.Μειωμένες κατά 12,1% οι λιανικές πωλήσεις


Νέα μεγάλη μείωση κατά 12,1% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας το φετινό Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα της μείωσης του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την τάση αυτή «διασώθηκαν» μόνον τα πολυκαταστήματα, στα οποία καταγράφηκε μικρή άνοδος κατά 3,3%.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε μεγάλη μείωση του όγκου των πωλήσεων σε όλες τις άλλες κατηγορίες καταστημάτων και συγκεκριμένα: 

Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-9%), καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (-12,6%), τρόφιμα- ποτά- καπνός (-8,1%), φαρμακευτικά- καλλυντικά (-15,4%), ένδυση- υπόδηση (-11,9%), έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακός εξοπλισμός (-19,4%) και βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων κ.ά. (-15,9%).
Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιήθηκαν τα εξής:

Ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές 
τιμές), με τα καύσιμα, στο λιανικό εμπόριο σημείωσε μείωση 12,1% τον Σεπτέμβριο 2012, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2011, έναντι μείωσης 6,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2011 προς το 2010.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές), με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 10,7% τον Σεπτέμβριο 2012, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2011, έναντι μείωσης 3,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2011 προς το 2010.

.ΝΔ: Σήμερα γεννήθηκε επισήμως το κόμμα της δραχμής


“Ο κ. Τσίπρας σήμερα ζει το όνειρό του, γεννήθηκε επισήμως το κόμμα της δραχμής”, αναφέρει σε σχόλιό του σχετικά με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματός του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Η πλήρης ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

“Σήμερα είναι η ιστορική ημέρα της προσπάθειας να ενωθούν η συνιστώσα που ονειρεύεται τη δραχμή και τη χρεοκοπία, η συνιστώσα που απειλεί με λιντσάρισμα βουλευτές, αλλά και ξένους επενδυτές, 
η συνιστώσα που υποστηρίζει την τρομοκρατία και τους κουκουλοφόρους, η συνιστώσα που φαντασιώνεται την Ελλάδα με κατοίκους μόνον λαθρομετανάστες, η συνιστώσα των εργατοπατέρων του κρατισμού, η συνιστώσα που ονομάζει τα Σκόπια “Μακεδονία”.
Ο κ. Τσίπρας σήμερα ζει το όνειρό του, γεννήθηκε επισήμως το κόμμα της δραχμής”.

.Κατάργηση της στρατιωτικής θητείας ζητά η τρόικα


Την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, ως μέσο για να πέσουν οι αμυντικές δαπάνες, προτείνει μεταξύ άλλων η τρόικα στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η κατάργηση της θητείας σε συνδυασμό με την καθιέρωση συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών, μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών της χώρας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μία ημέρα μετά το Eurogroup, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2012 δε γίνεται καμία πρόβλεψη για μειώσεις τόσες ώστε να μην “επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα της χώρας”. 

Αντιθέτως προβλέπονται μειώσεις μέχρι το 2016 που κυμαίνονται από 41% έως και 62% σε δαπάνες που χαρακτηρίζονται ως "λειτουργικές".

Η πρόταση που υπήρχε στο πρώτο σχέδιο για τη "μείωση των δαπανών χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα" έχει αφαιρεθεί και έχει προστεθεί νέα παράγραφος που αναφέρει ότι στο διάστημα 2009-2016 θα μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα.

.Με το βλέμμα στην επαναγορά χρέους ο πρωθυπουργός


Mε σταθερή επιδίωξη τη βελτίωση του κλίματος στην κοινωνία και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό «πορεύεται» η κυβέρνηση. 

Ο κ. Σαμαράς με κάθε ευκαιρία θα επιδιώκει να δώσει ελπίδα στους πολίτες μιλώντας για ανάπτυξη και ανάσχεση της ανεργίας. Στο εξωτερικό θα συνεχίσει τις επαφές με ιδιαίτερα κρίσιμη την συνάντηση με τον Βαυαρό πρωθυπουργό στις 9 Δεκεμβρίου στο Μόναχο. 

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές ήταν ιδιαίτερα σκληροί έναντι της Ελλάδας και ο κ Σαμαράς μετά και τη σημερινή ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο όπου αναμένεται να εγκριθεί το νέο πακέτο θέλει να καταδείξει ότι πλέον το αρνητικό κλίμα έχει αναστραφεί. 

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς θα είναι στην Κύπρο για το Μνημόσυνο του Τ. Παπαδόπουλου όπου θα μιλήσει ενώ θα είναι παρών και ο κ Λιλίκας - στενός φίλος του - που θα είναι αντίπαλος του αδελφού κόμματος ΔΗΣΥ του οποίου ηγείται ο κ Αναστασιάδης.

Την επομένη ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Όσλο όπου μαζί με άλλους Eυρωπαίους ηγέτες, για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης που φέτος δόθηκε από τη Σουηδική ακαδημία στην Ε.Ε. Στη Νορβηγική Πρωτεύουσα θα βρίσκεται, εκτός απροόπτου, και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς έχει πλέον ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει στο παρασκήνιο την πρόοδο του προγράμματος επαναγοράς του χρέους καθώς όπως όλα δείχνουν την επομένη ημέρα θα λήγει η προθεσμία που θα δοθεί. Αν όλα πάνε καλά η κυβέρνηση θα καταφέρει να αναπτερώσει –λένε στο Μαξίμου- το ηθικό των πολιτών αλλά και να διοχετεύσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου χρήμα στην αγορά μετά την αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως μετά και την απόφαση του Eurogroup έχει εμπεδωθεί ένα αίσθημα κυβερνητικής σταθερότητας. Το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι ιδιαίτερα καλό και ήδη έχουν γίνει και οι πρώτες συζητήσεις για μια νέα προγραμματική συμφωνία στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει. 

Στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε εκτενώς η κοινή στάση των τριών απέναντι στον κ. Τσίπρα καθώς «αντιμετωπίζεται ως κοινός εχθρός». 

Το μεγάλο αγκάθι πλέον για τους πολιτικούς αρχηγούς είναι το φορολογικό νομοσχέδιο. Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς θα αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη , ιδίως για το ζήτημα του αφορολόγητου των παιδιών αλλά και το ποιοι θα δικαιούνται επίδομα με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. 

Πάντως ήδη έχουν γίνει διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ώστε να μην ανέβουν οι τόνοι να γίνει προσπάθεια ώστε να ληφθεί μια δίκαιη απόφαση.

.«Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα διαλύσει την ευρωζώνη»


Η κρίση στην Ελλάδα δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε λίγα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος μίλησε στην γερμανική βουλή ενόψει της ψηφοφορίας του πακέτου, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, και ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σημάδια των πρώτων επιτυχιών από τη διάσωση της χώρας. Ωστόσο, η χώρα πρέπει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις και ζητώντας την έγκριση των βουλευτών, ο γερμανικός υπουργός Οικομικών ανέφερε ότι οι βουλευτές καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν «τη συνέχιση ή τη διακοπή του ελληνικού προγράμματος στήριξης.Μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να ξεκινήσει διαδικασία διάσπασης της ευρωζώνης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζήτησε από τους βουλευτές να σταματήσει η φημολογία περί απομείωσης του ελληνικού χρέους καθώς πυροδοτείται η αστάθεια και αβεβαιότητα στις αγορές.

Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία θα λάβει το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο, παρά τις αντιρρήσεις μεμονωμένων βουλευτών τόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό, όσο και στη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση.

.Τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα - Μουσουρούλη


Tα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες σε σχέση με τις τράπεζες και η ανάγκη ρύθμισης μεταξύ των δύο πλευρών για τα υπάρχοντα δάνεια και για νέα κεφάλαια κίνησης, εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή τραπεζιτών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ρευστότητας και στις ρυθμίσεις των δανείων με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, χωρίς να υπάρξει κάποια πρόταση για το θέμα του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή στο ζήτημα της υψηλής τιμής των καυσίμων.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι να πραγματοποιηθεί σύντομα νέα συνάντηση με τους ακτοπλόους, τους τραπεζίτες και το υπουργείο Ναυτιλίας.

.Συνολικά 90 λαθρομετανάστες περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο στο ανατολικό Αιγαίο


Ενενήντα λαθρομετανάστες συνολικά, περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο στο ανατολικό Αιγαίο, από δύναμη του λιμενικού σώματος.
Ειδικότερα, στη βραχονησίδα Κατσάγανι κοντά στο Φαρμακονήσι, περιπολικό σκάφος του λιμενικού εντόπισε 36 λαθρομετανάστες (24 άνδρες, 6 γυναίκες και 6 ανήλικους) οι οποίοι κατά δήλωσή τους είχαν ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές με φουσκωτή λέμβο την οποία κατέστρεψαν.

Επίσης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σε περιοχή του Αγαθονησίου, άλλα 22 άτομα διαφόρων εθνοτήτων, μεταξύ των οποίων 2 γυναίκες και 3 ανήλικοι, του οποίους κατά δήλωσή τους, μετέφερε διακινητής με φουσκωτό από τις τουρκικές ακτές.

Τέλος στη βραχονησίδα Κασονήσι, κοντά το λιμάνι της Σάμου, συνελήφθησαν τριάντα δύο λαθρομετανάστες μεταξύ των οποίων 9 γυναίκες και 4 ανήλικοι, οι οποίοι κατά δήλωσή τους είχαν ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές με πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, 
με την οποία ο κυβερνήτης της, επέστρεψε στις απέναντι ακτές μετά την αποβίβασή τους.
Οι λαθρομετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για ιατρικές εξετάσεις.

.Ψωμί που δεν μουχλιάζει για 60 μέρες


Μια τεχνική που επιτρέπει στο ψωμί να διατηρείται, χωρίς να μουχλιάζει επί 60 ημέρες, ανέπτυξε σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η αμερικανική εταιρεία Microzap.
Το ψωμί μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων προηγμένης τεχνολογίας, ο οποίος «εξολοθρεύει» τα σπόρια μούχλας που προκαλούν το πρόβλημα.

Η εν λόγω τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ευρεία γκάμα τροφίμων, όπως η φρέσκια γαλοπούλα και πολλά φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτός είναι ένας τρόπος να μειωθούν σημαντικά οι ποσότητες του ψωμιού που πετιούνται στα σκουπίδια και μόνο στην Βρετανία αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 από όλα τα καρβέλια που αγοράζονται, όπως σημειώνει το BBC.

."Η Ελλάδα θα τα καταφέρει"


"Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Αυτό ήταν το μήνυμά μου και είναι ένα μήνυμα που υποστηρίζεται πια από την απόφαση του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την περασμένη Δευτέρα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ολοκλήρωση του 14ου Επενδυτικού Συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, που φέτος είχε ως θέμα του: "Οικοδομώντας μια νέα Ελλάδα".

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι "Η Ελλάδα έχει μια βάση στήριξης. Και πατώντας σ' αυτή τη βάση μπορούμε να περάσουμε σε μια περίοδο ανάκαμψης πρώτα και ανάπτυξης στη συνέχεια", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή στο συνέδριο αρκετών στελεχών και εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων, επισήμανε ότι "υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές. Βλέπουν ότι η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για τους ίδιους, αλλά ταυτόχρονα και για τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους φτωχότερους και τους ανέργους, που μπορεί με τις νέες επενδύσεις να βρουν καινούριες δουλειές".

Ο υπουργός Ανάπτυξης, τόσο κατά την ομιλία του στο συνέδριο, όσο και σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, έστειλε αισιόδοξο μήνυμα για την έκβαση των προσπαθειών του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. 

"Δουλεύοντας με αποτέλεσμα, με πείσμα, με όραμα και σχέδιο, εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πάμε και πάλι μπροστά", ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας παράλληλα μια εικόνα των αιτιών και των λαθών του παρελθόντος που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση.
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι "μέσα σε μόλις τρία χρόνια, με μεγάλο κόστος, οι Έλληνες πετύχαμε όσα λίγες χώρες στη σύγχρονη οικονομική ιστορία. Σταδιακά, αλλάζει πλέον η προοπτική μιας χώρας με συγκεκριμένα βήματα.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.