.Το αδηφάγο κτήνος του λαϊκισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έρχονται αντιμέτωποι με το κτήνος του λαϊκισμού, το οποίο χάιδεψαν, καβάλησαν και τάισαν. Δεν είναι μια ευχάριστη συνάντηση. Θα γίνει, μάλιστα, πολύ πιο δυσάρεστη τον χειμώνα, όταν οι πολίτες θα αρχίσουν να πληρώνουν φόρους, εισφορές και να νιώθουν ότι τους τελειώνουν τα τελευταία αποθέματα «λίπους».

Απέναντί τους έχουν και τους πρώην συντρόφους και οργανωμένους πολίτες, που ξέρουν καλά να κάνουν «σαματά» με κάθε ευκαιρία. Τα φαινόμενα των προπηλακισμών βουλευτών και υπουργών πολλαπλασιάζονται. Οι διακοπές δεν θα είναι διόλου χαλαρές για τους βουλευτές.

 Η κυβέρνηση επιτίθεται στα κανάλια και στα μέσα ενημέρωσης. Εχει δίκιο, όσο αστείο κι αν ακούγεται, ότι λαϊκίζουν και υπερβάλλουν. Ας ρωτήσουν όμως και τους προηγούμενους και τους προπροηγούμενους τι τράβηξαν. Κανείς δεν έχει ασυλία στον στίβο του λαϊκισμού και του άγριου κυνηγιού της τηλεθέασης. Οι έμποροι της αγανάκτησης και του πόνου του λαού αλλάζουν «μοντελάκι» μόλις μυριστούν ότι κάποιο δεν πουλάει πια.

Προσπαθεί η κυβέρνηση να βρει αντίδοτα στο κύμα της αγανάκτησης. Εχει όμως χάσει την ικανότητά της να ελέγχει την ατζέντα και να καθορίζει τις εξελίξεις. Δίνει την εικόνα κάποιου που είναι οχυρωμένος στα μπούνκερ του Μαξίμου και αισθάνεται πως όλοι βρίσκονται απέναντί του και ο κόσμος δεν τον καταλαβαίνει.

Ο κ. Τσίπρας, βέβαια, έχει δείξει ότι ξέρει να επιβιώνει πολιτικά και ότι έχει έναν τρόπο επικοινωνίας με μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Χρόνο πολύ δεν έχει, πάντως, γιατί στην πολιτική υπάρχει ένα σημείο που σε... παίρνει από κάτω και μετά δύσκολα το γυρίζεις το παιχνίδι.

Η αντιπολίτευση θα βρεθεί μπροστά στα δικά της διλήμματα. Είναι πολλοί πλέον οι πολίτες που κυριολεκτικά είναι «στα κάγκελα» με την κυβέρνηση. Αλλος λόγω φόρων και εισφορών, άλλος λόγω των θεσμικών ατοπημάτων. 

Η πίεση είναι μεγάλη για να μπει η Ν.Δ. σε μια χωρίς όρια δομική αντιπολίτευση. Χρειάζεται προσοχή. Μπορεί κάποιος να δείξει ότι καταλαβαίνει τον αγανακτισμένο πολίτη χωρίς ταυτόχρονα να χαϊδεύει και αυτός το κτήνος του λαϊκισμού; Απαξ και το καβαλήσεις, άλλωστε, σε πάει εκείνο όπου θέλει και ο πολιτικός ηγέτης αρχίζει να μοιάζει με πρωτάρη καβαλάρη σε ροντέο. 

Αν φτάσεις στην εξουσία καβάλα στο κτήνος, είναι επίσης πολύ δύσκολο να το ξεπεζέψεις. Και μόλις το κάνεις, αρχίζει, προδομένο, να σε κυνηγάει με μανία. Αυτή είναι η εμπειρία των τελευταίων ετών. Τα πιο τραγικά λάθη έγιναν από τους πολιτικούς μας ηγέτες όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Δεν προετοιμάστηκαν και δεν προετοίμασαν την κοινή γνώμη. Το πλήρωσαν και το πληρώνουν ακριβά, και αυτοί και εμείς

.Μια ιδέα που κρύβει πολλούς κινδύνους

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό είναι μία πολύ προβληματική υπόθεση. Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει σε σημείο πολιτικής ωριμότητας, που θα της επέτρεπε την πολυτέλεια μιας ανοικτής διαφωνίας ανάμεσα σε έναν εκλεγμένο Πρόεδρο και έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό και το Κοινοβούλιο που εκπροσωπεί. 

Εχουμε ακόμη μια βαθιά μεσογειακή πολιτική κουλτούρα η οποία «φλερτάρει» συνεχώς με τις ακρότητες, την ένταση και, στο τέλος, την απορρύθμιση του συστήματος. Η Κύπρος, η οποία έχει προεδρικό σύστημα, δεν αποτελεί παράδειγμα. Εκεί υπάρχει κουλτούρα συναίνεσης, όπως φάνηκε με πολύ καθαρό τρόπο από το πώς μπήκε και πώς... βγήκε από τα μνημόνια. Ούτε συζήτηση, βεβαίως, για τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ, που έχουν δοκιμάσει το σύστημά τους επί δεκαετίες.

Εδώ θα ζούμε συνεχώς με την αγωνία μιας πολιτειακής κρίσης που θα μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε πολιτική, ακόμη και σε εμφύλια σύρραξη. Σκεφθείτε, για παράδειγμα, έναν ισχυρό, εκλεγμένο Πρόεδρο από τη μία και τον κ. Τσίπρα από την άλλη να διαφωνούν ανοικτά πέρυσι το καλοκαίρι. 

Ούτε είμαστε μία χώρα που φροντίζει να αφήνει έξω από το πολιτικό παιχνίδι και την «κρεατομηχανή» μερικούς ανθρώπους κοινής αποδοχής οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτελέσουν τον ρόλο ενός Προέδρου με σοφία και εξασφαλισμένη σύνεση.

Ταυτόχρονα θα προσθέταμε έναν ακόμη πολιτικό κύκλο, που θα προκαλούσε πρόσθετη αβεβαιότητα. Ενας ξένος παρατηρητής των ελληνικών πραγμάτων σχολίαζε πρόσφατα ότι δεν ξέρει άλλη χώρα όπου μόλις γίνουν εκλογές αρχίζουν όλοι να μιλούν για τις επόμενες δημοτικές, τις ευρωεκλογές και την εκλογή Προέδρου από τη Βουλή. 

Αν κάτι χρειάζεται να αλλάξει, είναι αυτά που αποσταθεροποιούν το σύστημα συνεχώς: οι αλλαγές του εκλογικού νόμου με βάση ευκαιριακά συμφέροντα, η προσφυγή στις κάλπες αν δεν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι και η μίνιμουμ θητεία μιας Βουλής.

Ορισμένοι έμπειροι πολιτικοί πιστεύουν ότι αυτό που πρέπει να ενισχυθεί είναι η εκτελεστική εξουσία, η δυνατότητα ενός Προέδρου ή πρωθυπουργού να είναι πιο αποτελεσματικός. Αυτό είναι πράγματι ένα μεγάλο ζήτημα, που άπτεται πολλών και ευαίσθητων πτυχών του ελληνικού συστήματος, από τη Δικαιοσύνη έως τη δημόσια διοίκηση. 

Αλλο όμως αυτό και άλλο να ρίχνουμε έτσι, ελαφρά τη καρδία και για να γίνεται κουβέντα, μια ιδέα που κρύβει πολλούς κινδύνους. Περισσότερη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα έχουμε ανάγκη

.Ευτυχώς που υπάρχει και το διαδίκτυο!

Όπως μας ενημερώνει η ΠΟΕΣΥ, αποφασίστηκε η προκήρυξη 48ωρης απεργίας στα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και διαδικτυακά ΜΜΕ από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 21/4/2016 μέχρι τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 23/4, για «την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του Κλάδου και τη διάσωση του πόρου που ενισχύει την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων».
Σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ΓΓΕΕ, ΓΓΜΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ και γραφεία Τύπου από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 22/4 έως τις 06.00 το πρωί της Κυριακής 24/4.
Την προσεχή Παρασκευή 22 Απριλίου θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ για την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα τις επόμενες ημέρες.
Αυτό σημαίνει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από την πλευρά των δημοσιογράφων σε μια χρονική στιγμή όπου συμβαίνουν τα εξής:
1.Η διαπραγμάτευση είναι στον αέρα αλλά εμείς δεν θα μαθαίνουμε και πολλά αφού οι δημοσιογράφοι θα απεργούν.
2.Θα κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ίσως και το φορολογικό αλλά εμείς δεν θα έχουμε απόλυτη ενημέρωση, μόνο ό,τι διαρρέει το Μαξίμου θα βλέπουμε.
3.Γίνεται το συνέδριο της ΝΔ όπου προωθείται η απόφαση για αλλαγή στο κόμμα σε όλα τα επίπεδα. Αλλά εμείς δεν θα το δούμε αφού θα απεργούν οι δημοσιογράφοι και δεν θα υπάρχουν κάμερες το Σαββατοκύριακο.
Να πούμε ότι η ΠΟΕΣΥ έχει προεδρείο (όπως και η ΕΣΗΕΑ) που είναι ιδιαίτερα... φιλικοί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης να πούμε ότι μήνες τώρα ο Κατρούγκαλος, ο Πετρόπουλος αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας είχαν φλομώσει στο ψέμα ότι δεν θα πειράξουν το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων.
Και να πούμε ότι οι μόνοι χαμένοι σε όλη αυτή την απεργιακή κινητοποίηση θα είναι οι δημοσιογράφοι που θα χάσουν μεροκάματα και την όποια αξιοπρέπεια τους απέμεινε.

Άντε, παιδιά, μπράβο και εις ανώτερα. Προσφέρετε άξιες υπηρεσίες στον Αλέξη Τσίπρα. Ευτυχώς που υπάρχει και το διαδίκτυο!
Πολύς λόγος έχει γίνει για τη… δημοκρατία των δημοψηφισμάτων, πόση αμεσοδημοκρατία κρύβουν, ότι είναι ελεύθερη έκφραση της γνώμης των πολιτών, ότι επιτέλους υπάρχει κι ένα μέσο να μπορούν να μιλήσουν οι άνθρωποι πέραν της κάλπης.

Ίσως να είναι κι έτσι, μπορεί δηλαδή εμείς να μην το καταλαβαίνουμε καλά και πράγματι τα δημοψηφίσματα να είναι μια «αγνή», δημοκρατική διαδικασία. Ειδικά για μείζονος σημασίας θέματα θα πρέπει να έχει άποψη και ο πολίτης. Δύο δημοψηφίσματα έχουμε κατά νου τον τελευταίο χρόνο και έχει ιδιαίτερη σημασία να τα δούμε. Το πρώτο ήταν αυτό το άθλιο κατασκεύασμα το... περισσότερα »

.Προσοχή στα… στημένα φάουλ!

Παράξενα πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Θα μου πείτε, πάντα συνέβαιναν παράξενα στη χώρα όπου ανθεί η ... «φαιδρά πορτοκαλέα»… Πράγματι. Αλλά τώρα παράγινε… Πάρτε για παράδειγμα το «σίριαλ» (ή… «θρίλερ») με τη συζήτηση Τσίπρα-Κουτσούμπα… 

Τι είπε ο Κουτσούμπας; Ότι ο Τσίπρας του αποκάλυψε πως δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αυτά που δεσμεύτηκε και προσπαθεί να φέρει την απλή αναλογική και ένα σχέδιο συνταγματικής αλλαγής, έτσι για να… δημιουργήσει εντυπώσεις και να συσπειρώσει τους αριστερούς. Κι ό,τι πιάσει… Ωραίο… «σχέδιο διακυβέρνησης»! Δηλαδή έχει ΉΔΗ «παραιτηθεί», ο άνθρωπος! Και ... περισσότερα »

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.