.Π. Μοσκοβισί: Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και εκ των βασικών διεκδικητών για τη θέση του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια. Ο Γάλλος πολιτικός επισήμανε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να θέτει ποινές και περιορισμούς αλλά [να δίνει] ελπίδες για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».

Στη συνάντηση αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι σχεδιάζεται ένα ακόμη εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Hellenic Development Bank) κατά το γαλλικό μοντέλο, για τη χρηματοδότηση τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Μια από τις σκέψεις είναι η τράπεζα αυτή να λειτουργήσει ως ομπρέλα κάτω από την οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα σχήματα που χρηματοδοτούν σήμερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Εντός των σχεδίων που εξετάζονται είναι η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) 

σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέργια με τον ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) ή με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα λειτουργήσει υπό κρατικό έλεγχο και θα έχει ιδιωτικό μάνατζμεντ. 

.«Success story» τα προγράμματα διάσωσης, δηλώνει ο Β. Σόιμπλε

«Ιστορία επιτυχίας» («success story») χαρακτηρίζει τα προγράμματα διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και υποστηρίζει ότι Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρότινος.

«Οι χώρες που βρίσκονται στην "ομπρέλα" διάσωσης έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο. Αυτό εξελίχθηκε σε μια ιστορία επιτυχίας! Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πιστεύαμε πριν από λίγο καιρό. Για προβλήματα στην Κύπρο γίνεται πλέον ελάχιστος λόγος. 

Η πολιτική υπερασπίστηκε επιτυχώς το κοινό νόμισμα της Ευρώπης. Και ο ΟΟΣΑ θεωρεί τώρα τις χώρες που βοηθήσαμε ως πρωτοπόρους στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τις μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των προϋπολογισμών στις χώρες που τέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας σχετικά με την «πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ο Γερμανός υπουργός δηλώνει: «Ασφαλώς αυτές οι δηλώσεις δεν με χαροποίησαν. Αλλά αυτά είναι διαμάχες εσωτερικής πολιτικής στη Γαλλία. Στο μεταξύ υπήρξαν οι σωστές συνέπειες».

Σε ό,τι αφορά δε τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι περί χαλάρωσης της πολιτικής περικοπών και ενίσχυσης αυτής των επενδύσεων, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι ερμηνεύθηκαν υπερβολικά και επισημαίνει ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τον κ. Ντράγκι. «Βασικά ισχύει ότι σεβόμαστε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών. Αυτοί είναι αρμόδιοι για τη νομισματική πολιτική. Σε αυτό δεν χρειάζεται να προσθέσω κι εγώ το σχόλιό μου».

.Βενιζέλος: Η Ελλάδα αλλάζει φάσεις

«Το θέμα είναι η Ελλάδα να μπει οριστικά στην πορεία προς την έξοδο και να καταλάβουν εντός και εκτός Ελλάδας ότι αλλάζουμε φάσεις» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι, μετά την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 80% των δράσεων που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές έχουν ολοκληρωθεί. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε οτι εκείνο που έχει σημασία είναι να δώσουμε μήνυμα στον δημόσιο υπάλληλο ότι δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται. 

Σύμφωνα με πηγές από το ΠΑΣΟΚ ο κ Βενιζέλος εντός της σύσκεψης  υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού, καθώς και κανένα θέμα πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και ότι οι κατοικίες φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών θα προστατευθούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες στη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκε το ζήτημα των φορο-ελαφρύνσεων, ούτε των απολύσεων στο δημόσιο. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι υπάρχει συνεννόηση με την τρόικα στο θέμα των κόκκινών δανείων και πως θα συναντηθεί την Παρασκευή για το θέμα με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και κατ ιδίαν συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους Υπουργούς που θα συμμετάσχουν στην ελληνική αποστολή στη γαλλική πρωτεύουσα.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.