.KONTΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ...

Κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν τα επεισόδια εναντίον του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο Αττικόν.
Μιλώντας στην ...
Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σ. Κεδίκογλου κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι τρέφει αντιπάθεια σε όσους έκαναν καριέρα στον ιδιωτικό τομέα και ότι προτιμά τους κρατικοδίαιτους.

Ανέφερε ακόμη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «αδυνατεί να πράξει το δημοκρατικώς αυτονόητο καθήκον της, να καταδικάσει την επίθεση στον Αδ. Γεωργιάδη», ενώ υποστήριξε ότι και στο Αττικόν και στην ΕΡΤ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ».

Ο Σ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε ονομαστικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη λέγοντας ότι «ονειρεύεται Σοβιέτ» της δεκαετίας του 1950.
Κατηγόρησε επίσης τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλο ότι έδωσε «ραντεβού εμφυλίου» στα γουναράδικα, ενώ επέκρινε και την βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σ. Σακοράφα σημειώνοντας ότι η φρασεολογία της δεν ταιριάζει στο δημοκρατικό τόξο.

«Είστε ο πολιτικά προϊστάμενος των καταστάσεων τύπου μονταζιέρας», του απάντησε ο Ν. Βούτσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διέψευσε ότι ακούστηκε το επίμαχο σύνθημα είτε στην ΕΡΤ είτε στο Αττικόν.

«Είστε ο μόνος και ο πρώτος που το λέτε», είπε στον Σ. Κεδίκογλου και του συνέστησε «αν δεν είστε απολύτως σίγουρος, είναι προβληματικό να αναφέρεστε. Ρίχνετε λάδι στη φωτιά».
Ο Σ. Κεδίκογλου επέμεινε ότι στην ΕΡΤ υπήρχε πανό και ακούσθηκε το σύνθημα, και ότι ο Αδ. Γεωργιάδης κατήγγειλε ότι ακούγονταν συνθήματα.

.Κακλαμάνης: Πολλοί θα ήθελαν να μην υπάρχω

Να διασφαλίσει ότι η νέα Δημόσια Τηλεόραση θα κρατήσει και τα τρία τετρακαναλικά κυκλώματα, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, δηλώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ, ο κ. Κακλαμάνης άσκησε έντονη κριτική για την συμπεριφορά και την στάση ορισμένων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, ενώ δηκτικός ήταν για την στάση που τήρησε στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, απαντώντας έτσι στις διαρροές από το ΠΑΣΟΚ ότι απουσίαζε επειδή ήταν άρρωστος.

«Δεν ψήφισα χθες και κάποιος είπε ότι ήμουν αδιάθετος. Είμαι μια χαρά. Πολλοί θα ήθελαν να μην υπάρχω, όπως έλεγε ο γέρος της Δημοκρατίας - απελπίστηκαν από το λαό και εναπόθεσαν κάποιοι τις ελπίδες τους στον ύψιστο. 

Θα ζω όσο ο λαός με θέλει να έρχομαι εδώ. Δεν έχω ανάγκη από «χρυσοκάνθαρους» που δεν θέλουν να λειτουργούν δημοκρατικά τα κόμματα, μιλάνε χυδαία και δεν ανέχονται τους αγώνες», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

Συνέχισε δε λέγοντας:

«Τα προβλήματα είναι πιο βαθιά και χρειάζεται από όλους αυτοκριτική. Αυτό το θέατρο που γίνεται την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο εδώ, είναι προσφορά σε εκείνους που θέλουν να σκοτώσουν μέσα στην συνείδηση του ελληνικού λαού ότι πραγματικά μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία, το κοινοβούλιο, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο συνδικαλισμός».

Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης επιτέθηκε κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσσιαλου κατηγορώντας τον για προσπάθεια να εξυπηρετήσει συμφέροντα ιδιωτικών καναλιών, τονίζοντας πως όταν είχε φτιάξει το νόμο για την ΕΡΤ περιφερόταν σ' αυτά, δίνοντας συνεντεύξεις.

.«Βράχος» άμεσα στην ΑΕΚ

Στην ΑΕΚ εντείνουν τις κινήσεις τους για την απόκτηση στόπερ και εκτός από τον «κλεισμένο» Μπρούνο Τσιρίλο, που περιμένει ειδοποίηση για να υπογράψει, στο προσκήνιο υπάρχει και η περίπτωση του Χουάνπε. Ο 22χρονος Ισπανός σέντερ μπακ έμεινε ελεύθερος από τη Λας Πάλμας και βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ανθρώπων της «Ένωσης». Πάντως, εκτός από τους «κιτρινόμαυρους» την περίπτωση του Χουάνπε παρακολουθεί στενά και η Τενερίφη.

Εκτός από τον κεντρικό αμυντικό, υπόθεση που αναμένεται να κλείσει άμεσα, στην ΑΕΚ περιμένουν τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις θέσεις που χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση.

Μία από αυτές είναι του αριστερού μπακ, που εκτός από τον Τάσο Τσουμάγκα και την εναλλακτική του Νίκου Γεωργέα δεν υπάρχει άλλος παίκτης στο ρόστερ για να καλύψει τη θέση. Μάλιστα, στο τραπέζι του τεχνικού επιτελείου έπεσε ξανά το όνομα του Ντίνου Νικολόπουλου, που μέχρι πέρσι ανήκε στην «Ένωση» αλλά δεν δέχτηκε – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – ειδοποίηση για να ανανεώσει.

Επίσης, ανοιχτό παραμένει το «μέτωπο» του μεσοεπιθετικού και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκεί εξελίξεις έπειτα από τα πρώτα δείγματα που θα έχει ο Τραϊανός Δέλλας στο ξεκίνημα της προετοιμασίας.

Τέλος, έπειτα από εισήγηση του τεχνικού της ΑΕΚ προβιβάζεται στην πρώτη ομάδα ο Φώτης Κέζος, γιος του γυμναστή Αντώνη, που στο φινάλε της περσινής σεζόν δοκιμάστηκε αφήνοντας καλές εντυπώσεις στη Βέρντερ Βρέμης.

.Πέρασε το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ από τη Βουλή

Πέρασε από τη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας για τη ΝΕΡΙΤ, το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, στη σκιά της αντιπαράθεσης για το μέλλον των εργαζομένων της ΕΡΤ το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας για την ΝΕΡΙΤ.

Κατά την ψηφοφορία, επί συνόλου 260 βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 155 βουλευτές, «όχι» 104, και ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

Πάντως από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή καταψήφισε το άρθρο 12 για τον μεσολαβητή, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν και όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

.Επιδημιολόγοι δίνουν ενθαρρυντικές ειδήσεις για την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ

Επιτέλους μερικές ενθαρρυντικές ειδήσεις για το Αλτσχάιμερ: η συχνότητα της νόσου που πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους μπορεί να είναι αρκετά μικρότερη από την προβλεπόμενη, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία συνταξιοδότησης τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Μάλλον, άτομα ηλικίας τουλάχιστον 90 ετών με όλο και μεγαλύτερη νοητική εγρήγορση φέρονται να καταγράφουν επιδόσεις σαφώς ανώτερες των ενενηντάρηδων πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στη Δανία. 

Παρότι ακόμη δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την καθυστέρηση της εμφάνισης ή την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου που οδηγεί σε απώλειες μνήμης, μείωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, ακόμη και αλλαγή της προσωπικότητας, επιδημιολόγοι έκαναν λόγο πρόσφατα για μερικές αχτίδες ελπίδας.

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet , το ποσοστό των προσώπων ηλικίας 65 ετών και άνω που έχουν εκδηλώσει Αλτσχάιμερ στη Βρετανία φέρεται να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 25% σε ένα διάστημα 20 ετών, περνώντας από το 8,3% στο 6,5%.

.Διάλογος Αλ. Τσίπρα - Π. Καψή για την ΕΡΤ

Η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή «σας γνωρίζω και σας εκτιμώ, δεν περίμενα να αναλάβετε μια τέτοια θέση, εσείς ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε Μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο», προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καψή στη Βουλή.

«Έχω πει ότι μπορώ να απαντήσω γι΄ αυτά που λέω, γι΄ αυτά που κάνω, όχι γι΄ αυτά που είμαι. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν ήμουν ούτε άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ούτε δέχθηκα ποτέ να πάω στο δημόσιο, αλλά αναγκάστηκα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, ακολούθησα την πορεία που ακολούθησα», είπε ο κ. Καψής και συνέχισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Μιλάτε για θέμα ηθικής τάξεως, αλλά αποτελεί μεγάλη υποκρισία αυτό που λέτε, κύριε πρόεδρε. Έχετε βάλει διευθυντή του Βήματος, αγαπητό μου συνεργάτη και αξιόλογο δημοσιογράφο, πρόεδρο της "Αυγής". Φαντάζομαι όχι για να παραδώσει την "Αυγή" στα συμφέροντα των εκδοτών. 

Έχετε δίπλα σας έναν εξαίρετο νομικό, με λαμπρή δημοκρατική πορεία και επιστημονική κατάρτιση ο οποίος ήταν νομικός συνεργάτης καναλαρχών, ήταν και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας καναλάρχη και όμως αυτόν, και καλά κάνατε, τον επιλέξατε επικεφαλής των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για να καταπολεμήσει την διαπλοκή. 

Και δεν υπάρχει εκεί πέρα κανένα πρόβλημα. Και καλά κάνατε. Αλλά ξαφνικά σ' εμένα, επειδή εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, επειδή 35 χρόνια κολλάω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως».

Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έσπευσε ταυτόχρονα να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος ούτε άδεια σε κανάλι έχει δώσει ποτέ, ούτε σε ραδιόφωνο και έχει την τιμή, με νομοσχέδιο που πέρασε πέρυσι με κυβέρνηση Παπαδήμου να καθιερώνεται νομικά η διάκριση παρόχου περιεχομένου και παρόχου δικτύου.

«Επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου έγινε αυτό και φέρει τη δική μου εισήγηση. Και γι΄αυτό είμαι υπερήφανος και δεν μετέχω στην κυβέρνηση για να υπηρετήσω κανενός συμφέροντα, παρά μόνο το δημόσιο συμφέρον και μια πραγματικά ισχυρή τηλεόραση, που δεν θα είναι φέουδο κανενός, ούτε της κυβέρνησης, ούτε και κάποιων συνδικαλιστών που έχουνε μάθει να ζούνε παρασιτικά σε βάρος της», ανέφερε ο κ. Καψής.

«Κύριε υπουργέ, καταθέσατε μια σειρά από επιχειρήματα με τα οποία αναγνωρίσατε το ναρκοθετημένο πεδίο στο οποίο επιλέξατε να εργαστείτε», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Η μομφή που κατέθεσα δεν ήταν μομφή για τις απόψεις ή τις πράξεις σας. Αλλά όταν εδώ υπάρχει μια φανερή σύγκρουση συμφερόντων, γιατί δεν ήρθατε να υπηρετήσετε ένα σχέδιο που είναι το δικό σας σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο συγκροτημένο με συγκεκριμένη κατεύθυνση το κλείσιμο της ΕΡΤ, την υποβάθμιση της ΕΡΤ - και μη μου πείτε ότι ο νέος φορέας θα μπορεί να είναι ποιοτικά και ουσιαστικά καλύτερος με τις μισές δαπάνες και με το προσωπικό- το κλείσιμο και η υποβάθμιση της ΕΡΤ είναι λοιπόν εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις, όφελος προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους. 
Εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

.Το καλοκαίρι είναι εδώ - Τι να διαβάσουμε;

Τι βιβλία να διαβάσουμε για το καλοκαίρι;  Η πρόσφατη ελληνική λογοτεχνική παραγωγή διαθέτει μια ευρεία γκάμα επιλογών. Αν δεν έχουμε κουραστεί να ακούμε καθημερινά και από τους πάντες για την κρίση, κι αν θέλουμε να διαπιστώσουμε με ποιους ακριβώς τρόπους καταγράφουν τα πράγματα που όλοι ζούμε καθημερινά οι Έλληνες συγγραφείς, μπορούμε καταρχάς να δούμε πώς συμβαίνει κάτι τέτοιο εκτός Ελλάδος. 

Στο μυθιστόρημά της «Το πρόσωπο του ουρανού» (εκδόσεις Πατάκη, σελ.360) η Δήμητρα Κολλιάκου, που είναι εγκατεστημένη στη Γαλλία, μιλάει για την κρίση στη Μεγάλη Βρετανία, όπως θα την υπομείνουν ένας 'Αγγλος πανεπιστημιακός και η Ελληνίδα γυναίκα του (δασκάλα ελληνικών), οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί με τα κοινωνικά και επαγγελματικά τους αδιέξοδα και ένα ακανθώδες οικογενειακό πρόβλημα. 

Για την κρίση εντός Ελλάδος θα κάνει λόγο ο Θανάσης Χειμωνάς στο μυθιστόρημά του «Ζούμε τις τελευταίες μας ημέρες» (εκδόσεις Πατάκη, σελ. 121). Η κρίση θα μεταφραστεί εν προκειμένω σε προσωπική και σε υπαρξιακή παράλυση, με παντελώς άδηλες προοπτικές για το παρόν και το μέλλον των ηρώων. 

Λογοτεχνία, όμως, δεν είναι μόνο η κρίση και η πολιτική ή η Ιστορία, αλλά και οι μικρές και αφανείς ιστορίες μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί ένας αμιγώς ατομικός κόσμος. Εδώ ανήκουν τα μυθιστορήματα του Μιχάλη Μοδινού «Άγρια Δύση. Μια ερωτική ιστορία» (εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 448) και της Λουκίας Δέρβη Group therapy (εκδόσεις Μελάνι, σελ. 209 ). 

Ο Μοδινός θα εξιστορήσει τον έρωτα ανάμεσα σε μιαν Αμερικανίδα ελληνικής καταγωγής κι έναν έλληνα συγγραφέα το καλοκαίρι της πτώσης της δικτατορίας των συνταγματαρχών ενώ η Δέρβη θα οδηγήσει τέσσερις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες στο να ανακαλύψουν ποιον ακριβώς ρόλο καλείται να παίξει ο έρωτας στην καθημερινότητά τους.

.Μειώσεις προστίμων στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Με οφέλη που εντοπίζονται στη διευκόλυνση της καταβολής του προστίμου για τα αυθαίρετα κτίσματα, παρουσιάστηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.
Το σχέδιο νόμου που  κατατίθεται στη Βουλή, με τίτλο «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης- Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο- Άλλες διατάξεις», όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, φιλοδοξεί να απαντήσει στην αειφορία, στην κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.

«Ξέρουμε ότι το ζήτημα των αυθαιρέτων είναι πολύ δύσκολο. Οι ρίζες του ξεκινούν από το παρελθόν, έχει πολλές διαστάσεις και δεν χωρά πολιτικός κομματισμός» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Καλαφάτης και συμπλήρωσε: «Κατηγοριοποιούμε τις αυθαιρεσίες, με βάση την επίπτωση που έχουν στο περιβάλλον και αποτρέπουμε τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων».

Αναφορικά με την καταβολή των προστίμων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες θα καταβάλουν ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Επίσης, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό 18.000 ευρώ θα καταβάλουν 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Επιπλέον, οι παλινοστούντες ομογενείς θα καταβάλουν το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου και οι πολύτεκνοι θα καταβάλουν το 20% του ειδικού προστίμου για την κύρια κατοικία.
Τέλος, οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, για την υπαγωγή τους στο άρθρο 8 (ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από την κατεδάφιση) της κύριας κατοικίας θα καταβάλουν το 30% του ειδικού προστίμου. Για τους μακροχρόνια άνεργους προτείνεται να καταβάλουν το 70% του ενιαίου ειδικού προστίμου

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.