.Το διακύβευμα της εκλογής και η ενότητα

Στην τελική ευθεία μπαίνει από αύριο η ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ. Ωστόσο, το διακύβευμα της επικείμενης εκλογής δεν αφορά αποκλειστικά και μόνον τους υποψηφίους. Ούτε καν ένα πολιτικό κόμμα. Αφορά κατ΄ αρχήν την ισορροπία του πολιτικού συστήματος, καθώς είναι ανάγκη η χώρα να αποκτήσει αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι σαφές ότι η ΝΔ, που έχει ευθύνες ως ένας εκ των δύο βασικών πυλώνων του πολιτικού συστήματος από το '74 έως και σήμερα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να «κρυφτεί» πίσω από διαδικασίες, άγονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές συγκρούσεις. Εχει και αυτή ευθύνες τόσο για τη σημερινή εικόνα που εμφανίζει η χώρα όσο και για εκείνα που πρόκειται να συμβούν τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες. 

Το γεγονός ότι είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν την αθωώνει για το παρελθόν και δεν την απαλλάσσει για το παρόν και το μέλλον! Γι΄ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να λύσει -έστω και με σημαντική καθυστέρηση- το εσωκομματικό της πρόβλημα, να προετοιμάσει τη στρατηγική της και να μετάσχει ενεργά -με θέσεις και προτάσεις- στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Το πρόσωπο
 Οπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα εξουσίας, έτσι και στη ΝΔ σημαίνοντα ρόλο θα παίξει και το πρόσωπο που θα εκλεγεί. Οποιος κι αν είναι αυτός, θα πρέπει την επόμενη μέρα να συνεργαστεί με όλους και πρωτίστως με εκείνους που συγκρούστηκε κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο. Μόνο όταν διασφαλιστεί η ενότητα στην κορυφή θα μπορέσει να υπάρξει και στη βάση.

Τις τελευταίες ημέρες οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία έχουν χαμηλώσει τους τόνους και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις έχουν σημαντικά περιοριστεί. Από τις δημόσιες παρεμβάσεις τους δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να αφήσουν πίσω τους το «φιάσκο» της αποτυχημένης εκλογικής διαδικασίας και τα όσα ακολούθησαν και επικεντρώνονται στην αντιπολίτευση, στην κυβέρνηση αλλά και στην παρουσίαση των θέσεών τους για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Κεντροδεξιάς.

Η καχυποψία, ωστόσο, δεν έχει φύγει. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το που υπήρξαν στα μέσα της εβδομάδας ορισμένες φήμες στο Διαδίκτυο περί δήθεν αποχώρησης κάποιου υποψηφίου, άρχισαν τα σχόλια περί προβοκάτσιας.
Ολα αυτά θα πρέπει να εκλείψουν την επόμενη μέρα της εκλογής. 

Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε και η ανάδειξη του νέου προέδρου δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά μόνο ένας σταθμός στην πορεία της συντηρητικής παράταξης προς την απαξίωση. Και τότε πρόβλημα δεν θα έχει μόνο η ΝΔ, αλλά συνολικά η χώρα και το πολιτικό σύστημα.

.Το Νταβός που πληγώνει

Εάν συνειδητο­ποί­ησε ένα πράγμα στο Νταβός ο πρωθυπουρ­γός Αλέξης Τσίπρας είναι ότι η «πολιτική δια­πραγμάτευση», που ζητά έναν χρόνο τώρα, έχει πεθά­νει. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, όπως και οι Ευρωπαίοι δανειστές κρύβο­νται πίσω από την τρόικα ή τους θεσμούς, όπως μετονομάστηκαν σε κλίμα ευφορίας, χαράς και νίκης οι «πιστωτές» της χώρας, και δεν θα του δώσουν κανένα περιθώριο, ούτε καν σχοινί για να... κρεμαστεί.

Στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ περίσσευαν τα χαμόγελα μπροστά στους φωτογράφους και τις τηλεοπτικές κάμερες. Αλλωστε, η επικεφαλής του Ταμείου συνηθίζει να υποδέχεται τους «απέναντι» μέσα στην τρελή χαρά που μετατρέπεται σε απύθμενη θλίψη όταν κλείνουν τα φώτα. 

Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν η εξαίρεση του κανόνα. Διότι αν ήταν η εξαίρεση, τότε ο νεαρός πολιτικός, που μεγάλωσε γρήγορα και όχι υπό ομαλές συνθήκες, ήταν όντως η επιλογή των δανειστών μετά τα πέντε χρόνια απέραντης φτώχειας και μοναξιάς για τους Ελληνες πολίτες.

Οταν έκλεισαν οι πόρτες πίσω τους, η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τσίπρας μπήκαν στα βαθιά και ο Ελληνας πρωθυπουργός πληροφορή­θηκε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ ό,τι τα παρουσιάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Είτε εφαρμόζεται η συμφωνία, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, που κατά τα άλλα θα έσκιζε η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ή αναλαμβάνεις το ρίσκο της πτώχευσης, που θα συμβεί χωρίς τα δανεικά των πιστωτών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έφυγε βαριά πληγωμένος από το Νταβός, όπου ανάμεσα στους πανίσχυρους της οικονομίας, ένιωσε απελπιστικά μόνος, πλημμυρισμένος από τα κύματα της απαισιοδοξίας που απειλούν την Ελλάδα. Το ότι επέστρεψε σώος και αβλαβής στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι τον υποδέχθηκαν μετά βαΐων και κλάδων στο Νταβός. Τον έκαναν να νιώσει πολλές φορές ότι ηγείται μίας «διεφθαρ­μένης χώρας», με «διεφθαρμένους πολίτες», όπως είχε πληροφορήσει το 2009 και το 2010 την ανθρωπότητα ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

Πόσες φορές έχουμε σκεφθεί ότι αν ο παραπάνω κύριος είχε τις στοιχειώδεις γνώσεις και τον στοιχειώδη πατριωτισμό, η χώρα δεν θα εισερχόταν στην παρατεταμένη λαίλαπα των μνημονίων, που έχουν κατα­στρέψει την Ελλάδα και τον λαό της. Αντίθετα, απολαμβάνει όλων των προνομίων που του παρέχει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, καθώς κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει...


Το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας κυβερνά με έναν τρόπο που θα μας αναγκάσει να ξεχάσουμε τους πραγματικούς καταστροφείς της οικονομίας. Τα περιθώρια για να μη μετατραπεί σε «Γιωργάκη» λιγοστεύουν επικίνδυνα για τον ίδιο, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που εκ των πραγμάτων θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ

.Ασφαλιστική απορρύθμιση

Εκ πρώτης όψεως το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αποτελεί μία παραλλαγή του συστήματος που εισήγαγε η σημαντική μεταρρύθμιση του 2010. Οι δύο πυλώνες της βασικής και της αναλογικής σύνταξης διατηρούνται, αποκτώντας νέες ονομασίες χωρίς ουσιώδη μεταβολή των δομικών χαρακτηριστικών τους.
Ωστόσο, η πρώτη διαφορά εντοπίζεται στην κατάργηση της μεταβατικής περιόδου και στην άμεση εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των παροχών για όσους συνταξιοδοτούνται από 1.1.2016. 

Η δεύτερη ουσιώδης διαφορά συνίσταται στη μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης εις βάρος ιδίως εκείνων που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλότερες αποδοχές.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις των δύο αυτών αλλαγών; Πρώτον, η ένταση μεταξύ των παλαιών και των μελλοντικών συνταξιούχων, που κλονίζει τη διαγενεακή αλληλεγγύη και διχάζει την κοινωνία.

Το ρητορικό σχήμα ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές κύριων συντάξεων αφορά μόνον εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι το τέλος του 2015. Για όλους τους άλλους οι μειώσεις θα υπερβαίνουν το 15% και για ορισμένες κατηγορίες θα είναι υψηλότερες του 35%.
Ωστόσο, το σοβαρότερο πρόβλημα αποτελεί η στρέβλωση της ανταποδοτικότητας του συστήματος και της αρχής της εγγύτητας μεταξύ του προσυνταξιοδοτικού επιπέδου διαβίωσης και αυτού που εγγυάται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η αρχή της ανταποδοτικότητας ασφαλώς σχετικοποιείται σε κάθε σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με γνώμονα τις αρχές της αλληλεγγύης και της προστασίας του ασφαλιστικού κεφαλαίου.
Ομως αυτό που θεωρείται, με τα λόγια του υπουργού Εργασίας, μία μεταρρύθμιση «αναδιανεμητική και κοινωνικά μεροληπτική για τους από κάτω» (συνέντευξη «Καθημερινή», 10.1.16), στην πραγματικότητα αποτελεί μια βίαιη υποχώρηση της ανταποδοτικότητας, που υποσκάπτει την ασφαλιστική συνείδηση διαβρώνοντας και την ενδογενεακή αλληλεγγύη.

Ταυτόχρονα, δεν επιτυγχάνεται ούτε ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχών για όσους προσβλέπουν στην αλληλεγγύη της πολιτείας.

Εκκωφαντική είναι τέλος η σιωπή του νομοσχεδίου για την προοπτική των επαγγελματικών ταμείων και τη δυνατότητα μετατροπής των σημερινών επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά, ενώ φαίνεται να εκλείπουν και τα φορολογικά κίνητρα για την καταβολή εισφορών σε επαγγελματικά ταμεία.

.Οι επιλογές του πρωθυπουργού

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τότε που το σώμα των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου άλλαξε τις ισορροπίες του Κοινοβουλίου, αξίζει να θυμηθούμε κάποια πράγματα που συνηθίζουμε να ξεχνούμε.

Οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα δεν ξεκινούν την 26η Ιανουαρίου 2015. Οσα συμβαίνουν τώρα και όσα έπραξε τους δώδεκα πρώτους μήνες που ασκεί με τον πιο απόλυτο τρόπο την κυβερνητική εξουσία ξεκινούν από το 2008, όταν αναλαμβάνει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το ιστορικό μέτρο πρέπει να κριθεί.

Από την πρώτη στιγμή, ο νεαρότερος πολιτικός αρχηγός της τελευταίας δεκαετίας έδειξε ότι προτιμά την απόλυτη και ακραία σύγκρουση, ότι επιδιώκει τον εξευτελισμό του πολιτικού αντιπάλου, ότι μπροστά στο στενό κομματικό συμφέρον δεν υπολογίζει το ευρύτερο και μακροχρόνιο συμφέρον του τόπου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η ευθύνη του κ. Τσίπρα για την εξέλιξη των πραγμάτων είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη από τη στιγμή που αναλαμβάνει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: τη 17η Ιουνίου 2012 κερδίζει το 26,89% των ψήφων, με τον κ. Σαμαρά να προηγείται με μόλις 2,77% ή 170.475 ψήφους.

Γνωρίζουμε πλέον ότι η ποιότητα της διακυβέρνησης ενός τόπου προσδιορίζεται καθοριστικά και από τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό την πιο ακραία και την πιο μηδενιστική αντιπολίτευση.

Υπεστήριξε με όλους τους τρόπους κάθε αντιπολιτευτική ενέργεια, από όπου κι αν προερχόταν, ανεξαρτήτως των υποστηρικτών της και χωρίς να νοιάζεται για τις επιπτώσεις στα συμφέροντα του κράτους. Αδιαφόρησε για τη συνοχή της κοινωνίας και με συστηματικό τρόπο υπονόμευσε τις αντοχές του δημοκρατικού καθεστώτος.

Καθοριστική είναι η κυβερνητική συνυπευθυνότητα του κ. Τσίπρα μετά τον Ιούνιο 2014. Το κόμμα του κερδίζει την πρώτη θέση με διαφορά 219.428 ψήφων. Είναι πλέον σε θέση να επιβάλει βουλευτικές εκλογές με όπλο την αλλαγή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και χρησιμοποιεί το όπλο αυτό χωρίς καμία επιφύλαξη. Από τότε, ο κ. Τσίπρας βαρύνεται με ένα πολύ μεγάλο μέρος των ευθυνών διακυβέρνησης. Ποτέ δεν παραδέχθηκε το μέγεθος και την περιπλοκότητα των προβλημάτων, αλλά πάντοτε κυνήγησε ακόμη και με άτιμο και αντιδεοντολογικό τρόπο πράξεις και αντίθετες προς αυτόν απόψεις. Η αντίθεσή του υπήρξε δογματική, απόλυτη και τρομοκρατική προς οιονδήποτε έχριζε αντίπαλό του. Μην περιμένει λοιπόν τώρα χείρα βοηθείας προς την εξουσία του. Θα χρειαστεί να τα βγάλει πέρα μόνος του, με τη βοήθεια του συνεργάτη του Καμμένου, τον οποίο άλλωστε είχε επιλέξει αμέσως μόλις ανέλαβε το βαρύ καθήκον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο Αλέξης Τσίπρας γιορτάζει τον πρώτο χρόνο κυβέρνησης της «Αριστεράς» με μόνους ειλικρινείς υποστηρικτές τις κυβερνήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και τους τεχνοκράτες του κουαρτέτου. Και, δυστυχώς γι’ αυτόν, οι εκλογές αργούν ακόμη!
  

.Σκληραίνουν τη στάση τους οι Αγρότες: Σε εξέλιξη δύο κρίσιμες συνελεύσεις – Που στήνονται μπλόκα

Την κλιμάκωση των αγώνων τους αποφασίζουν, όπως όλα δείχνουν, στις δύο πανελλαδικές τους διασκέψεις οι αγρότες, που έχουν στήσει περισσότερα από 80 μπλόκα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται το ενδεχόμενο πολύωρων ή και επ’ αόριστον αποκλεισμούς δρόμων.
Μετά από σχεδόν μια ώρα συνεδρίασης οι αγρότες των Τεμπών αποχώρησαν από την διάσκεψη στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους στα μπλόκα και να μην συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν αποσυρθεί εντελώς το νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Παναγιώτης Καλογιάννης αμέσως μετά, οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους, χωρίς να βιάζονται όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσανατολίζονται στο να κλείσουν επ’ αόριστον το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Δεν είμαστε εργατοπατέρες, ο αγώνας μας δεν καπελώνεται από κανέναν και όποιος το επιχειρήσει θα εκδιωχθεί, δήλωσε ακόμα.
Πού στήνουν μπλόκα οι αγρότες
Από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι είχαν κλείσει τους δρόμους οι αγρότες σε πολλά σημεία, ενώ σχεδιάζουν δίωρους αποκλεισμούς και μεταξύ 19:00-21:00 το βράδυ. Οι αγρότες στο τελωνείο των Κήπων δεν θα επιτρέπουν τις διελεύσεις έως τις 16:00.
Στον νομό Πιερίας, από το πρωί, με σύνθημα «αντί να μας πιουν το αίμα, το δίνουμε για να σώσουμε μια ζωή», οι συμμετέχοντες στα μπλόκα κατευθύνονται στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου έχουν οργανώσει αιμοδοσία. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, το «μεσημέρι θα κλείσουμε συμβολικά από τις 14:00 και για μια ώρα, ενώ θα παρακολουθούμε στενά τι γίνεται στις συναντήσεις».
Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.
Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 500 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη (10:00). Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
Στο συγκεκριμένο μπλόκο, η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 700 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.
Σήμερα στήνεται και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής.
Όλες οι πλευρές, όπου και αν πρόσκεινται λένε ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου 2016, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».
Η εικόνα στα μπλόκα Μακεδονίας και Θράκης
Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί κλείσιμο του τελωνείου στο χρονικό διάστημα 13.00-15.00 το μεσημέρι.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.
Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.
Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς.
Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα.
Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκη.
Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα η ακριβής ώρα.
Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και θα «μπλοκάρουν» το δρόμο και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.
Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα.
Το άνοιγμα του μπλόκου στον κόμβο Ριζίων-Καστανέων Ορεστιάδας για σήμερα, αποφάσισαν οι αγρότες οι οποίοι παραμένουν στο σημείο με τα περίπου 480 αγροτικά τους μηχανήματα παρατεταγμένα.
Τους αγρότες του βορείου Έβρου επισκέφθηκε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο οποίος ευχήθηκε σύντομα τα αιτήματά τους να βρουν τη δίκαιη λύση τους.

Στο μεταξύ, με τετράωρο αποκλεισμό, από τις 12 έως τις 16:00, του τελωνείου των Κήπων συνεχίζουν και σήμερα οι αγρότες του νότιου Έβρου. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις που σημειώνονται σήμερα από νωρίς το πρωί στις περιφέρειες Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.