.Ο ανασχηματισμός αγκάθι στην κυβέρνηση - Σύσκεψη κορυφής με γκρίνια και διαρροές


Εντείνονται οι τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυρίως μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Εν μέσω διαρροών non paper πραγματοποιείται το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση αυτή, όπως έχει αποκαλύψει το iefimerida.gr, είναι τόσο ο ανασχηματισμός όσο και η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. Αυτό σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δυσαρεστήσει τον πρωθυπουργό, όπως επίσης και οι μυστικές συναντήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από κύκλους της Ιπποκράτους που μεταξύ των άλλων τονίζει:
Δεν υπάρχει καμία μυστική συνάντηση. Η συζήτηση μεταξύ των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη έγινε δημόσια και επίσημα. Η δε σημερινή συνάντηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αφορούσε στην ανεργία ενώ άλλωστε υπάρχει και συνέχεια με άλλη προγραμματισμένη συνάντηση και με το κόμμα της Ν.Δ.

Δεν έχουμε άλλωστε την υποχρέωση να βλέπουμε τη ΔΗΜΑΡ μέσα από τη Ν.Δ., υποστηρίζουν στην Ιπποκράτους.
Και συνεχίζουν: Δεν αποδίδουμε τις διαρροές στον πρωθυπουργό. Οσοι όμως τα λένε αυτά δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες και όποιος ενοχλείται να φροντίσει να λειτουργούν μηχανισμοί συνεννόησης, γρήγοροι και αποτελεσματικοί.

Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται άμεσους η έμμεσους εκβιασμούς από κανέναν, μιλάει σοβαρά και υπεύθυνα όπως η επικαιροποίηση προγραμματικής συμφωνίας, κανόνες λειτουργίας κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, συνολική προσέγγιση προβλημάτων και όχι αποσπασματική και όχι δημόσια τετελεσμένα με τη μορφή δηλώσεων ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε».
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν καλούς φίλους, καταλήγουν οι κύκλοι της Ιπποκράτους.

Τα ζητήματα που βάζει το ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση
Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι υπάρχει μια σειρά σοβαρών θεμάτων τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα προκειμένου να ψηφίσει θετικά στη Βουλή τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση μετά την οριστική συμφωνία με την Τρόικα.
Αυτά θα θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο προβληματισμός είναι διάχυτος όχι μόνο στην Ιπποκράτους, αλλά και στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, σκέφτονται από τώρα τι θα πρέπει να γίνει και πώς θα πρέπει να αντιδράσουν όταν η Τρόικα προσέλθει την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών, «ανοίξει το μπλοκάκι της» και αρχίσει τους ελέγχους και τις απαιτήσεις.

Αν από τώρα δεν είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε πάμε χαμένοι, λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, που παρακολουθεί τις απ΄ ευθείας συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δύο εταίρους.

Τα εκκρεμή ζητήματα, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ είναι τα εξής:
Χαράτσι: Περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης για να δούμε πού θα ισορροπήσει αναφέρουν από την Ιπποκράτους.

Αριθμός δόσεων για τις οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών: Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αποκλίσεις. Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει 48 δόσεις, αλλά η Τρόικα απαντά ότι μπορεί να δώσει μόνο 36 δόσεις.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Το σχέδιο Μανιτάκη προβλέπει κινητικότητα, αξιολόγηση και διαθεσιμότητα, αλλά όχι απολύσεις εργαζομένων. Η Τρόικα ζητάει λύσεις «εδώ και τώρα» με απολύσεις εργαζομένων από το δημόσιο.

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Το ΠΑΣΟΚ θέλει πιο ισχυρή παρέμβαση με βάση τις προτάσεις του και όχι αυτές που σε γενικές γραμμές είναι χαλαρές από την κυβέρνηση και δεν βοηθούν επί της ουσίας όσους έχουν ανάγκη.
Επικαιροποίηση της κυβερνητικής συμφωνίας:

 Ο κ. Βενιζέλος, όπως θα πει άλλωστε και στη σύσκεψη αύριο το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμά ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει: Προτεραιότητες, χρονοδιαγράμματα, που φτάνουν τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές. Σημαίνει επίσης νέο εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν για τον κ. Βενιζέλο ένα πλαίσιο διαλόγου που θα πρέπει να γίνει ανάμεσα στα τρία κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας αλλά και απέναντι στην Τρόικα από την οποία -όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ- ακόμη περιμένει ο ελληνικός λαός να δει τις προτάσεις των Ευρωπαίων για την στήριξη της πραγματικής ανάπτυξης μέσα από την ΕΚΤ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΤΕΑΝ. Ενώ είχαν δεσμευτεί για ρευστότητα, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει τίποτα απολύτως, υποστηρίζουν.

.Συνδέονται οι υποκλοπές με τα σχέδια δολοφονίας του Καραμανλή


Στη συνένωση των δικογραφιών, που αφορούν τις τηλεφωνικές υποκλοπές το 2004-2005, και το λεγόμενο «σχεδίο δολοφονίας» του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, θα προχωρήσει άμεσα η Δικαιοσύνη, καθώς φαίνεται να έχουν εντοπιστεί ενδείξεις πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία των δύο δικογραφιών, που έχουν σχηματιστεί κατ΄αγνώστων δραστών και βρίσκονται σε τακτική ανάκριση, οδηγούν σε ενδείξεις ότι τόσο οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις επιφανών πολιτών με πρώτο τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό όσο και το αποκαλούμενο σχέδιο δολοφονίας του κ. Καραμανλή, αποτελούν περιστατικά που πιθανολογείται πως έχουν «κοινή γραμμή» και «κοινή αφετηρία».

Δικαστικές πηγές φαίνεται να θεωρούν ότι η υπόθεση της παρακολούθησης των κινήσεων του τότε πρωθυπουργού και μελών της οικογένειάς του, που δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο με παράθεση εγγράφων της ΕΥΠ και «αναφορές Ρώσων πρακτόρων», αλλά και η παρακολούθηση συνομιλιών τού τότε πρωθυπουργού έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό: Αποτελούν ενέργειες κατασκοπείας σε βάρος κρατικών αξιωματούχων, με κοινό στόχο και στις δύο, τον πρωθυπουργό της χώρας.

Οι ενδείξεις που φαίνεται να αξιολογούνται από τη Δικαιοσύνη ως επαρκείς για τον σχηματισμό μίας δικογραφίας για τις δύο αυτές υποθέσεις εκτιμάται ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν ενιαία, ώστε να δοθούν απαντήσεις αν πράγματι εκδηλώθηκαν παρασκηνιακά ενέργειες με στόχο ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

Πληροφορίες από το περιβάλλον των δικαστηρίων αναφέρουν ότι βασικός λόγος που οδηγεί στην ενιαία διερεύνηση των δύο υποθέσεων είναι κάποια σοβαρά στοιχεία που οδηγούν στον συμπέρασμα πως οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων πολιτικών αξιωματούχων δεν σταμάτησαν το 2005, οπότε αποκαλύφθηκε το παράνομο λογισμικό, αλλά φέρονται να συνεχίστηκαν έως τουλάχιστον το 2007, ενώ δηλαδή πλέον διεξαγόταν ήδη έρευνα για την υπόθεση. 

Η αξιολόγηση δεδομένων που περιλαμβάνονται στην επίμαχη δικογραφία κατά δικαστικούς κύκλους αφήνει επαρκείς ενδείξεις ότι οι καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών εξακολούθησαν μέσω άλλων -και όχι απαραίτητα τηλεφωνικών- εταιρειών. 

Κάτι τέτοιο, όπως λέγεται έντονα στα δικαστήρια, προέκυψε χωρίς αμφιβολία από άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων, που διατάχθηκαν από την ανάκριση.

.Απειλές για επιπλέον μέτρα άνω του 1 δισ. ευρώ


«Σαν τον τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» είναι η κυβέρνηση καθώς η τρόικα «έχει χτυπήσει σιγή ασυρμάτου» στις προτάσεις που έχει στείλει η Αθήνα και όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη τούτο δεν οφείλεται μόνο στις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών.

Τα μηνύματα που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν πως η τρόικα «απειλεί με επιπλέον μέτρα άνω του 1 δισ. ευρώ» ενώ δεν φαίνεται διατεθειμένη «να βάλει νερό στο κρασί της». 

Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης συμφωνούν ότι «οι πολίτες δεν αντέχουν νέα μέτρα» και την Τετάρτη στη σύσκεψη των αρχηγών θα συζητηθούν τρόποι για την διεκδίκηση ελαφρύνσεων όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ειδικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» ενώ το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην επιμήκυνση του προγράμματος λόγω της βαθύτερης ύφεσης που θα έλθει λόγω και της Κύπρου. 

Βενιζέλος και Κουβέλης αντιδρούν έντονα στην διατήρηση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ και φέτος παρά το γεγονός ότι όχι μόνον διαφωνεί η τρόικα για αλλαγή του τρόπου είσπραξης αλλά δεν δέχεται ούτε την ελάφρυνση -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών- που έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. 

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η ΔΗΜΑΡ «τσιμπάει», η ΝΔ παραμένει σχεδόν αλώβητη και το ΠΑΣΟΚ «καθηλωμένο» από την Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι δε θα δεχθούν άλλες υποχωρήσεις αν δεν υπερασπιστούν με το ίδιο σθένος και τα άλλα δυο κόμματα τα μέτρα. 

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους» λέει χαρακτηριστικά σε συνεργάτες του ο κ. Βενιζέλος. Κυρίως η προειδοποίηση στρέφεται προς τον κ Κουβέλη που δήλωσε ότι « δεν θα ψηφίσει την διατήρηση του χαρατσιού».

Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί και υπουργούς της ΝΔ να μην φέρνουν προτάσεις,όπως το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, επικαλούμενοι την τρόικα ενώ είναι γνωστή η διαφωνία του κόμματος.

Στο Μαξίμου εκφράζουν απορία για το «αιφνίδιο μουλάρωμα των δυο κυβερνητικών εταίρων» αλλά δεν φοβούνται σε αυτή φάση ότι απειλείται σοβαρά η συνοχή της κυβέρνησης. Όμως δεν θέλουν να εμφανίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία διασπασμένη.

Μετά την επίσκεψη της τρόικας ανοίγει θέμα ανασχηματισμού αφού πλέον ημιεπισήμως το ΠΑΣΟΚ ζητά αξιολόγηση των υπουργών και εμμέσως θέτει ζήτημα για τους υπουργούς της ΔΗΜΑΡ. 

Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε και εάν χρειάζεται, λένε στο Μαξίμου αλλά πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς σύντομα και πριν από το Πασχα θα προχωρήσει σε αλλαγές. Εξάλλου, λένε, φαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος πιστεύει πως η συμμετοχή πολιτικών στελεχών του στην κυβέρνηση ακόμη και του ιδίου μπορεί να δώσουν δημοσκοπική ανάσα στο ΠΑΣΟΚ

.Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία


Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα στην ΕΕ, με συνολικό ποσοστό 26,4% και 58,4% για τους νέους κάτω των 25 ετών το Δεκέμβριο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Εurostat αφορούν το Φεβρουάριο του 2013, αλλά για την Ελλάδα υπάρχουν στοιχεία έως το Δεκέμβριο του 2012.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (26,4% το Δεκέμβριο του 2012), στην Ισπανία (26,3%) και στην Πορτογαλία (17,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Αυστρία(4,8%), στη Γερμανία (5,4%), στο Λουξεμβούργο (5,5%) και στην Ολλανδία (6,2%).

.Γ. Προβόπουλος: Ασφαλείς οι καταθέσεις στην Ελλάδα


Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Μιλώντας σε μεταμεσονύκτια εκπομπή της ΝΕΤ, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι "σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η λύση (για το κούρεμα των καταθέσεων) που επελέγη στην Κύπρο και συμπλήρωσε ότι ακόμη και στην περίπτωση που παρατηρηθούν αστοχίες στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτές θα καλυφθούν με μείωση των δαπανών και εξορθολογισμό του Δημοσίου και όχι με κούρεμα των καταθέσεων.
'
Οπως εξήγησε, οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν απορροφήσει το ποσό (50 δισ. ευρώ) που έχει προβλεφθεί στο Μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους, επομένως η κεφαλαιακή τους βάση έχει ενισχυθεί σημαντικά. 

Η θέση τους ενισχύεται περαιτέρω από τον επαναπατρισμό των καταθέσεων καθώς, από τον Ιούνιο μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, όπως απεκάλυψε ο ίδιος, έχουν επιστρέψει καταθέσεις άνω των 19 δισ. ευρώ.

Για το χρονοδιάγρμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την προθεσμία που έχει τεθεί από την τρόικα για την ολοκλήρωσή του στο τέλος Απιρλίου. 

Εκτίμησε ότι οι συστημικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες περί τα τέλη Μαίου. Επιιβεβαίωσε δε, τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η τρόικα για την συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, εκτιμώντας ωστόσο ότι η συγχώνευση τελικώς θα ολοκληρωθεί και δεν θα αντιστραφεί η σχετική διαδικασία. 

Οπως είπε χαρακτηριστικά, η λέξη "βέτο" δεν αποτυπώνει την στάση που τηρεί η τρόικα έναντι της συγκεκριμένης συγχωνεύσεως και όπως εξήγησε οι όποιες ενστάσεις προκύπτουν από το μεγάλο μέγεθος που θα έχει η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί καθώς και από το μεγάλο μερίδιο (40% περίπου) της ελληνικής αγοράς που θα κατέχει.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.