.Ανατροπή σε επετηρίδα και αρχαιότητα στο Δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση


Ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών μετά τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι να σπάσει άλλο ένα ταμπού στη Δημόσια Διοίκηση, αυτό της επετηρίδας και της «αρχαιότητας».

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης του Δημοσίου, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση που θα περιορίζει τη σημασία των ετών προϋπηρεσίας στην προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων.

Οπως αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας στόχος είναι να προωθηθούν σε θέσεις ευθύνης νεότεροι υπάλληλοι, αλλά με υψηλά προσόντα. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ότι στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα και στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των φορολογικών βαρών, θα τεθεί, εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας λέει ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες για τον κίνδυνο αφελληνισμού τους, ενώ για την Εθνική και την Eurobank σημειώνει ότι οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από το εάν θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση.

.Το ΠΑΣΟΚ κατά των 6 νέων αναπληρωτών υπουργών - Δεν το ξέραμε, δεν τους χρειαζόμαστε


Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του πρωθυπουργούΑντώνη Σαμαρά να δημιουργήσει έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών. Προχωρώντας μάλιστα ακόμη περισσότερο, επισημαίνει κατά τη διάρκεια της σημερινής του ενημέρωσης ότι «το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι όσο γίνεται λιτό και λειτουργικό» απορρίπτοντας έτσι εμμέσως την πρωθυπουργική πρωτοβουλία.

Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη διάταξη του υπουργείου Ναυτιλίας που καταψήφισε στη Βουλή και τη δημόσια αναγγελία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με την οποία διαφωνεί προχωρά ακόμη περισσότερο και επισημαίνει:

«Αυτό που το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αναγκαίο- προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτό το άρθρου 19 του νομοσχεδίου της Ναυτιλίας ή το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές ή για να επιταχύνεται η λήψη αποφάσεων και η διαμόρφωση κοινών θέσεων σε θέματα όπως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και η παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση- είναι η ολοκληρωμένη και συστηματική επικαιροποίηση της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλησης των τριών κομμάτων.»

Αυτό, σύμφωνα πάντα με το ΠΑΣΟΚ «έχει αναδειχθεί ως ανάγκη καθώς πρέπει η συμφωνία αυτή να αποτελεί το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που δεν μπορεί να αφεθεί ως έννοια στα χείλη του κ. Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης εδώ και ένα περίπου χρόνο, ήδη πριν από τιςεκλογές

Είναι δε προφανές ότι όλα όσα συμφωνούνται για τον συντονισμό της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας -όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κάθε υπουργείου- πρέπει να εφαρμόζονται στην πράξη γιατί η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη κάθε εβδομάδα, από τώρα μέχρι τις Ευρωεκλογές, δηλαδή για τις επόμενες 55 περίπου εβδομάδες, να έχει συγκεκριμένους στόχους και μηχανισμό αξιολόγησης του αποτελέσματός σε εβδομαδιαία βάση.»

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι «την εβδομάδα που τελειώνει αναδείχθηκαν οι βαθιές εσωτερικές αντιφάσεις και τα στρατηγικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ ιδίως με τις παλινωδίες που καταγράφηκαν στις διάφορες δημόσιες εμφανίσεις του κ. Τσίπρα. 

Κατέστη προφανής η αδυναμία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει μία καθαρή και ολοκληρωμένη θέση για την στρατηγική εξόδου από την κρίση. 

Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρότασή του να διεξαχθεί, ει δυνατόν πριν τις γιορτές του Πάσχα, συζήτηση στη Βουλή, τόσο για την προοπτική της χώρας μέσα στην παρούσα ευρωπαϊκή συγκυρία, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όσο και για την Κύπρο. Συζήτηση που είχε άλλωστε ζητήσει, μεσούσης της κυπριακής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ.»

Τέλος, με αφορμή τις εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ και την πραγματογνωμοσύνη στον φορητό υπολογιστή του τέως Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, στην ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται: 

«Προκαλεί χαμόγελα ικανοποίησης αλλά και θλίψης. Στην Ιπποκράτους αναρωτιούνται τι άλλο πρέπει να συμβεί προκειμένου οι «συνασπισμένοι» σκευωροί και συκοφάντες που επένδυσαν σε πρόσωπα όπως ο κ. Διώτης, με κορυφαία την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, να αντιληφθούν το τεράστιο ηθικό, θεσμικό και πολιτικό τους λάθος.»

.Εμπλοκή και για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων στην τρικομματική πλειοψηφία


Μάλλον μουδιασμένοι αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην επιτροπή που σχεδιάζει τον Ενιαίο Φόρο, καθώς επιστρέφοντας μετά από μια διακοπή δύο περίπου μηνών, διαπίστωσαν ότι τα σενάρια που είχαν εκπονήσει, είναι πλέον ξεπερασμένα από τις εξελίξεις.

Η λογική της διακομματικής ήταν ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, θα αντικαθιστούσε από φέτος κιόλας το ΕΕΤΗΔΕ και τα σενάρια για τη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και των αγροτεμαχίων, κατέληγαν σε δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2- 2,2 δισ. ευρώ, με τη λογική ότι τα υπόλοιπα 1-1,2 δισ. ευρώ θα εξασφαλίζονταν από τις «ουρές» φόρων των προηγούμενων ετών ήτοι του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012.

Από τη στιγμή, όμως, που ο Ενιαίος Φόρος θα εφαρμοστεί το 2014, οι «ουρές» αυτές δεν υπάρχουν κι ως εκ τούτου αναζητούνται περίπου 700 εκατ. ευρώ επιπλέον, με φόντο τη μνημονιακή υποχρέωση εξασφάλισης 2,9 δις ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων.

Με αυτή τη λογική επανεξετάζονται τα κλιμάκια και οι συντελεστές για τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, όπως επίσης η δυνατότητα ή η σκοπιμότητα πρόβλεψης αφορολογήτου. 

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι το δημοσιονομικό κόστος από τη πρόβλεψη αφορολογήτου 50.000 ευρώ -που ήταν το βασικό σενάριο- είναι μάλλον μικρό (περίπου 100 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων, συμπληρώνοντας επίσης ότι το πολιτικό κόστος από τη μη πρόβλεψη αφορολογήτου θα είναι πολύ μεγάλο.

«Κλειδί» σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζονται τα αγροτεμάχια, η πλήρης καταγραφή των οποίων στο τέλος του καλοκαιριού, θα δείξει εάν όντως το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εξασφαλίσει 500-600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση τους, με δεδομένο ότι τα κόμματα ζητούν επιεικέστερη μεταχείριση των κατ' επάγγελμα αγροτών.

Καθοριστικός παράγοντας είναι και οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες πρόκειται να αναπροσαρμοστούν εντός του καλοκαιριού, κρύβοντας ενδεχομένως δυσάρεστες εκπλήξεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές παραμένουν υψηλότερες των αντικειμενικών.

.Συνάντηση για τον τραπεζικό κλάδο


Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχουν αύριο στις 2 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ και των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα με αφορμή τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Παράλληλα τα συνδικάτα έχουν ανοίξει το κεφάλαιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τη ΓΣΕΕ να έχει στείλει ήδη πρόσκληση προς τις εργοδοτικές οργανώσεις για συνάντηση εντός των επομένων ημερών με θέμα την εθνική σύμβαση και την ΟΤΟΕ να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των τραπεζών για τη νέα σύμβαση του τραπεζικού κλάδου. 

.Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τον φόρο ακίνητης περιουσίας


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για την επεξεργασία του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας που πρόκειται να ισχύσει από το 2014.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος φόρος επί της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων να αντικαταστήσει το Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων που θα εφαρμοστεί και φέτος, με μειωμένους συντελεστές κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Στη σύσκεψη δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά εξετάστηκαν τρόποι διεύρυνσης της φορολογική βάσης επί της οποίας θα εφαρμοσθεί ο νέος φόρος.

.Α. Μέρκελ: Εκχωρήστε περισσότερο έλεγχο στις Βρυξέλλες


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμα να εκχωρήσουν περισσότερο έλεγχο σε ορισμένους τομείς λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε η ευρωζώνη να μπορέσει να υπερβεί την κρίση χρέους και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση ?χορηγός της οποίας ήταν η Deutsche Bank? στο Βερολίνο, μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, η Μέρκελ υπεραμύνθηκε παράλληλα της προσέγγισής της όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης 

και απέκρουσε τις επικρίσεις ότι δίνει υπερβολική έμφαση στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, εξηγώντας ότι κατά την άποψή της η Ευρώπη καλείται να εφαρμόσει ταυτόχρονα πολιτικές που να προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη και την δημοσιονομική εξυγίανση.

.Τον Μάιο το πρώτο Φεστιβάλ Τουρισμού


Μια ακόμη κίνηση για την τουριστική ανάταση της πόλης έρχεται να προστεθεί με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το 1ο Φεστιβάλ Τουρισμού που διοργανώνεται  στην α΄ προβλήτα στο λιμάνι με τη συνδρομή της ΟΛΘ ΑΕ και της ΔΕΘ - Helexpo.

Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 19 Μαΐου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορπίδη, πρόκειται για μια έκθεση, που θα δώσει την ευκαιρία σε όσους λάβουν μέρος να προβάλουν τα τουριστικά τους προϊόντα λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. 

Παράλληλα, με το εκθεσιακό κομμάτι θα διεξαχθούν διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στη "γωνιά" αυτή του λιμανιού. 

.«Oι σημερινές πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όριά τους»


Oι σημερινές πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όριά τους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος υπογράμμισε ότι για να πετύχουν θα πρέπει να τυγχάνουν της ελάχιστης απαιτούμενης πολιτικής και κοινωνικής στήριξης.

Σε παρέμβασή του σε συνέδριο που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Think Tank Dialogue», o Ζ. Μ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη οι πολιτικές λιτότητας να συνδυάζονται με μέτρα υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι είναι λάθος να τίθεται το δίλημμα μεταξύ των δύο αυτών πολιτικών. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε τις πολιτικές λιτότητας για τη διόρθωση των ελλειμμάτων και των δημοσιονομικών ανισορροπιών που, όπως τόνισε, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και τελικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

.Ελληνο-ισραηλινή συνεργασία στην τοπική αυτοδιοίκηση


«Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τους δήμους και τις περιφέρειες Ελλάδας και Ισραήλ για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων που θα είναι αμοιβαία επωφελή» τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της πρόσφατης εκδήλωσης που οργάνωσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα για τα 65 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ μετά από πρόσκληση του ομολόγου του. 

Ταυτόχρονα θα διοργανωθεί σύντομα και επίσκεψη στελεχών της αυτοδιοίκησης για να έρθουν σε επαφή ελληνικοί δήμοι και περιφέρειες με ανάλογα χαρακτηριστικά με δήμους και περιφέρειες του Ισραήλ.

.Από τον Ιούνιο διακόπτονται οι συντάξεις με προβλήματα σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ


Κανονικά θα καταβληθούν όλες οι συντάξεις Μαΐου ακόμη κι αν υπάρχουν αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τους αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Φορολογικού Μητρώου (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ). Λόγω της εορτής του Πάσχα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έδωσε εντολή στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) να καταβληθούν κανονικά όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει τις συντάξεις που εμφανίζουν αποκλίσεις σε έναν από τους δυο αριθμούς και όχι εκείνες, που δεν είχαν ταυτόχρονα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και οι οποίες έχουν διακοπεί από τον προηγούμενο μήνα.

Έτσι, οι συνταξιούχοι κερδίζουν ακόμη έναν μήνα προκειμένου να συμπληρώσουν κενά που ενδεχομένως υπάρχουν είτε στον ΑΜΚΑ είτε στον ΑΦΜ, καθώς από τον επόμενο μήνα, θα τεθεί σε ισχύ ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 4144/2013 σύμφωνα με τον οποίο γίνεται αυτόματη αναστολή καταβολής κάθε σύνταξης που δεν είναι ταυτοποιημένη με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Για το σκοπό αυτό, κρίθηκε αναγκαίο να αναρτηθεί εκ νέου η ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ στο διαδίκτυο (www.idika.gr) (από αύριο Τρίτη 23-4-2013), προκειμένου να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά τα εναπομείναντα κενά ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ που αφορούν σε συντάξεις του Δημοσίου και των λοιπών Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και η σχετική ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr) για τις μη συμπληρωμένες, σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, συντάξεις που αυτό χορηγεί.

.Την Πέμπτη κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή


Την Πέμπτη κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, καθότι το κοινοβούλιο κλείνει μετά για τις ημέρες του Πάσχα.

Ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης την οποίο προσδιόρισε περί τα μέσα Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει αύριο τους εκπροσώπους των κόμματων της συγκυβέρνησης θέλοντας να περιορίσει και τη δυσφορία που υπάρχει μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς στελέχη των δύο κομμάτων τονίζουν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί, και θα περιλαμβάνει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα πάντως, υπάρχει συνεχής ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και συνεργατών των κκ Βενιζέλου και Κουβέλη.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.