.«Τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στα έσοδα το πρώτο δίμηνο του 2013


Αν και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που παρουσίασε ο
αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2013 -αντί για έλλειμμα 1,35 δισ. που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο- ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι «έμμεσοι φόροι θέλουν μεγάλη προσοχή», καθώς τα έσοδα από αυτούς διαρκώς μειώνονται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερφορολόγηση «τορπιλίζει» τα κρατικά έσοδα και «οπλίζουν» την ελληνική πλευρά να τα επικαλεστεί, για να ζητήσει μείωση των αναποτελεσματικών φόρων, που γυρίζουν «μπούμερανγκ» για το Δημόσιο.

Επιβεβαιώνουν μεν την εντυπωσιακή αύξηση στις εισπράξεις άμεσων φόρων (+18,7% ή 206 εκατ. περισσότερα έναντι των στόχων στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) και στους φόρους περιουσίας (+33% ή 222 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων), 
τα συνολικά καθαρά έσοδα παραμένουν στα περσινά επίπεδα, ωστόσο η συνολική εικόνα αλλάζει άρδην, όταν υπολογιστούν και οι εισπράξεις εμμέσων φόρων από ΦΠΑ και τελωνεία, λόγω της κρίσης.

Αν δεν είχαν παγώσει οι επιστροφές φόρων (μόλις 260 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογιζόταν να πληρωθούν 490 εκατ. ευρώ) θα αποκαλυπτόταν υστέρηση έναντι του στόχου στο δίμηνο κατά 230 εκατ. ευρώ. 

Αυτή η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα θα ξεπερνούσε και το μισό δισ. στο δίμηνο, αν δεν εισέπραττε το Δημόσιο και άλλα σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος ως μέρισμα και επιστροφές από τα ομόλογα.

Καθώς όμως όλο και περισσότεροι πληρώνουν παλαιούς και νέους φόρους, αλλά δεν αγοράζουν  και, άρα, δεν πληρώνουν έμμεσους φόρους, το δημόσιο ταμείο χάνει έσοδα, αντί να εισπράττει επιπλέον έσοδα. Για παράδειγμα:

- οι εισπράξεις από ΦΠΑ ήταν στο α' δίμηνο 213 εκατ. (ή 8%) χαμηλότερα από το στόχο.

- οι εισπράξεις λοιπών εμμέσων φόρων ήταν 192 εκατ. ή 33% χαμηλότερα από το στόχο.

- οι εισπράξεις από τέλη κυκλοφορίας ήταν 134 εκατ. ευρώ χαμηλότερα ή 58% από το στόχο.

- οι εισπράξεις από τους αυξημένους φόρους ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα, αέριο κλπ) ήταν 28 εκατ. χαμηλότερες από το στόχο ή -3,9%.

Είναι εντυπωσιακό ότι, παρά την αλματώδη αύξηση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης, τα επιπλέον έσοδα από πέρυσι ήταν μόλις 80 εκατ. ευρώ, λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 67%!

Με τα δεδομένα αυτά, πάντως, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού συνολικά (μαζί με τους τόκους) περιορίστηκε στα 813 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο 2,63 δισ. ευρώ.

.ΗΠΑ: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο κέντρο της Ουάσινγκτον τραυματίζοντας 10 άτομα


Πάνω απο δέκα άτομα τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας
στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο κέντρο της πόλης.

Το επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, στα βόρεια του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης. 

Ενοπλοι που επέβαιναν σε δύο οχήματα άρχισαν να πυροβολούν εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων που στέκονταν μπροστά από ένα κτίριο.

Το κίνητρο των δραστών παραμένει αδιευκρίνιστο και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.
Η Ουάσινγκτον, μια πόλη 617.000 κατοίκων, τη δεκαετία του 1980 ήταν γνωστή με την επωνυμία «πρωτεύουσα του φόνου» καθώς τότε κάθε χρόνο σκοτώνονταν κατά μέσο όρο 400 άνθρωποι.

 Οι περισσότερες δολοφονίες σχετίζονταν με το εμπόριο ναρκωτικών. Το 2012 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες ανθρωποκτονίες τα τελευταία 50 χρόνια: μόνο 88, εκ των οποίων οι 59 διαπράχθηκαν με πυροβόλα όπλα.

.Ο διαχειριστής του FIMOTRO εκβίαζε και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου


Ενα από τα αμέτρητα θύματα εκβιασμού του Παπαμπλόγκερ με τη βίλα των 400 τ.μ. στην Πεντέλη (που κρύβεται πίσω από τα «φουστάνια» της ανωνυμίας) είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr. ο διαχειριστής του Fimotro εκβιάζει συστηματικά και κατ' επανάληψη τον υπουργό και εκπρόσωπο της κυβέρνησης Σίμο Κεδίκογλου ζητώντας του 4.000 ευρώ μηνιαίως για να σταματήσει τις επιθέσεις.

Το τελευταίο διάστημα το Fimotro δημοσιεύει καθημερινά υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια εναντίον του Σίμου Κεδίκογλου -δημοσιεύματα που δεν είναι προϊόντα ρεπορτάζ, αλλά ύβρεις, συκοφαντίες και απειλές εναντίον του υπουργού της τρικομματικής κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ερωτηθείς πρόσφατα για τις επιθέσεις αυτές που δέχεται από το fimotro.blogspot.com ο Σίμος Κεδίκογλου το είχε φωτογραφίσει, δηλώνοντας: «Δεν πληρώνω νταβατζίσκους και δεν με φιμώνει κανένα φίμωτρο».

Στο μεταξύ, σάλο στον δημοσιογραφικό κόσμο και την κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του iefimerida.gr για τη βίλα - παλάτι που αγόρασε ο γνωστός μπλόκερ εκβιαστής στην Πεντέλη με εμβαδόν 400 τ.μ. που σύμφωνα με πληροφορίες κόστισε συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω εκβιαστής - μπλόγκερ διέμενε έως πρόσφατα σε ένα απλό διαμέρισμα στα Εξάρχεια.

.Μήνυμα Σαμαρά σε Τρόικα: Να συμφωνήσουμε τώρα για φόρο 15% στις επιχειρήσεις


Λίγες ώρες πριν από την καθοριστική του συνάντηση με την Τρόικα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να θέσει ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση στην ήδη βεβαρημένη ατζέντα, μιλώντας σε συνέδριο. Από το βήμα του συνεδρίου «Αναπτυξιακή Στρατηγική - Ευρώπη 2020: 

Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα» που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ των άμεσων διαρθρωτικών αλλαγών στο θέμα της φορολογίας 

και ειδικότερα υπέρ της θέσπισης ενός ενιαίου μοναδικού συντελεστή φορολόγησης 15% για την επιχειρηματικότητα, προκειμένου -όπως τόνισε- να έλθουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή της ομιλίας του κ. Σαμαρά που τόνισε: «Το λέω τώρα που είναι η Τρόικα στην Ελλάδα και ζούμε σε ώρες αναταράξεων».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται θα υπάρχουν τέσσερις βασικοί άξονες:

Απλούστερο φορολογικό σύστημα, τεχνολογία για επαλήθευση, αυστηρότερη τιμωρία στη φοροδιαφυγή και χαμηλότεροι συντελεστές για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Τέλος, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας και ότι στόχος από εδώ και πέρα είναι οι αποκρατικοποιήσεις και ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου.

.ΣΔΟΕ για τη φοροδιαφυγή


Φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης προκύπτει από ελέγχους που διεξήγαγε το ΣΔΟΕ ανά την επικράτεια στη διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου. Ιατροί που απέκρυβαν εισοδήματα, επιχειρήσεις που εξέδιδαν ή ελάμβαναν πλαστά και εικονικά τιμολόγια μεγάλης αξίας, περιπτώσεις υπεξαίρεσης χρημάτων και μη απόδοσης ΦΠΑ, όπως και λαθρεμπόριο χρυσού, είναι μερικές από τις υποθέσεις που καταγράφονται σε αναλυτική ανακοίνωση του ΣΔΟΕ για τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο.
Ειδικότερα οι υποθέσεις αυτές, όπως καταγράφονται από το ΣΔΟΕ, είναι οι ακόλουθες:
- Στην περιοχή του Λεκανοπεδίου το ΣΔΟΕ Αττικής αποκάλυψε ότι 11 επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά και πλαστά τιμολόγια ύψους 88.240.000 ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις κατασκευής και συντήρησης διαφημιστικών πινακίδων, κλωστοϋφαντουργία, τεχνική εταιρεία, εμπόριο χημικών.
- Ένας συνταξιούχος που εξέδωσε 365 εικονικά στοιχεία ύψους 4.081.000 ευρώ και μια ομοσπονδία ατομικού αθλήματος που εξέδωσε 15 πλαστά στοιχεία και δύο εικονικά τιμολόγια ύψους 150.000 ευρώ.
- Είκοσι μία επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 7.220.000 ευρώ, προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδά τους, ώστε να αποφύγουν την καταβολή ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.
Στους ελέγχους περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων από το ΣΔΟΕ προέκυψε ότι στην Αθήνα:
- Ιατρός- ΩΡΛ απέκρυψε εισοδήματα ύψους 2.472.000 ευρώ.
- Ιατρός- καθηγητής απέκρυψε εισοδήματα ύψους 188.000 ευρώ.
- Σε έλεγχο προγραμμάτων Κονδυλίων Ερευνών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 129 δικαιούχα πρόσωπα απέκρυβαν αμοιβές 1.693.000 ευρώ.
- Στον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης το ΣΔΟΕ αποκάλυψε, μετά από εισαγγελική παραγγελία, ότι υπάλληλος υπεξαίρεσε κατά το διάστημα 2006- 2011, από μη απόδοση παρακρατουμένων φόρων και μη απόδοση μερισμάτων, το ποσό του 1.160.000 ευρώ.
- Στη Θεσσαλονίκη το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, προέβη σε έλεγχο πρώην αστυνομικού που διατηρούσε ιστοσελίδα στοιχημάτων από το διαδίκτυο με έδρα την Αυστρία. Διαπιστώθηκε ότι είχε προσαύξηση περιουσίας κατά 1.190.000 ευρώ. Ο ελεγχόμενος προσήλθε και υπέβαλε συμπληρωματική φορολογική δήλωση.
- Το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας ολοκλήρωσε τους ελέγχους στους 48 αγρότες, με τις σημαντικότερες υποθέσεις έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, το ύψος των οποίων ανήλθε στο ποσό των 222.515.063 ευρώ.
- Το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου συνεχίζει τις έρευνες για τη μεταβίβαση ακινήτων από υπεράκτιες εταιρείες, σε φυσικά πρόσωπα. 
Διαπιστώθηκε ότι αγοραστές -φυσικά πρόσωπα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν δηλώσει την μεταβίβαση- αγορά του ακινήτου και καλούνται σε υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Οι έλεγχοι γίνονται σε 187 υπεράκτιες εταιρείες εγγεγραμμένες στην πρώην ΔΟΥ Κρανιδίου.
Επίσης, διεξάγονται έρευνες σε 27 υπεράκτιες. Εταιρείες αρμοδιότητας ΔΟΥ Κύμης.
- Το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας κατέσχεσε 19,5 τόνους χαλκού σε σκραπ, σε δύο επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά αγοράς. Ερευνάται αν η προέλευση του χαλκού είναι προϊόν κλοπής από εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και εργοστασίων.
- Το ΣΔΟΕ ΠΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τη συνεργασία του Τελωνείου Κήπων κατέσχεσε ποσότητα περίπου 5 κιλών χρυσού αξία 111.000 ευρώ και συνελήφθη για το αδίκημα της λαθρεμπορίας ένας Έλληνας υπήκοος, ο οποίος οδηγήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία ενώπιον του εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.
Ο χρυσός από τη συσκευασία του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν προϊόν τήξης κοσμημάτων στην Ελλάδα.
- Ποσότητα 68 κιλών κάνναβης κατασχέθηκε από υπαλλήλους του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ ΑΤΤΙΚΗΣ, σε εταιρεία αποθήκευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων ( LOGISTICS) στον Ασπρόπυργο.
Η ποσότητα κάνναβης κατασχέθηκε τις νυχτερινές ώρες της 09/03/2013 και ήταν κρυμμένη σε ψυγείο οικιακής χρήσεως, το οποίο είχε μεταφερθεί στον χώρο με προορισμό την Ιταλία.
Από την έρευνα προέκυψε ότι το ψυγείο είχε αγορασθεί προ ολίγων ημερών από την περιοχή της Κορίνθου από δύο αλλοδαπούς υπηκόους Αλβανίας οι οποίοι και αναζητούνται.

. Βενιζέλος: Πιέσεις στην τρόικα για την αποφυγή νέων μέτρων


Ανήσυχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εμφανίστηκε σε νέα συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι βασικός άξονας των συνομιλιών πρέπει να είναι να μη ληφθούν νέα μέτρα, καθώς έχει μειωθεί στο ναδίρ η φοροδοτική ικανότητα του κόσμου. 

Ως το μεγαλύτερο λάθος των επικεφαλής της τρόικας χαρακτήρισε την άρνησή τους να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μιλώντας στο Real-fm. 

Αναφερόμενος στο «χαράτσι» της ΔΕΗ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί από το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ιπποκράτους εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο επανέναρξης των πλειστηριασμών, τονίζοντας ότι δε θα επιτραπεί να χάσουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους.

Για το φλέγον ζήτημα των απολύσεων και το εναλλακτικό σχέδιο Μανιτάκη για αποχωρήσεις, ο κ. Βενιζέλος αρκέστηκε να σχολιάσει ότι μέσα από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να αποφευχθεί το τσεκούρι που ζητούν οι δανειστές μας στο έμψυχο δυναμικό.

.Πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. στον προϋπολογισμό


Πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2013, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,353 δισ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ κινούμενες σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2012 , λόγω της χορήγησης 380 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Δόθηκαν ακόμη 56 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία, 256 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και 1,3 δισ. ευρώ για τόκους (τόκοι ομολόγων μετά PSI πληρώνονται κάθε Φεβρουάριο).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το Φεβρουαρίου 2013 ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ. Ο ΦΠΑ υστέρησε κατά 8% στο δίμηνο, ενώ στα 1,2 δισ. ευρώ ανήλθαν οι άμεσοι φόροι σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το στόχο. 
Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο είναι 28 εκατ. ευρώ μικρότερος σε σχέση με το στόχο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως ειδικά στους έμμεσους φόρους και στους φόρους κατανάλωσης απαιτείται διαρκής προσοχή αξιολόγηση πολιτικών και παρακολούθηση.

.«Εθνική μας προτεραιότητα η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας»


«Στην περίπτωση του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου και του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου γίνεται πολύ πιο έντονα αντιληπτή η σχέση ανάμεσα στην δημοσιονομική κυριαρχία και την εθνική κυριαρχία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Τόνισε δε ότι «πρέπει να στηριχθεί οικονομικά η Κύπρος, να ανακάμψει δημοσιονομικά γιατί η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πρώτη εθνική μας προτεραιότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αυτό ήταν και το βασικό αντικείμενο της συζήτησης με τον κ. Αναστασιάδη.

«Εμείς παρακολουθούμε τα θέματα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε πρακτικά γιατί πρέπει να βρεθεί μια λύση η οποία και την Κύπρο οικονομικά να την αφήσει να αναπνεύσει 

και στο εθνικό θέμα θα μας επιτρέψει να μείνουμε ανυποχώρητοι και σταθεροί σε αυτά που συνιστούν την εθνική μας στρατηγική και είναι και αποφάσεις του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

.Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ ο Α. Μητρόπουλος


Στό στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μητρόπουλος καθώς φέρεται να μην έχει δηλώσει εισόδημα 1 εκατ. δολαρίων τα οποία πήρε ως αμοιβή. 

Η υπόθεση μετράει 14 χρόνια και εκτυλίχθηκε το 1999 οπότε ο κ. Μητρόπουλος εισέπραξε αμοιβή 1.000.000 δολαρίων για την αμοιβή του σε υπόθεση κληρονομιών πελάτη από τις ΗΠΑ και για το οποίο φέρεται να μην έκοψε απόδειξη.

Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι διαδικασίες κινήθηκαν μετά από εισαγγελική εντολή για διενέργεια οικονομικού ελέγχου αναφορικά με υπόθεση είσπραξης και μη έκδοση απόδειξης. Η εντολή δόθηκε από τις δικαστικές αρχές και διενεργείται από το ΣΔΟΕ.

.Επιμένει η τρόικα για τα ακίνητα


Ορατό είναι το ενδεχόμενο να παραμείνει σε ισχύ και το 2013 το έκτακτο τέλος ακινήτων. 

Η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση του ενιαίου φόρου ακινήτων και ζητά από την κυβέρνηση να εισπράττει το χαράτσι ώστε να μη ρισκάρει έσοδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Αν περάσει η γραμμή των δανειστών, οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων μόλις ολοκληρώσουν την αποπληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012, μέσω των λογαριασμών το Μάιο, θα αρχίσουν να πληρώνουν από το καλοκαίρι το χαράτσι για το 2013 και από τις αρχές του 2014 θα έρθει η κεραμίδα του ενιαίου φόρου ακινήτων. 

.Εισαγγελέας για κυκλώματα παράνομης εμπορίας κρέατος αλόγου


Υπό Εισαγγελική διερεύνηση τίθενται οι πολύ σοβαρές καταγγελίες για την δράση κυκλωμάτων που κλέβουν άλογα ή αγοράζουν γερασμένα και υποσιτισμένα ιπποειδή, με στόχο να τα μεταπωλήσουν σε εγχώρια σφαγεία ώστε να προωθηθεί το κρέας τους στην αγορά σαν βοδινό ή αρνίσιο.

Μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη για το διατροφικό σκάνδαλο με την χρήση αλογίσιου κρέατος η Εισαγγελία προχωρά στην διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης των καταγγελιών που χαρακτηρίζουν την χώρα ως κέντρο εξαγωγής αλογίσιου κρέατος και όχι μόνο ως σταθμό εισαγωγής και διακίνησης τέτοιων προϊόντων θέμα που ήδη ελέγχεται.

Στόχος της έρευνας είναι να διερευνηθούν συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομα σφαγεία ιπποειδών που φέρονται να λειτουργούν στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, ενώ τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία αναφέρουν ότι, εκτός από άλογα, στα παράνομα σφαγεία διοχετεύονται ακόμα και γαϊδουράκια.

Αφορμή για την Εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Real News το οποίο αναφέρεται σε λαθρεμπόριο αλόγων με βασικό προορισμό την Ιταλία. Καταγγέλλεται επίσης ότι απομακρυσμένες περιοχές του Ασπρόπυργου Αττικής φέρονται να έχουν μετατραπεί σε επίκεντρο παράνομων αγοραπωλησιών γερασμένων και κακοποιημένων αλόγων.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι τουλάχιστον είκοσι άλογα εντοπίστηκαν να βρίσκονται σε χωράφια που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Ασπρόπυργου και αρκετά από αυτά είχαν εμφανή τραύματα και σημάδια υποσιτισμού.

Σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών τα άλογα αγοράζονται από 300 ευρώ έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με το βάρος τους, και αρκετά από αυτά μεταφέρονται στην Ιταλία με παράνομες διαδικασίες καθώς σε πολλές περιπτώσεις το Λιμενικό αδυνατεί ελέγξει τα κοντέινερ με τα ζώα που φεύγουν στο εξωτερικό.

.Δικαστήριο αποφάσισε την άμεση παραπομπή του Μπερλουσκόνι σε δίκη


Την άμεση παραπομπή σε δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την κατηγορία της διαφθοράς αποφάσισε το δικαστήριο της Νάπολης.
Η υπόθεση αφορά τον χρηματισμό του γερουσιαστή Σέρτζιο Ντε Γκρεγκόριο με 3 εκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2007.

Ο ίδιος ο Ντε Γκρεγκόριο, καταθέτοντας στην εισαγγελία της Νάπολης, παραδέχθηκε ότι πριν από έξι χρόνια, χρηματίστηκε από τον Μπερλουσκόνι για να εγκαταλείψει το κεντροαριστερό κόμμα Ιταλία των Αξιών και να στηρίξει την κεντροδεξιά συμμαχία του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) στην γερουσία, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι.

Παράλληλα, στην υπόθεση Ρούμπι-Γκέιτ, η εκδίκαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μιλάνο, οι δικαστές ζήτησαν σήμερα το πρωί τρεις γιατροί διορισμένοι από το δικαστήριο (ένας οφθαλμίατρος, ένας καρδιολόγος και ένας παθολόγος) 

να επισκεφθούν και πάλι τον μεγιστάνα του Τύπου στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε και να αποφανθούν αν η κατάσταση της υγείας του τού επιτρέπει να παρευρίσκεται στις δικάσιμους.

.Συμφωνία για την προστασία καρχαριών που απειλούνται με εξαφάνιση


Η διεθνής κοινότητα αποφάσισε σήμερα να θέσει κανόνες στο εμπόριο τεσσάρων ειδών καρχαριών των οποίων τα πτερύγια είναι πανάκριβα και απειλούνται με εξαφάνιση, παρα τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών που ανησυχούν για την βιομηχανία της αλιείας.

Οι 178 χώρες μέλη της Σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών (Cites), έπειτα από συνομιλίες μιας εβδομάδας στην Μπανγκόκ αποφάσισαν να προστατεύσουν τον ωκεάνιο καρχαρία με λευκό ρύγχος και τρία είδη σφυροκέφαλου καρχαρία.

Στη διάρκεια των δύο μυστικών ψηφοφοριών στις οποίες απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, ο ωκεάνιος καρχαρίας συγκέντρωσε 92 ψήφους υπέρ για την προστασία του, 42 κατά και 8 αποχές, ενώ οι τρεις σφυροκέφαλοι καρχαρίες 91 ψήφους υπέρ, 39 κατά και 8 αποχές.

Στην προηγούμενη διάσκεψη το 2010, ανάλογες προτάσεις για την προστασία των καρχαριών, των οποίων τα πτερύγια πωλούνται σε εξαιρετικά ψηλές τιμές στην Ασία, είχαν απορριφθεί εξαιτίας της αντίδρασης ορισμένων πρωτευουσών που εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην βιομηχανία της αλιείας.

Η σημερινή απόφαση της Cites για τους τέσσερις αυτούς καρχαρίες σημαίνει πως τίθενται πλέον κανόνες στο εμπόριό τους ώστε να αποφεύγεται η υπερεκμετάλλευση τους.

Από το 1975, όταν τέθηκε σε ισχύ η Cites, μόνο ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, ο φαλαιονοκαρχαρίας, ο καρχαρίας προσκυνητής και το πριονόψαρο προστατεύονται.

Πολλές χώρες της Ασίας, με πρώτη την Ιαπωνία, είναι αντίθετες στην διεύρυνση της προστασίας των καρχαριών. Το Τόκιο εκτιμά πως τα θαλάσσια είδη που διατίθενται στο εμπόριο δεν πρέπει να τα διαχειρίζεται η Cites, αλλά οι οργανισμοί αλιείας.

.Αύριο το κογκλάβιο για τον νέο πάπα


Το κογκλάβιο των καρδιναλίων οι οποίοι θα εκλέξουν τον νέο πάπα στη θέση του παραιτηθέντος Βενέδικτου ΙΣΤ' θα συγκληθεί την ερχόμενη Τρίτη, 12η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.

Οι 115 καρδινάλιοι που εκλέξουν τον νέο πάπα βρίσκονται στην Ρώμη και βρίσκεται σε εξέλιξη η λεγόμενη «φάση γνωριμίας» των υψηλόβαθμων καθολικών κληρικών, με συζητήσεις και συναντήσεις εντός κι εκτός του παπικού κρατιδίου.

Οι ευρωπαίοι καρδινάλιοι και εκλέκτορες είναι συνολικά 61. Από αυτούς, οι 28 είναι Ιταλοί. Οι 19 προέρχονται από την Λατινική Αμερική, 14 από τη Βόρεια Αφρική, 11 από την Αφρική και 10 Ασιάτες.

Οι προετοιμασίες, στο εσωτερικό της Κάπελα Σιστίνα, όπου θα συνεδριάσει το «κονκλάβιο» που θα εκλέξει τον νέο ποντίφικα συνεχίζονται. 

Κατά την διάρκεια του κογκλάβιου δεν επιτρέπεται να διαρρεύσει καμία πληροφορία σχετικά με την πορεία της εκλογικής διαδικασίας.

Ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο είναι αυτός ο οποίος συγκαλεί επισήμως το σώμα των εκλεκτόρων για την έναρξη των ψηφοφοριών. Στο εσωτερικό της Καπέλα Σιστίνα την τήρηση του κανονισμού θα εγγυηθεί ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, αφού ο Σοντάνο, που είναι πάνω από 80 ετών, δεν μπορεί να πάρει μέρος στην εκλογή του νέου πάπα.

Για να εκλεγεί ο επόμενος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 77 ψήφους.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.