.Μπρα ντε φερ” Αμερικής - Γερμανίας για τη... δραχμή


Για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη προειδοποιούν επιφανείς οικονομολόγοι σε κοινή συνέντευξή τους προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Ο αμερικανός Μίχαελ Μπούρντα από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και ο Χανς Βέρνερ Ζιν πρόεδρος του ινστιτούτου IfO του Μονάχου διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο τι πρέπει να γίνει για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά συμφωνούν ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να οξυνθεί.

Εάν η Ελλάδα βγει έστω προσωρινά από την ευρωζώνη, “αυτή θα ήταν μια επικίνδυνη επιλογή και θα έλθουμε αντιμέτωποι με την απειλή ενός οικονομικού χάους” είπε ο αμερικανός οικονομολόγος.

Αντίθετα, όπως γράφει η Deutche Welle, ο Χανς Βέρνερ Ζιν στηρίζει αυτή την επιλογή. Και οι δύο οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προς αυτό λύση. Μάλιστα ο Χανς Βέρνερ Ζιν τάσσεται υπέρ του κουρέματος και του ισπανικού χρέους.

O κ. Ζιν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δίνεται μάχη σε δύο μέτωπα, αυτό της τρέχουσας κρίσης που χρειάζεται όλο και περισσότερα κεφάλαια και αυτό της δομικής κρίσης, το οποίο αντιμετωπίζεται με μεταρρυθμίσεις και είναι πολύ πιο δύσκολο.

.Μετά από έξι ώρες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου


Περισσότερο από έξι ώρες κράτησε η σημερινή σύσκεψη ανάμεσα στον πρωθυπουργό, το οικονομικός επιτελείο της κυβέρνησης, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός επεδίωξαν να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα για να προχωρήσει η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα πρέπει να παραδώσει την έκθεση της προκειμένου στο Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.  

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο με στόχο να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. 

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Εγινε ένας πολύωρος συντονισμός, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης. 

Όπως ξέρετε, πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί προϋπολογισμός για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη».  

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup, με θέμα την ελληνική κρίση, την προσεχή Παρασκευή, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν το γνωρίζουμε ακόμα... Δεν νομίζω».

.«Να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα»


Σε ειρηνικό ξεσηκωμό για να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα, καλεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αυγή της Κυριακής. «Να μην είναι τα τελευταία αλλά τα πρώτα που δεν θα περάσουν» λέει, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση «κρέμεται από μια κλωστή». 

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η κυβέρνηση «μέρα με τη μέρα, χάνει τη δημοκρατική της νομιμοποίηση» και προσθέτει ότι η κοινοβουλευτική σταθερότητα της κυβέρνησης «θα δοκιμαστεί με την ψήφιση και με την εφαρμογή των μέτρων».

Ο ειρηνικός ξεσηκωμός του λαού μας ενάντια στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία του, προσθέτει, είναι η μόνη επιλογή ελπίδας και προοπτικής και τονίζει ότι εάν αυτό το πετύχουμε, αργά ή γρήγορα το θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας και των εκλογών θα τεθεί εκ των πραγμάτων.

Με αφορμή, δε, την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η συγκυβέρνηση των «μερκελιστών» δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα κάποια ρήγματα που υφίστανται στη στρατηγική Μέρκελ για την Ευρώπη. 

Εκτιμά, μάλιστα, ότι υπάρχει αναξιοποίητο διαπραγματευτικό απόθεμα, που είναι, πρώτον ότι δεν συμφέρει την Ευρωζώνη η αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, και δεύτερον, το κόστος για την παγκόσμια οικονομία και τη Γερμανία από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και το ντόμινο που θα προκαλέσει στον Νότο. 

.Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος


Την Ουάσιγκτον θα επισκεφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Ινστιτούτου Brookings.

Ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου σε εκδήλωση με θέμα «Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η περίπτωση της Ελλάδας και ο ρόλος των ΗΠΑ» και παράλληλα θα έχει επαφές με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.
 
Με την ευκαιρία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δει και την κόρη του η οποία σπουδάζει στο Georgetown.

.Σαφείς εντολές για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα


Ολοκληρώθηκε μετά από 6,5 ώρες η μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή περισσότερων από 15 υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών και στελεχών των υπουργείων όπου συζητήθηκαν όλες οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφή εντολή να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο με στόχο να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης εμφανίσθηκε αισιόδοξος όσον αφορά τα εργασιακά ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας τόνισε πως έγινε «ένας πολύωρος συντονισμός προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης. 

Όπως ξέρετε, πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί προϋπολογισμός για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη».

Ο κ.Στουρνάρας σε ερώτηση δημοσιογράφου δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή υπογραμμίζοντας πως δεν νομίζει πως θα κληθούν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών, στις Βρυξέλλες.
Για τα εργασιακά ο κ. Στουρνάρας ανάφερε πως « γίνεται διαπραγμάτευση και θα φανεί τις επόμενες δυο μέρες».

Ο πρωθυπουργός προτίθεται να περάσει τα μέτρα από την Βουλή σε δύο νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος παράλληλα και με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

.Μάχη στήθος με στήθος Ομπάμα - Ρόμνεϊ


Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του Μιτ Ρόμνεϊ είναι "ισόπαλοι" με ποσοστό 47% ο καθένας μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει πάντως ότι ο Ρόμνεϊ έχει "ένα πολύ μικρό προβάδισμα" στις Πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την έκβαση των εκλογών. "Το 47% είναι καλό ποσοστό για έναν διεκδικητή, όχι όμως τόσο καλό για τον κάτοχο του αξιώματος" είπε ο δημοσιογράφος του NBC Τσακ Τοντ.
 
Ο Ομπάμα έχει σαφές προβάδισμα στις γυναίκες (51% έναντι 43% για τον Ρόμνεϊ), ωστόσο και αυτή η διαφορά φαίνεται ότι έχει ψαλιδιστεί αφού είναι η μικρότερη που έχουν καταγράψει μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το τριήμερο 17-20 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά την δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων. Το ποσοστό λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 3,43%.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.