.«Παράθυρο» για χιλιάδες απολύσεις

Σαρωτικό το πολυνομοσχέδιο με όλες τις νέες δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα, που κατατέθηκε στη βουλή. Το νομοσχέδιο «σκούπα» ανοίγει παράθυρο για χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, αφού προβλέπεται πως με μια απλή υπουργική απόφαση καταργούνται θέσεις, κλάδοι και ειδικότητες σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση δύο χιλιάδων θέσεων σχολικών φυλάκων άμεσα και κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επίσης προβλέπει ειδική διάταξη για τις προσωρινές διαταγές για συμβασιούχους που παραμένουν στο δημόσιο υποχρεωτικά μέχρι την πρώτη Νοέμβρη και απελευθέρωση του πλαφόν της αποζημίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, διάταξη που είναι φωτογραφική για τους απολυμένους της ΕΡΤ. 

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη το νέο φορολογικό κώδικα στον οποίο επανήλθε η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ επισπεύδεται από φέτος αντί για του χρόνου η ισχύς του φόρου πολυτελείας για ΙΧ μεγάλου κυβισμού, σκάφη και πισίνες. Για την καταβολή του φόρου οι υπόχρεοι θα λάβουν ειδικό εκκαθαριστικό από την εφορία.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 19 Ιουλίου προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη υποδόση των 4 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του μήνα, θα πρέπει να έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες της κινητικότητας και διαθεσιμότητας. 

Στο καθεστώς αυτό θα ενταχθούν καταρχάς 2.200 σχολικοί φύλακες, δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί κυρίως απο επαγγελματικά και τεχνικά λύκεια και 50 υπάλληλοι του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης 
Θα ακολουθήσουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ το καθεστώς διαθεσιμότητας θα μειωθεί στους 8 από τους 12 μήνες.

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου εντάσσεται και ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού. Το τελευταίο δεκαήμερο του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους, θα ξεκινά η διαδικασία με την οποία θα ορίζεται το ύψος του, ενώ η  διαδικασία θα ολοκληρώνεται το τελευταίο δεκαπενθημέρου του Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πολυνομοσχέδιο βγήκαν την τελευταία στιγμή τα θέματα όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ παρέμεινε η διάταξη το άνοιγμα της αγοράς καυσίμων.

.Πρεμιέρα με ταινία

Με την ασπρόμαυρη ελληνική ταινία «Η κυρία δήμαρχος» ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ η μετάδοση προγράμματος από τη Δημόσια Τηλεόραση η οποία εξέπεμψε σήμα στις 8 το πρωί.
Νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια τηλεόραση, Παντελής Καψής, είχε αναφέρει ότι σε πρώτο στάδιο το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες, ντοκιμαντέρ, καθώς και ειδήσεις, οι οποίες θα περνούν στην οθόνη με τη μορφή τίτλων.
Για «παράνομη, πραξικοπηματική και αντισυνταγματική πράξη» έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναφερόμενοι στην εμφάνιση του σήματος της «Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης» ( ΕΔΤ) μέσα από τις συχνότητες της παλαιού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
 Όπως τόνισαν στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, η εκπομπή του σήματος της ΕΔΤ «δεν συνιστά συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ», καθώς όπως σημείωσαν δεν υπάρχει ραδιοφωνία, ιστότοποι, ενημερωτικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη αναμένεται να δημοσιευτεί ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη στελέχωση της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης, ενώ το πρωί της Παρασκευής έχει κληθεί στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, ο Σίμος Κεδικογλου.
Τέλος η ΠΟΕΣΥ εξήγγειλε προειδοποιητική πεντάωρη στάση εργασίας από τις 13.00 της Πέμπτης, στα ιδιωτικά κανάλια ενώ απειλεί με γενική διαρκή απεργία σε περίπτωση «οποιασδήποτε απόπειρας μετάδοσης προγράμματος από αυτό το νέο 'ενημερωτικό' μόρφωμα» -όπως σημειωνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση

.Ποιες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ

Βελτιώσεις σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, θα επιδιώξει να επιτύχει το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης, όπως προκύπτει από την τρίωρη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα και όπου διεξήχθη «αναλυτική» συζήτηση.

Όσον αφορά στα θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι η βασική λογική που πρέπει να επικρατήσει, κυρίως από εδώ και πέρα, δηλαδή ενόψει του Σεπτεμβρίου και έπειτα, είναι η αξιολόγηση των δομών και των προσώπων. 

Αυτό, σημείωναν οι ίδιες πηγές, δεν έγινε τώρα, αλλά ούτε και τον τελευταίο χρόνο, παρά τις σχετικές επισημάνσεις του ΠΑΣΟΚ. Σημείωναν επίσης ότι βασικό κριτήριο στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προσώπων πρέπει να είναι ο ΑΣΕΠ. 

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει το θέμα που αφορά στη Δημοτική Αστυνομία με «πολύ μεγάλη προσοχή», γιατί, όπως συμπλήρωναν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι προσλήψεις που έγιναν σε αυτή ήταν μέσω ΑΣΕΠ. 

Ακόμη, στο πλαίσιο της δικαιότερης και αντικειμενικότερης, όπως έλεγαν, αντιμετώπισης στο πλαίσιο της αξιολόγησης προσώπων, το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τα ζητήματα που αφορούν σε μη αξιοκρατικές προσλήψεις.

Εάν δεν υπερισχύσουν τα παραπάνω κριτήρια στη διοικητική μεταρρύθμιση, τότε δεν θα πρόκειται ουσιαστικά για μεταρρύθμιση, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ως αναγκαίο να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι ίδιες πηγές της Ιπποκράτους έκαναν λόγο ότι από τη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση «προκύπτει ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα πάει συντεταγμένα για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου» και πως από εκεί και πέρα το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να βελτιώσει διατάξεις του, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Σχετικά δε με τις διατάξεις που αφορούν στη φορολογία και για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει βελτιώσεις, ανέφεραν ότι παρόλο που υπάρχει απλοποίηση και διευκόλυνση, δεν πρόκειται για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα για το οποίο έκανε λόγο το Κίνημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ εκείνων που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση, ο Γιώργος Ντόλιος υποστήριξε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση, που αποτελούσε μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, ταυτίστηκε με απολύσεις και κινητικότητα και αυτό διότι «δεν προχώρησαν εγκαίρως οι αξιολογήσεις, γιατί ανατέθηκαν σε υπουργούς και υπαλλήλους που δεν πίστευαν στη μεταρρύθμιση». 

«Αντί για μεταρρύθμιση οδηγούμαστε σε αντιμεταρρύθμιση» είπε και υποστήριξε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «πρόκειται για ήττα της κυβέρνησης και της χώρας».

Αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, ο Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριξε, κατά πληροφορίες, ότι αυτές μπορεί να απλοποιούν, να κωδικοποιούν και να διευκολύνουν, ωστόσο «δεν συνιστούν ούτε φορολογική μεταρρύθμιση, ούτε το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα για το οποίο μιλούσαμε εμείς». Ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις ειδικότερα και για το θέμα της πρόβλεψης για μη συλλογή αποδείξεων

.«Πήραμε τη δόση όπως ακριβώς είναι στο πρόγραμμα»

Τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, για «τα θετικά αποτελέσματα του Eurogroup» ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Ιω. Στουρνάρας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας είπε τα εξής: «Παρεμπιπτόντως ελέχθη ότι πήραμε κουτσουρεμένες τις δόσεις». Όπως εξήγησε, πήραμε τη δόση όπως ακριβώς είναι στο πρόγραμμα χρηματοδότησης. 

Διευκρίνισε ότι απλώς υπήρχε εισήγηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη δόση, αλλά ορισμένες χώρες είπαν ότι αυτό προκαλεί δυσκολίες στα κοινοβούλια τους, έτσι, αυτό το θέμα θα το δούμε από τον Οκτώβριο και μετά. 

«Άρα ήταν θετική εξέλιξη, δεδομένων των πολιτικών δυσκολιών που είχαμε τον τελευταίο μήνα» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είπε πως έχει τεθεί στο τραπέζι, πως θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες και πως αν γίνει δεκτό θα αρχίσει από την 1η Αυγούστου.

Επίσης μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία έκθεση της τρόικας. Η εισήγηση προς την Ευρωομάδα έλεγε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και πως το πρόγραμμα βαίνει κανονικώς. «Δεν υπάρχει έκθεση. Πιθανότατα να αναφέρονται σε παλιές εκθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

.Αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στην εμφάνιση του σήματος της ΕΔΤ

Για «παράνομη, πραξικοπηματική και αντισυνταγματική πράξη» έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναφερόμενοι στην εμφάνιση του σήματος της «Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης» ( ΕΔΤ) μέσα από τις συχνότητες της παλαιού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. 

Όπως τόνισαν στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, η εκπομπή του σήματος της ΕΔΤ «δεν συνιστά συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ», καθώς όπως σημείωσαν δεν υπάρχει ραδιοφωνία, ιστότοποι, ενημερωτικό πρόγραμμα.

«Μετά το μαύρο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση επιχειρεί και την ιδιωτικοποίησή της», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, δηλώνοντας πως πρόκειται να γίνει αίτηση στο ΣτΕ για σύγκληση της Επιτροπής Αναστολών λόγω μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης με την προηγούμενη απόφαση. 

Επίσης προανήγγειλε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου αλλά και πολιτικών προϊσταμένων, για παραβίαση της νομοθεσίας, αγωγές για ακύρωση των απολύσεων, δικαστική προσφυγή για αναστολή λειτουργίας της ΕΔΤ από τις συχνότητες της ΕΡΤ και καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για το μη δηλωθέν προσωπικό που απασχολείται στην «Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση».

.Η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει τον φόρο πολυτελείας και θα καταψηφίσει το φορολογικό στο πολυνομοσχέδιο

«Εμείς θα συμπεριφερθούμε υπεύθυνα» απάντησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, εάν πρόκειται να συμπράξει κυβερνητικά στο μέλλον και πάλι με τους προέδρους της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική είναι σε κίνηση και ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός και κάθε φορά έχει τα ιδιαίτερα στοιχεία του».

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι από το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ θα υπερψηφίσει τη διάταξη για τον φόρο πολυτελείας σε αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.α., θα καταψηφίσει το κεφάλαιο για το φορολογικό, επειδή δεν έγιναν δεκτές οι επτά τροπολογίες που είχε καταθέσει, και τα άλλα κεφάλαια είναι αντικείμενο μελέτης.

Για το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί σχετικά με τη δημιουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα το καταψηφίσει, αν δεν υιοθετηθεί η πρότασή της να είναι η νέα εταιρία «ο καθολικός διάδοχος της ΕΡΤ ΑΕ» και αυτή να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο. Επίσης, ανέφερε ότι στην ΕΡΤ ΑΕ παραβιάστηκε ο νόμος περί ομαδικών απολύσεων.

 Τέλος, ο κ. Κουβέλης απηύθυνε πρόσκληση συσπείρωσης γύρω από τη ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία της μεγάλης παράταξης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει γίνει «ήπιος ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε πως η πρόσκλησή του δεν απευθύνεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στον κ. Βενιζέλο.

.Αδ. Γεωργιάδης: O ΕΟΠΥΥ δεν θα καταρρεύσει

Ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να κλείσει, ούτε να φτιαχτεί από την αρχή, τόνισε σήμερα στην καθιερωμένη του ενημέρωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες ότι στον Οργανισμό θα μπουν ξένοι διαχειριστές. 

Αναφερόμενος στο πόρισμα, για τον Οργανισμό, του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, σύμφωνα με το οποίο το τμήμα Πρόσθετης Περίθαλψης και Νοσηλείας στο Εξωτερικό και της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής Εξωτερικού Αθηνών του ΟΠΑΔ, δεν κρατούσαν ούτε τα προσχήματα, αφού οι υποθέσεις δεν εξετάζονταν με σειρά προτεραιότητας, αλλά με αδιευκρίνιστα κριτήρια, 
τόνισε πως ταυτόσημες είναι οι απόψεις του περί των νοσηλειών, που αφορούν το εξωτερικό και περί άλλων στρεβλώσεων, που παρατηρούνται στη λειτουργία του οργανισμού.

.Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και καρδιοπάθειας

Η ρύπανση του αέρα των πόλεων με σωματίδια και χημικές ουσίες, κυρίως από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τις πηγές θέρμανσης και τη λειτουργία των βιομηχανιών, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων και καρδιοπάθειας, σύμφωνα με δύο νέες μεγάλες ευρωπαϊκές επιστημονικές έρευνες (η μία με ελληνική συμμετοχή), που έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες, οι οποίες επίσης έχουν δείξει τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει η ρύπανση για την υγεία.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον Όλε Ραάσου-Νίλσεν του Κέντρου Ερευνών της Δανικής Εταιρίας Καρκίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ογκολογικό περιοδικό "Lancet Oncology", σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», δείχνει ότι η μακρόχρονη έκθεση ενός ανθρώπου ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων (ιδίως για αδενοκαρκίνωμα, την μοναδική από τις τέσσερις κυριότερες μορφές του καρκίνου των πνευμόνων, η οποία εμφανίζεται συχνά και σε μη καπνιστές).

«Δεν διαπιστώσαμε ότι υπάρχει κάποιο κατώφλι κάτω από το οποίο δεν υπάρχει καθόλου κίνδυνος. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το  ... περισσότερο είναι χειρότερο και το λιγότερο είναι καλύτερο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων είναι η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, η καθηγήτρια Κλέα Κατσουγιάννη, η Κωνσταντίνα Δημακοπούλου, η Ευαγγελία Σαμόλη και η Χριστίνα Μπάμια, όλες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον Νίκολας Μιλς του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Lancet", σύμφωνα με το BBC, δείχνει ότι ακόμα και η βραχύχρονη έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για καρδιολογικό πρόβλημα ή για πρόωρο θάνατο λόγω καρδιοπάθειας.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.