.ΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ''ΛΟΥΚΕΤΟ'' ΣΤΗΝ ΕΡΤ...

Η είδηση της διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου ...
για το κλείσιμο της ΕΡΤ, το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press ανήρτησε σχετικό κείμενο με τίτλο «Η Ελλάδα διακόπτει τη λειτουργία του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού για να γλιτώσει χρήματα».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα: «Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τα σωματεία».

Στη συνέχεια το αμερικανικό δίκτυο κάνει λόγο για την αναφορά του κ. Κεδίκογλου σχετικά με τους «θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης», ενώ επισημαίνει και τα όσα δήλωσε σχετικά με την επαναπρόσληψη εργαζομένων στον νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης. Ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα δεν έγινε λόγος για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα επαναπροσληφθούν.

Την είδηση αναπαρήγαγε και το αμερικανικό δίκτυο ABC News, το Foxnews, το Boston.com, το usnews.us, αλλά και μικρότερα μέσα όπως το anchoragedailynews.com και το alabamas13.com.

«Λόγω κρίσης η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ταξίδεψε μέχρι και την Γαλλία, με δημοσιεύματα στο france24, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, αλλά και μέχρι την Ιρλανδία μέσω της ιστοσελίδας thejournal.ie που αναφέρεται στη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ  σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα κλείνει τους διακόπτες στον εθνικό οργανισμό ραδιοτηλεόρασης σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δαπάνες». 

Την ίδια ώρα σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της καναδικής έκδοσης της free press εφημερίδας Metro, γίνεται λόγος για τη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ, ενώ το δημοσίευμα συνοδεύει επιβλητική φωτογραφία της Ακρόπολης.

Παράλληλα το βρετανικό δίκτυο BBC, το euronews, αλλά και η ιταλική Corriere della Sera φιλοξενούν στις ηλεκτρονικές σελίδες τους την είδηση, κάνοντας λόγο για την απόφαση των εργαζομένων να δώσουν μάχη κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η ανακοίνωση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου έφτασε στη Γκάνα, αλλά και την Ασία. 

Όπως αναφέρει το Channel News Asia, η απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ οδηγεί στην απόλυση 2.700 εργαζομένους, ενώ σύμφωνα με το Gbcghana «η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η τρόικα».

.Δημόσια αυτοκριτική η ανακοίνωση για αδιαφάνεια στην ΕΡΤ»

«Πριν από λίγο παρακολουθήσαμε μια ακραίου αυταρχισμού δήλωση εκ μέρους του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος υιοθετώντας τη λογική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, μας ανακοίνωσε το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Μίλησε για αδιαφάνεια και σπατάλες. Προφανώς πρόκειται για μία δημόσια αυτοκριτική του πολιτικού προϊστάμενου της δημόσιας τηλεόρασης, του ίδιου και των προκατόχων του, διότι αυτοί ευθύνονται για όλα αυτά τα οποία ο ίδιος χρέωσε στους εργαζόμενους.

Πρόκειται για μία πράξη ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, ενάντια στην πολυφωνία και τη δημοκρατία. Θέλουν να κόψουν και να ράψουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα μέτρα τους. Την θέλουν απόλυτα ελεγχόμενη ώστε να είναι ακίνδυνη. Αυτά είναι τα όρια της δικιάς τους αντίληψης της δημοκρατίας. 

Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά την απόλυτη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα να δεσμευτούμε πολιτικά απέναντι και στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία, ότι θα αποτελέσουμε ανάχωμα στην προσπάθεια συρρίκνωσής της, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως προστατεύοντας και μία αντίληψη αδέσμευτης, δημοσιογραφικά υπεύθυνης και ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης.

Φοβάμαι ότι όταν έρθει η απόφαση να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, επειδή πρόκειται για μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα έχουν περάσει ίσως αρκετοί μήνες και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς του κοινοβουλίου. 

Θα έλεγα με μία φράση ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει ο καθένας να «βάλει πλάτη»: εργαζόμενοι, πολιτικά κόμματα και ολόκληρη η κοινωνία» δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

.«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει»

Τη θέση ότι «μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα», διατυπώνει ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης που με δήλωσή του επισημαίνει ακόμη ότι «θέματα μείζονος σημασίας πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο αρχηγών των τριών κομμάτων» και ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει. Απαιτούμε, όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα, να εφαρμοσθεί ένα πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης, με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, που πρέπει να μειωθεί», αναφέρει για ενδεχόμενο κλείσιμο της ΕΡΤ ο κ. Μανιάτης.

.«Δεν θα ψηφίσουμε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου»

«Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΡΤ. 

«Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη βουλή», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

.Το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση του λουκέτου στην ΕΡΤ

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση του λουκέτου στην ΕΡΤ, αμέσως μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου.

Με τον τίτλο «Η Ελλάδα διακόπτει τη λειτουργία του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού για να εξοικονομήσει χρήματα», το Associated Press ανάρτησε την είδηση, που αναδημοσίευσαν αρκετά αμερικανικά δίκτυα, όπως το Fox News και το ABC News.

«Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα διακόψει προσωρινά τη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, παρά τις έντονες αντιδράσεις των σωματείων», αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, δημοσιεύοντας τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Για «μαζικές απολύσεις στην ΕΡΤ» λόγω της κρίσης κάνει λόγο το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ενώ το Euronews αναφέρεται στο λουκέτο της ΕΡΤ στο περιθώριο της απαίτησης της τρόικας για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

.Σ. Κεδίκογλου: Κλείνει η ΕΡΤ

"Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ" ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
   Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης.
  
 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας και είπε ότι το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά ενώ όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν.
  
 "Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος οργανισμός και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ" δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Σημείωσε επίσης ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό και σαφές οργανόγραμμα και πως το αρχείο της ΕΡΤ θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως όπως και οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

«Πραξικόπημα» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η ΕΡΤ, σε δήλωση που έκανε στο προαύλιο του ραδιομεγάρου.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που διαλύει δημόσιους οργανισμούς, ανάμεσά τους και την ΕΡΤ είναι παράνομη και αντισυνταγματική, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης. 

Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, αναφέρει σε δήλωσή του ο γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

.Επανεκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ ζήτησε η ΕΕ

Την επανεκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς σύμφωνα με τον Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι πολύ σημαντική τόσο από πλευράς εσόδων, όσο και για την υλοποιούμενη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας.
«Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης για τη ΔΕΠΑ θα πρέπει να επανεξεταστεί το συντομότερο δυνατό, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των πιθανών συνεπειών στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάιμον Ο' Κόνορ, 

ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, ότι «ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών». Ο Σ. Ο' Κόνορ σημείωσε, μάλιστα, ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην όλη διαδικασία είναι βοηθητικός, παρέχοντας τεχνική βοήθεια, μέσω της Task Force.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι είναι απόφαση των ελληνικών αρχών πώς θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Πρόσθεσε, ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση και να διευθετήσουν το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Ερωτηθείς για το κενό που δημιουργείται στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2013, 

ο Σ. Ο' Κόνορ απάντησε ότι οι όποιες επιπτώσεις στα έσοδα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της αποστολής της Τρόικας στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.