.Στο Δαφνί ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Δαφνί, μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης που κρίθηκε προφυλακιστέος για την υπόθεση της PROTON Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα και καθώς δεν εντοπίστηκε παθολογικό πρόβλημα κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του στο Δαφνί.

.Από αύριο η επιστροφή του φόρου πετρελαίου στους αγρότες


Αύριο Σάββατο θα είναι διαθέσιμη για ανάληψη από τα ΑΤΜ των τραπεζών από τους δικαιούχους  η δεύτερη δόση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες. Για όσους δικαιούχους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου 2012 δεν είχαν λάβει προκαταβολή λόγω σφαλμάτων των αιτήσεων ή λόγω μη ταυτοποίησης με το αρχείο του ΟΓΑ, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και η πληρωμή τους θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας. 

«Παρόλες τις δυσκολίες που συναντήσαμε», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, «δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, 
καταφέραμε και συγκεντρώσαμε τα χρήματα που αντιστοιχούν στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε να βοηθήσουμε στη μείωση του κόστους των εισροών». 

Ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί και το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

.Απόσυρση της ρύθμισης για τις Κυριακές ζητά η ΕΣΕΕ


Την απόσυρση της ρύθμισης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, επικαλούμενη έρευνα σύμφωνα με την οποία η πρόσθετη ημέρα «θα διογκώσει κατά 1,82 δις ή 25%-30% (από 6,51 δις στα 8,33 δις) το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των ιδιοκτητών εμπορικών επιχειρήσεων, 

οι οποίοι μη μπορώντας πλέον να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους αναγκάζονται είτε να κλείσουν την επιχείρησή τους είτε να προβούν σε μη ηθελημένη μείωση των αποδοχών του προσωπικού τους και σε ακραίες  περιπτώσεις σε απολύσεις εργαζομένων».
   
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η λειτουργία τις Κυριακές σημαίνει αύξηση των λειτουργικών εξόδων (ΔΕΗ κλπ) και των δαπανών μισθοδοσίας ενώ δεν θα υπάρξει αύξηση του τζίρου. Ανά εργαζόμενο οι πρόσθετες αμοιβές (ανάλογα με την ειδικότητα και την προϋπηρεσία) για την εργασία της Κυριακής κυμαίνονται από 2.600 έως 4.900 ευρώ το χρόνο.

.Μέρκελ: Δύσκολα τα επόμενα χρόνια για την Ευρωζώνη


Η Ευρώπη έχει μπροστά της ακόμη "μια δύσκολη περίοδο" επώδυνων μεταρρυθμίσεων, χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας και δεν θα πρέπει να "χαλαρώσει" όσον αφορά τις προσπάθειές της για μεταρρύθμιση, προειδοποίησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απορρίπτοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι έχουν παρέλθει τα χειρότερα για την ευρωζώνη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ χαιρέτισε τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά όσον αφορά τις προβλέψεις της για το μέλλον φάνηκε επιφυλακτική.

"Ναι, έχουμε ήδη επιτύχει κάτι, αλλά πιστεύω ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας μια περίοδο πολύ δύσκολη" σημείωσε.

"Ένας λόγος για τον οποίο είμαι προσεκτική στις προβλέψεις μου είναι ότι η διαδικασία προσαρμογής, την οποία πρέπει να περάσουμε είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη", σχολίασε η Μέρκελ, 

προσθέτοντας ότι η Ευρωζώνη δεν θα δει τα αποτελέσματα από την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για αρκετά χρόνια, με το 2013 να διαγράφεται ως άλλη μία χρονιά με προκλήσεις.

.Νέα απογραφή συνταξιούχων


Άμεση ειδική απογραφή όλων των συνταξιούχων λόγω θανάτου (χήροι, χήρες και παιδιά άνω των 12 ετών) καθώς και των προσώπων που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των άγαμων θυγατέρων, ζητά, με επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε προς όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.
   
«Με τις απογραφές καλύπτουμε κάθε πτυχή παραβατικότητας του παρελθόντος και με το σχέδιο δράσεων της «Αριάδνης» αποτρέπουμε τη δημιουργία κάθε μορφής παραβατικότητα στο μέλλον», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.

   Και προσθέτει: «Υποσχεθήκαμε δικαιοσύνη, διαφάνεια και νοικοκύρεμα παντού. Και αυτό το κάνουμε με ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο. Σήμερα προχωράμε και σε μία επιπλέον ενέργεια, η οποία θα ρίξει φως στην τελευταία γκρίζα περιοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων που δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα ελεγχθεί».
   
«Η απογραφή στις συντάξεις αιτία θανάτου που λαμβάνουν χήρες, άγαμες θυγατέρες και ανήλικα τέκνα μέχρι την ηλικία των 25 ετών, είναι η τελευταία απογραφή που επιχειρείται, καθώς από κει και πέρα αναλαμβάνει δράση η συστημική παρέμβαση της «Αριάδνης» που θα καταγράφει κάθε δημογραφική αλλαγή σε πραγματικό χρόνο», καταλήγει ο κ. Βρούτσης.
   
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η απογραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2013, ενώ, είναι υποχρεωτική η αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων.

.Σαμαράς: Η επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει


«Μόλις τελείωσε με επιτυχία ο ένας μαραθώνιος και τώρα ξεκινά ο επόμενος» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θριαμβολογούμε.

 «Για εμένα και την κυβέρνηση, η επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν υπάρχει λεπτό για χαλάρωση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από ΄δω και πέρα αρχίζει η ανηφόρα της ανάκαμψης, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα πετύχει στην αναγέννηση» και πρόσθεσε: «Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά είναι πλέον ασφαλής».

 Αναφερόμενος στο ζήτημα των τραπεζών ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup θα έρθει σε διαβουλεύσεις με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. 

Τόνισε ότι από τα 52,5 δισ. ευρώ που θα λάβει τους επόμενους μήνες η Ελλάδα, τα 40 δισ. θα μείνουν στο εσωτερικό της χώρας, με όσα αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της ρευστότητας. 

Επισήμανε ότι με την επαναγορά των ομολόγων η Ελλάδα γλιτώνει περίπου 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο από την καταβολή τόκων και τόνισε ότι αυτές οι οικονομίες θα δώσουν τη δυνατότητα στο κράτος να εκπληρώσει τα χρέη του. 

Είναι παράλογο να σου χρωστάει το κράτος και παράλληλα να είναι αυστηρό προς τους πολίτες, σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι με τα χρήματα που προκύπτουν από την επαναγορά των ομολόγων αντισταθμίζεται και με το παραπάνω η έλλειψη ρευστότητας που δημιουργήθηκε λόγω της λιτότητας. 

.Την Τετάρτη προς συζήτηση στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Το πρωί της Τετάρτης θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ανακοινώθηκε σήμερα.

Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το άνοιγμα της Βουλής, το νέο έτος, οπότε θα ακολουθήσει και η συζήτησή του στην Ολομέλεια.

.Πολικές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα, στους -15 ο υδράργυρος στη Φλώρινα


Πολικό κρύο και θερμοκρασίες που φτάνουν τους -15 βαθμούς επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η παγωνιά έχει μετατρέψει πολλούς δρόμους σε παγίδες.
Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας, ο υδράργυρος έπεσε το πρωί στη Φλώρινα στους -15 βαθμούς και στην Καστοριά στους -12. Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου στην περιοχή του αεροδρομίου το θερμόμετρο «έδειξε» -5 βαθμούς. 

Υπό του μηδενός οι θερμοκρασίες και στις περισσότερες πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα -6 στις Σέρρες, -4 στη Βέροια και τη Δράμα, -2 στο Κιλκίς.

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας και σε όλους τους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους του νομού Καστοριάς. 

Αλυσίδες χρειάζονται -επίσης- οι οδηγοί που κινούνται στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας, στα ορεινά των Γρεβενών (προς Σαμαρίνα, Περιβόλι και το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας) και στα 12 τελευταία χιλιόμετρα του επαρχιακού δρόμου Κοζάνης - Βλάστης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων προς όλα τα χιονοδρομικά κέντρα και σε ορισμένους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους των νομών Σερρών, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς.

.Ο Μάριο Ντράγκι καλεί τα κράτη να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάλεσε τα κράτη να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειες για δημοσιονομική ανάταξη και για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τους Financial Times.

"Η εγκατάλειψη σήμερα των πολιτικών λιτότητας, όπως ορισμένοι προτείνουν, θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση των τεράστιων θυσιών που έχουν γίνει από τους ευρωπαίους πολίτες", λέει ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κοινωνικά δεινά που έχει προκαλέσει η πολιτική λιτότητας.

"Οι χώρες με υψηλό χρέος και έλλειμμα θα πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν χάσει την κυριαρχία τους επί την οικονομικής τους πολιτικής από καιρό σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Η συνεργασία στο πλαίσιο μίας ένωσης προσανατολισμένης προς την σταθερότητα σημαίνει στην πραγματικότητα ανάκτηση της κυριαρχίας", προσθέτει.

Οι Financial Times ανακήρυξαν "πρόσωπο της χρονιάς" τον Μάριο Ντράγκι για τη σημαντική του συμβολή στον κατευνασμό των αγορών στην ευρωζώνη διατηρώντας παράλληλα τον παραδοσιακό ρόλο του ως εγγυητή της σταθερότητας των τιμών.

Χθες ο Μάριο Ντράγκι χαιρέτισε τη συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, δηλώνοντας ότι θα συμβάλει "σε μία σταθερή οικονομική και νομισματική ένωση και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

.Η διαδρομή των παραμυθιών ανά τους αιώνες


Η διαδρομή των παραμυθιών διαμέσου των αιώνων, από την εποχή της πρώτης έκδοσης λαϊκών αφηγήσεων- τους μεγάλους παραμυθάδες και μέχρι τις σύγχρονες λογοτεχνικές και εικαστικές δημιουργίες- παρουσιάζεται σε έκθεση στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Την έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Τα παραμύθια μας: Κείμενα και εικόνες, άλλοτε και σήμερα» και πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση της συλλογής παραμυθιών των αδελφών Γκριμ (1812), συνδιοργανώνουν το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, το Κέντρο Αφηγηματικής Τέχνης και το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Στην έκθεση, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζονται σπάνιες εκδόσεις παραμυθιών του 19ου και 20ου αιώνα από τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από ιδιωτικές συλλογές. 

Επίσης, περιλαμβάνονται αφιέρωμα στη ζωή και το έργο των αδελφών Γκριμ, πρώτες μεταφράσεις στην Ελλάδα παραμυθιών του Περό, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και των αδελφών Γκριμ, τρισδιάστατα βιβλία, μακέτες και υλικό ελληνικών και ξένων παραμυθιών, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες Ελλήνων εικαστικών που εμπνέονται από τα παραμύθια.

«Η έκθεση αντιλαμβάνεται τα παραμύθια ως μια πραγματικότητα που διαρκώς αλλάζει μέσα στον χρόνο. Τα παραμύθια μετασχηματίζονται μέσα στον χρόνο, αλλάζουν φορείς και μέσα διάδοσης και άρα αλλάζουν περιεχόμενο», εξηγεί στο ΑΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιμελήτρια της έκθεσης, Μάνια Καπλάνογλου. 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης οι διοργανωτές κάνουν έκκληση στους επισκέπτες να φέρνουν στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ένα παιδικό βιβλίο από τη βιβλιοθήκη τους. Τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν θα αποσταλούν σε σχολικές βιβλιοθήκες ακριτικών περιοχών.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.