.Απόσυρση χρέους 75,1 δισ. ευρώ έως το 2020 το σχέδιο του Eurogroup


Στην απόσυρση ελληνικού χρέους ύψους 75,1 δισ. ευρώ αποβλέπει το σχέδιο για την βιωσιμότητα του χρέους που παρουσιάσθηκε στο Eurogroup.

Το σχέδιο υιοθετεί το καλύτερο δυνατό μακροοικονομικό σενάριο και βασίζεται στην παραδοχή ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας θα είναι στα 259 δισ. ευρώ το 2020, από 183 δισ. ευρώ το 2013.

Η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ δεν έχει να κάνει τόσο με τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο με τον πληθωρισμό. Η τρόικα αναμένει πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα την επόμενη επταετία θα είναι υψηλότερος του 3% (ειδικά μετά το 2016) και σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση των ρυθμών ανάκαμψης κοντά στο 2% σε μέσα επίπεδα εκτιμά πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά.

Βάσει της παραδοχής αυτής στόχος είναι το χρέος της Ελλάδας σε απόλυτα νούμερα να μειωθεί από τα 385,1 δισ. ευρώ, στα 310,8 δισ. ευρώ ή στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Για να γίνει αυτό χωρίς την απομείωση της αξίας των ομολόγων του επίσημου τομέα (Official Sector Involvement -OSI) εξετάζονται τέσσερις εναλλακτικές.

-Η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων ύψους 52,9 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη στο 0,44%, από 1,70% σήμερα, η οποία εκτιμάται πως θα εξοικονομούσε 13,2 δισ. ευρώ ή 5,1%.

-Η δεκαετής αναστολή (μορατόριουμ) πληρωμής των τόκων του Προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) που προσωρινά θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ ή 16,9% του ΑΕΠ.

-Η επιστροφή των κερδών που καταγράφει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Με την παρέμβαση αυτή το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ ή κατά 11,9 δισ. ευρώ.

-Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με χρήματα του EFSF. Συγκεκριμένα η πρόταση αυτή προβλέπει πως για κάθε ομόλογο ονομαστικής αξίας 1 ευρώ το Δημόσιο θα δίνει 0,50 σεντς. Έτσι, με 10 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αποσυρθούν ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ από τα 62 δισ. ευρώ του χρέους που είναι στα χέρια τους σήμερα οι ιδιώτες. 

Ωστόσο, η καθαρή απόσυρση χρέους θα ήταν στο 2,4% του ΑΕΠ το 2020 ή στα 6,2 δισ. ευρώ, καθώς το δάνειο των 10 δισ. ευρώ του EFSF και οι τόκοι του, θα βαρύνουν στο τέλος το συνολικό χρέος της χώρας.

Σημειώνεται πως η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με χρήματα του EFSF θα αυξήσει στα 154 δισ. ευρώ, από 144 δισ. ευρώ τα συνολικά δάνεια του Προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο EFSF να κεφαλαιοποιηθεί πρόσθετα κατά 10 δισ. ευρώ (στα 450 δισ. ευρώ).

.Πού διαφώνησαν Ε.Ε. και ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα


Στις διαφωνίες που υπάρχουν τόσο εντός της ευρωζώνης όσο και μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ αποδίδεται η μη επίτευξη συμφωνίας για το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο αξιωματούχους, αν και οι υπουργοί Οικονομικών υποστήριξαν ότι υπήρχαν μόνο «τεχνικές» διαφορές στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο καταγράφηκε έλλειψη συμφωνίας σε ορισμένα βασικά ζητήματα. 

Όπως για παράδειγμα, στο κατά πόσο ο επίσημος τομέας θα πρέπει να δεσμευτεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2014 ή αν θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το κενό έως και το 2015.

Επίσης, παρέμειναν διχασμένοι για το εάν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να δεχθούν ένα «κούρεμα» στα διμερή δάνεια των 53 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Όπως επισημάνθηκε το Eurogroup βρέθηκε κοντά σε συμφωνία για κάποια θέματα, όπως η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα με βάση το πρώτο πακέτο διάσωσης, για το σχήμα επαναγοράς του χρέους αλλά και για τα κέρδη που καταγράφει η ΕΚΤ από τη συμμετοχή της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

.«Ήρθε η σειρά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους»


«Κάναμε στην Ελλάδα αυτό που μας αναλογεί, είναι η σειρά της Ευρώπης και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που πρέπει», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή συνοχή, είπε πως «είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

«Η συνοχή είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», επισήμανε ο πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί αυτή την ώρα συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γιούνκερ ερωτηθείς για το αν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα απάντησε: «Αν δεν είσαι αισιόδοξος τα χάνεις όλα».

Μετά το ναυάγιο του Eurogroup η Ελλάδα καλείται να θέσει επιτακτικά το ελληνικό ζήτημα σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο κ. Σαμαράς είχε νωρίτερα συνάντησημε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

.«Ζωντανός» στο παιχνίδι της πρόκρισης ο Παναθηναϊκός


Παρέμεινε στο παιχνίδι της πρόκρισης για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ ο Παναθηναϊκός. 

Οι «πράσινοι» πέτυχαν την πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση επί της Μάριμπορ με 1-0 στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του 10ου ομίλου και σε συνδυασμό με το 0-0 της Ρώμης (Λάτσιο-Τότεναμ) τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στο Λονδίνο στις 6 Δεκεμβρίου. 

Το γκολ που έκρινε το ματς πέτυχε ο Βιτόλο στο 67΄ με πέναλτι. Από το 45΄ οι Σλοβένοι έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μέγιατς με δεύτερη κίτρινη.

.Ο Μάριο Μόντι απειλεί με βέτο στον προϋπολογισμό των «27»


Η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα του, προειδοποίησε σήμερα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στης προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις», δήλωσε ο Μόντι κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις που είναι απαράδεκτες. Φυσικά, εμείς θα υιοθετήσουμε μία εποικοδομητική προσέγγιση εάν δεν καταλήξουμε σε μία συμφωνία κατά την παρούσα σύνοδο, αλλά θα είμαστε τόσο αυστηροί με την Ευρώπη, όσο είμαστε με τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Μόντι, εννοώντας την πολιτική αιματηρής λιτότητας που εφαρμόζει στη χώρα του.

."Αβάσιμα τα περί απολύσεων 150.000 υπαλλήλων"


Η επικείμενη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων δεν οδηγεί σε αθρόες απολύσεις, και κάθε συζήτηση για 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015 είναι περιττή και αβάσιμη, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, σημειώνοντας πως όσο πιο γρήγορα διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες της διαθεσιμότητας, τόσο πιο γρήγορα θα εξασφαλιστούν οι εξερχόμενοι υπάλληλοι, σε μόνιμες θέσεις κοινωνικής υπηρεσίας. 

Απέναντι σε ένα διαρκές σφυροκόπημα από πλευράς αντιπολίτευσης, το οποίο εμπεριείχε και υπόμνηση παλαιότερων δηλώσεών του, ο κ. Μανιτάκης έψεξε τους επικριτές του ότι καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία, επιλέγοντας την χειρότερη δυνατή ερμηνεία των Μνημονίων. 

«Κάνω τα πάντα για να μην επιτείνω το κλίμα τρόμου και ανασφάλειας. Εγώ νομίζετε πως δεν αγωνιώ; Αλλά αυτό που έκανα, δεν νομίζω πως οδηγεί σε αθρόες απολύσεις, όπως ισχυρίζονται» ανέφερε. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μανιτάκης υπενθύμισε τους υφιστάμενους περιορισμούς στις προσλήψεις και την υποχρέωση «να μπουν στο σχήμα της κινητικότητας 2.000 υπάλληλοι» (αντί της αρχικής πρόβλεψης για 15.000 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2012). 

Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζομένων που μισθοδοτούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, (συμπεριλαμβανομένου και του εκτάκτου προσωπικού) έχει ήδη συρρικνωθεί, από περίπου ένα εκατομμύριο το 2009, σε 768.000- και προβλέπεται να συρρικνωθεί έτι περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, λόγω του αναμενόμενου κύματος συνταξιοδοτήσεων, που θα ξεπεράσουν τις 30.000.

.Χάθηκαν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας


Αυξημένος κατά 0,67% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και κατά 12,16% από τον Οκτώβριο του 2011, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 18,83% ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, ενώ, χάθηκαν περισσότερες από 54.000 θέσεις εργασίας.     

 Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 777.768 άτομα κατά τον μήνα Οκτώβριο. Από αυτά 324.495 είναι άνδρες (ποσοστό 41,72%) και 453.273 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,28%).     

 Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για τον μήνα Οκτώβριο του 2012 ανήλθε σε 155.701, από τα οποία 38.632 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 117.069 για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.    

.Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου


Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις 17.15 (τοπική ώρα, 18.15 ώρα Ελλάδος) πριν από την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. 

Η συνάντηση επιβεβαιώθηκε από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, από την οποία διευκρινίσθηκε ότι δεν αναμένεται η διαμόρφωση κοινής γαλλο-γερμανικής θέσης για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014-2020 πριν από την έναρξη των συνομιλιών. 

Η γερμανική κυβέρνηση "είναι καλά προετοιμασμένη και πηγαίνει στη σύνοδο με στόχο να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας", δήλωσε γερμανική πηγή, προσθέτοντας ωστόσο ότι ενδεχόμενη απουσία συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα δεν θα αποτελέσει δραματική εξέλιξη.

"Εάν φανεί, κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας της Πέμπτης και της Παρασκευής ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει σε δύο στάδια, δεν θα είναι δραματικό", δήλωσε η πηγή.

.Πενταπλασιάστηκε το παράνομο εμπόριο τσιγάρων από το 2008


Στο 15,7% έφτασε η κατανάλωση τσιγάρων που δεν προορίζονταν για την ελληνική αγορά τοn Σεπτέμβριο 2012 από 13,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα εκτίμησης παράνομου εμπορίου τσιγάρων που διεξάγεται από την εταιρεία Nielsen. 

Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν 7 στα 10 πακέτα που δεν πωλούνται νόμιμα στην Ελλάδα είναι illicit whites (άγνωστης προέλευσης). Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση STAR της KPMG για το θέμα, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα πενταπλασιάστηκε κατά την περίοδο 2008-2011.

«Από την έρευνα προκύπτει ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων συνεχίζει την αυξητική πορεία του, απειλώντας τα έσοδα του κράτους και τη βιωσιμότητα του νόμιμου εμπορίου και της βιομηχανίας των καπνικών προϊόντων», σημείωσε ο γενικός διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος.

.Πώς αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από το 2013


Σχεδόν όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων αγγίζουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που προβλέπουν οι 18 συνολικά εφαρμοστικές εγκύκλιοι των νέων μέτρων, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013, και έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνονται τα όρια ηλικίας. Oι αυξήσεις θα ξεκινούν από τα 2 χρόνια και θα φτάνουν έως και τα 7, καθώς οι αλλαγές του νέου νόμου θα συμπέσουν με τις αυξήσεις που περιλαμβάνει ο προηγούμενοςασφαλιστικός νόμος.

Συγκεκριμένα, τα γενικά όρια ηλικίας αυξάνονται από τα 65 που ισχύει ως τώρα, στα 67 για τους άνδρες με 4.500 ένσημα. Στα 67 χρόνια από τα 63, ανεβαίνουν και τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες με 4.500 ένσημα.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.