.Η επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς

Οι ευρωεκλογές τέλειωσαν. Τα μηνύματα ηχηρά. Σκεπτικισμός για την Ευρώπη, ενώ στο κυβερνητικό μέτωπο ούτε λευκή επιταγή, ούτε ανατροπή. Το εκλογικό σώμα παρείχε δικαίωμα! Τη δυνατότητα αποφάσεων στην κυβέρνηση με χρονικό περιορισμό και πολιτική επιτήρηση. Ουσιαστικά κάτι σαν εντολή να ολοκληρώσει τον κύκλο της πολιτικής της, αλλά όχι τις κατευθύνσεις. 
Από την άλλη έστειλε μήνυμα στην ευρωσκεπτικιστική αντιπολίτευση να περιοριστεί στις αντιδράσεις επί του κύκλου της τρέχουσας πολιτικής ωσάν να τη θεωρεί μια αναγκαία φάση προσαρμογής.

Παράλληλα υπογράμμισε την απαίτηση να προετοιμαστεί για την παρέμβασή της επί των κατευθύνσεων και έδωσε χρονικό περιθώριο. 

Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές η αντιπολίτευση θα κριθεί για τη φερεγγυότητα της πρότασής της επί των νέων κατευθύνσεων που πρέπει να πάρει η χώρα και πάντως μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου που ολοκληρώνεται στη διαπραγμάτευση για το χρέος. 

Ουσιαστικά το λαϊκό ένστικτο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να διαπραγματευθεί και να ολοκληρώσει τη φάση της επανασυσσωμάτωσης της οικονομίας στη διεθνή οικονομική κοινότητα μέσω της «υποταγής» στα εντελλόμενα της τρόικας. Από την άλλη ζήτησε την προετοιμασία κατάλληλου εναλλακτικού σχεδίου για το μέλλον, μετά την επανασυσσωμάτωση.

Είναι καθήκον της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης να ανασυνταχθεί και να συγκροτήσει αυτό το εναλλακτικό σχέδιο που θα υπερβαίνει τον ευρωσκεπτικισμό, μέσω του ανασχεδιασμού της ίδιας της ευρωπαϊκής πολιτικής και κυρίως του τρόπου που εφαρμόζεται στη χώρα. 

Απαιτείται άμεση εγκατάλειψη του υφιστάμενου παραδείγματος που συνιστά μονόδρομο εξυπηρέτησης τραπεζικών και ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, επιτείνοντας την ύφεση. 

Απαιτείται άμεση υιοθέτηση του εναλλακτικού υποδείγματος που ακολούθησαν σχεδόν όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ, με προεξέχουσες τις ΗΠΑ. Ρευστότητα στην οικονομία, προτεραιότητα στην πραγματική οικονομία, στην υποστήριξη των μικρών, των μεσαίων όσο και των μεγάλων επιχειρήσεων σε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και ισονομίας.

Μόνον έτσι δεν αποφεύγουμε τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και την εγγενή πολιτική αστάθεια. 

Οι στιγμές της Ιστορίας συγκροτούνται από τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις ιδεολογικές συγκρούσεις. Ας μην εγκλωβιστούμε στη συγκυρία των συσχετισμών χάνοντας τη μάχη των ιδεών. Η ευρωπαϊκή Ελλάδα είναι το μοναδικό μέλλον. Μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη είναι μπροστά μας ως αναγκαιότητα

Γιάννης Τσαμουργκέλης, Επίκουρος καθηγητής της Διεθνούς Οικονομικής στο Παν/μιο του Αιγαίου

.Σύγκληση ιδρυτικού συνεδρίου της κεντροαριστεράς, προτείνει ο Π. Κουκουλόπουλος

Ολοκληρωμένη πρόταση για τη σύγκληση ιδρυτικού συνεδρίου της κεντροαριστεράς το φθινόπωρο, με την κοινωνία να έχει τον πρώτο λόγο, πρόκειται να καταθέσει δημοσίως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, όπως τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. 

«Η πρόταση για το ιδρυτικό γεγονός του φθινοπώρου θα βγάλει την κεντροαριστερά από τη γωνία και θα τη βάλει στο επίκεντρο του πολιτικού συστήματος της χώρας» σημειώνει ο κ. Κουκουλόπουλος και προσθέτει ότι έχει ενημερώσει ήδη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ερωτηθείς για τους αποδέκτες της πρότασης αυτής ο κ. Κουκουλόπουλος τονίζει: «Προφανώς το ΠΑΣΟΚ, όλες οι κινήσεις που μετέχουν στην Ελιά, η κίνηση των 58, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι αλλά και άλλες κινήσεις, όλοι έχουν τη δική τους θέση. Επιμένω όμως ότι όλες αυτές οι κινήσεις, τα κόμματα και οι προσωπικότητες θα πρέπει να εκπροσωπηθούν σε αυτό το συνέδριο με ένα συσχετισμό που θα σέβεται την οντότητα του καθενός, αλλά από εκεί και πέρα την πλειοψηφία σε αυτό το συνέδριο πρέπει να την έχει η κοινωνία».

.«Συνθήκες πολιτικής έντασης ή συνεννόηση;»

«Σεβόμαστε πλήρως τις εσωτερικές διαδικασίες των άλλων κομμάτων. Δεν επιχαίρουμε για τα κακά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη τύπου, ενώ σε ότι αφορά την παραίτηση Κουβέλη, είπε ότι «εμείς δεν θέσαμε θέμα Κουβέλη- 
Ο ίδιος έθεσε θέμα για εμάς». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει ουσιαστικά στην συνολική ευθύνη για την πορεία της χώρας και έθεσε το ερώτημα: «Θέλουμε συνθήκες πολιτικής έντασης η συνεννόηση;».
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια για συνεννόηση σε 5 ουσιώδη θέματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, ο μακροχρόνιος δημοσιονομικός σχεδιασμός, ο εκλογικός νόμος, ο κανονισμός της Βουλής και η εξωτερική πολιτική.
Όσοι μιλούν για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κρούουν ανοιχτές θύρες, είπε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας αιχμές για τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην DW, θυμίζοντας μάλιστα ότι είχε προτείνει το 2012 να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και στην Εθνική Ομάδα Διαπραγματευσης.

.Η αντιπολίτευση θέλει να προκαλέσει ακυβερνησία

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λέγοντας ότι συμπεριφέρεται με αλαζονεία και επιχειρεί να προκαλέσει ακυβερνησία. 
Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Δυστυχώς κάποιοι μένουν προσκολλημένοι στα ίδια. Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση ούτε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Τώρα προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία. 
Μας λέει μη διανοηθείτε να κυβερνήσετε χωρίς να μας ρωτήσετε. Απέκτησε την αλαζονεία της εξουσίας πριν γίνει εξουσία». «Η δεδηλωμένη όμως δόθηκε από τις εκλογές του 2012. Αλίμονο αν μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, αυτοδιοικητικές ή ευρωεκλογές πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην οικονομία και στην πορεία της χώρας: "Η Ελλάδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης επιστρέφει στην ανάκαμψη και ετοιμάζεται να μπει σε μακροχρόνια ανάπτυξη από την επόμενη χρονιά. Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ανάκαμψη φέτος 2,9%, του χρόνου 3,7% και μείωση της ανεργίας κατά 10% μέχρι το 2018, και περαιτέρω μείωση μέχρι το 2020. 
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφθασε στο 99,1 το Μάιο. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008 όταν ξεκίνησε η κρίση που εξουθένωσε την χώρα. Είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε θετικές κρίσεις για τις προοπτικές της οικονομίας. Εφόσον κάνουμε τα σωστά και μείνουμε στον σωστό δρόμο θα πάμε καλύτερα. 
Αυτές τις αισιόδοξες προοπτικές τις επιβεβαιώνει ο πιο αυστηρός κριτής όλων, οι διεθνείς αγορές που μας υποδέχθηκαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο" παρατήρησε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι "η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά και έχει επιστρέψει για να μείνει. Ο δημόσιος διάλογος μετατοπίζεται από το τι έγινε ως τώρα στο τί θα γίνει στο εξής".

.«Υπάρχουν περιθώρια αλλαγής κλίματος σε ουσιώδη θέματα»

«Επειδή θέλουμε μια κυβέρνηση που εκφράζει όλο το έθνος, θέλουμε και μια αντιπολίτευση που να μετέχει στη συλλογική εθνική ευθύνη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνει μια επιλογή αν θέλουμε να συνεχίσουμε υπό συνθήκες έντασης ή αν θέλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες που οδηγούν σε συναίνεση και συνεννόηση». 

Ως προς αυτό τόνισε ότι «υπάρχουν περιθώρια αλλαγής κλίματος σε ουσιώδη θέματα», αναφέροντας ως τέτοια πέντε, τα οποία, όπως είπε, έθεσε υπόψη και τ...περισσότερα »

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.