.Μονομαχία σε κενό «νοήματος»

* ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ * 
Η καταγγελία δεν προήλθε από δημοσιογράφο ούτε από ιδιώτη αρθρογράφο – «είδη» παντελώς αμελητέα για τους ασκούντες την εξουσία. Προήλθε (και δεν είναι η πρώτη φορά) από ανώτατο κρατικό λειτουργό επιφορτισμένον να ασκεί, εκ μέρους της κοινωνίας και για την προστασία της, τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης. 

Βεβαίως, στις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, η καμουφλαρισμένη με δημοκρατικές επιφάσεις δικτατορική κομματοκρατία περιφρονεί απροσχημάτιστα κάθε θεσμό προστασίας του πολίτη από την αυθαιρεσία της εξουσίας. Φτάσαμε στο σημείο, ακόμα και τη μέγιστη κοινωνική κα... περισσότερα »

.Διυπουργική σύσκεψη για τα ληξιπρόθεσμα

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, με αντικείμενο τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Στη σύσκεψη, η οποία συνεκλήθη αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να άρει τις έως σήμερα ενστάσεις της τρόικας και να φέρει το προσεχές διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, σχετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αποπληρωμή των οφειλών σε έως και 100 δόσεις. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος, είναι ότι τον Σεπτέμβριο εφέτος οι απλήρωτες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ και υπερέβησαν πλέον τα 70 δισ. ευρώ.

.Πρωτογενές πλεόνασμα 2,532 δισ. ευρώ το εννιάμηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,532 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του εννιαμήνου έναντι πλεονάσματος 2,632 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,551 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 2,285 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,657 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 3,661 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα προκύπτει ότι:
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37,277 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 403 εκατ. ευρώ ή 1,1 % έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 33,869 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 327 εκατ. ευρώ ή 1% χαμηλότερα έναντι του στόχου.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 32,112 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 567 εκατ. ευρώ ή κατά 1,7% έναντι του στόχου.

.Αν. Λοβέρδος: Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ

Το Σύνταγμα που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τον νόμο για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου επικαλείται ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν τους τρόπους φύλαξης και προστασίας και των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιείται εντός αυτών. 

Το έγγραφο του κ. Λοβέρδου διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 16 Οκτωβρίου, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτα Ιακωβίδου, για τη φύλαξη των ΑΕΙ. Η βουλευτής, στην ερώτησή της, επ...περισσότερα »

.Ο Όσκαρ Πιστόριους καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών

Η δικαστής καταδίκασε τον Όσκαρ Πιστόριους σε φυλάκιση πέντε ετών για τον θάνατο της Ρίβα Στέενκαμπ και σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή για επίθεση με πυροβόλο όπλο. Ο Πιστόριους εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του μετά την ανακοίνωση της ποινής από τη δικαστή. «Η απόφαση είναι δική μου και μόνο δική μου», δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα  κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

.Πάνω από 70 δισ. τα ληξιπρόθεσμα

Ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (που είχαν δημιουργηθεί ως 31.12.2013) ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο σε 60,680 δισ. ευρώ, έναντι 60,585 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο. 
Ωστόσο, αύξηση σημειώθηκε στις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (που δημιουργήθηκαν από 1.1.2014) οι οποίες ανήλθαν σε 9,683 δισ. ευρώ, έναντι 8,654 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο. 
Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται η τάση αύξησης κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα, των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και λόγω της αδυναμίας των φορολογουμένων να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.