.Σοκ για τα νοικοκυριά: Κόβουν όλα τα οικογενειακά επιδόματα


Καταργούνται από το 2013 όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο και στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά.
Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα.
Χαρακτήρισε μάλιστα "περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό" το νέο σύστημα, διότι θα εφαρμόζεται στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των Εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών, κ.λπ., όπως έως σήμερα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα ισχύσουν από την 1/1/2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013.
Ενώ, διευκρίνιζε ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου.
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πακέτο των μέτρων, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε εκ νέου ότι παραμένουν οι ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών για μέτρα πιθανόν και άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία προτείνει η ελληνική πλευρά.
Η τρόικα φαίνεται ότι δεν έχει πεισθεί για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ και ζητεί την αντικατάστασή τους από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

.Πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια η Ελλάδα


Η Ελλάδα παραμένει μια αρκετά ακριβή χώρα παρά την ύφεση και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, όσον αφορά στα τρόφιμα συνολικά η ελληνική αγορά ήταν το 2011 η 14η ακριβότερη μεταξύ των "27" της ΕΕ.
 
Πρώτη στην ακρίβεια είναι η χώρα μας στα γαλακτοκομικά, ξεπερνώντας κατά 31,5% τον κοινοτικό μέσο όρο. Σε αυτή την κατηγορία η τιμή παραγωγού είναι υψηλότερη (47- 56 λεπτά για το αγελαδινό γάλα έναντι 29 στην ΕΕ).

Στο ψωμί και τα δημητριακά η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση (από 7η το 2010), 16% ακριβότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, έχοντας όμως και την υψηλότερη τιμή παραγωγού.
 
Στα ψάρια είμαστε η 6η ακριβότερη χώρα, 12,4% πάνω από τον μέσο όρο. Έβδομη στη σειρά ερχόμαστε στα λίπη- έλαια με τιμές υψηλότερες κατά 15,7% από τον μέσο όρο.
 
Στα μη αλκοολούχα ποτά είμαστε δέκατοι με απόκλιση 9,4% από την ΕΕ ενώ στα ρούχα είμαστε έβδομοι και στα παπούτσια ένατοι, 3- 8% πάνω από την ΕΕ.
 
Σε αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κλπ, παραμένουμε ακριβότεροι από την ΕΕ σε ποσοστά έως 8% παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.
 
Φθηνότερη από το μέσο όρο της ΕΕ είναι η ελληνική αγορά στους τομείς μεταφορών, παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα, στο κρέας (-5,3%) και στα φρούτα- λαχανικά (-26,8% απόκλιση από τον κοινοτικό μέσο όρο).

Το θέμα αναγνωρίζει και το υπουργείο Ανάπτυξης που κάνει λόγο για μια κατάσταση στην αγορά  χειρότερη από αυτήν που θα ανέμενε κανείς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου η πολιτική τιμών που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό και την ένταση των ελέγχων δεν μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα.

.«Να συντριβούν τα τάγματα εφόδου των αναρχικών»


«Τα μηχανοκίνητα τάγματα εφόδου των αναρχικών, που σε συνεργασία με λαθρομετανάστες επιτέθηκαν και πάλι σε Έλληνες πολίτες και αστυνομικούς, πρέπει να συντριβούν», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή με αφορμή τις χθεσινοβραδινές συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων της περιοχής των Κάτω Πατησίων και αντιεξουσιαστών. 

«Να πάψει η θλιβερή συγκυβέρνηση να υποθάλπει τέτοια ακραία φαινόμενα βίας και να εφαρμόσει επιτέλους τον νόμο, γιατί η πρωτεύουσα της χώρας έχει μεταβληθεί σε ζούγκλα», καταλήγει η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.

.Αμετακίνητη στις απαιτήσεις της η τρόικα


Με την τρόικα να επιμένει σε απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, κλείσιμο πανεπιστημιακών σχολών και νοσοκομείων καθώς και σε περικοπές στους ΟΤΑ η σημερινή ημέρα είναι για τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο η δυσκολότερη ίσως από την ημέρα σχηματισμού του κυβερνητικού συνασπισμού.

Κι αυτό γιατί οι δανειστές επέστρεψαν αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους και η Ε.Ε. εκβιάζει ανοιχτά πλέον με την επόμενη δόση μαμούθ όταν τα αποθέματα του ελληνικού δημοσίου και λόγω ύφεσης βρίσκονται κάτω και από το κόκκινο.

Στις 14:00 έχει οριστεί η συνάντηση της τρόικα με τον Γιάννη Στουρνάρα και στις 18:00 με τον Αντώνη Σαμαρά. 

Η κυβέρνηση πάντως μη έχοντας περιθώρια διαπραγμάτευσης αυτών καθ αυτών των μέτρων ,έχει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μπει στην λογική της διαπραγμάτευσης της διαχείρισης των μέτρων θέτοντας στο τραπέζι την ρήτρα απόκλισης και στο βάθος την επιμήκυνση.

Το θέμα είναι ότι και η αποδοχή της ρήτρας απόκλισης -με όση πρακτική σημασία έχει -αλλά και η επιμήκυνση εξαρτώνται από την έκθεση της τρόικα και τα όσα οι δανειστές θα υποστηρίξουν στο Eurogroup και στην σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες και υπό την πίεση των χρονοδιαγραμμάτων των δανειστών σήμερα θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μέτρων ύψους 7,8 δισ. ευρώ και θα προβλέπει ότι η ύφεση η οποία θα συνεχιστεί για Πέμπτη χρονιά θα φτάσει το 4%.

.Προϋπολογισμός μετά από συμφωνία


Η αναγκαιότητα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής προκύπτει και από το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Ανέφερε επίσης ότι πραγματικό προϋπολογισμό θα έχουμε, εφόσον υπάρξει πλήρης συμφωνία με τους εταίρους, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μόνο μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά και τα αντίβαρα τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να βγει από την κρίση.
Ειδικότερα η κ. Γεννηματά δήλωσε:
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για να τηρηθούν οι συνταγματικές προθεσμίες, δείχνει πόσο αναγκαία είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, 
ώστε τα δημοσιονομικά μέτρα να "απλωθούν" σε μεγαλύτερη περίοδο κι έτσι να γίνουν ηπιότερα για την ίδια την εθνική οικονομία, αλλά και για κάθε ελληνική οικογένεια.
Η παράταση -θυμίζουμε- προβλέπεται ρητά στην ισχύουσα δανειακή σύμβαση, σε περίπτωση βαθύτερης από την προβλεφθείσα ύφεση, όπως δυστυχώς συμβαίνει για πολλοστή φορά, λόγω των εσφαλμένων προγνώσεων της τρόικας. 
Άρα, είναι προφανές ότι πραγματικός προϋπολογισμός του 2013 μπορεί να καταρτιστεί μόνο μετά την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας για τα μέτρα, αλλά και τα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα, που επιτρέπουν στην πατρίδα μας να βγει οριστικά από την κρίση».

.Πρόσθετα βάρη 7,8 δισ. ευρώ


Ένας ακόμη προϋπολογισμός λιτότητας κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς ενσωματώνει πρόσθετα βάρη για τους φορολογουμένους ύψους 7,8 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί μέρος του «πακέτου» των 13,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014.
Κάτω από τα 200 δισ. ευρώ (στα 193,078 δισ. ευρώ) -από 200,906 δισ. ευρώ εφέτος- θα βρεθεί το ΑΕΠ το 2013, με αποτέλεσμα να έχουν «χαθεί» περίπου 47 δισ. ευρώ σε μία μόνον πενταετία.
Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, με βάση επίσης το οποίο, το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2013 σε 179,3% του ΑΕΠ από 169,5% του ΑΕΠ εφέτος. Για την πληρωμή τόκων, το κράτος θα δαπανήσει 8,95 δισ. ευρώ (4,6% του ΑΕΠ) το 2013, από 11,735 δισ. ευρώ (5,8% του ΑΕΠ) εφέτος.
Νέα «σφαγή» προβλέπεται να γίνει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στο πλαίσιο των περικοπών των δημοσίων δαπανών. Το ΠΔΕ θα μειωθεί περαιτέρω (για 10η συνεχή φορά) στα 6,85 δισ. ευρώ το 2013, από 7,3 δισ. ευρώ εφέτος. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το λεγόμενο «εθνικό σκέλος» του ΠΔΕ (επενδυτικός νόμος και άλλες δράσεις εκτός ΕΣΠΑ) περιορίζεται σε 850 εκατ. ευρώ το 2013, από 1,3 δισ. ευρώ εφέτος.

.Επίσημη η παραίτηση του Θωμά Μαύρου από την προεδρία της AEK


Την παραίτησή του από την προεδρία της ΑΕΚ υπέβαλλε σήμερα ο Θωμάς Μαύρος. Ο παλαίμαχος παίκτης της Ένωσης είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του από τα κοινά της ομάδας από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με αφορμή την απόφαση των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου για την απομάκρυνση του Βαγγέλη Βλάχου. 

Ο Μαύρος θεώρησε ότι η κίνηση των συνεργατών του ήταν «άδειασμα» προς το πρόσωπό του, οπότε δεν είχε κανένα λόγο να συνεχίσει στην Ένωση. Με το έγγραφο που απέστειλε στην ΠΑΕ γνωστοποίησε επίσημα την παραίτησή του, ενώ παράλληλα ζητάει να γίνει αποδεκτή από το δ.σ. 

Για τους λόγους που τον ανάγκασαν να προβεί σε αυτή την κίνηση δεσμεύτηκε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης.

.Πρόταση για παραπομπή 12 ατόμων για την υπόθεση του Βατοπεδίου, υπέβαλε ο εισαγγελέας


Την παραπομπή 12 εκ των 32 κατηγορουμένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εισηγείται, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ματζούνης.

Ο εισαγγελέας κρίνει ότι για την υπόθεση των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών» δεν πρέπει να γίνει κατηγορία, μεταξύ άλλων, σε βάρος του Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη, των δικηγόρων Δημήτρη και Διονύση Πελέκη και της πρώην διευθύντριας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλας Μαντέλη.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μεταξύ άλλων, του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, του μοναχού Αρσένιου, μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στελεχών, την επίμαχη περίοδο, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

Την τελική απόφαση για το ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο και ποιοι όχι, θα λάβει τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών.

.Μικραίνουν τα ψάρια όσο αυξάνεται η θερμοκρασία των θαλασσών


Η κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας και σε άλλες χημικές αλλαγές στους ωκεανούς του πλανήτη, είναι πιθανό ότι μελλοντικά θα έχει ως συνέπεια να μικρύνει το μέγεθος των ψαριών, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Έτσι, εκτός από την εντατική υπεραλίευση, που είναι γνωστό ότι έχει ως συνέπεια το μέσο μέγεθος των ψαριών να μικραίνει, καθώς τα ψάρια πεθαίνουν όλο και πιο νέα στην ηλικία, προτού φθάσουν σε πλήρη ανάπτυξη, ένας νέος παράγοντας φαίνεται να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Η σμίκρυνση των ψαριών έρχεται, σαν «κερασάκι στην τούρτα», να προστεθεί στην μείωση των προς αλίευση πληθυσμών των ψαριών διεθνώς, 

για την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μια άλλη επιστημονική έρευνα, 
που επισημαίνει πως τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στη Γη εξαρτώνται άμεσα από την αλιεία για τη διατροφή τους.

.Οδεύουν για "γάμο" Alpha Bank και Εμπορική


Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για την απόκτηση από την Alpha Bank του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας, έχει εισέλθει η Credit Agricole, όπως ανακοίνωσε επίσημα σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις είχαν υποβάλει, επίσης, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Η Credit Agricole (μητρική της Εμπορικής Τράπεζας) και η Alpha Bank στοχεύουν στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες των εργασιακών συμβουλίων.

Η Credit Agricole S.A. εκτιμά ότι αυτή η διαδικασία θα βοηθούσε στην επίτευξη των στόχων φερεγγυότητας της Credit Agricole S.A. για το τέλος του 2013, όπως έχουν προηγούμενα ανακοινωθεί.

 Είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής του διάρθρωσης και την επικέντρωση στις βασικές του δραστηριότητες.

.ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε περιοχές γύρω από το νέο λιμάνι της Πάτρας. 

Στην περιοχή του νέου λιμανιού βρίσκονται... επτά κλούβες των ΜΑΤ, αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, ασθενοφόρα και οχήματα της Πυροσβεστικής. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 50 προσαγωγές.

.ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Φόρο στην ιδιοκατοίκηση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά από σχετικές πιέσεις της τρόικας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως θα πρέπει να επιβληθεί στην Ελλάδα φόρος στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση. 

Σύμφωνα... με την «ανάγνωση» της τρόικας πρέπει να επιβληθεί φόρος σε ανύπαρκτα εισοδήματα, τα οποία η εφορία θεωρεί ότι έχουν όσοι φορολογούμενοι ιδιοκατοικούν, διαμένουν σε δικά τους σπίτια, με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με 3,5% επί της τιμής ζώνης του ακινήτου και στη συνέχεια επί τα τετραγωνικά. Ακόμη, θα υπολογίζεται η παλαιότητα και τέλος θα υπάρχει ένας ειδικός συντελεστής. 

Με τον τρόπο αυτό θα προκύπτει ένα ποσό το οποίο θα προστίθεται στο εισόδημα του φορολογουμένου και το οποίο εν συνεχεία θα φορολογείται με βάση τις υπάρχουσες φορολογικές κλίμακες.
 

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.