.Απάντηση της ΚΕΔΕ στον υπουργό Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη για το θέμα της θέρμανσης των σχολείων


Η ΚΕΔΕ μετά τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί για φέτος για τα καύσιμα των σχολείων είναι γύρω στα 80 εκ. ευρώ» και ότι «έχουν ήδη μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή δαπανηθεί 60 εκ. ευρώ απ΄ αυτά, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα να αντιμετωπιστεί ο χειμώνας κυρίως στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές» διευκρινίζει τα εξής:
·   Πρώτον, μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί στους δήμους της χώρας 60 εκ. ευρώ για την συνολική αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων (γραφική ύλη, ρεύμα, νερό, καθαριότητα και πετρέλαιο). Άρα ο ισχυρισμός του υπουργού περί διάθεσης «γύρω στα 80 εκ. ευρώ για καύσιμα», είναι τουλάχιστον αναληθής.

·  Δεύτερον, σε πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό για το θέμα, ο ίδιος παραδέχτηκε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων για την αντιμετώπιση των αναγκών θέρμανσης στα σχολεία.
·  Τρίτον, η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει τόσο από τον ίδιο τον κ. Στυλιανίδη, όσο και από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, να επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για δαπάνες θέρμανσης σε σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, 
έτσι ώστε να εξοικονομήσουν οι Σχολικές Επιτροπές τους αναγκαίους πόρους. Μάλιστα ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι το ποσό αυτό αναμένεται να ανέλθει στα 15 εκ. ευρώ.

.Με καθυστέρηση οι συντάξεις του Ιανουαρίου


Καθυστέρηση λίγων ημερών ενδέχεται να υπάρξει στην καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα καταβολής τους αλλάζει.
Με το νέο σύστημα, που θα αφορά κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και το ΕΚΑΣ, οι συντάξεις θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί η καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αρχής πληρωμών και θα εντοπιστούν εγκαίρως οι συνολικές αποδοχές των συνταξιούχων από κάθε πηγή, ώστε να επιβληθούν και οι νέες μειώσεις που κυμαίνονται από 5 έως και 20% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

Το νέο σύστημα θα εφαρμοσθεί κατά πάσα πιθανότητα για την πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου που καταβάλλονται στο τέλος Δεκεμβρίου ή στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου, τότε θα ισχύσει για συντάξεις Φεβρουαρίου.

.«Δόθηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση»


Υπάρχει αφενός μεν η πολιτική της κυβέρνησης, αφετέρου δε το απόλυτο αδιέξοδο, το παιχνίδι με τη φωτιά. Τυχόν αδυναμία λήψης αποφάσεων, όπως και οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό «ατύχημα», οδηγεί τη χώρα στο αδιέξοδο, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα .
Φανταστείτε τι θα συνέβαινε, αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, αν το ΠΑΣΟΚ στη ψηφοφορία για τα μέτρα ακολουθούσε τη γραμμή της αποχής ή του «παρών».
Όσον αφορά τη θετική ψήφο στον Προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως δόθηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει τα μέτρα και να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση.
Για την πορεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει πως υπάρχουν πολλοί που έχουν αναλάβει εργολαβικά την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ ενοχλεί αυτούς που πίστεψαν στον τεχνητό διπολισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. 
Ενοχλεί αυτούς που βλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ τη δήθεν μετενσάρκωση του ΠΑΣΟΚ του 1974. Αυτούς που θέλουν να έχουν ως μόνο συνομιλητή τη ΝΔ με την ψευδαίσθηση ότι  έτσι μπορεί να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. 
Όλες αυτές οι προσεγγίσεις είναι ανόητες και μυωπικές. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής και στρατηγικής σταθερότητας της χώρας και το μόνο κόμμα που έχει διατυπώσει μία ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από την κρίση» , αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «δεν έχει συμμάχους, εκτός κι αν θεωρεί ως τέτοιους τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή. Δεν έχει στρατηγικό ορίζοντα. Δεν είναι καν της μόδας πλέον, γιατί, δυστυχώς, ο εκφασισμός της κοινωνίας αναδεικνύει ως φαινόμενο μίας κακής μόδας τη Χρυσή Αυγή».
Για το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι επείγουν δύο πράγματα: «Πρώτον, μία επικαιροποιημένη συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων για τις σχέσεις τους και την εθνική στρατηγική τώρα που μπαίνουμε πια σε άλλη φάση, και δεύτερον, η εφαρμογή πολύ καθαρών και αυστηρών κανόνων σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης και τη σχέση κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

. «Οδηγούμαστε σε υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας»


Την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας φέρνει προς υπογραφή από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τα προαπαιτούμενα που έχει ζητήσει η τρόικα κι ενώ έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της Τρίτης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προέβησαν σε μπαράζ αντιμνημονιακών δηλώσεων.

«Αφού οδηγηθήκαμε με το ζόρι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αφού διασφαλίστηκε από τους πιστωτές μας ότι η τρίτη ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα ό,τι της υποδείξουν, τώρα πια γίνεται αντιληπτό και στους μνημονιακούς θύλακες, πως οδηγούμαστε σε υφαρπαγή, όχι μόνο της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, σε σημείο τέτοιο ώστε η πατρίδα μας να καθίσταται τύποις και ουσία αποικία χρέους», τόνισε ο Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαλέξουν στο πως θα συνεχιστεί η σφαγή των δικαιωμάτων τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ είναι και οι δυο σύμμαχοι της ελληνικής πλουτοκρατίας και σε όποια συμφωνία καταλήξουν για το χρέος για το λαό θα σημάνει μόνο νέα βάσανα και μνημόνια».

Η Χρυσή Αυγή σημείωσε: «Ούτε η τοκογλυφική δόση, ούτε ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να περισώσουν το καταρρέον σύστημα εξουσίας. Η διαφθορά, η ατιμωρησία και το ξεπούλημα της χώρας στους πιστωτές έχουν ήδη σημάνει το τέλος της μεταπολίτευσης».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, πάντως, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθείται δημιουργεί πλαίσιο βιώσιμης λύσης, από τη στιγμή που εξασφαλίστηκε πρωταρχικά η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. 

Αφού δήλωσε ότι το κόμμα του θέλησε να αποτρέψει την πολιτική αστάθεια με τη στάση του, ζήτησε από τους δανειστές να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να ληφθεί η δόση: «Η αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων είναι υποχρέωση των εταίρων. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις συμβατικές υποχρεώσεις της και προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις. Ποια άλλα "ανταλλάγματα" ζητούν;", συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

«Οι σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού φέρνουν τους εταίρους και τους δανειστές ενώπιον των δικών τους ευθυνών. 
Η εκταμίευση των δόσεων για το 2012 πρέπει να συνδυαστεί με ένα πακέτο θετικών ρυθμίσεων για την Ελλάδα ώστε και το χρέος να καταστεί βιώσιμο και η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής να στηριχθεί χρηματοδοτηθεί από τους εταίρους και όχι από νέες θυσίες του λαού», αναφέρεται άλλωστε στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς ενόψει Eurogroup.

.Στο «κόκκινο» τα δάνεια


Σε ύψη ρεκόρ αναμένεται να φτάσουν έως του τέλους του έτους τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, συνολικής αξίαςπάνω από 100 δις ευρώ. Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού κλάδου, αλλά και του ορατού πια ενδεχόμενου χιλιάδες ιδιοκτήτες να χάσουν τα σπίτια τους, επισπεύδει η κυβέρνηση τις διαδικασίες για τη θέσπιση ομοιογενών κανόνων για τη ρύθμιση δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

.Παπαρήγα: Σε ΠΑΣΟΚ του 2009 μετεξελίσσεται ταχύτατα ο ΣΥΡΙΖΑ


Tο ΚΚΕ εξοπλίζει την εργατική τάξη και το λαό για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας, τονίζει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Επενδυτής» .
   
Η ΓΓ του ΚΚΕ αναφέρει ότι «είναι ολοφάνερο ότι ο παλιός δικομματισμός, ΠΑΣΟΚ ? ΝΔ, δεν μπορεί να εγκλωβίσει πλατιά λαϊκά στρώματα. Είναι ολοφάνερο ότι αξιοποιούν και χρησιμοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να καλύψουν το κενό που αφήνει το ΠΑΣΟΚ και να αναστηλώσουν, έστω και προσωρινά, τη διπολική παγίδα για να κερδίσουν χρόνο και να εμποδίσουν τη λαϊκή χειραφέτηση και αντεπίθεση».  
   
«Δεν είναι και η ναζιστική «Χρυσή Αυγή» μια χρυσή εφεδρεία του καπιταλισμού που οι διάφοροι μηχανισμοί τη στηρίζουν και τη φουσκώνουν για να τη χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τις περιστάσεις, είτε για εκφοβισμό, είτε για καταστολή του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος;» διερωτάται η κ. Παπαρήγα .
 
Για το ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα επισημαίνει ότι «μετεξελίσσεται ταχύτατα σε ΠΑΣΟΚ του 2009». 
   
Για την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει ότι έχουν ενιαία στρατηγική μόνο κατά των εργαζομένων και των λαών και πίσω από αυτήν υπάρχει ανισομετρία και ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, προσθέτοντας: 

«Αποτελεί τερατώδες ψέμα ότι η παραμονή της χώρας στην ΕΕ είναι σωτηρία για το λαό, όπως λένε τα κόμματα της συγκυβέρνησης ή ότι αυτή η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή με τη συνεργασία των μεσογειακών καπιταλιστικών χωρών του Μόντι, του Ραχόι, με τη στήριξη του Ομπάμα, όπως αφήνει να εννοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ»

.«Με την Ελλάδα ήμασταν υπερβολικά απαιτητικοί»


«Με την Ελλάδα ήμασταν υπερβολικά απαιτητικοί σε ό,τι αφορά τα χρονικά όρια που ετέθησαν», δήλωσε ο Μάριο Μόντι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης βιβλίου, στο Μιλάνο, με θέμα την Ευρώπη και τη Δημοκρατία».

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, απαιτήθηκε, μέσα σε τρία χρόνια, μια επανάσταση ηθική, νομική, κοινωνική, όπως και η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. 

Πρόκειται, όμως, για μια επανάσταση που χρειαζόταν μια γενιά», επεσήμανε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

«Απαιτήθηκαν», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, «υπερβολικά πολλά πράγματα, δεν επετεύχθη ο στόχος και κατά συνέπεια κατέστη αναγκαία επίδειξη ανοχής, σε ό,τι αφορά μία παράταση χρόνου».

Τέλος, ο κ. Μόντι τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει και άλλες προσπάθειες, και τα όσα έκανε είναι αποτέλεσμα του καλύτερου προϊόντος που εξάγει η Γερμανία, δηλαδή του ευρώ και της κουλτούρας της σταθερότητας».

.Κλιμακώνεται η βία στη Γάζα


Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας και ο Μπενιαμίν Nετανιάχου δηλώνει έτοιμος για "σοβαρή κλιμάκωση των επιχειρήσεων".

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν ακόμα και νήπια, όπως το 18 μηνών βρέφος το οποίο σκοτώθηκε το πρωί στο κέντρο της πόλης. 

Επίσης, ένα τρίχρονο αγοράκι και η μόλις ενός έτους αδελφή του σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές ενώ 17 τραυματίστηκαν.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινός πύραυλος έπεσε σε καταυλισμό προσφύγων.

Επίσης, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο "Russia Today" ανακοίνωσε ότι τα γραφεία του αραβόφωνου τμηματός του στη Γάζα καταστράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινή επίθεση, η οποία δεν προκάλεσε τον τραυματισμό κανενός από την ομάδα των εργαζομένων εκεί.

Νωρίτερα, οι σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ ενώ ο στρατός ανακοίνωσε την αναχαίτιση δύο ρουκετών τις οποίες εκτόξευσε η Χαμάς.

Ένοπλοι της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δύο ιρανικές ρουκέτες τύπου Fajr-5 εναντίον της εμπορικής πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες χαιρέτισε τις "προσπάθειες" του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι "να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός", κατηγόρησε όμως τη Χαμάς ότι έως τώρα έχει απορρίψει την πρότασή του.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας με την προϋπόθεση όμως ότι όλες οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα θα σταματήσουν τα πυρά τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από την Ταϊλάνδη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του", εκτιμώντας ότι το "γεγονός που επιτάχυνε" τη δημιουργία της κρίσης ήταν οι ρίψεις πυραύλων από τη Χαμάς.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.