.Ικανοποίηση από την τρόικα για ολοκλήρωση προαπαιτούμενων - «Όχι» στις φοροελαφρύνσεις

Όλη τη γκάμα των θεμάτων άνοιξαν «με το καλημέρα» οι επικεφαλής της τρόικας, κατά την πρώτη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δύο ώρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη συνεχιζόμενη φημολογία ότι η κυβέρνηση θα θέσει θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις. 

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να ανέφεραν στην ελληνική πλευρά ότι «λέτε τόσα και τόσα για τους φόρους» ενώ ένα από τα 15 θέματα στο οποίο επικεντρώθηκαν ήταν αυτό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και της φημολογούμενης κυβερνητικής πρόθεσης για μείωση ή και κατάργησή της. Καθώς, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «έχουν το άγχος ότι τα χρήματα τελειώνουν και εάν οι Έλληνες θα κάνουν μετά αυτά που πρέπει».

Εξάλλου, σημαντικό μέρος της σημερινής συνάντησης αφορούσε δύο ζητήματα, για τα οποία, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν, επίσης, ανησυχία: α) Τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα ειδικά μισθολόγια, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «έχουμε λύση κατά νου και θα την παρουσιάσουμε». 

β) Την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου (compliance rate), το ποσοστό της οποίας έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 20%, λόγω της χαλάρωσης πριν και μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «το πακέτο αυτό είναι πολύ μεγάλο, έχει περίπου 600 δράσεις για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου, χωρίς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Η ελληνική πλευρά θέλησε να καθησυχάσει τους «φόβους» των επικεφαλής της τρόικας, λέγοντας ότι το πρώτο ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και η επιτάχυνση για την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων δράσεων. 

«Αξιοπιστία αποκτάς μόνο όταν φτιάχνεις και όχι όταν ζητάς», ήταν η χαρακτηριστική ρήση του κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικά δε για το θέμα των φόρων, ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε: «Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τη διοίκηση. 

Είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι». Στον αντίποδα, η τρόικα εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την πορεία ολοκλήρωσης του δεύτερου πακέτου των έξι προαπαιτούμενων μέτρων και ειδικά για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Ενώ, οι δανειστές θεώρησαν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι, παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα πραγματοποίησε τη δημοπρασία και άντλησε κεφάλαια από τις αγορές. 

.Στη φυλακή ο Ηλίας Κασιδιάρης

Στη φυλακή οδηγείται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, μετά τη συμπληρωματική απολογία που έδωσε για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Ο βουλευτής, τελευταίος που απολογήθηκε για την υπόθεση, κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτριών και εισαγγελέα προφυλακιστέος για την κατηγορία.

Συγκεντρωμένοι οπαδοί φώναζαν «αλήτες, ρουφιάνοι, παραδικαστικοί».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης θα μεταφερθεί στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται και οι συνάδελφοί του.

Είναι ο ένατος βουλευτής του κόμματος, που κρίθηκε προφυλακιστέος για την υπόθεσή του και σύμφωνα με τον συνήγορό του Νίκο Αντωνιάδη, εντός πέντε ημερών θα προσφύγει κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης με σκοπό το δικαστικό συμβούλιο να άρει την κράτησή του. 
Ο κ. Αντωνιάδης χαρακτήρισε «δικαστικό έγκλημα» την απόφαση για προφυλάκιση του εντολέα του.

.Άντληση 1,5 δισ. ευρώ μέσω τριετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,5%

Ποσό 1,5 δισ. ευρώ άντλησε τελικά το υπουργείο Οικονομικών, από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών για το 3ετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,5% (τοκομερίδιο 3,375%).

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η άντληση του συγκεκριμένου ποσού έγινε παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας (σ.σ. αναταράξεις που έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας, λόγω των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική "υγεία" την πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo).

.Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ ο Γρ. Ψαριανός

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ ετέθη ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός από τον πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος απέστειλε τη σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία μόλις αναγνώστηκε στο Α' Θερινό Τμήμα.

Από το Γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ, αναφέρεται ότι «ο συγκεκριμένος βουλευτής με τη συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος, αλλά και με την σημερινή άρνησή του να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ" έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ».

Σημειώνεται, επίσης, ότι «η ΔΗΜΑΡ, κόμμα που αποδεδειγμένα σέβεται τη διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του στην ΚΟ, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επί μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεικνύει ο ίδιος για τις συλλογικές αποφάσεις».

.Πρώτη συνάντηση του Γκ. Χαρδούβελη με την τρόικα

Πρώτο τετ- α- τετ με την τρόικα, έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου από τους δανειστές της πορείας της Οικονομίας.

Για την καλύτερη προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, ο κ. Χαρδούβελης έχει από το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Υγείας Μάκη Βορίδη και Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, ενώ χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. 

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα είναι μικρής διάρκειας (7- 10 ημερών) και τα «καυτά» ζητήματα μετατίθενται για το φθινόπωρο και την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. 

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να εστιασθούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στην πορεία ολοκλήρωσης του 2ου πακέτου με τα έξι προαπαιτούμενα μέτρα (για την εκταμίευση της υπό- δόσης του 1 δισ. ευρώ και του 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες) και στα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια. 

Παράλληλα, η τρόικα θα εξετάσει με τον υπουργό Ανάπτυξης το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ με τον υπουργό Εργασίας θα συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα σε εργασιακά και ασφαλιστικό, αλλά και το ζήτημα των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (σε σύνδεση με τις οφειλές προς το Δημόσιο). 

.Ανεξαρτητοποιήθηκε η Αικατερίνη Μάρκου από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ

Την ανεξαρτητοποίησή της από την Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε η βουλευτής Αικατερίνη Μάρκου, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής και στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. 

Στην επιστολή, η κ. Μάρκου επικαλείται τους λόγους για την απόφασή της να αποχωρήσει από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ μεταξύ των οποίων τη διαφωνία της για τη συνεργασία με πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς κι οχι με υγιείς πολιτικές δυνάμεις, όπως λέει χαρακτηριστικά, ενω κάνει λόγο για την κυριαρχία στο κόμμα ενός παλαιοκοματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού. 

Επίσης, η κ. Μάρκου σημειώνει ότι διαπίστωσε «διάλογο κωφών» για τα αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές που αναπαραγάγει ενα κλίμα χωρίς προοπτική. Δηλώνει τέλος, ότι ως ανεξάρτητη θα συμβάλει στη συγκρότηση ενός ρεαλιστικού προοδευτικού πόλου.

.Επτά Παλαιστίνιοι νεκροί από νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Επτά Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν μεταξύ των οποίων είναι πέντε παιδιά την Πέμπτη από τις νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο μεγαλύτερος μέσα σε μια ημέρα από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα. Οι επιθέσεις μπήκαν στην τρίτη συνεχόμενη ημέρα τους. 

Οι κάτοικοι της Γάζας και το ιατρικό προσωπικό ανέφεραν ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τουλάχιστον δύο σπίτια σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς, ενώ οι κάτοικοι κοιμόντουσαν. 

.Τέλος από αύριο ο δακτύλιος ... Το μέτρο θα επανέλθει από το φθινόπωρο

Σταματάει από αύριο Παρασκευή 11 Ιουλίου να ισχύει το μέτρο του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα περιοριστικά μέτρα που καθιερώθηκαν με το μέτρο του Πράσινου Δακτυλίου και αφορούν φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα προ 1.1.1991, 

τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του Μεγάλου Δακτυλίου [Παραλιακή - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη ως Κερατσίνι], εξακολουθούν να ισχύουν.

Έτσι όλα τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα ρυθμίζει τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο 2014-2015.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.