.Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών


Σενάρια που έχουν ήδη αξιολογηθεί ως βιώσιμα και αποτελεσματικά από την τρόικα θα αποτελέσουν τη βάση για τις αυριανές διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 11 Δεκεμβρίου, ώστε οι δανειστές να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην εκταμίευση των δόσεων και δεν υπάρχει χρόνος - και διάθεση- για μεγάλες αλλαγές.

Τα σενάρια τα οποία έχει επεξεργασθεί η κυβέρνηση προβλέπουν τα εξής:

Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρεις συντελεστές. 

-Συντελεστής 21% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ

-Συντελεστής 36% για εισοδήματα από 25.001 έως και 48.000 ευρώ 

-Συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ. 

Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ. Για φορολογουμένους με εισοδήματα 18.001 ευρώ μέχρι και 29.000 ευρώ, η εν λόγω έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.001 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα. 

Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Πάντως, αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν το διαθέσιμο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση του επιδόματος, σε αυτά περιλαμβάνονται είτε η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, είτε νέα αύξηση του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων, είτε η αύξηση του συντελεστή του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Παράλληλα εξετάζεται η έκπτωση 10% από τον φόρο εισοδήματος στις δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και έκπτωση κατά 10% από τον φόρο για τις δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και τη διατροφή λόγω διαζυγίου. 

Τέλος, εξετάζεται η καθιέρωση πρόσθετων κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με καταγεγραμμένη τάση για φοροδιαφυγή.

.Σε επιλεκτική χρεοκοπία υποβάθμισε την Ελλάδα η S&P


Σε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) υποβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος Standard & Poor's, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο. Η Ελλάδα υποβαθμίζεται από την αξιολόγηση υψηλού κινδύνου CCC που είχε έως σήμερα.

Η υποβάθμιση έγινε σε μια εποχή που η χώρα έχει δεσμευτεί σε ένα σύνθετο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους της για να αποδεσμεύσει τη βοήθεια των δανειστών της. Εκτιμάται ότι είναι μία πάγια τακτική που ακολουθεί ο οίκος κάθε φορά που επίκεινται διαδικασίες όπως η επαναγορά ομολόγων. 

Η S&P είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία selective default  και τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για να προχωρήσει το PSI. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η Ελλάδα βγήκε από το καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

.Με όπλα... στη Βουλή


Με όπλο επιχείρησαν να εισέλθουν χθες στη Βουλή δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Το ειδικό μηχάνημα στην είσοδο του κοινοβουλίου εντόπισε τα όπλα και τους ζητήθηκε να τα αφήσουν.
Οι αστυνομικοί τα φύλαξαν σ΄ ένα συρτάρι γραφείου και όταν οι κάτοχοι των όπλων αποχώρησαν τους παραδόθηκαν και πάλι.

Η πρόταση για την αυστηρότερη τήρηση του κανονισμού ασφαλείας της Βουλής ώστε κανείς να μην μπορεί να εισέρχεται στο Κοινοβούλιο οπλισμένος, ελήφθη, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Σώματος κ. Ευ. Μεϊμαράκη πριν από λίγες ημέρες και πέρασε ομόφωνα από τη Διάσκεψη Προέδρων. 
Ο κ. Μεϊμαράκης μάλιστα πρότεινε ότι πρώτοι στη Βουλή θα εισέρχονται και θα περνούν από τα ηλεκτρονικά μηχανήματα οι βουλευτές και εν συνεχεία οι αστυνομικοί συνοδοί τους για να μην ξεφεύγει κανείς.

.Επιταχύνεται η διαθεσιμότητα


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με ΦΕΚ Α 237, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα, με την οποία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι διοικητικού κλάδου, ΔΕ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, καθώς σε αυτή τη φάση της διαδικασίας δεν μπορούν να διαπιστωθούν οι εξαιρέσεις. 

   Όπως αναφέρεται στη νομοθετική πράξη, «η διαρκής επικαιροποίηση και συμπλήρωση των στοιχείων των υπαλλήλων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού, προκειμένου για μεταβολές της υπηρεσιακής τους κατάστασης που επέρχονται αυτοδικαίως από τυπικό νόμο, γίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί από το αρμόδιο όργανο και εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο».

   Επίσης, τονίζεται ότι «για την επέλευση των πάσης φύσεως συνεπειών της ανωτέρω υπηρεσιακής μεταβολής δεν είναι αναγκαία η έκδοση σχετικής πράξης».

.Σε στάση αναμονής τα hedge funds για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων


Στάση αναμονής δείχνουν να επιλέγουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) σε ό,τι αφορά την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, επισημαίνει δημοσίευμα της βελγικής φλαμανδόφωνης εφημερίδας «Ντε Στάνταρντ». Με τον τίτλο «Τα hedge funds προσβλέπουν σε κέρδη από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων» η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή η στάση μπορεί να τους αποφέρει μεγάλα κέρδη.
Επισημαίνεται ότι τα hedge funds εκκινούν από την αφετηρία ότι οι περισσότεροι κάτοχοι ομολόγων θα αποδεχτούν την ελληνική προσφορά για την επαναγορά του χρέους. 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, όσο περισσότερα ομόλογα μπορέσει να αγοράσει η Ελλάδα τόσο περισσότερο θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της, αλλά και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αξία των ομολόγων όσων επιλέξουν να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, επειδή πολλά από τα ομόλογα βρίσκονται στα χέρια τραπεζών, η πιθανότητα το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων να οδηγηθεί σε αποτυχία εξαιτίας της μη συμμετοχής κάποιων από τους κατόχους, είναι εξαιρετικά μικρή.
Κατά την εφημερίδα, τα hedge funds κατέχουν αυτή τη στιγμή ομόλογα αξίας 25 δισ. ευρώ σε σύνολο 63 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών. 

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, τα hedge funds που θα επιλέξουν να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποντάρουν σε μια εξέλιξη ανάλογη με αυτήν που σημειώθηκε με την Αργεντινή, όπου, ως γνωστόν, αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε εκ των υστέρων τους κατόχους ομολόγων που δεν θέλησαν να αποδεχτούν τους όρους που είχε επιβάλει η εν λόγω χώρα κατά την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μερικά hedge funds αγόρασαν τον Ιούνιο ελληνικά ομόλογα στο 11% της ονομαστικής τους αξίας και ευελπιστούν τώρα ότι θα συσσωρεύσουν κολοσσιαία κέρδη εάν η αξία των ομολόγων ανέβει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς χρέους.

.Εκοιμήθη ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος IV Χάζιμ


Ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξος εκκλησίας της Συρίας, ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος IV Χάζιμ, εκοιμήθησήμερα σε ηλικία 92 ετών σε νοσοκομείο της Βηρυτού, όπου εισήχθη χθες έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Γεννημένος στο χωριό Μχαρντέι, κοντά στην πόλη Χάμα της Συρίας το 1920 σε αραβική ορθόδοξη οικογένεια, ο Χάζιμ στράφηκε σε πολύ νεαρή ηλικία προς την εκκλησία. 

Αφού τελείωσε το σχολείο στη Χάμα, μετακόμισε στη Βηρυτό όπου σπούδασε Λογοτεχνία πριν από τις θεολογικές του σπουδές. Το 1961 χειροτονήθηκε επίσκοπος και το 1979 εξελέγη Πατριάρχης Αντιοχείας με το όνομα Ιγνάτιος IV.

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία Αντιοχείας είναι η μία από τις 14 αυτοκέφαλες εκκλησίες της ανατολικής ορθόδοξης κοινότητας, με ένα εκατομμύριο πιστούς, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στη Συρία.
Η χριστιανική κοινότητα της Συρίας έχει μείνει στο περιθώριο του κινήματος κατά του καθεστώτος Ασαντ.

.Γ. Ζανιάς: Πρωτοφανής η δημοσιονομική προσαρμογή


H δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί είναι πρωτοφανής, επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο που διοργανώνουν οι FT και η Boussias Communications, τονίζοντας ότι παρά την τεράστια ύφεση το 2012 τα αποτελέσματα θα αποκλίνουν μόλις μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο, ενώ το 2013 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα μετά μια ολόκληρη δεκαετία.

Ο κ.Ζανιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν και η Βουλή ψηφίζει τα μέτρα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το πρόβλημα είναι η αποτελεσματική τους εφαρμογή, τομέας όπου πολλές φορές παρουσιάστηκαν υστερήσεις.
Α
ναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση τους ειδικά στους τομείς της φορολογικής διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων, της δικαιοσύνης και της εκπαίδευσης.

Τάχθηκε υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και όχι των έμμεσων φόρων, στην παρούσα φάση, ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

.Βρήκαν τον πρώτο δεινόσαυρο;


Ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν έναν από τους πρώτους δεινόσαυρους που περπάτησαν στη Γη, κρυμμένο στους διαδρόμους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Ένα μυστηριώδες δείγμα απολιθώματος, που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στη συλλογή του μουσείου, πιστεύεται ότι κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από ένα δεινόσαυρο ο οποίος ευημερούσε περίπου 245 εκατομμύρια χρόνια πριν -10 με 15 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από κάθε άλλο δείγμα που έχει ανακαλυφθεί.

Ο δεινόσαυρος είχε περίπου το μέγεθος ενός σκύλου ράτσας Λαμπραντόρ και η ονομασία που του έχουν δώσει οι ερευνητές είναι Nyasasaurus parringtoni, που προέρχεται από τη λίμνη της νότιας Αφρικής, Νιάσα και το όνομα του επιστήμονα που συνέλεξε το δείγμα σε μια τοποθεσία κοντά στη λίμνη τη δεκαετία του 1930, του Ρεξ Πάρρινγκτον.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.