.Φουκουσίμα: Φόβοι για διαρροή ραδιενεργού νερού στη θάλασσα

Υπάρχει πιθανότητα το άκρως ραδιενεργό νερό που διέρρευσε από μια δεξαμενή αποθήκευσης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, να έχει καταλήξει στη θάλασσα, αναγνώρισε σήμερα η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό, η Tokyo Electric Power (Tepco).

"Εντοπίσαμε ίχνη ραδιενέργειας σε ένα μικρό ρυάκι στην ανατολική πλευρά της ζώνης της δεξαμενής" διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Tepco Τσουγιόσι Νουματζίρι. Το επίπεδο της ραδιενέργειας που καταμετρήθηκε εκεί φτάνει έως και τα έξι μιλισίβερτ ανά ώρα, διευκρίνισε ο ίδιος.

"Υπάρχει μια πιθανότητα το ραδιενεργό νερό, χώμα και άμμος να έφθασαν σε αυτό το μικρό ρυάκι και να κατέληξαν στην θάλασσα. Έχουμε την πρόθεση να εξετάσουμε σε βάθος την κατάσταση" πρόσθεσε.

Οι σχολιαστές και οι αρχές εκφράζουν φόβους για παρόμοιες διαρροές στο μέλλον καθώς υπάρχουν περίπου 350 δεξαμενές του ιδίου είδους με αυτήν στην οποία σημειώθηκε διαρροή, στις περίπου χίλιες που κατασκευάστηκαν βιαστικά στον σταθμό. Ήδη έχουν σημειωθεί άλλες τέσσερις διαρροές, αλλά σαφώς μικρότερου εύρους.

.Ν. Δένδιας: Δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα

Την επιχείρηση της αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε γύρω και μέσα στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), σχολίασε σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

 «Η σημερινή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο ΕΜΠ, όπως και η απόδοση των καταληφθέντων χώρων στην πανεπιστημιακή κοινότητα ύστερα από τριάντα χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι «η χρήση των πανεπιστημιακών χώρων ως εστιών ανομίας και κάθε φύσεως παραβατικότητας -ακόμη και παρεμπορίου- δεν είναι αποδεκτή σε μία δημοκρατική κοινωνία. Ας το συνειδητοποιήσουν όλοι και κυρίως όσοι παριστάνουν ότι αγνοούν την παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης"».

Απάντηση σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στο Πολυτεχνείο έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου: «Οι χώροι προετοιμασίας παράνομων ενεργειών, που ήταν επί δεκαετίες σε κατάληψη, επιτέλους αποδόθηκαν στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Αυτό ήθελε όλη η Ελλάδα, εκτός βεβαίως από τον ΣΥΡΙΖΑ».
  
 Νωρίτερα στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης είχε μιλήσει για εισβολή της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο, χωρίς να έχουν προηγηθεί επεισόδια ενώ αναρωτήθηκε εάν υπήρχε έγκριση των πρυτανικών αρχών. 

Στο μεταξύ, συνελήφθησαν οι τρεις εκ των έξι προσαχθέντων κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης Πολυτεχνείο.

Πρόκειται για τρεις αλλοδαπούς που συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί όπλων κι ένας εξ αυτών για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Οι άλλοι τρεις Έλληνες προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

.ΕΕ: «Το επόμενο σημαντικό βήμα για την Ελλάδα είναι η αξιολόγηση της τρόικας»

«Καμία συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε στο Eurogroup του Ιουλίου για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα», διαβεβαίωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαντάλ Χιούγκ, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Β. Σόιμπλε περί νέας βοήθειας προς τη χώρα.
Η Σ. Χιουγκ τόνισε ότι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προχωρά με συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η αξιολόγηση της τρόικας πριν από μερικές εβδομάδες.

«Οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να εξυγιάνουν την οικονομία, για να βάλουν σε βιώσιμη τροχιά τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και για να υλοποιήσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Eurogroup συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση πολλών μεταρρυθμίσεων.

Συνεχίζοντας, η Σ. Χιουγκ ανέφερε ότι στο Eurogorup του Iουλίου δεν έγινε καμία συζήτηση περί νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και τόνισε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα για τη χώρα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε για νέα βοήθεια, η εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε σε προηγούμενα ανακοινωθέντα του Eurogroup, και κυρίως σε αυτό του Νοεμβρίου του 2012, όπου αναφέρεται, όπως σημείωσε η κ. Χιούγκ, ξεκάθαρα υπό ποιές προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, η ίδια εκπρόσωπος, εξήγησε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε στις διάφορες επιλογές που υπάρχουν, προκειμένου να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος μίας χώρας. "Ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε, ειδικότερα, τη δυνατότητα επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων, κάτι το οποίο έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της Ελλάδας" είπε

.Αναστέλλεται η λειτουργία 14 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές

Ολοκληρώνεται η τέταρτη και τελική φάση του πολύμηνου σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την ενοποίηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), σύμφωνα με το οποίο στις 01/09/2013 αναστέλλεται η λειτουργία των τελευταίων 14 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.

Οι 14 ΔΟΥ αυτές που που η λειτουργία τους αναστέλλεται στις 1/9/2013 είναι: 'Αγιος Κήρυκος, Αίγινα, 'Ανδρος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κέα, Λήμνος, Μήλος, Πόρος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σπέτσες, Τήνος, Ύδρα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η επιλογή των ΔΟΥ που παραμένουν εν λειτουργία έγινε αυστηρά βασιζόμενη σε κριτήρια, όπως αποτυπώθηκαν στο Δελτίο Τύπου της 14/01/2013 του ΥΠΟΙΚ και αναλύθηκαν στο σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ενοποιήσεων ΔΟΥ (Οκτώβριος 2012), τα οποία εν συντομία ήταν οικονομικά (ήτοι τα έσοδα που συνέλεξαν οι Εφορίες κατά το 2011) και διοικητικά (έτσι ώστε κάθε Νομός να έχει τουλάχιστον 1 ΔΟΥ εν λειτουργία).

.Aστυνομική επιχείρηση στο Πολυτεχνείο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 06:25 το πρωί ευρεία αστυνομική επιχείρηση στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Η επιχείρηση εξελίσσεται τόσο στη γύρω περιοχή, όσο και εντός των χώρων του Πολυτεχνείου, όπου είχαν πραγματοποιήσει καταλήψεις αντιεξουσιαστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές ατόμων, ενώ αναμένεται να διευκρινιστούν οι λόγοι της επέμβασης.
Στην κυκλοφορία δόθηκαν πριν από λίγο οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο, που είχαν αποκλειστεί από νωρίς το πρωί.

.«Μέσα στο χρόνο θα συγκροτηθεί η ΝΕΡΙΤ»

Εντός του χρόνου θα συγκροτηθεί η ΝΕΡΙΤ, είπε στο Βήμα 99,5 ο υφυπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση, Παντελής Καψής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τις προσλήψεις που γίνονται.

«Ο νόμος εγγυάται ότι θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ κυβέρνησης και Δημόσιας Τηλεόρασης, ώστε να είναι ένας ανεξάρτητος μηχανισμός» είπε ο κ. Καψής, τονίζοντας ότι «όσοι προσλαμβάνονται ελέγχονται».

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η πρωινή εκπομπή με την οποία ξεκίνησε να εκπέμπει ζωντανά ο μεταβατικός φορέας θα επεκταθεί χρονικά και εντός της επόμενης εβδομάδας θα γίνει τετράωρη, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και τα δελτία ειδήσεων.

Ο κ. Καψής κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, την ΠΟΣΠΕΡΤ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν προκειμένου να συγκροτηθεί ο νέος οριστικός φορέας.

.Μεγάλο κύμα μεταναστών δέχεται η νότια Ιταλία

Μεγάλη πίεση συνεχίζει να υφίσταται η νότια Ιταλία εξαιτίας των συνεχών αφίξεων μεταναστών στην ακτές της Σικελίας και άλλων περιοχών της τις τελευταίες ημέρες.

Αυτή την εβδομάδα στις ιταλικές ακτές φτάνουν κατά μέσον όρο χίλιοι μετανάστες κάθε 24ωρο στα παράλια του μικρού νησιού Λαμπεντούζα και της Σικελίας, σύμφωνα με τις αρχές.

Χθες βράδυ σχεδόν 100 μετανάστες, αλλοδαποί οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας –το οποίο μέρος του Τύπου αποκαλεί κέντρα κράτησης– του Πόρτο Εμπέντοκλε, στην Σικελία το εγκατέλειψαν, όπως είχαν κάνει άλλοι 200 μετανάστες, χθες το πρωί.

Ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ανασχεδιασμός του μηχανισμού υποδοχής, ώστε να μην επιβαρύνονται μόνον οι περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα χρόνια προβλήματα ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Ιταλίδα υπουργός αρμόδια για την Ένταξη των Μεταναστών, Σεσίλ Κιέντζ, πραγματοποιεί επίσκεψη σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας αλλοδαπών της Καλαβρίας. Περίπου 30 μετανάστες εμπόδισαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και της ζήτησαν να επισκεφθεί εκτός από το κυλικείο και την αίθουσα αναψυχής, τους κοιτώνες –πρόκειται για κοντέινερ– ώστε να διαπιστώσει τις ακραίες συνθήκες υγιεινής.

Η Σεσίλ Κιέντζ δέχθηκε να αλλάξει το πρόγραμμά της και ευχήθηκε παράλληλα να δοθούν το συντομότερο απαντήσεις σε όσους έχουν κάνει αίτηση για την χορήγηση πολιτικού ασύλου

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.