.Η μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών στη συνάντηση Ι. Μανιάτη - τρόικας

 Στοιχεία, που τεκμηριώνουν την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, θα κοινοποιήσει άμεσα στην τρόικα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Απομένει, ωστόσο, το τελικό «ΟΚ» από την τρόικα, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών (ρεύμα και φυσικό αέριο) που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας και πρόσθεσε: «Οι προτάσεις μας είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας. 

Στέλνουμε άμεσα όλη την τεκμηρίωση, που βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας στην ελληνική βιομηχανία χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού».

.«Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» το όνομα του ιταλικού ψηφοδελτίου

 «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» (L' Altra Europa con Tsipras) είναι το όνομα που επελέγη για το ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει στην Ιταλία, στις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κύρια προγραμματικά σημεία που θα προβληθούν στην προεκλογική εκστρατεία, θα είναι το τέλος της πολιτικής της λιτότητας, η παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η καταπολέμηση της ανεργίας, η προώθηση της οικολογίας και η μείωση των διαφορών Βορρά- Νότου.

Το κόμμα της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης», μαζί με την πολιτική δύναμη «Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία» στηρίζουν το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, χωρίς, όμως, την απευθείας συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών τους.

  Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Ixe, τέλος, «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» συγκεντρώνει, στη φάση αυτή, το 7,2 % της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών.

.«Οn line» σειρά υπηρεσιών στους πολίτες, μέσω ΚΕΠ

Εντός της εβδομάδος θα παρέχονται πλέον «on line» από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών μια σειρά από υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι σήμερα παρέχονταν με τον παραδοσιακό τρόπο, τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και προσθέτει:

«Τα ΚΕΠ είναι ένας δοκιμασμένος και καταξιωμένος θεσμός στην ελληνική κοινωνία. Εκατομμύρια συμπολίτες μας εξυπηρετούνται από αυτά και ο βαθμός αποδοχής τους και ικανοποίησης από τις υπηρεσίες, που παρέχουν, είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με άλλες δημόσιες υπηρεσίες. 

Θεωρούμε, λοιπόν, χρέος μας αυτόν το επιτυχημένο θεσμό να τον ενισχύουμε ολοένα και περισσότερο, έτσι ώστε να διευκολύνουμε και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα εξακολουθούν να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ».

O κ. Μητσοτάκης τονίζει ακόμη ότι «μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούμε να συνδέσουμε το βασικό μητρώο του ΚΕΠ και με τη ΔΕΗ και με τις επιχειρήσεις του TAXIS για τη χορήγηση ηλεκτρονικού παραβόλου (e-παράβολο), αλλά και με τη Στρατολογία, έτσι ώστε τα βασικά πιστοποιητικά Στρατολογίας να μπορούν να εκδίδονται για τους πολίτες στο λεπτό».

Η δυνατότητα για την παροχή αυτών των νέων υπηρεσιών, σημειώνει ο υπουργός Διοκητικής Μεταρρύθμισης, συνδέεται με τον νέο νόμο για την κατάργηση υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων και επικυρωμένων αντιγράφων.

.Ανάπτυξη, προβλέπει για 2014 και 2015 για την Ελλάδα η Κομισιόν

Στο 3,7% αναμένεται να φτάσει η ύφεση το 2013, ενώ ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται το 2014 στο +0,6%, η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2015 στο 2,9%, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ύφεση στην ευρωζώνη (μέσος όρος) θα φτάσει το -0,4% το 2013 και το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη +1,2%, η οποία θα ενισχυθεί στο 1,8% το 2015.
Για την ΕΕ οι εκτιμήσεις είναι οριακή ανάπτυξη 0,1% το 2013, +1,5% το 2014 και 2% το 2015.
Πτωτική θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία από 26,4% το 2013 θα μειωθεί στο 25,7% το 2014 και στο 24,6% το 2015.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί από 13,1% του ΑΕΠ το 2013, σε 2,1% το 2014 και στο 1% το 2015.

.Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας

 «Είμαστε σε καλό δρόμο» ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, που έληξε πριν λίγη ώρα.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι συζητήθηκαν μόνον δυο θέματα: το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και οι επιπτώσεις από τη μείωση κατά 3,9% του μη μισθολογικού κόστους, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας. 

Για το θέμα αυτό ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί η μείωση αυτή όσο και για το κόστος που αναμένεται να υπάρξει στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σε δυο δόσεις, των 2,6% και 1,3% ή σε τρεις δόσεις από 1,3% εκάστη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτιμά η μείωση να γίνει εφάπαξ, εκτιμώντας ότι τούτη θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη μείωση της ανεργίας λόγω της μείωσης του γενικότερου επιχειρησιακού κόστους. 

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά, ότι θα μειωθεί και ένα μέρος του "ανοίγματος" που εκτιμάται στα 700 εκατ.ευρώ από τα έσοδα σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που θα υπάρξουν.
Στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο κενό, αυτό θα καλυφθεί με τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών.

Για το θέμα, τέλος, των ομαδικών απολύσεων, το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωνε ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του πλαισίου που σηματοδότησε η ομόφωνη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων γι' αυτό το θέμα, ανοίγει ο δρόμος για συγκεκριμένες διευθετήσεις χωρίς να απαιτείται απαραίτητα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

.Αδυναμίες που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων, διαπιστώνει η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις δραστηριότητες της τρόικας

Ανάληψη ευθυνών από τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών, για την αποδοχή των εντολών της τρόικας, ζητεί με ψήφισμα της η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναγνωρίζοντας ως αναγκαία λύση για τη διάσωση των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, την παρέμβαση της τρόικας, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου -με ψήφισμά της, που ενέκρινε με 31 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 αποχές- ζητεί να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι, η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βοήθησε τέσσερις χώρες της ΕΕ να εξέλθουν από την κρίση και να αποφύγουν τα χειρότερα. 

Ο τρόπος, όμως, λειτουργίας της εμπόδισε την εθνική «οικειοποίηση» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και έθεσε σε κίνδυνο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Στη σχετική έκθεση για τις δραστηριότητες της τρόικας, που συνέταξαν οι ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας (Αυστριακός, Χριστιανοδημοκράτης) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκος (Γάλλος, Σοσιαλιστής), παρέχονται πολλές ενδείξεις για τους τομείς που παρουσιάζουν αδυναμίες και γι' αυτούς που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων.

Οι δυο ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η τρόικα ήταν «τεράστιες» και ότι επιτεύχθηκε ο άμεσος στόχος της αποφυγής της άτακτης χρεοκοπίας. 
Διαπιστώνεται, επίσης, ότι τα εθνικά Κοινοβούλια ήταν πολύ συχνά ανίσχυρα και «όταν ζητήθηκε η γνώμη τους, βρέθηκαν αντιμέτωπα με την επιλογή μεταξύ του χρέους τους και της αποδοχής μνημονίων, που ήταν προϊόντα διαπραγμάτευσης μεταξύ της τρόικας και των εθνικών αρχών».

Πρέπει, να θεσπιστούν ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την εξασφάλιση του κατάλληλου δημοκρατικού ελέγχου των εκάστοτε μέτρων, συμπεραίνει η έκθεση.
Τα προγράμματα προσαρμογής θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα «σχέδιο Β», σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι βασίστηκαν σε λανθασμένες υποθέσεις. 

Τα μνημόνια συμφωνίας που στηρίζουν όλα τα προγράμματα θα πρέπει να αντανακλούν καλύτερα την απασχόληση και τις κοινωνικές πτυχές και όχι να θυσιάζονται, όπως συμβαίνει συχνά. Επιπλέον, η κάθε χώρα που υπάγεται σε πρόγραμμα θα πρέπει να επωφελείται από μια «ομάδα δράσης για την ανάπτυξη», προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού θα συνοδεύονται από μέτρα ευνοϊκά για την ανάπτυξη.

Τέλος, αναφέρεται ότι είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, των εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να διασφαλίζεται η απαραίτητη λογοδοσία και υπευθυνότητα.

.Αν αισθάνεσαι φτωχός και είσαι κάποιας ηλικίας, αρρωσταίνεις πιο εύκολα

Οι άνθρωποι της μέσης και της τρίτης ηλικίας που υποκειμενικά νιώθουν φτωχοί (άσχετα με το πόσο είναι πραγματικά φτωχοί), αρρωσταίνουν πολύ πιο εύκολα και γενικά έχουν χειρότερη υγεία, καθώς και μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μια νέα γερμανική έρευνα. 

Ήταν ήδη γνωστό ότι η αντικειμενική φτώχεια σχετίζεται με χειρότερη υγεία και με πιο σύντομη ζωή, όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμα και η υποκειμενική φτώχεια (δηλαδή πώς αξιολογεί κανείς την προσωπική κοινωνικο-οικονομική κατάστασή του) έχει ανάλογες επιπτώσεις.

Οι ερευνητές του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου, με επικεφαλής την Μάγια Αντένα και τον Μιχάλ Μικ, μελέτησαν στοιχεία από 12 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων δεν ήταν η Ελλάδα), τα οποία αφορούσαν την περίοδο 2006 - 2012.

.Συνελήφθη 50χρονος με σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας

Άλλη μία περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου εξιχνίασε η αστυνομία. 

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός 50χρονου, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μεγάλος αριθμός αρχείων «σκληρού υλικού» παιδικής πορνογραφίας. 

Όλα ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικές Αρχές ενημερώθηκαν από τις αντίστοιχες ρωσικές ότι μετά από διαδικτυακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση ειδικού λογισμικού προγράμματος, άγνωστοι χρήστες του διαδικτύου, κατείχαν και είχαν πρόσφορα για διαμοιρασμό στο διαδίκτυο τρία αρχεία σκληρού παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Παράλληλα, τα ηλεκτρονικά ίχνη των χρηστών αυτών, εντοπίστηκαν σε έξι ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP) παρόχων της ελληνικής επικράτειας.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές και μετά από έκδοση σχετικού βουλεύματος για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, μέσω διαδικτύου, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και διακριβώθηκε η δράση του 50χρονου συλληφθέντα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και μία φορητή συσκευή αποθήκευσης, στα οποία μετά από επιτόπιο έλεγχο, βρέθηκαν πλήθος αρχείων υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στη Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος θα οδηγηθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

.Ποιες είναι οι νέες υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ

Τις νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα ΚΕΠ, «με μία επίσκεψη, μία αίτηση και στη στιγμή», παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, με την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ παρέστη και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Σταύρος Μπένος, μετά από πρόσκληση της ηγεσίας του υπουργείου. 

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «τα ΚΕΠ ενισχύονται και παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες online, με μία αίτηση, στη στιγμή». Συγκεκριμένα οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν από τα ΚΕΠ, απλά και άμεσα: - Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ - Ασφαλιστική ενημερότητα ... περισσότερα »

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.