.Ιερώνυμος σε Φούχτελ: Δεν ξεπουλάμε την ιστορία μας


Τον Yφυπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ και τους εκπροσώπους του Δικτύου «Διακονία» των Ευαγγελικών φιλανθρωπικών οργανισμών της Γερμανίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους κ. Johannes Stockmeier δέχθηκε σήμερα το πρωί σε συνάντηση στην Ι. Αρχιεπισκοπή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

«Είστε σεισμογράφος και καταγράφετε τον παλμό της χώρας και του ελληνικού λαού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ στον Μακαριώτατο, ενώ ο κ. Stockmeier αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο, όπως ανέφερε, που πραγματοποιεί η φιλανθρωπική εταιρεία της Ι. Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» και εν γένει η Εκκλησία της Ελλάδος.

«Εγω είμαι ένας παπάς και θέλω να χρησιμοποιώ τη γλώσσα της αλήθειας, όπως τη νιώθω. Δεν χρησιμοποιώ τη γλώσσα της διπλωματίας» σημείωσε ο Μακαριώτατος. «Έτσι όπως έχω μιλήσει σκληρά για την κυρία Μέρκελ στο παρελθόν, άλλες φορές σημειώνω ότι είναι ένας πολύ χρήσιμος άνθρωπος που εκτιμούμε, μία δυνατή προσωπικότητα που η Ευρώπη την χρειάζεται». 

«Το ερώτημα όμως και η αγωνία μας», πρόσθεσε, «είναι ποια Ευρώπη θέλουμε: μία Ευρώπη γερμανική ή μία Γερμανία ευρωπαϊκή; Θελουμε μια Ευρώπη, στην οποία ο καθένας θα αναζητά να ηγεμονεύσει ή την Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε; 

Αυτός είναι ο προβληματισμός μου. Μία από τις θεμελιώδης αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα του άλλου. Ούτε οι Γερμανοί μπορούν να γίνουν Έλληνες, ούτε οι Έλληνες Γερμανοί» σημείωσε. «Όπως σας είπα δεν μιλώ τη γλώσσα της διπλωματίας, αλλά λέω αυτό που πιστεύω», είπε.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που έχει ο ελληνικός λαός με την Εκκλησία, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες είναι στενά συνδεδεμένοι με τις Εικόνες, οι οποίες δεν μπορούν, επειδή κάποιοι το θέλουν, να αποκαθηλωθούν από τους δημόσιους χώρους λατρείας.

Και συνέχισε: «Η κρίση έχει αντίκτυπο, όπως είναι φυσικό, στη ζωή του λαού μας. Θα την ξεπεράσουμε. Δεχόμαστε τη συνεργασία, θέλουμε τη βοήθεια των εταίρων μας όμως υπό έναν απαράβατο όρο: να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας. Έχουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και όλα αυτά δε μπορούμε να τα ξεπουλήσουμε».

.Συνάντηση Παπούλια - Βενιζέλου


Για τις εξελίξεις στην οικονομία, και το σταθεροποιητικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παράλληλα, παρουσίασε στον κ. Παπούλια την πρωτοβουλία του για τη Χρυσή Αυγή, ένα αντισυνταγματικό - όπως είπε - μόρφωμα και την προσπάθεια να συσπειρωθεί όλο το συνταγματικό τόξο, να τροποποιηθεί ο ποινικός κώδικας και ο κανονισμός της Βουλής, ώστε ατομικές συμπεριφορές, βλαπτικές για το πολίτευμα να μην υποθάλπτονται μέσα σε ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή.

.Σαμαράς για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή Παπανδρέου


Συνέντευξη σε εφημερίδα της Βαυαρίας παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Η ελληνική δικαιοσύνη θα διαλευκάνει πλήρως τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή μελών της οικογένειας Παπανδρέου» είπε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Munchener Merkur.
«Δεν πρέπει να προδικάζουμε το αποτέλεσμα», πρόσθεσε ωστόσο, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξουν σκληρότερες ποινές κατά των φοροφυγάδων και πως είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει μέσα στον επόμενο χρόνο τη δύσκολη περίοδο και από το τέλος του 2013 θα υπάρξει ανάπτυξη. 
«Υπάρχουν ήδη ενθαρρυντικά σημάδια και η ψυχολογία αρχίζει ήδη να αλλάζει. Η υπόθεση της Ελλάδα θα είναι επιτυχημένη ιστορία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας ότι η χώρα πρέπει να αποδειχθεί αξιόπιστη.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κυριακή τη Βαυαρία όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου, Χριστιανοσοσιαλιστή Χορστ Ζεέχοφερ

.Πιθανές οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία


Τα ιταλικά κόμματα εξετάζουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τη 10η Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο συνάντησε σήμερα τους εκπροσώπους των κύριων κομμάτων και πριν από λίγο, σε επίσημη ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι περιμένει να «καταστεί δυνατή μια εποικοδομητική και ορθή πορεία σε θεσμικό επίπεδο, προς το συμφέρον της χώρας και της διεθνούς εικόνας της».

Παράλληλα, ο Ναπολιτάνο κατέστησε σαφές ότι «θα πληροφορήσει το συντομότερο τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, για τα αποτελέσματα» των επαφών του και ότι μαζί του «θα  συζητήσει όλες τις συνέπειες των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν μετά την απόφαση της κεντροδεξιάς».

Η ανακοίνωση του Ιταλού προέδρου επιβεβαιώνει πως το συντηρητικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει μέτρα και νόμους της κυβέρνησης Μόντι -με μόνη εξαίρεση τον προϋπολογισμό για το 2013.

Σήμερα το απόγευμα η παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διάλεξε την αποχή και πάλι στη βουλή, κατά την ψηφοφορία για τη μείωση των δαπανών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το  μέτρο εγκρίθηκε, χάρη στις ψήφους του κέντρου και της κεντροαριστεράς, αλλά είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση Μόντι δεν διαθέτει, πλέον, την αναγκαία πλειοψηφία.

.Λύσεις στα οικονομικά τους προβλήματα, ζήτησαν οι γιατροί απο τον X. Σταϊκούρα


Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα στον χώρο της υγείας, συζήτησε σήμερα αντιπροσωπεία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, X. Σταϊκούρα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα για τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί. 

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα και να δώσει λύσεις σε αυτά της αρμοδιότητάς του. Για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών ανέφερε ότι εξαρτάται από τις δόσεις του δανείου που αναμένεται να λάβουμε και από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Για την έκτακτη επιχορήγηση που ζητήθηκε για τον ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις οφειλές του 2012, ανέφερε ότι είναι σε συζήτηση για να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση από τα αποθεματικά για να καλυφθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

.Δ. Γιαννακόπουλος: «Δεν μπορώ να συνεχίσω στον Παναθηναϊκό»


Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δήλωσε πως δεν μπορεί να συνεχίσει στην ομάδα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο ΟΑΚΑ το μεσημέρι.

Με αφορμή τις οφειλές της ΚΑΕ Παναθηναϊκός στην εφορία από το συμβόλαιο του Μάικ Μπατίστ, που είχαν ως συνέπεια τη σύλληψη του Αμερικανού πάουερ φόργουορντ στο αεροδρόμιο χθες, 

ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος υποστήριξε πως του παρουσιάστηκαν διαφορετικά οικονομικά στοιχεία της ΚΑΕ, όταν ανέλαβε το καλοκαίρι και μόλις σήμερα έμαθε για τις αληθινές οφειλές, για τις οποίες κατονόμασε ως υπεύθυνο τον θείο του, Θανάση Γιαννακόπουλο: «Ο Ομπράντοβιτς έφυγε εξαιτίας του Θανάση, γιατί του χρωστούσε πάρα πολλούς μισθούς. 

Για τον ίδιο λόγο έφυγαν και οι παίκτες. Υπάρχουν αποδείξεις... όχι ενδείξεις. Έχω όλα τα χαρτιά και είναι στη διάθεσή σας. Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να καλύψω τις "τρύπες" που άφησαν», ξέσπασε σε κλάμματα λέγοντας αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. 

.ΕΣΕΕ: " Όχι" στις 6 Κυριακές με ανοικτά καταστήματα


Αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση των εμπόρων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.
«Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά μάθαμε τις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το εμπόριο από τα ΜΜΕ και όχι από τις θεσμοθετημένες δομές επικοινωνίας και διαβούλευσης. 

Χωρίς να εξετάζονται με προσοχή οι ουσιαστικές ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, εξαγγέλλονται μέτρα, που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τη θέληση χιλιάδων συναδέλφων σε ολόκληρη την χώρα» ανέφερε ο κ. Κορκίδης και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η θέση της ΕΣΕΕ στα θέματα που έθεσε ο κ. Σκορδάς είναι αδιαπραγμάτευτη: λέμε ξεκάθαρα όχι στις 6 Κυριακές με ανοικτά καταστήματα και λέμε ναι στις 4 περιόδους εκπτώσεων. 

Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε τον κ. υφυπουργό να μας καλέσει επιτέλους σε έναν επίσημο και άμεσο διάλογο για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Όσον αφορά τη συζήτηση για ένα επιπλέον άνοιγμα την 30η Δεκεμβρίου 2012, θα ήθελα να υπενθυμίσω καταρχάς στον κ. υφυπουργό ότι, για να γίνει αυτό, πρέπει το Βασιλικό Διάταγμα να αντικατασταθεί από Προεδρικό Διάταγμα. 

Επί της ουσίας, η ΕΣΕΕ θέλοντας να αποχαιρετίσει το τελευταίο δώρο Χριστουγέννων των δημοσίων υπαλλήλων και προσπαθώντας να συμβάλει στην ενίσχυση του εορταστικού κλίματος στις πόλεις της Ελλάδας, δεν έχει αντίρρηση να είναι ανοικτά τα καταστήματα την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς. 

Ωστόσο, και αυτό ας είναι ένα μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους, δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε μονομερή απόπειρα μεταβολής του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς. Οι Έλληνες έμποροι δεν θα γίνουν τα ενεργούμενα οποιασδήποτε μικροπολιτικής μεθόδευσης και η ΕΣΕΕ θα υποστηρίξει κάθε αλλαγή υπέρ της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης και μόνο».

.Το Βερολίνο πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη "θα συνεχιστεί"


Η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι πεπεισμένη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, παρά την αναθεώρηση επί τα χείρω της πρόβλεψης της Μπούντεσμπανκ, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, για την αναπτυξιακή προοπτική, η οποία κάνει πλέον λόγο για οριακή ανάπτυξη το 2013, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας σήμερα.

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η ανάπτυξη συνεχίζεται», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. 

«Υπάρχουν πολλοί (οικονομικοί) δείκτες και δεν κατατείνουν όλοι σε μια ύφεση. Η κυβέρνηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί».

.«Να αναλάβει η ΕΚΤ από την αρχή του 2014 πλήρως την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης»


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αναλάβει από την αρχή του 2014 πλήρως την ευθύνη εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης, αναφέρει έκθεση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρομπάι που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 13 -14 Δεκεμβρίου, δείχνοντας ότι η δημιουργία της «τραπεζικής ένωσης» θα πάρει περισσότερο χρόνο από ότι αναμενόταν.

Η 15σέλιδη έκθεση, που σκιαγραφεί το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, αναφέρει επίσης ότι έως το τέλος του Μαρτίου του 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο που θα επιτρέπει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης. 

Συνιστά, επίσης, στις 17 χώρες της Ευρωζώνης να θεσπίσουν μετά το 2014 ένα ανεξάρτητο «δημοσιονομικό ταμείο», το οποίο θα μπορεί να βοηθά τις χώρες να απορροφούν εφάπαξ οικονομικά σοκ, εφόσον επιτυγχάνουν επίσης τους οικονομικούς στόχους τους.

Ένα τέτοιο «δημοσιονομικό ταμείο» θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την κοινή έκδοση χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά μία αμοιβαιοποίηση όλου του χρέους της Ευρωζώνης, κάτι στο οποίο είναι σταθερά αντίθετη η Γερμανία. 

«Σε μία πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, μία κρίσιμη πλευρά του μελλοντικού δημοσιονομικού ταμείου, που πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά, θα ήταν η πιθανή ικανότητά του να δανείζεται», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Ένα δημοσιονομικό ταμείο της Ευρωζώνης θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει μία κατάλληλη βάση για την κοινή έκδοση χρέους, χωρίς προσφυγή στην αμοιβαιοποίηση του κρατικού χρέους».

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ενός ανεξάρτητου ταμείου της Ευρωζώνης θα είναι το σύστημα κοινής εποπτείας των τραπεζών και εκκαθάρισης ή αναδιάρθρωσης των προβληματικών τραπεζών, που θα οδηγεί στην επιβολή ζημιών στους ιδιώτες επενδυτές τους. Όταν ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας από την ΕΚΤ λειτουργήσει, θα ανοίξει ο δρόμος για να λαμβάνουν βοήθεια οι προβληματικές τράπεζες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας αντί από τις κυβερνήσεις τους. 

Στα σχέδια αυτά, ωστόσο, υπάρχουν αντιρρήσεις από τη Γερμανία, η οποία ανησυχεί ότι μπορεί να εξελιχθούν σε ένα πλαίσιο βοήθειας των τραπεζών ασθενέστερων οικονομικά χωρών από τις ισχυρότερες χώρες. Η έκθεση ετοιμάσθηκε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

.Γκαζάκια σε δύο αυτοκίνητα του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου


Αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς με γκαζάκια τοποθέτησαν άγνωστοι στις 4.30 τα ξημερώματα, σε δύο ΙΧ αυτοκίνητα του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, τα οποία ήταν σταθμευμένα έξω από το σπίτι του, στην οδό Ολυμπίας 5-7 στην Κηφισιά.

Από τις εκρήξεις και την πυρκαγιά που ακολούθησε, τα οχήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η φωτιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική, ενώ προανάκριση για την επίθεση διενεργείται απο την Κρατική Ασφάλεια.

.Εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΓΣΕΕ για τις μειώσεις μισθών


Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ).

Στην είσοδο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται αυτή την ώρα, 300 περίπου εργαζόμενοι του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), που ζητούν να μην εφαρμοστεί δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία οδηγούνται σε απόλυση 500 εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες του Ιδρύματος. 

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ στην Αγροτική και εν συνεχεία διοχετεύθηκαν στο ΙΚΑ με κυβερνητική απόφαση.

Η διαμαρτυρία οργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), ενώ νωρίτερα το πρωί οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα γραφεία της διοίκησης του Ιδρύματος, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, που τελούν υπό κατάληψη.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέσω της οδού Σταδίου προς το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παρέμειναν για αρκετή ώρα μπροστά από το υπουργείο Εργασίας.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕ ΙΚΑ ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος όμως απουσιάζει στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια ζήτησαν να συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη, που επίσης απουσίαζε.

Η κυκλοφορία στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας έχει διακοπεί από το ύψος της εισόδου της Βουλής έως το ύψος του Πολεμικού Μουσείου.
Στο μεταξύ, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η προσφυγή της ΓΣΕΕ, κατά της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία επιβλήθηκαν μειώσεις μισθών και αλλαγές σε ρυθμίσεις του εργατικού δικαίου.

Στην προσφυγή της η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι αντίθετα με το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας και με διεθνείς συμβάσεις, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «θα ασκήσει όλα τα δικαιώματά της ενώπιον των ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων και θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο και τρόπο τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.