.Θυσιάζουν και πάλι τους συνταξιούχους για να σωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι


Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από τότε που υπογράφτηκε το μνημόνιο και η πολιτική σε ότι αφορά τις ισορροπίες της κοινωνίας παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. 

Για ακόμα μια φορά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αποφάσισαν -εξετάζοντας το πακέτο μέτρων που πρέπει να παρουσιάσουν στον τρόικα- ότι δεν θα πειράξουν τους δημοσίους υπαλλήλους. 

Επειδή όμως η ανάγκη για περικοπή δαπανών στο Δημόσιο είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατέληξαν πάλι στις γνωστές λύσεις.

Αυτές είναι:

- Νέες περικοπές στις συντάξεις, χωρίς να υπάρχει το όριο των 1.000 ή 800 ευρώ.
- Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67 έτη.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι προτιμούν να υποφέρουν οι πολλοί για να μη θιγεί η κομματικής τους πελατεία. Τα δύο μέτρα στα οποία καταλήγουν είναι σαφέστατα πιο επώδυνα σε σχέση με τις απολύσεις στο Δημόσιο. 

Και αυτό γιατί πρώτον αφορούν σε πολλούς περισσότερους πολίτες και δεύτερον σε ότι αφορά τους συνταξιούχους μειώνουν τα εισοδήματα μιας κοινωνικής ομάδας που δεν έχει δυνατότητα εναλλακτικών πηγών εσόδων 

(αφού ακόμα αν και ένας συνταξιούχος βρει δουλειά η σύνταξη του μειώνεται στο μισό) και σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ουδείς καταλαβαίνει αυτή τη στιγμή τι νόημα έχει και τι άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα η έξοδος από την εργασία δύο χρόνια αργότερα.

Επιπλέον να θυμίσουμε ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο έχουν και άμεσο και μόνιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αφού χτυπούν το πρόβλημα του κόστους λειτουργίας του Δημοσίου στη ρίζα του.

Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δεδομένο αφού πρέπει να υπάρξει και το τελικό ναι από τους εκπροσώπους των δανειστών. 
Οι τελικές αποφάσεις δεν πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ το κλίμα απέναντι στη χώρα μας μετά και από όλα αυτά θα διαφανεί στη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο στη Λευκωσία.

. Στο στόχαστρο οκτάωρο, εξαήμερο και αποζημιώσεις


Προτάσεις-φωτιά για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις όσον αφορά τις αποζημιώσεις και τα ωράρια εργασίας - στη λογική της μεγαλύτερης ευελιξίας στον χρόνο εργασίας - θέτει (πάλι) η τρόικα, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, με στόχο την αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, η τρόικα έθεσε θέμα μέτρων έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζομένους 
διαφορετικά ωράρια εργασίας μέσα στην ημέρα και την εβδομάδα (αντί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε τετράμηνη ή και εννεάμηνη βάση που προβλέπει ο νόμος, 

αλλά δεν εφαρμόζεται λόγω της δυσκολίας προγραμματισμού και αυξομείωσης του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης χρονικής περιόδου).

Χωρίς να εξειδικεύσει κατά τη χθεσινή συνάντηση τα μέτρα αυτά - όπως προκύπτει από το γνωστόemail που έστειλε πρόσφατα -, η τρόικα εννοεί να αυξηθεί η ευελιξία της εργασίας με αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του 5ημέρου) και να σημειωθεί κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας.

Για τις αποζημιώσεις (οι οποίες ως γνωστόν μειώθηκαν κατά 50% με τον νόμο 3863/2010) η τρόικα θέτει ενστάσεις για τον χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων, 

καθώς θεωρείται ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπει ο νόμος του 2010 για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης σε όσους απασχολούνται 10-15 χρόνια, 16-20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια αντίστοιχα.

Επίσης, όπως αναφέρουν τα Νέα, τέθηκε θέμα για την υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50%, αν ο συνταξιοδοτούμενος θα λαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη) 

σε όσους αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν, καθώς και για το διαφορετικό καθεστώς το οποίο εξακολουθεί να ισχύει σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης που δικαιούνται οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες (σ.σ.: οι εργατοτεχνίτες με το ισχύον καθεστώς λαμβάνουν μικρότερες αποζημιώσεις).

.Άλλο Σοσιαλισμός, κι άλλο η βαρβαρότητα


«Ο σοσιαλισμός δεν έχει καμία σχέση με το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα», αναφέρει το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση που έκανε στην βουλή για τα εργασιακά μιλώντας για σοβιέτ στην Ελλάδα .
«Στην μπουρδολογία ότι η Ελλάδα ήταν σοβιέτ, κατέφυγε ο υπουργός Γ. Βρούτσης για να δικαιολογήσει το νέο αντεργατικό έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνησή του.
Το ίδιο κάνουν και όσοι επιχειρούν να κρύψουν το ολοφάνερο: Ότι το καπιταλιστικό σύστημα που βρίσκεται σε σήψη δεν μπορεί να ανασάνει πια χωρίς να εξοντώνει ό,τι κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους, ιδιαίτερα στη Σοβιετική Ένωση».
Αυτή την δήλωση έκανε ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, που φέρεται να είπε ότι μέχρι το δεύτερο μνημόνιο, η Ελλάδα στα εργασιακά λειτουργούσε ως Σοβιέτ και όχι ως ελεύθερη οικονομία.
Ο κ. Μεντρέκας αναφέρει τα εξής: «Ο σοσιαλισμός δεν έχει καμία σχέση με το βάρβαρο γερασμένο εκμεταλλευτικό σύστημα, ενώ καμία σχέση δεν έχουν και οι κρατικοποιήσεις που έκαναν όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, 
επειδή αυτό συνέφερε τότε το κεφάλαιο, με την κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων που λειτουργούν με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο προς όφελος αυτών που παράγουν τον πλούτο».
«Στη Σοβιετική Ένωση έγινε η πρώτη απόπειρα οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Εμπνέει με τις πρωτοφανέρωτες κατακτήσεις που σημείωσε, ενώ διδάσκει τους εργαζόμενους, ακόμη και με τα λάθη, για το ποιός είναι 
ο μοναδικός δρόμος γι' αυτούς για να απελευθερωθούν από τα δεινά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ότι είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ και ότι η εργατική τάξη όταν το θελήσει μπορεί να τον κατακτήσει».

.Τα εργασιακά ευθύνη των «τριών»


Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον υπουργό Eργασίας Γιάννη Βρούτση να σταματήσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα εργασιακά καθώς το θέμα αναλαμβάνουν εξολοκλήρου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, προχώρησαν πηγές του συγκεκριμένου υπουργείου. 
Ωστόσο, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέας συνάντησης του Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της τρόικας για το Ασφαλιστικό. 
Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μην θιγούν και «δεν θα θιγούν» τα εργασιακά.
Σε ό,τι αφορά την επίμαχη φράση του υπουργού Εργασίας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ περί «σοβιετικού τύπου λειτουργίας στα εργασιακά», στελέχη του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι αφορούσε στον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών και όχι στα εργασιακά δικαιώματα.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Διαβεβαιώσεις ότι, η κυβέρνηση καταβάλλει «κάθε προσπάθεια να μην θιγούν και δεν θα θιγούν τα εργασιακά», έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας το πρωί στο MEGA, επισημαίνοντας πως ήδη έχει κατέβει χαμηλά το εργασιακό κόστος και «δεν υπάρχει λόγος να τίθενται τέτοια ζητήματα από την τρόικα».

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συνεχίζονται» και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα «σκληρό πακέτο που πρέπει να διαπραγματευτούμε». 
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους εταίρους της ότι το χρέος της μπορεί να καταστεί βιώσιμο, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι κυβερνητικοί εταίροι συμμετέχουν γνήσια για να επιτύχουμε την καλύτερη διαπραγμάτευση».

Για τη μείωση ύψους 6% στους ένστολους, που βρίσκεται μέσα στις προτάσεις, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι, θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

.Ευρωπαϊκή στήριξη από Μοσκοβισί


Μέσα σε καλό κλίμα για τις ελληνικές θέσεις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών  Πιέρ Μοσκοβισί, με τον Έλληνα ομόλογο του, Γ. Στουρνάρα και νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Αν. Σαμαρά. «Συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας μετά τη λήξη της συνάντησης. Μήνυμα του Γάλλου πρόεδρου, Φρανσουά Ολάντ, μετέφερε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. 
«Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, επεσήμανε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν περικοπές και προσαρμογές αλλά όχι με τρόπο «μονομερή, οδυνηρό και τιμωρητικό για τους Έλληνες». 

Βασιζόμαστε πολύ στην υποστήριξη του κ. Βενιζέλου για αυτό το πρόγραμμα, σημείωσε ο Γάλλος υπουργός. 

«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε στη Ευρώπη για μια αφήγηση που δίνει ελπίδα στους λαούς όπως στον ελληνικό λαό που υπέφερε τα πάνδεινα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού πραγματοποιείται πριν από το Eurogroup της Παρασκευής, στην Λευκωσία, όπου ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει στους ομολόγους του για τα βασικά σημεία του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.
Στο περιθώριο του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, ο Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Μια γεύση του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση των Παρισίων για το ελληνικό πρόβλημα δίνει η συνέντευξη του κ. Μοσκοβισί στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, λέγοντας χαρακτηριστικά, «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αλλά  μπορούμε να το κάνουμε μόνον εφόσον η Ελλάδα κερδίσει και πάλι κάποια σχετική αξιοπιστία» 

.Καταδικάστηκε πρώην δήμαρχος για ταμειακό έλλειμμα


Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον πρώην δήμαρχο Ρεθύμνου, Δημήτρη Αρχοντάκη και ποινή κάθειρξης 19 ετών στον πρώην ειδικό ταμία του δήμου Ρεθύμνου επέβαλε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων για την υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος στον δήμο, που έφθανε το 1 εκατ. ευρώ.

Το δικαστήριο χορήγησε αναστολή  και στους δύο καταδικασθέντες μέχρι η υπόθεση να εκδικαστεί στο Εφετείο, αλλά τους επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 50 χιλιάδων ευρώ μέχρι τη Δευτέρα. 
  

.ΣΕΕΝ: Στο "κόκκινο" οι ακτοπλοϊκές


«Καζάνι έτοιμο να εκραγεί» θυμίζει ο χώρος της ακτοπλοΐας, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση των ακτοπλόων, αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα, ήταν το γεγονός ότι όλες οι εταιρείες βρίσκονται στο «κόκκινο» οικονομικά, 

οι τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά τη ρευστότητά τους και ορισμένες μάλιστα είναι διστακτικές και σκεπτικές στο να εξυπηρετήσουν ακόμα και παραδοσιακούς πελάτες.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες του χώρου, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, Μινωικές, Attica, υπολογίζεται ότι έχουν χάσει από τον τζίρο τους, το πρώτο εξάμηνο του 2012, περισσότερα από 55 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές τους υπολογίζονται στα 94 εκατ. ευρώ.

Για πιθανό κίνδυνο κατάρρευσης των ακτοπλοϊκών εταιρειών, λόγω της δυσχερέστατης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, έκανε λόγο 

και στη σημερινή επιστολή παραίτησής του από την προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ο Απόστολος Βεντούρης, την οποία κοινοποίησε προς τα μέλη του Συνδέσμου.

.Αποσύρθηκε η διάταξη για τον συμβιβασμό Δημοσίου - Siemens


Σε απόσυρση της διάταξης, που καλύπτει αναδρομικά την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία Siemens, προέβη η κυβέρνηση, λίγο πριν από τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η διάταξη είχε εισαχθεί προκειμένου να καλυφθεί νομική ασάφεια, που θα έδινε το δικαίωμα στην εταιρεία Siemens να αμφισβητήσει τη συμφωνία. «Όλα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια για τη συμφωνία, είναι καθαρή δημαγωγία και συνωμοσιολογία. 

Ήδη, η Siemens, με επιστολή της, αποδέχεται πως έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι στη συμφωνία όροι για την έναρξη της ισχύος της, άρα δεν υπάρχει κανείς λόγος να ψηφιστεί νέα διάταξη. Πέφτουν άρα στο κενό τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Π. Λαφαζάνη, χαιρέτισε την απόσυρση, κάνοντας λόγο για «οπισθοχώρηση της κυβέρνησης που δίνει φτερά σε όσους μάχονται για άλλο ήθος στην πολιτική ζωή της χώρας». 

«Η απόσυρση της ρύθμισης αφήνει μετέωρη και απολύτως άκυρη τη συμφωνία με τη Siemens. Συμφωνία με τη Siemens δεν υπάρχει. Είναι αντισυνταγματική πλέον, νομικά άκυρη, χωρίς ισχύ, δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα» δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, δεσμευόμενος πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα διεκδικήσει το δίκαιο και συμφέρον του λαού, μέχρι το τελευταίο λεπτό».

 Ικανοποίηση για την εξέλιξη εξέφρασαν το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες -που ζήτησαν να πάρει, πλέον, πίσω και την υπογραφή του από τη συμφωνία ο υπουργός των Οικονομικών- όπως επίσης και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη διάταξη. 

«Η ΔΗΜΑΡ δεν παζαρεύει τις θέσεις της» δήλωσε ο Β. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «όλοι θα πρέπει να έχουν πολύ καλά στο μυαλό τους, πως δεν είναι τίποτα δεδομένο, αν δεν υπολογίζουν τη ΔΗΜΑΡ». 

Η Χρυσή Αυγή, από την πλευρά της, επέμεινε να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, καταγγέλλοντας «θέατρο και συναλλαγή» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποχώρησε από την αίθουσα. 

.Στο 23,6% η ανεργία, το β' τρίμηνο του 2012


Στο 23,6% εκτοξεύθηκε η ανεργία στη χώρα το β΄ τρίμηνο εφέτος, κατά 7 και πλέον μονάδες υψηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 (ποσοστό 16,3%) και από 22,6% το α΄ τρίμηνο εφέτος. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.168.761 άτομα, καθώς τον τελευταίο χρόνο περίπου 1.000 πολίτες κάθε ημέρα χάνουν την εργασία τους (β΄ τρίμηνο πέρυσι, 810.821 άτομα). 

Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία για τους νέους 15- 24 ετών, όπου η ανεργία έφτασε στο 53,9% και ειδικά για τις νέες γυναίκες, στο 62,1%. 

Σοκ, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (που αναζητούν εργασία πάνω από ένα έτος) έφτασαν στο 59% του συνόλου των ανέργων, ενώ ειδικά στη Δυτική Μακεδονία περίπου ένας στους τρεις είναι άνεργος (ποσοστό ανεργίας 30%).

.Ολλανδία: Προς τον σχηματισμό κεντροδεξιάς, φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης συνασπισμού


Μετά την άνετη επικράτησή τους στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, που χαρακτηρίσθηκαν από την ψήφο τιμωρίας προς τον ευρωφοβικό Γκερτ Βίλντερς, οι φιλελεύθεροι ευρωπαϊστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε δεσμεύθηκαν να εργασθούν εντατικά από σήμερα κιόλας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Στην ψηφοφορία που θεωρείται βαρόμετρο για τα αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα σε μία χώρα που θεωρείται μία από τις ατμομηχανές της ευρωζώνης, 

οι Φιλελεύθεροι εξασφάλισαν 41 έδρες στο 150μελές κοινοβούλιο (έναντι 31 το 2010), οι ευρωπαϊστές Εργατικοί του Ντίντερικ Σάμσομ  39 έδρες (έναντι 30 το 2010), σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 98% των ψήφων.

«Αύριο αρχίζουμε δουλειά», δήλωσε τη νύκτα ο Μαρκ Ρούτε μπροστά στους ενθουσιασμένους οπαδούς του κόμματός του: «Πρέπει να σχηματισθεί μία σταθερή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν στην Ολλανδία και θα εργασθώ γι΄αυτό μαζί σας, για να βγει η Ολλανδία ισχυρότερη από την κρίση».

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, το υψηλότερο στην ιστορία του κόμματός του, ο Μάρκ Ρούτε είναι το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία, ενώ η Ολλανδία θα παραμείνει στην υπό τη Γερμανία συμμαχία της δημοσιονομικής λιτότητας στην ευρωπαϊκή σκηνή.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.