.Απεργία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι δάσκαλοι

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δάσκαλοι μετά την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία στις 18 και τις 19 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση των τοπικών ενώσεων των δασκάλων με το Δ.Σ. της ΔΟΕ. 

Στις 19 του μήνα θα γίνουν νέες γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ενώ 48ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί για τις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, μετά τη λήξη της οποίας θα επανακαθορίσουν τη στάση τους. 

.Επτά κρουαζιερόπλοια στον Πειραιά

Το όφελος για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ήταν τεράστιο αν οι εταιρείες κρουαζιέρας επέλεγαν να χρησιμοποιήσουν τον Πειραιά ως λιμάνι αφιξοαναχώρησης (home porting), υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς κρουαζιέρας, με αφορμή τη σημερινή άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά επτά κρουαζιερόπλοιων, με περισσότερους από 18.400 επιβάτες.
    
 Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος επιχειρήσεων της Louis Cruises, Γιώργος Κουμπενάς, η Ελλάδα μπορεί να αποτελεί μία από τις κορυφαίες χώρες προορισμού για τους επιβάτες κρουαζιέρας, ωστόσο, τα περισσότερα έσοδα για τη χώρα μας μπορούν να εξασφαλιστούν κυρίως από τις εταιρίες κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ενισχύουν πολύπλευρα την ελληνική οικονομία.

     Χαρακτηριστικά, μπορεί οι επιβάτες μίας εταιρείας που εδρεύει και κάνει home porting από ελληνικά λιμάνια, όπως η Louis Cruises, να είναι αριθμητικά λιγότεροι σε σχέση με άλλες εταιρείες, ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ξοδεύουν τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερο από το μέσο όρο εξόδων στα οποία προβαίνουν οι διερχόμενοι (transit) επιβάτες άλλων εταιρειών, τονίζει ο κ. Κουμπενάς.

.Αναστέλλει τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Με απόφαση της Συγκλήτου αναστέλλεται από την προσεχή Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και για όλη την εβδομάδα η λειτουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε ένδειξη στήριξης των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Σε ψήφισμά της, η Σύγκλητος εκφράζει την εντονότατη ανησυχία της για την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ, η οποία, εκτός από την ανθρώπινη διάσταση των προβλημάτων που θα δημιουργήσει, θα οδηγήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας. 

«Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παραμένει ένα από τα πιο υποστελεχωμένα ιδρύματα της χώρας και ενδεχόμενη μείωση του διοικητικού προσωπικού θα έχει οδυνηρές συνέπειες, όχι μόνο για την επιτευχθείσα ποιότητα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, αλλά και για τη στοιχειώδη λειτουργία του ως ακαδημαϊκού ιδρύματος.

 Για τη συνέχιση της εύρυθμης ακαδημαϊκής και διοικητικής του λειτουργίας απαιτείται, αντιθέτως, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

.Το πάρτι στην Υγεία περιορίστηκε, αλλά η διαφθορά δεν έχει εξαλειφθεί, τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Τη χαμηλότερη συμμετοχή για ασφαλισμένους, που επιλέγουν γενόσημα, αλλά και τα κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για τη χρήση τους, αποκαλύπτει ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν θα έχουμε νέα φάρμακα, εάν δεν προτιμήσουμε τα γενόσημα» σημειώνει.

Επιπλέον, αναφέρεται στο θέμα της κινητικότητας, διευκρινίζοντας πως όσοι δεν κάνουν αιτήσεις για την κινητικότητα, κινδυνεύουν με απόλυση. Εκτιμά ότι η κινητικότητα θα περιορίσει και δεν θα αυξήσει τα ράντζα. 


«Θα προχωρήσουμε στις αλλαγές που είναι ανάγκη να γίνουν σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία στην περιφέρεια» τονίζει, ενώ κάνει γνωστό πως, μέσω διαγωνισμού, το «Ερρίκος Ντυνάν» θα περάσει σε ιδιώτες «για να σωθεί».
 
Επίσης, αναφέρεται σε «ανάσα» 500 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΠΥ, λόγω καλής τουριστικής περιόδου και αυξημένων εισφορών, και παρατηρεί ότι το «πάρτι» στην Υγεία περιορίσθηκε, αλλά...συνεχίζεται.
 
Τέλος, μιλά για «δίχτυ ασφάλειας» έως το τέλος του χρόνου για τους απόρους και ανασφάλιστους, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αναφερόμενος στους πρόσφατους χαρακτηρισμούς περί ... γκρινιάρηδων και στρουμφακίων προς τους δημοσιογράφους λέει: «Έκανα χιούμορ».

.Το 1,5 εκατομμύριο προσεγγίζουν πλέον οι άνεργοι

Νέο αρνητικό ρεκόρ για την ανεργία στη χώρα, που αυξήθηκε στο 27,9% τον Ιούνιο εφέτος, με τον αριθμό των ανέργων να προσεγγίζει πλέον το 1,5 εκατ. άτομα (1.403.698 άτομα), καθώς από το πρώτο έτος εφαρμογής του μνημονίου προστέθηκαν στον «μαύρο κατάλογο» 787.129 άτομα.

Περίπου έξι στους δέκα νέους αναζητούν ματαίως εργασία (ποσοστό ανεργίας 58,8%), ενώ στο 37,4% ανέρχεται η ανεργία στις πλέον παραγωγικές ηλικίες των 25- 34 ετών.

«Πρωταθλήτρια» στην ανεργία είναι η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 29,7% και σε «απόσταση αναπνοής» ακολουθεί η Μακεδονία- Θράκη με ποσοστό 29,5%.

Ειδικότερα, από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν τα εξής:

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο 2013 ανήλθε σε 27,9, έναντι 24,6% τον Ιούνιο 2012 και 27,6% τον Μάιο 2013. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 174.709 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2012 (αύξηση 14,2%) και κατά 20.254 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2013 (αύξηση 1,5%).

Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι τον Ιούνιο παρατηρείται στις μη εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις σημαντική πτώση του ποσοστού ανεργίας (κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες). 

Η μείωση αυτή θα μπορέσει να επηρεάσει τα εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα, στον βαθμό που η παρατηρούμενη αλλαγή στα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία συνεχιστεί.

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.628.421 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 128.998 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2012 (μείωση 3,4%) και κατά 2.390 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2013 (μείωση 0,1%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.334.690 άτομα και μειώθηκαν κατά 23.155 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2012 (μείωση 0,7%), αλλά αυξήθηκαν κατά 14.844 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2013 (αύξηση 0,4%).
Η ανεργία στις γυναίκες (31,9% τον Ιούνιο 2013 από 28,4% τον Ιούνιο 2012) παραμένει σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με τους άνδρες (24,9% από 21,9%).

.Αναπτερωμένη η εμπιστοσύνη του διεθνούς επενδυτικού κοινού έναντι της ευρωπαϊκής οικονομίας

Αναπτερωμένη εμφανίζεται η εμπιστοσύνη του διεθνούς επενδυτικού κοινού έναντι της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε έρευνα του Οικονομικού πρακτορείου Bloomberg.
Σύμφωνα με την έρευνα "Bloomberg Global Poll", η οποία αφορά επενδυτές, αναλυτές και χρηματιστές, συνδρομητές του πρακτορείου, ποσοστό 40% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βελτιώνεται. 

Δηλαδή, ποσοστό κατά τέσσερις φορές υψηλότερο έναντι αντίστοιχης έρευνας τον προηγούμενο Μάϊο, γεγονός που οδηγεί στην πεποίθηση ότι η κρίση χρέους, που μαστίζει την ευρωζώνη στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών, τελειώνει.

Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών κρατών μελών της ευρωζώνης φθίνει, με σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων να απαντούν ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα διαφύγουν την χρεοκοπία και περίπου το ένα τρίτο ότι έχει διαφύγει του κινδύνου αυτού και η Ελλάδα. 

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, πρόκειται για την πλέον αισιόδοξη εκτίμηση που έχει εκφραστεί επί της συγκεκριμένης ερωτήσεως από τον Ιούνιο του 2010, οπότε διατυπώθηκε για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας.

.Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν τα χημικά, γράφει στους NYT ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με άρθρο του στην εφημερίδα News York Times υποστηρίζει ότι οι σύροι αντάρτες και όχι ο τακτικός συριακός στρατός χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό με στόχο να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ΗΠΑ.

"Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύω ότι τα τοξικά αέρια χρησιμοποιήθηκαν όχι από τον συριακό στρατό αλλά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ισχυρών ξένων υποστηρικτών τους, οι οποίοι θα τάσσονταν στην ίδια πλευρά με τους φονταμενταλιστές", δήλωσε ο Πούτιν σε άρθρο της εφημερίδας που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε για τη χρήση στρατιωτικής βίας η οποία, εκτός από τη νόμιμη άμυνα ή μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, "είναι απαράδεκτη και συνιστά πράξη επίθεσης", μετά την αναβολή από την Ουάσινγκτον ενός σχεδίου στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Δαμασκού προκειμένου να εξεταστεί η ρωσική πρόταση για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Τα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα "νέο κύμα τρομοκρατίας, να υπονομεύσουν τις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος και της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική", δήλωσε επίσης ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις ΗΠΑ να "αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης" της Συρίας να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο, όπως πρότεινε η Μόσχα

.Δραματικά έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών το 2013

Δραματικά έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών το 2013, αναφέρεται σε σχετική έκθεση που δημοσίευσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με τουλάχιστον 232 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους για τις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε απότομα κατά την τελευταία δεκαετία, από 175 εκατομμύρια που ήταν το 2000. 

Σύμφωνα με την έκθεση, τα δύο τρίτα των μεταναστών ανά τον κόσμο ?ή περίπου 140 εκατομμύρια άνθρωποι- αναζήτησαν νέο τόπο διαμονής στις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ ο πιο δημοφιλής προορισμός φαίνεται πως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Άλλες χώρες με αυξημένο αριθμό μεταναστών περιλαμβάνουν τη Ρωσία με 11 εκατομμύρια, τη Γερμανία με 10 εκατομμύρια και τη Σαουδική Αραβία με 9 εκατομμύρια ανθρώπους που επέλεξαν να μετοικίσουν σε μια ξένη χώρα. 

.Ένοχοι όλοι, πλην δύο, στη δίκη Άκη

Την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων 16 εκ των 18 συγκατηγορουμένων του, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή, της η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη. 

Βάση της εισαγγελικής πρότασης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι ο πρώην υπουργός και οι 16 συγκατηγορούμενοί του, από τους οποίους πέντε δεν πρέπει να κριθούν με την επιβαρυντική περίσταση ότι έδρασαν «κατ' επάγγελμα» όπως αναφέρεται για όλους στο κατηγορητήριο. Η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών τ... περισσότερα »

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.