Το τεντωμένο σχοινί

Υπάρχουν κάποια θέματα που έτσι κι αποφασίσεις να ασχοληθείς μαζί τους νιώθεις σαν να πασχίζεις να ισορροπήσεις πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Δεν είναι εύκολο να συμβιβάσεις διαμορφωμένες επί μια ζωή νοοτροπίες με μια πραγματικότητα που σου υποδεικνύει διαφορετικούς δρόμους και άλλες συμπεριφορές. Παράδειγμα: είσαι χαφιές ή υπεύθυνος πολίτης αν καταγγείλεις έναν φοροφυγά;
Ξέρω ότι κάποιοι το έχουν λύσει το πρόβλημα. Και είναι εύκολο έτσι και βρεθείς καβάλα στο άρμα του λαϊκισμού. Το διαπίστωσα διαβάζοντας το τσιτάτο ενός από τους αρθρογραφούντες στην «Αυγή» όπου αποφαίνεται ότι «ο Στουρνάρας θέλει να μας κάνει χαφιέδες». 

Προφανώς δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι με την ίδια λογική μπορεί άνετα να τον χαρακτηρίσει κανείς «παπαγαλάκι των φοροφυγάδων». Και με λιγότερο αυθαίρετες προεκτάσεις από τις δικές του να αποδώσει τον χαρακτηρισμό και στο κόμμα του.

Αλλά αρκετά με τους όποιους μυαλοφυγόδικους έχουν το ίδιο εύκολες και πρόχειρες λύσεις όσο ο Τσίπρας την έξοδο από το Μνημόνιο, την επαναδιαπραγμάτευση και άλλα σχετικά παραμύθια. Εγώ δεν το έχω λύσει το πρόβλημα. Και λόγω χαρακτήρα νομίζω ότι δεν θα το λύσω ποτέ. Οχι πως δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό. Το ξέρω. Αλλά ούτε ο χαρακτήρας ούτε η νοοτροπία αλλάζουν όταν κοντεύεις τα 70.

Δεν θα καταγγείλω τον φοροφυγά γιατρό, ευτυχώς ο πνευμονολόγος μου αποτελεί λαμπρή εξαίρεση, απλώς επιμένω να μου κόβει απόδειξη ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας στου οποίου τα «φώτα» θα καταφύγω. Είναι μια διέξοδος κι αυτή. Και είμαι και στην πλεονεκτική θέση να διοχετεύω την οργή μου γράφοντας για την άθλια πρακτική της φοροδιαφυγής και όσους επιδίδονται σ' αυτήν.

Αλλά από την άλλη πληρώνω. Οπως κάθε μισθωτός, όπως κάθε συνταξιούχος. Και φυσικά πληρώνω και όσα μου αναλογούν προκειμένου να καλυφθούν τα όσα ο κάθε ξύπνιος φοροφυγάς ενθυλακώνει. 

Οπως συμβαίνει και με εκατομμύρια άλλους. Και όλοι μας ζητάμε από το κράτος να πιάσει τους φοροφυγάδες, να τους τιμωρήσει και να τους υποχρεώσει να πληρώνουν. Αλλά ποιο είναι αυτό το «κράτος»; Ολοι εμείς δεν είμαστε το «κράτος»; Και έχουμε ή δεν έχουμε ευθύνη για τον τρόπο που λειτουργούμε;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

.Η ευρωζώνη οδεύει στην καταστροφή

Μπορεί η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης, η Γερμανία, να αναθερμαίνεται σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, ωστόσο η ευρωζώνη γενικά οδεύεο προς την καταστροφή, προειδοποίησε σήμερα ειδικός αναλυτής.

Τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για τη Γερμανία δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερη βελτίωση της οικονομίας, κάτι που δεν ισχύει για την περίπτωση της Γαλλίας.

Ωστόσο όπως προειδοποίησε ο Roger Nightingale της RDN Associates τίποτα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η κατάσταση είναι τραγική και οδεύουν (η ευρωζώνη) προς την καταστροφή.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η Ευρωπαίοι πίστευαν ότι δε θα τους επηρεάσει αυτό που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που έλυσαν το πρόβλημα, αυτοί τα έκαναν όλα λάθος και η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Και ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία πιέζεται με ασθενή ανάπτυξη και πληθωρισμό σε χαμηλό-ρεκόρ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% σε μία προσπάθεια να αναθερμάνει την οικονομία, όμως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό δε θα είναι αρκετό για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την κατανάλωση

.«Μόνο η Χρυσή Αυγή μπορεί να κυβερνήσει σωστά την Ελλάδα»

«Αν κάποιο κόμμα θα μπορούσε να κυβερνήσει σωστά την Ελλάδα, αυτό θα ήταν η Χρυσή Αυγή», είπε σύμφωνα με την εφημερίδα «Espresso» ο Νότης Σφακιανάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής απονομής του πολυπλατινένιου του δίσκου με τίτλο «16 αυτοτελείς ιστορίες».

Ο τραγουδιστής, ο οποίος και στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης παράταξης, εξαπέλυσε τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας πως «δεν διοικεί σωστά τη χώρα», ενώ ιδιαίτερα καυστικός ήταν και με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Με τέτοιο υπουργό Υγείας δεν πάμε πουθενά» είπε, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή του με τις μεθόδους που εκείνος χρησιμοποιεί για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο γνωστός τραγουδιστής χρησιμοποίησε άσχημους χαρακτηρισμούς και για τους δημοσιογράφους και κατήγγειλε το σύστημα των μέσων που προωθεί συγκεκριμένους καλλιτέχνες. «Να μην ακούτε ραδιόφωνο, είναι όλα στημένα σε εκείνους που δίνουν χρήματα», παρότρυνε τους θαυμαστές του.

.Πρόταση για σύνταξη στα... εβδομήντα!

Η Αυστραλία θα πρέπει να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια αν θέλει να αποφύγει παράλυση της οικονομίας.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπή Παραγωγικότητας η γήρανση του πληθυσμού απειλεί τα θεμέλια της οικονομίας και θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. Ένα απ' αυτά είναι η υποχρεωτική εργασία μέχρι τα 70 προκειμένου ν' αντέξει το κράτος το μελλοντικό κόστος περίθαλψης των ηλικιωμένων πολιτών του. 

Το «επαναστατικό» σχέδιο της Επιτροπής περιλαμβάνει δέσμη μέτρων, τα οποία προβλέπουν ακόμη και τη «μοιρασιά» με το κράτος της προστιθέμενης αξίας της κατοικίας των ηλικιωμένων πολιτών.

Η Επιτροπή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προτείνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70, μέτρο που θα αποδώσει στο κράτος 150 δισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα αναγκαία για την πληρωμή συντάξεων και παροχή υπηρεσιών στους πολίτες τρίτης ηλικίας.

Οι απογραφές του πληθυσμού δείχνουν ότι ο πληθυσμός της Αυστραλίας γερνά. Η υπογεννητικότητα δεν βοηθά τη φυσική ανανέωση του πληθυσμού με συνέπεια τη συνεχή αύξηση του κόστους παροχής συντάξεων, περίθαλψης και άλλων υπηρεσιών.

Συνοπτικά η Επιτροπή παραγωγικότητας προτείνει:

*Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70 χρόνια και όχι στα 67 που προβλέπει απόφαση των πρώην Εργατικών κυβερνήσεων της χώρας.

*Αύξηση στα 60 του ορίου ηλικίας, που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αποσύρουν χρήματα από το εφάπαξ τους.

*Διεκδίκηση από το κράτος μεριδίου από τα 400 εκ. δολάρια, που κατά τους υπολογισμούς της Επιτροπής θα κληρονομήσουν οι «baby boomers» από τους γονείς τους

*Διεκδίκηση από το κράτος μέρος της προστιθέμενης αξίας της ιδιωτικής κατοικία των συνταξιούχων, για να λαμβάνουν κατ' οίκον βοήθεια από το κράτος. Το κράτος θα διεκδικεί το μερίδιό του από την προστιθέμενη αξία όταν θα πουλιέται το σπίτι κάθε συνταξιούχου.

.Σαμαράς: Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι μια μεγάλη επιτυχία

«Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα», τόνισε μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είχε μία πολύ καλή συνεργασία με την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία μίλησαν για τον προϋπολογισμό και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

«Όπως είπε η καγκελάριος, η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα». Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές, υποστήριξε ότι: «Έχουμε καλύψει μια μεγάλη απόσταση, δεν πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες». Τόνισε ακόμη ότι η «Ελλάδα έχει πετύχει πολλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάθε χρόνο ανεβαίνει η Ελλάδα προς τα πάνω».

Αναφέρθηκε βέβαια και στο βάρος των Ελλήνων λέγοντας: «Γίνονται με τεράστιο κόστος και θυσίες του ελληνικού λαού. Πρέπει να γίνουν και άλλα και πρέπει να συνεχίσουμε. Μπαίνουμε σε διαδικασία ανάκαμψης, υπάρχει φως στο τούνελ. Η ανάκαμψη δικαιώνει και τις θυσίες που τώρα πλέον αρχίζουν και αποδίδουν. Έχουμε επιστρέψει στα προ της κρίσεως επίπεδα».

Αναφέρθηκε ακόμη και στις συζητήσεις που είχε με την καγκελάριο για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα. Και σημείωσε ότι «Όλοι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο. Θέλω να ευχαριστήσω την καγκελάριο για τη στήριξη. Η επιτυχία μας μέχρι τώρα αντανακλά την Ευρώπη συνολικά. Θυμηθείτε πώς ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν. Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι μια μεγάλη επιτυχία».

.Αντιμέτωπες με την πείνα οι ελληνικές οικογένειες

Η οικονομική κρίση, η ανεργία και η συνακόλουθη οικονομική εξαθλίωση πολλών ελληνικών νοικοκυριών έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν έντονο επισιτιστικό πρόβλημα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία του προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας αναλυτικότερα τα στοιχεία που είδαν στις αρχές της εβδομάδας το φως της δημοσιότητας, κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 6.272 μαθητών το 52% αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια ενώ για το 23% το πρόβλημα ήταν πιο έντονο. 

Τα στοιχεία του 2012-2013, που προέρχονταν από 152 σχολεία, έδειξαν ότι σε σύνολο 15.897 οικογενειών οι 9.538, ήτοι το 60% αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια. Πιο αναλυτικά επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς πείνα αντιμετώπιζε το 37% των οικογενειών και το 23% αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα.

Η συμβολή του προγράμματος στην αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος όσο και στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των μαθητών κρίνεται άκρως αποτελεσματική, με το 89,5% των γονιών να δηλώνει ότι οι μαθητές άλλαξαν διατροφικές συνήθειες ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και λευκού γάλακτος εκτός σχολείου σε ποσοστό 40 έως 47%.

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που ωφελήθηκαν ανέρχεται σε 32.358 και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μείωσε το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα από το 23% στην έναρξη του προγράμματος στο 19%, με το μέσο δείκτη της επισιτιστικής ανασφάλειας να μειώνεται κατά 11%.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το 2012 με τη συμμετοχή 34 σχολείων και συνολικό μαθητικό δυναμικό 6.272 μαθητές. Το σχολικό έτος 2012-2013 διευρύνθηκε ο αριθμός των σχολείων φθάνοντας τα 206 ανά την Ελλάδα με συνολικό αριθμό ωφελούμενων μαθητών τους 32.358. 

Από τον Απρίλιο του 2012 έχουν διανεμηθεί στα σχολεία 3.198.271 γεύματα, 3.249.504 φρούτα,1.665.909 κουτιά γάλα, και πάνω από 200.000 συσκευασίες γιαουρτιού και μελιού. Ο αριθμός των γευμάτων την τρέχουσα σχολική χρονιά προβλέπεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει τα 6.000.000 γεύματα.

Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν σε αυτό να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα το οποίο καλύπτει 24-31% των ημερήσιων αναγκών των μαθητών σε ενέργεια και εξασφαλίζει 53-64% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε πρωτεΐνες. 

Παράλληλα, μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος, εισάγονται στα σχολεία, και μέσω των μαθητών στην οικογένεια, νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που προάγουν την υγιεινή ζωή.

.Νέα έρευνα για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ διέταξε η Εισαγγελία

Νέα εισαγγελική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που αφορά την 19η Νοεμβρίου έως και σήμερα.

Και η νέα παραγγελία της κ. Φάκου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, όπως και άλλες δύο που έχουν προηγηθεί για προηγούμενες απεργίες οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από το Πρωτοδικείο, ανατίθεται στην Κρατική Ασφάλεια προκειμένου να διακριβωθεί η ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.