.Χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πλήττουν απόψε με σφοδρά πυρά πυροβολικού, μπαράζ των πυροβόλων πολεμικών πλοίων στα ανοικτά της Γάζας και από αέρος με επιθετικά ελικόπτερα, θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά μήκος των συνόρων, λίγη ώρα μετά τη διαταγή που έδωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την έναρξη χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και κάτοικοι της Γάζας έκαναν λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς, προφανώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χερσαίας επιχείρησης.

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας διέταξαν τις ένοπλες δυνάμεις να αρχίσουν μια χερσαία επιχείρηση απόψε προκειμένου να πλήξουν τις σήραγγες που οδηγούν τους τρομοκράτες από τη Γάζα στο Ισραήλ», ανέφερε επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Νετανιάχου.

 Στη χερσαία επιχείρηση συμμετέχουν μονάδες «του πεζικού, των τεθωρακισμένων, του πυροβολικού, του μηχανικού καθώς επίσης οι μυστικές υπηρεσίες με εναέρια και ναυτική υποστήριξη», σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου του Ισραήλ. Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε μέσω Twitter ότι «μια μεγάλη δύναμη μόλις άρχισε μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Ξεκίνησε μια νέα φάση της Επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή».

Η εισβολή του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που άρχισε απόψε θα έχει «φοβερές συνέπειες», προειδοποίησε η Χαμάς. Η χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος του θύλακα αυτού «δεν τρομάζει τους ηγέτες της Χαμάς ή τον παλαιστινιακό λαό» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι. 

«Προειδοποιούμε τον (πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου για τις φοβερές συνέπειες αυτής της τόσο ανόητης ενέργειας» την οποία διέταξε, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής Χαμάς.

.Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι κατέρριψε ουκρανικό μαχητικό στον εναέριο χώρο της

Το Κίεβο κατηγόρησε σήμερα την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι κατέρριψε χθες ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25, το οποίο εκτελούσε μια «αποστολή στον εναέριο χώρο της (ανατολικής) Ουκρανίας», όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Το αεροσκάφος μας κατερρίφθη, ο πιλότος κατάφερε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση του το Συμβούλιο.

Το Κίεβο είχε ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κατέρριψε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-26, το οποίο συνετρίβη τη Δευτέρα όχι μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία. 

Η Μόσχα δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει επισήμως στις ουκρανικές δηλώσεις σχετικά με την καταστροφή του Αντόνοφ ή του Σουχόι, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης των δύο χωρών, καθώς το Κίεβο συνεχίζει να κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποστηρίζει την αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

.Σε ισχύ η «ανθρωπιστική παύση» του πυρός στη Γάζα

Η πεντάωρη «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς τέθηκε σε  ισχύ στις 10:00 (τοπική ώρα) σήμερα, δέκατη ημέρα της ισραηλινής επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στους παγιδευμένους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα να έχουν πρόσβαση σε προμήθειες και ιατρική φροντίδα. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ολιγόωρη αυτή κατάπαυση του πυρός έπειτα από πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, όμως το Ισραήλ προειδοποίησε ότι «εάν η Χαμάς ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλευθούν αυτό το ανθρωπιστικό παράθυρο, θα απαντήσει σθεναρά».

Χθες, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε σφοδρούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, ενώ η Χαμάς εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες κατά του παλαιστινιακού εδάφους, έπειτα από την αποτυχία της μεσολαβητικής προσπάθειας της Αιγύπτου για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Η αιγυπτιακή πρόταση έγινε δεκτή από το Ισραήλ, αλλά απορρίφθηκε από τη Χαμάς.

.Αεροσκάφος με 295 επιβαίνοντες συνετρίβη στην Ουκρανία

Ένα επιβατικό αεροσκάφος των αερογραμμών της Μαλαισίας συνετρίβη στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγές της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με το Ιντερφάξ το αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ μετέφερε 295 ανθρώπους και εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ.

Το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων πάνω από το έδαφος και κατέπεσε λιγότερο από 5 λεπτά πριν μπει στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Το σημείο της πτώσης είναι σε μια περιοχή 80 χλμ βόρεια του Ντονέτσκ.

Το αεροπλάνο είναι Μπόινγκ τύπου 777 (όπως το αεροπλάνο φάντασμα της Malaysia Airlines που χάθηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου) με κωδικό πτήσης MH17.

Ο Ουκρανός υπουργός εσωτερικών επιρρίπτει την ευθύνη στους ρωσόφωνους αντάρτες που δρουν στα ανατολικά, λέγοντας ότι το έριξαν με πύραυλο-αέρος εδάφους και επιβεβαίωσε ότι όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι νεκροί.

.«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέχει πολιτική νομιμοποίηση στην τρομοκρατία»

Στην «αμήχανη σιωπή» του ΣΥΡΙΖΑ «που έδωσε τη θέση της σε δηλώσεις περί λαθών των τρομοκρατών» μετά τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη «η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να παρέχει πολιτική νομιμοποίηση στην τρομοκρατία».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ η αμήχανη σιωπή της πρώτης ημέρας για την επιτυχία της Αστυνομίας να συλλάβει τον τρομοκράτη Ν. Μαζιώτη έδωσε σήμερα τη θέση της σε ύποπτες δηλώσεις περί "λαθών" των τρομοκρατών.

Διαπιστώνουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να παρέχει πολιτική νομιμοποίηση στην τρομοκρατία. Υποθέτουμε ότι πολύ σύντομα θα περάσουν και στο στάδιο των …υποδείξεων προς τους τρομοκράτες , ώστε να μην επαναλάβουν στο μέλλον πιθανά νέα "λάθη"» αναφέρει η κ. Βούλτεψη στην ανακοίνωσή της.

.«Το βαρέλι της κυβερνητικής γελοιότητας δεν έχει πάτο»

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη αναφορικά με τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη σύλληψη του τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη.

Σε ανακοίνωση-απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εκπρόσωπο σημειώνεται: «Το βαρέλι της κυβερνητικής γελοιότητας δεν έχει πάτο. Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική νομιμοποίηση της τρομοκρατίας, ενώ πριν λίγες ημέρες για τις «ένοπλες συνιστώσες» της, καταδεικνύοντας έτσι το πόσο επικίνδυνη είναι πρώτα απ’ όλα για τη δημοκρατία, αλλά και την απόσταση που τη χωρίζει από τις ανάγκες του ελληνικού λαού».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.