.Πώς θα καταβληθεί ο φόρος ακινήτων

Διευκρινίσεις δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ από τις διάφορες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων με βάση τις βελτιώσεις που επήλθαν με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή. Έτσι διευκρινίζεται ότι από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και εντός τριών ημερών για όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων στις 4.000 περιοχές στις οποίες ο φόρος θα επανυπολογισθεί με βάση τις περυσινές τιμές ΦΠΑ θα ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του φόρου. 

Έτσι θα μπορούν να καταβάλουν κανονικά την πρώτη δόση με βάση το μειωμένο ποσό φόρου που θα προκύψει από τη νέα εκκαθάριση με βάση τις αλλαγές που έγιναν. Για τους φορολογούμενους που είχαν το 2013 κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η νέα εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλουν την πρώτη δόση με βάση την αρχική εκκαθάριση πριν την έκπτωση κατά 20% του φόρου. 

Ωστόσο το ποσό της δόσης που θα καταβληθεί θα είναι μικρότερο αφού το σύνολο των δόσεων είναι πλέον 6 αντί για 5 που προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα καρπωθούν τη μείωση του φόρου στις επόμενες δόσεις από το Νοέμβριο και μετά όπου θα γίνει συμψηφισμός του φόρου που έχει καταβληθεί με το ποσό που απομένει μετά τη μείωση. Επίσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα χορηγηθεί και η έκπτωση 50% του φόρου ή η πλήρης απαλλαγή για τους οικονομικά αδυνάτους ή τους πολύτεκνους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

.Το 62% των Γάλλων επιθυμούν την παραίτηση του Ολάντ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Το 62% των Γάλλων επιθυμούν ο πρόεδρός τους Φρανσουά Ολάντ να παραιτηθεί μέχρι το 2017, αλλά σχεδόν το ίδιο ποσοστό (61%) πιστεύει πως ο πρόεδρος θα εξαντλήσει τη θητεία του που ολοκληρώνεται εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP για το εβδομαδιαίο περιοδικό "Φιγκαρό Μαγκαζίν".

Εδώ και δύο εβδομάδες, παρά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η αμφισβήτηση του αρχηγού του κράτους συνεχίζεται στη Γαλλία. Η δημοτικότητά του έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο και είναι στόχος ολοένα και περισσότερων επιθέσεων από πρώην συνεργάτες του ή πρώην υπουργούς.

Στους ερωτηθέντες στο πλαίσιο της δημοσκόπησης προτείνονταν άλλες δύο επιλογές: να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να αλλάξει ο πρωθυπουργός. Όμως οι ερωτηθέντες δεν είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν "καμιά από τις τρεις επιλογές".

.«Η ΔΗΜΑΡ θέλει μια προοδευτική, εναλλακτική λύση διακυβέρνησης»

 «Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει μια προοδευτική, εναλλακτική λύση διακυβέρνησης για τον τόπο και σε αυτή την πρόταση δεν χωρά η ΝΔ» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και προσθέτει: «Εμείς οραματιζόμαστε μια διακυβέρνηση στην οποία θα μετέχει μια συμμαχία δυνάμεων. 

Δυνάμεις από τη ριζοσπαστική και τη μεταρρυθμιστική Αριστερά, οι δυνάμεις από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, η πολιτική οικολογία, τα κοινωνικά κινήματα, το προοδευτικό κέντρο».

Σε ερώτηση για την προσέγγιση ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοχαρόπουλος τονίζει: «Ξεκινήσαμε μια συζήτηση διαλόγου με την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και με άλλες δυνάμεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα. 

Είδαμε ότι υπάρχουν σημεία που μπορούμε να συμφωνήσουμε, σημεία όπου υπάρχουν αποκλίσεις και σημεία που χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία. Δεν έχει τελειώσει αυτός ο διάλογος, δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να καρποφορήσει σε κάποια σημεία. 

Ο διάλογος είναι ανοιχτός και το συνέδριο θα αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση από όλες αυτές, που συζητάμε, θα πορευθούμε, αν αυτή η εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση είναι η στρατηγική συμμαχιών, η οποία θα επιλέξει και το συνέδριό μας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς σημειώνει: «Ξεκίνησε ένας διάλογος για να δούμε αν υπάρχουν προγραμματικά σημεία. Βέβαια, κάθε συζήτηση για το αύριο δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη το σήμερα. 

Όμως, η πολιτική, η διακυβέρνηση του τόπου δεν είναι κάτι στατικό. Εμείς προτείναμε αυτή την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείουμε αυτές τις δυνάμεις από μια μελλοντική προοδευτική συνεργασία. Τώρα, όμως, διαφωνούμε».

.Βελτιούμενη η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, εκτιμά η Κομισιόν

Στην τρίτη κατηγορία των κρατών μελών της ΕΕ με "μέτρια αλλά βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα" κατατάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Λετονία, η Τσεχία , η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και Σλοβακία.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται η Ολλανδία, η Γερμανία η Δανία και η Ιρλανδία με "υψηλή και βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα". Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Φινλανδία που εμφανίζουν "υψηλή, αλλά στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα". 

Στην τέταρτη κατηγορία βρίσκονται τα κράτη μέλη με "μέτρια και στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα" και ειδικότερα η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Μάλτα και η Κύπρος.
Εξάλλου, στο ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι τα στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη μετά από μια παρατεταμένη και βαθειά ύφεση. 

Η ανάπτυξη επιστρέφει το 2014, οι δείκτες εμπιστοσύνης εξακολουθούν να βελτιώνονται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα και το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής οδήγησε στη μείωση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών, αναφέρεται.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ανάκαμψη θα εδραιωθεί περαιτέρω το 2015, αλλά η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής παραμένει ουσιώδους σημασίας για την εδραίωση της προόδου που έχει σημειωθεί πρόσφατα.

.Μία πολύ ισχυρή ηλιακή «καταιγίδα» κατευθύνεται προς τη Γη

Ο Ήλιος έστειλε προς τον πλανήτη μας μία πολύ ισχυρή «καταιγίδα» φορτισμένων σωματιδίων, που αναμένεται να πλήξει τη Γη σύντομα, σύμφωνα με τη NASA.
Η «καταιγίδα», που έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, προέρχεται από μια ηλιακή έκλαμψη της κατηγορίας Χ1.6, που κορυφώθηκε την Τετάρτη στις 20:45 ώρα Ελλάδος. 

Η κατηγορία Χ είναι η ανώτερη στη σχετική κλίμακα, ενώ ο αριθμός που ακολουθεί βαθμολογεί την ένταση (π.χ. μια Χ2 έχει διπλάσια ένταση από Χ1).

Η επιβλαβής ακτινοβολία μιας τέτοιας καταιγίδας δεν μπορεί να διαπεράσει την «ασπίδα» της γήινης ατμόσφαιρας, ώστε να βλάψει τους ανθρώπους στην επιφάνεια του πλανήτη, ούτε θέτει σε κίνδυνο τους αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σύμφωνα με το Space.com.

 Μπορεί όμως να δημιουργήσει προβλήματα στους δορυφόρους, τα συστήματα ραδιοεπικοινωνιών, το σύστημα GPS, καθώς επίσης και τα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού.

.Πολεμικό κλίμα στη Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ

Εκρηκτικό το πολιτικό κλίμα εντός και εκτός Βουλής, με την τροπολογία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που τίθεται σήμερα προς ψήφιση, να προκαλεί την μήνιν βουλευτών, ακόμα και των συγκυβερνώντων κομμάτων, γεγονός που θα φέρει και αντικαταστάσεις διαφωνούντων στο Γ' θερινό τμήμα της Βουλής, ενόψει της κρίσιμης ώρας της ονομαστικής ψηφοφορίας. 
Συνεχίζονται τα πυρά και κατά του Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος είχε αφήσει αιχμές, λέγοντας πως ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό του δημιούργημα.
«Ο νόμος ψηφίστηκε και η κυβέρνηση έχει συνέχεια. Αν δεν μπορεί να τον εφαρμόσει ας παραιτηθεί» είπε στον ΣΚΑΙ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας ατυχή τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών. 

Βελτιωτική που ελαφρύνει από βάρη χαρακτήρισε την τροπολογία πριν απο λίγο από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτη στην πολιτική της συνολικής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, χωρίς βεβαίως να διακυβεύεται η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Νωρίτερα, δύο βουλευτές της ΝΔ, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και η Φωτεινή Αραμπατζή, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους με τη ρύθμιση, με τον μεν πρώτο να τονίζει ότι παγιώνεται η αντίληψη της πληρωμής ενοικίου για το σπίτι που χτίσαμε με τον ιδρώτα μιας ζωής, και τη δεύτερη να κάνει λόγο για υπερβολές του ΕΝΦΙΑ και να προτείνει τα έσοδα να αναζητηθούν και από αλλού, ώστε να μην αιμορραγούν οι πολίτες. 

Βολές εναντίον των διαφωνούντων άφησε μέσω του Αθήνα 9.84 ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας πως ήταν γνωστό ότι η ακίνητη περιουσία θα δώσει 2 δις. “Αν έγιναν λάθη τεχνικά εκεί να παρέμβεις και να διορθώσεις. Αλλά να μην φτάνουμε στο σημείο της πλήρους αναίρεσης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.