόχρονα έναρξη της αληθινής, σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση, με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.

4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας, την οποία χαρακτήρισε ως εθνικό πρόβλημα.

5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

.«Στοίχημα» για το ΠΑΣΟΚ η ανάσχεση της ανεργίας


Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας, έθεσε σε πρώτο πλάνο ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη σημερινή επίσκεψή του στα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο, όπου, συνοδευόμενος από στελέχη του, συναντήθηκε με τον διοικητή και τους αντιπροέδρους του Οργανισμού, κ. Ηλία Κικίλια, Εμ. Κοντοπάνο και Παν. Καρέλλα, αντίστοιχα.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό το ολοκληρωμένο, φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάσχεση της ανεργίας που έχουμε υποβάλει, γιατί το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η ανεργία, ιδίως για τις οικογένειες που είναι σε κατάσταση απόλυτης ανεργίας, γιατί δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος.

«Έχουμε ως στόχο να στηρίξουμε 500.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας που αυτή τη στιγμή είναι σε δύσκολη, οριακή θέση. 

Και πρέπει να περάσουμε τον κάβο αυτού του εξαμήνου γιατί είμαστε πριν από τη φάση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και έχουμε άμεση ανάγκη από 200.000 θέσεις προσωρινής απασχόλησης στους δήμους με την κοινωφελή εργασία, στους φορείς της λεγόμενης κοινωνικής εργασίας, στον κοινωνικό τομέα, και βέβαια σε ορισμένες θέσεις μαθητείας στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε τα αναγκαία κεφάλαια, περίπου 1,3 δισ. ευρώ» και συνέχισε λέγοντας ότι «χαίρομαι γιατί, όπως με διαβεβαίωσε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, εδώ στον Οργανισμό υπάρχει πλήρης διοικητική και επιχειρησιακή ετοιμότητα να εφαρμοστούν τα προγράμματα αυτά. Με απλό, αντικειμενικό, αδιάβλητο τρόπο, ώστε να έχουμε κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα»

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλίας Κικίλιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο και τους συνεργάτες του «για όλα τα σημαντικά ζητήματα του Οργανισμού, καθώς και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει την επόμενη περίοδο, τη συγκεκριμένη εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία. Κυρίως τονίσαμε τις τελευταίες προτάσεις του Οργανισμο

ύ προς το Υπουργείο Εργασίας για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, με σκοπό την απασχόληση ανέργων και κυρίως από οικογένειες χωρίς εργαζόμενους».

.Αξιολόγηση εξπρές για 50.000 στο Δημόσιο


Με διαδικασίες-εξπρές θα αξιολογηθούν οι 50.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αφού, όπως ανακοίνωσε χθες ο Α. Μανιτάκης στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ με τους οποίους συναντήθηκε, οι οργανισμοί του Δημοσίου θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις 15.000 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2014.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, περιλαμβάνει αρχικά το κλείσιμο δέκα φορέων ιδιωτικού δικαίου και την απόλυση των εργαζομένων που απασχολούν μέχρι τα τέλη Μαΐου ως δείγμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η αρχή των απολύσεων θα γίνει τον ερχόμενο Ιούλιο καθώς ως τα τέλη του χρόνου θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί 4.000 άτομα. 

Οι πρώτοι υπάλληλοι θα προκύψουν από τους 10 οργανισμούς στους οποίους θα μπει λουκέτο ως τα τέλη του Μαΐου, ενώ στο πρώτο κύμα απολύσεων θα ενταχθούν και πολλοί από τους επίορκους.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση στο πρώτο στάδιο θα μπουν στο μικροσκόπιο οι φάκελοι των εργαζόμενων ώστε να αποτιμηθούν τα προσόντα τους, αλλά και να γίνει έλεγχος της γνησιότητας των εγγράφων και των πτυχίων τους.

.Κρ. Λαγκάρντ: Έχουμε αποφύγει τα χειρότερα


Η παγκόσμια κρίση δημιούργησε μία οικονομία τριών ταχυτήτων, επανέλαβε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι "έχουμε αποφύγει τα χειρότερα".

Η κα Λαγκάρντ επισήμανε ότι οι διαφορές μεταξύ των τριών ζωνών είναι πολύ έντονες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν χώρες που τα πηγαίνουν καλά, εκείνες που εφαρμόζουν επιτυχώς μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές και αυτές που παραμένουν προβληματικές και έχουν ακόμα να διανύσουν μεγάλη απόσταση. 

Στην πρώτη κατηγορία τοποθέτησε την ανατολική Ασία, στη δεύτερη τις Ηνωμένες Πολιτείες και την  Ελβετία και στην τρίτη την ευρωζώνη μαζί με την Ιαπωνία.

Για την Ελλάδα δεν έκανε ειδική αναφορά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Κύπρο, διατύπωσε την άποψη ότι πρόκειται για "μοναδική περίπτωση", τονίζοντας το πρόβλημα των δυο τραπεζών και ότι προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος.

.Κινεζικό ενδιαφέρον για το ποσοστό της Hochtief στο «Ελ. Βενιζέλος»


Το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η Hochtief στο «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και για τη συμμετοχή τους στις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τους σε cargo και logistics, εξέφρασαν σήμερα, για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός, οι επικεφαλής του κινεζικού Shenzhen Airport και της Friedmann Pacific Asset Management, στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. 

   Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών, στόχος της κοινοπραξίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών από τη ΝΑ Ασία και, ειδικότερα, η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Κίνας. Η κοινοπραξία διαμορφώνει αυτή την περίοδο το επιχειρηματικό σχέδιό της και ετοιμάζεται για τη διαμόρφωση της πρότασής της.

.Η κοπιαστική εργασία βλάπτει την καρδιά


Η χειρωνακτική και γενικότερα η σωματικά απαιτητική εργασία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Δημοσθένη Παναγιωτάκο, αναπληρωτή καθηγητή βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας "EuroPRevent 2013" στη Ρώμη, 

αξιολόγησαν τις περιπτώσεις 250 ασθενών που είχαν πάθει το πρώτο εγκεφαλικό, 250 που είχαν πάθει το πρώτο οξύ στεφανιαίο επεισόδιο και, για λόγους σύγκρισης, άλλων 500 υγιών ατόμων.

Όπως είπε ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος, τα άτομα με σωματικά απαιτητικές και χειρωνακτικές εργασίες θα πρέπει να θεωρούνται κατ? εξοχήν ομάδα κινδύνου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Όπως επεσήμανε, οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν ένα διαρκές σωματικό στρες, που πιθανώς εξηγεί γιατί η σκληρή σωματική εργασία είναι επιβαρυντική για την καρδιά.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.