.ΤΑ 9 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ 1.1.2013


«Πράσινο φως» για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταξιούχων και τις νέες περικοπές (5% - 20%) που θα γίνουν από την 1/1/2013 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) «ανάβει» η ηγεσία του υπουργείου... 
Εργασίας. Ο υπουργός Ι. Βρούτσης πραγματοποιεί από το πρωί σύσκεψη για «την υλοποίηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο» μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων στη Βουλή. 

Βασικός «πυλώνας» θα είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) που θα λειτουργήσει ως «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων», κατά τα πρότυπα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών. 

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο στη σύσκεψη έχουν κληθεί και συμμετέχουν ο νέος πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρ. Χάλαρης, ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης μαζί με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων. 

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 
Με βάση τον νέο νόμο, τα Ταμεία θα κληθούν να τροφοδοτήσουν την ΗΔΙΚΑ με όλα τα στοιχεία των συνταξιούχων και των πληρωμών με διπλό στόχο:
Πρώτον, να εντοπιστούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις και μερίσματα από κάθε πηγή. 

Εφόσον τα ποσά αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, θα υποστούν τις νέες περικοπές στις συντάξεις που θα γίνονται από το πρώτο ευρώ κατά 5% από τα 1.000 ευρώ - 1.500 ευρώ (χωρίς να πέφτει η σύνταξη κάτω από τα 1.000,01 ευρώ), 10% για άθροισμα συντάξεων από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000 ευρώ (χωρίς να μειώνεται κάτω από τα 1.425,01 ευρώ) 15% από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ (με όριο τα 1.800,01 ευρώ) και 20% από 3.000.01 ευρώ και πάνω (με όριο ασφαλείας τα 2.550, 01 ευρώ).

Δεύτερον, θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων, καθώς και η ταυτοποίηση στοιχείων προσώπων και αλληλοενημερώσεων μεταξύ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και της ΓΓΠΣ. Θα ελεγχθεί αν δηλώνονται όλες οι συντάξεις, αν τα πρόσωπα που τις λαμβάνουν τις δικαιούνται ή όχι, οι διπλοσυνταξιούχοι κ.ά.

Με την εφαρμογή ενιαίας διαδικασίας και ηλεκτρονικού συστήματος ταυτοποίησης των δικαιούχων (με τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ) το υπουργείο εκτιμά ότι οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να γίνουν άμεσα (με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου που καταβάλλονται τον Δεκέμβριο) και θα περιοριστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας που στερούν τα Ταμεία με 500 εκατ..

Τα 9 μέτρα για τις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1.1.2013
Αυξάνονται τουλάχιστον κατά 2 έτη τα όρια συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2013 με βάση το ν. Λοβέρδου και του Δημοσίου.

2 Μειώνονται από 5% - 20% οι συντάξεις που αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα (εξαιρούνται οι βαριά ανάπηροι).

3 Καταργούνται τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους (εξαιρούνται οι βαριά ανάπηροι).

Μειώνονται έως 83% τα εφάπαξ.
5 Καταργούνται αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου οι εργοδοτικές εισφορές 1,1% υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας.

6 Αυξάνεται το όριο των ασφαλιστέων αποδοχών για τους παλαιούς ασφαλισμένους στα 5.543 ευρώ.

Καταργούνται οι συντάξεις των συνδικαλιστών (εξαιρούνται μόνο όσοι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη).

8 Καθιερώνεται το 67ο έτος ως όριο ηλικίας και μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια και η προϋπόθεση της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα για 20 έτη για την καταβολή σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

9 Ελέγχονται τα εισοδήματα από κάθε πηγή για την καταβολή της σύνταξης (720 ευρώ) στις άγαμες θυγατέρες συνταξιούχων του Δημοσίου.

.Πίνακας του Πικάσο για 41,5 εκατ. δολάρια


Την τιμή των 41,5 εκατομμυρίων δολαρίων “χτύπησε” χθες ο πίνακας "Νεκρή φύση με τουλίπες" του Πάμπλο Πικάσο, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, στη Νέα Υόρκη.

Το έργο αυτό που φιλοτεχνήθηκε το 1932, στο μέσον της ζωής του καλλιτέχνη, και απεικονίζει τη νεαρή ερωμένη και μούσα του Πικάσο και Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, ήταν αυτό που απέσπασε τα περισσότερα χρήματα.

Ένα άλλο έργο του μεγάλου Ισπανού "μετρ" η "Γυναίκα στο παράθυρο", που επίσης απεικονίζει την Μαρί Τερέζ πουλήθηκε έναντι 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ένα βουκολικό τοπίο με τίτλο "Χωράφι με στάρι", του Μονέ, πουλήθηκε για 12,1 εκατομμύρια στην ίδια δημοπρασία.

.Τραβάει το σκοινί και η Κομισιόν


Η Κομισιόν χαιρέτισε πριν από λίγο τη χθεσινή ψήφιση των μέτρων, όμως, όπως δήλωσε, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος και τη χρηματοδότηση πριν την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει μία δήλωση ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, όμως υπάρχουν και άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ.

Αυτό έρχεται σε συμφωνία και με τις προηγούμενες δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει.

«Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

.Σκηνές απείρου κάλλους στους διαδρόμους της Βουλής


Στις 6:25, χθες το απόγευμα τα πράγματα στο εντευκτήριο των βουλευτών είναι πολύ χαλαρά.

Τη χαλαρότητα του εντευκτηρίου σπάει εκείνη την ώρα ένας υπάλληλος της Βουλής. Κραδαίνει ένα χαρτί. Μιλάει θυμωμένος στους βουλευτές: «Πάμε σε απεργία», φωνάζει.

Αναφέρεται στην τροπολογία που έφερε ο υπουργός Οικονομικών. Την ίδια ώρα συνάδελφοί του αρχίζουν να μαζεύονται μπροστά από την κεντρική πόρτα της Ολομέλειας. Η οργή φουντώνει. Εκτυλίσσεται μια διαμαρτυρία πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Οι κραυγές τους ακούγονται σε κάθε γωνιά του κτιρίου.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει η εφημερίδα «Τα Νέα» εκείνη την ώρα κάποιος δείχνει με το δάχτυλο τον Φώτη Κουβέλη. Αμέσως τον κυκλώνουν. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όμως δεν κάθεται πολύ να ακούσει τα παράπονά τους. Καταφεύγουν στον Τέρενς Κουίκ, που προσφέρει την αμέριστη προσοχή και νεύει με κατανόηση.

Δημοσιογράφος του Mega αποπειράται να απαθανατίσει την ιδιότυπη αυτή συγκέντρωση στα μαρμάρινα δάπεδα του Κοινοβουλίου. Ένας υπάλληλος αντιλαμβάνεται τις προθέσεις του και εκρήγνυται: «Αλήτη! Λαμόγιο! Ρουφιάνεεεε».

Μαζί με άλλους τριάντα συναδέλφους του ορμούν πάνω στον δημοσιογράφο. Τον κυνηγούν στους διαδρόμους. Μετά την καταδίωξη παίρνουν πάλι θέση μάχης, μπροστά στις πόρτες της Ολομέλειας. Οι πιο θερμόαιμοι έχουν ανέβει πάνω στα μαρμάρινα καλύμματα των καλοριφέρ.

«Βγείτε έξω!» φωνάζει μια γυναίκα προς τους βουλευτές. Μπροστά από τη δρύινη πόρτα παρατάσσονται αστυνομικοί.

Όταν επιτέλους τους καθησυχάζει ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα αποσυρθεί η τροπολογία, σπεύδουν όλοι μπροστά στις πλησιέστερες τηλεοπτικές οθόνες για να ακούσουν τι θα πει ο υπουργός Οικονομικών. Στο καφενείο τον ακούν σιωπηλοί. Οταν ο υπουργός ξεστομίζει τη φράση «στάση στον ναό της δημοκρατίας», από το ακροατήριο υψώνεται μια μούντζα.

Η απόσυρση πάντως της τροπολογίας ουδόλως ηρέμησε τους υπαλλήλους της Βουλής. Οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές δεν γλιτώνουν από τα πυρά τους. «Μας στοχοποιήσατε στην κοινωνία. Γιατί δεν λέτε ότι από πέρυσι είμαστε στο ενιαίο μισθολόγιο;» είναι η μόνιμη επωδός στα περισσότερα χείλη.

Όταν επιτέλους ηρεμούν τα πνεύματα, το Κοινοβούλιο επιστρέφει στους κανονικούς του ρυθμούς.

.Το μνημόνιο θα καταπιεί την κυβέρνηση, λέει ο Δ. Παπαδημούλης


«Το Μνημόνιο 1, 2 και 3 έχει ήδη καταπιεί δύο κυβερνήσεις και, ως Κρόνος που τρώει τα παιδιά του, θα καταπιεί και την κυβέρνηση Σαμαρά», εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒήμαFM. 

Ο κ. Παπαδημούλης προσέθεσε μάλιστα τα εξής: «Το εντυπωσιακό είναι ότι λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση τα έδωσε όλα στην τρόικα, ήρθε το χαστούκι της αναβολής της δόσης και της επιμήκυνσης, διά στόματος Σόιμπλε. 

Γιατί κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό και τη Βουλή, ότι πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί με κατεπείγουσες διαδικασίες το πακέτο, γιατί αλλιώς δεν θα πάρουμε τη δόση τη Δευτέρα;». 

Ο κ. Παπαδημούλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Οι πολίτες, κατά την εκτίμησή μας, ζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να οικοδομήσει τη νέα σύγχρονη, ενωτική παράταξη της Αριστεράς, με όρους αξιοπιστίας, αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια στο ποιοι μπαίνουν στο ιερό. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωταγωνιστική δύναμη για την ανασυγκρότησή της, αλλά με υλικά γνήσια, αξιόπιστα, με όρους κοινωνίας». 

.Μανιτάκης: Μετακινήσεις κι όχι απολύσεις


Άκαρπη απέβη η συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με θέμα τις απολύσεις στο δημόσιο. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Τσικρικάς, έκανε λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς όπως είπε «το υπουργείο με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι». 
Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα σημείωμα του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το οποίο ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα περισσέψουν από τη διαδικασία αναδιοργάνωσης του Κράτους μπαίνει το υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 
Ο σκοπός τους, αναφέρει το σημείωμα, είναι να καλύψουν θέσεις σε άλλους φορείς κι οργανισμούς του Δημοσίου που εμφανίζουν κενά. 
Είναι υποχρεωτικές και θα αφορούν εργαζόμενους που δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. 
Εάν ο εργαζόμενος δεν δεχθεί την μετακίνηση θα απολύεται. Το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί σε φορείς ή οργανισμούς όπου αυτή η κατηγορία εργαζομένων είναι μικρότερη του 10% ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία τους και αφορούν αποκλειστικά τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι αποκλειστικά απόφοιτοι Γενικού ή Τεχνικού Λυκείου και καλύπτουν θέσεις γραφείου.

.«Η Ελλάδα πίνει το κώνειο»


«Η ελληνική Βουλή έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει την Πέμπτη παρά τις όποιες αποστασίες από τον κυβερνητικό συνασπισμό» γράφουν στο editorial τους οι New York Times.

«Σε αντάλλαγμα οι διεθνείς πιστωτές υπόσχονται να σκεφτούν αλλά όχι και να εγγυηθούν μειώσεις επιτοκίων ή επιμήκυνση αποπληρωμής… για να αποφύγουν μια χρεοκοπία» συνεχίζει το άρθρο.

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος «κανένας υπεύθυνος Έλληνας βουλευτής δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις τρομερές συνέπειες ενός όχι. 

Αλλά και κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει την απειλή της κοινωνικής σταθερότητας που φέρνουν οι περικοπές».
«Το ζήτημα είναι ότι όλα στο πακέτο λιτότητας έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν και έχουν αποτύχει» σημειώνει η εφημερίδα.

«Αυτά τα ανούσια βήματα» συνεχίζει «δεν θα επιτύχουν να κάνουν βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας ούτε να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό και να αναστήσουν την οικονομία».

Ο έντονα αυτός επικριτικός πλέον τόνος που διαπνέει πολλά δημοσιεύματα βέβαια δεν ήταν και τόσο κοινός μέχρι και πριν λίγους μήνες που η Ελλάδα και όχι οι αποφάσεις των δανειστών βρισκόταν στο στόχαστρο.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της όταν η οικονομία της καταρρέει» αναφέρεται.

«Οι Έλληνες χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα πολιτικό σύστημα που απέτυχε να τους υπερασπιστεί» προσθέτει ο αρθρογράφος.
«Και πολλοί πιστωτές -όπως υποπτευόμαστε- ξέρουν ότι η απάντηση δεν είναι περισσότερη λιτότητα».

Ενώ στρέφει τα πυρά του και κατά της Γερμανίας και της Α. Μέρκελ λέγοντας ότι «η Μέρκελ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η οικονομική τιμωρία θα πιέσει τους Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις. 

Μπορεί αυτή να είναι μια πολιτική ρητορεία για να κερδίσει η κα Μέρκελ τις εκλογές στη Γερμανία αλλά είναι και μια βαθειά και βαθύτατα ανούσια τραγωδία για την Ελλάδα» καταλήγει.

.Μαζικές διαδηλώσεις κατά διαφθοράς, πληθωρισμού στην Αργεντινή


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και των άλλων μεγάλων πόλεων της Αργεντινής, στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας για να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, για τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την αυξανόμενη εγκληματικότητα και τη διαφθορά.

Την ίδια ώρα Αργεντίνοι οργάνωσαν διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Τορόντο, το Μαΐάμι και το Λονδίνο.

Η πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ επανεξελέγη το 2011 με το 54% των ψήφων, όμως έκτοτε η δημοτικότητά της βαίνει φθίνουσα και βρίσκεται στο 30%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 12%, αλλά στην πραγματικότητα τοποθετείται στο 25% , σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Η ανάπτυξη, στο 8% μέχρι σήμερα, αναμένεται να πέσει τουλάχιστον στο 4% φέτος, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει πραγματική οικονομική ανάπτυξη και δεν δοθούν αξιόπιστα στοιχεία για τον πληθωρισμό μέχρι τον Δεκέμβριο, η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει κυρώσεις.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.