.Υποχρέωση η ενημέρωση

Λέγαμε χθες για τα τωρινά ΜΜΕ και για εκείνα της προδικτατορικής και της πρώτης μεταδικτατορικής περιόδου και πόσο πληρέστερα, κατά την άποψη μου, είναι τα σημερινά. Και φυσικά εννοώ τις εφημερίδες, μια και μόνο γι' αυτές υπάρχει πεδίο σύγκρισης. Καμία σχέση με δήθεν ποιοτική υποβάθμιση της ενημέρωσης ή περιορισμό της πολυφωνίας δεν έχει η κρίση που ταλανίζει τον χώρο. Οι λόγοι είναι γνωστοί και χιλιοειπωμένοι.

Υπάρχει, όμως, κι ακόμη ένας που όσοι και όποιοι τον προσεγγίζουν, το κάνουν με λάθος τρόπο. Διαβάζω σε μερικά «ενημερωτικά» sites, απ' αυτά που συντηρούνται λεηλατώντας την ύλη των εφημερίδων, ότι μια εκπομπή μαγειρικής συγκεντρώνει μεγαλύτερη τηλεθέαση από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Και βλακωδώς υπαινίσσονται ότι η ευθύνη για το φαινόμενο βαραίνει τα δελτία, γιατί δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κοινού.

Μόνο που όταν κάποιος επιλέγει μια εκπομπή μαγειρικής και όχι κάποιο από τα δελτία ειδήσεων που μεταδίδονται την ίδια ώρα, το μόνο αξιόπιστο συμπέρασμα είναι πως δεν τον ενδιαφέρουν οι ειδήσεις. Και δυστυχώς το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, οι οποίες άσχετα από τις άσχημες επιπτώσεις που έχει για τα ΜΜΕ έχει ακόμη χειρότερες για την κοινή γνώμη.

Σωστός πολίτης είναι μόνο ο ενημερωμένος πολίτης. Κι αυτό τίποτα και κανένας δεν μπορεί να το ανατρέψει. Οι κραυγές και τα συνθήματα, η κολακεία των ψηφοφόρων και η ενσυνείδητη προσπάθεια υποκλοπής ψήφων μέσω υποσχέσεων που δεν θα τηρηθούν ποτέ, όχι μόνο δεν υποκαθιστούν την ενημέρωση, αλλά αποτελούν μεθοδευμένη προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών.

Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να κάνει την όποια επιλογή θέλει, αλλά οφείλει να την κάνει ενσυνείδητα και έχοντας πλήρη γνώση των όποιων θετικών ή αρνητικών επιπτώσεων από την επιλογή του. Και είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, μόνο η συνεχής ενημέρωση μπορεί να του εξασφαλίσει αυτήν τη γνώση. 

Με όλες τις αδυναμίες και τις ατέλειες που είναι αναπόφευκτο να έχουν τα ΜΜΕ, όπως και κάθε διεργασία στην οποία συμμετέχει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Αλλωστε, τυχαίο είναι ότι όλα τα κόμματα έχουν στραφεί κατά καιρούς εναντίον των «συστημικών» -για κάποιους μυαλοφυγόδικους- ΜΜΕ και μάλιστα αποκλειστικά στην περίοδο της ισχύος τους;

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

.Tο καρτέλ της ακρίβειας

Στα ύψη εκτοξεύουν τις τιμές των οπωροκηπευτικών τα καρτέλ των χονδρεμπόρων. Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Διατηρούν μεγάλα ποσοστά κέρδους, επιβάλλουν τους όρους τους σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, εκδίδουν εικονικά τιμολόγια, «ελληνοποιούν» εισαγόμενα προϊόντα. Την τεράστια «ψαλίδα», έως και 180%, των τιμών των νωπών οπωροκηπευτικών από το χωράφι στο ράφι, καθώς και την «κραταιά» παρουσία των χονδρεμπόρω που καθορίζουν το «παιχνίδι» στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών και των παραγωγών αποκαλύπτει κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το κείμενό της... περισσότερα »

.Νεκροί και αγνοούμενοι από την θύελλα στην βορειοδυτική Ευρώπη

 Η θύελλα Ξάβερ, που σαρώνει από νωρίς σήμερα τη βορειοδυτική Ευρώπη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, στη Σκωτία και την Αγγλία, ενώ προκάλεσε και σοβαρές πλημμύρες και χάος στις μεταφορές, κυρίως στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.
Τα πρώτα θύματα της σφοδρής κακοκαιρίας ήταν ο οδηγός ενός φορτηγού που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στη Σκωτία και ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξίδιο που έχασε τη ζωή του όταν έπεσε επάνω του ένα δέντρο που ξεριζώθηκε από τους ανέμους στην κεντρική Αγγλία.
Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς η σουηδική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις έρευνες για τον εντοπισμό δύο ναυτικών οι οποίοι παρασύρθηκαν στη θάλασσα από ένα τεράστιο κύμα.

.Απερρίφθη το ενδεχόμενο επιστράτευσης

Τη στήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τις όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την επίλυση της κρίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έλαβε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν κι αυτό της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία τους, ως ύστατη λύση προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο. 

Ωστόσο, απορρίφθηκε κατηγορηματικά, όπως τόνιζαν πηγές προσκείμενες στον υπουργό Παιδείας.
Εξάλλου, με νέα δήλωσή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης κάνει λόγο για «αήθη επίθεση».

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών με την απεργιακή επιτροπή να τάσσεται υπέρ δυο νέων 24ωρων απεργιών, για την Παρασκευή και τη Δευτέρα, και το προεδρείο του συλλόγου να αποχωρεί καταγγέλλοντας τη διαδικασία και δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ σκοπεύουν αύριο να εργαστούν κανονικά. 


Η απόφαση υπέρ της απεργίας λήφθηκε διά βοής και περιλαμβάνει επίσης τη συνέχιση του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο με διαπαραταξιακή επιτροπή των υπαλλήλων. Ο υπουργός Παιδείας έχει διαμηνύσει πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος όσο είναι κλειστό το πανεπιστήμιο.

Στο μεταξύ, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους κι έτσι θα επιστρέψουν στην εργασία τους από τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι στο ΕΜΠ λειτουργούν ήδη οι έξι από τις εννέα σχολές του ιδρύματος.

Σε ανωμοτί κατάθεση, με την ιδιότητα του υπόπτου για παράβαση καθήκοντος, καλείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδ. Πελεγρίνης.

.«Υποσιτίζονται και είναι παιδιά». Τηλεμαραθώνιος της UNICEF τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, από τις 7 μμ έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα, η Ελληνική Επιτροπή της Unicef, σε συνεργασία με τη Δημόσια Τηλεόραση πραγματοποιεί τηλεμαραθώνιο αγάπης. Ξεχωριστό κομμάτι του τηλεμαραθώνιου θα είναι φέτος η υιοθέτηση τριών ορφανοτροφείων της Ελλάδας, το «Μέλισσα» στη Θεσσαλονίκη, το Θηλέων της Λαμίας και το «Χατζηκώνστα» στην Αθήνα. 

Κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθωνίου θα γίνουν συνδέσεις με όλους σχεδόν τους μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και με τα δελτία ειδήσεων όλων των καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν στον τηλεμαραθώνιο μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 2121211000 (ισχύει μόνο για τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου), να στέλνου SMS με τη λέξη «ΠΑΙΔΙ» στο 54234, ενώ μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr.

.«Όχι» σε συνεργασία σε επίπεδο κορυφής λέει ο Δ. Κουτσούμπας

«Συμμαχία ή συνεργασία ή συμπαράταξη πρέπει να γίνει σε επίπεδο κοινωνικών δυνάμεων. Δεν είναι θέμα κορυφής, να καθήσουν να συζητήσουν αρχηγοί και να βρουν ένα, δύο, τρία πράγματα και να συμφωνήσουν σε κάποιες αρχές προγράμματος». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον σταθμό Βήμα FM ο Δημήτρης Κουτσούμπας, εξηγώντας τη θέση του εναντίον των συμμαχιών.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρίνισε δε τα εξής: «Αυτή η συμμαχία, εκτός του ότι έχει κοντά ποδάρια και καμία προοπτική, αναμφίβολα έχει πολλές παρενέργειες που τις πληρώνει το εργατικό κίνημα [?] 

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν διαφορές κορυφαίες για κεντρικά πολιτικά ζητήματα και τη φύση του πολιτικού συστήματος που ζούμε - γιατί εμείς λέμε ότι αυτό το σύστημα πλέον έχει φτάσει σε ένα σημείο που σαπίζει συνεχώς και δεν μπορεί να βελτιωθεί πια με επιμέρους μεταρρυθμίσεις. 

Άλλα πολιτικά κόμματα μπορεί να το θεωρούν έτσι. Εμείς, σ' αυτό είμαστε κάθετοι και επιμένουμε ότι έχουμε δίκιο και προσπαθούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό να ακούσει τι του λέει το ΚΚΕ, διότι θα είναι πια πολύ αργά, όταν αυτό συνειδητοποιηθεί».

.Άνω των 500 ευρώ οι αμοιβές της πλειονότητας των εργαζομένων στην Ελλάδα

Αμοιβές άνω των 500 ευρώ, λαμβάνει το 79,76% των εργαζομένων, ενώ το 7,69% αυτών αμείβεται στην κλίμακα των 500 έως 600 ευρώ, σύμφωνα με το πρώτο ετήσιο δελτίο του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 32,21% των εργαζομένων, βρίσκεται στην κλίμακα αμοιβών των 1.000 έως 2.000 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μισθωτών ιδιωτικού δικαίου σε όλη την Ελλάδα, είναι 1.371.450 άτομα, εκ των οποίων το 53,5% είναι άνδρες. 

Σε ότι αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων που προσφέρουν εργασία, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 196.695 επιχειρήσεις που απασχολούν έστω και έναν μισθωτό εργαζόμενο. Το 90,21% από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, καθώς απασχολούν έως 10 εργαζομένους.

.«Να διαλυθούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ»

Την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να διαλυθούν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς εξέφρασε η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε δηλώσεις της στο real.gr η κ. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι οι πολίτες ζητούν ένα νέο πολιτικό φορέα που «θα μιλήσει καθαρά για το πρόβλημα της χώρας και θα παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση για την ανόρθωση της», υπογραμμίζοντας ότι το νέο «δεν μπορεί να προκύψει σε καμία περίπτωση από το απλό άθροισμα των παλιών και φθαρμένων δομών».

Αναφερόμενη στην «Κίνηση των 58» η κ. Διαμαντοπούλου είπε πώς, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική «ανάγκη» των πολιτών, το εγχείρημα πρέπει να μετεξελιχθεί, «θέτοντας με καθαρό τρόπο το διακύβευμα του νέου κόμματος προς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ», ενώ τόνισε ότι επ΄ αυτού πρέπει να κληθούν να τοποθετηθούν όλοι και κυρίως οι δύο αρχηγοί των κομμάτων.

Όπως υποστηρίζει η κ.Διαμαντοπούλου, ο νέος πόλος που θα δημιουργηθεί, θα πρέπει από την αρχή να έχει χαρακτηριστικά αυτονομίας και να μη θεωρηθεί κυβερνητικό συμπλήρωμα είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει ευκαιριοθηρικό μόρφωμα μιας εκλογικής αναμέτρησης.

.Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Νέλσον Μαντέλα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο ιστορικός ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, νομπελίστας Ειρήνης και σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος είπε ότι ο Ν. Μαντέλα πέθανε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου βρισκόταν το τελευταίο τετράμηνο. Ο Νέλσον Μαντέλα, ο «πατέρας της δημοκρατίας» της Νότιας Αφρικής και πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, άφησε απόψε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών, μετά από μακρά, άνιση μάχη με το θάνατο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα. ... περισσότερα »

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.