.Συνάντηση Αβραμόπουλου - Βενιζέλου


Όλο το φάσμα των εθνικών μας θεμάτων, όπως η ΑΟΖ, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

Ο κ. Αβραμόπουλος επέμεινε ότι στην παρούσα συγκυρία πρέπει να επιτευχθεί ο υψηλότερος βαθμός συνεννόησης για τα εθνικά θέματα και ότι η προώθηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί τη σύμπηξη συμμαχιών παγκοσμίως. 

Επέμεινε δε ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για εσωστρέφεια. 

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι η εθνική ισχύς είναι πολύ-παραμετρική και ότι η στροφή προς την ανάπτυξη πρέπει να χρησιμεύσει ως μοχλός για την ενίσχυση της εθνικής μας στρατηγικής. 

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η συναίνεση γύρω από την εθνική στρατηγική ξεπερνά τα όρια του κυβερνητικού συνασπισμού και απηύθυνε εκ νέου έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συνεννόηση και σύμπνοια.  

.Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ για την ανεργία


«Η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Για την αντιμετώπιση της, εκτός από την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την προώθηση του νέου παραγωγικού προτύπου, πρέπει να υπάρξουν εκτεταμένες παρεμβάσεις κατεπείγοντος χαρακτήρα με στόχο τη δημιουργία θέσεων κοινωφελούς εργασίας , κατάρτισης και υποστήριξης της  εκκίνησης  επιχειρηματικής δραστηριότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την ανεργία η ΔΗΜΑΡ και προαναγγέλει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «μαζί με τις δράσεις υποστήριξης της απασχόλησης των νέων,  προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε δράσεις που θα αφορούν  ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα νοικοκυριά  χωρίς κανένα εργαζόμενο, οι μακροχρόνια άνεργοι προστάτες οικογενειών και οι άνεργοι νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας».

«Η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων πρέπει να γίνει με αναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ και αξιοποίηση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης» καταλήγει η ανακοίνωση.

.Στην τελική ευθεία το σχέδιο «Αθηνά»


Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι γνωστό ως σχέδιο «Αθηνά».

Σήμερα, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό,  Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στον εξορθολογισμό τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα σχέδιο που εάν επιτύχει θεωρείται ότι θα  είναι προς όφελος των ίδιων των ιδρυμάτων αλλά και της ανάπτυξης της χώρας.

Ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να συναντήσει αύριο, στις 2 το μεσημέρι στη Βουλή, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για να του παρουσιάσει το σχέδιο, ενώ στις 7.30 το βράδυ θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
 

.Βολές Γ. Παπανδρέου κατά των οικονομικών εισαγγελέων


Ευθείες βολές κατά των οικονομικών εισαγγελέων, για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων της ΕΛΣΤΑΤ, αναφορικά με το μέγεθος του ελλείμματος, εξαπολύει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
   
Σε ανακοίνωση του Γραφείου του οι οικονομικοί εισαγγελείς κατηγορούνται για κομματική σε βάρος του ΠΑΣΟΚ μεροληψία.

   «Φαίνεται ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς "βλέπουν" πρόβλημα, μόνον όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται ότι «έτσι υπηρετούν τη δικαιοκρατία».

.Τσίπρας: Θα απαιτήσουμε ένα Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη


Θα απαιτήσουμε ένα Νέο Σύμφωνο (new deal) για την Ευρώπη, που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της Ηπείρου ενάντια στη φτώχεια και την απελπισία, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Ινστιτούτο "Μπρούκινγκς" στην Ουάσιγκτον.

Το μήνυμά μου σε αυτό το κοινό, εδώ στο Brookings, είναι ότι το κόμμα μας θέλει να καθιερώσει έναν αμοιβαία επωφελή διάλογο με καλοπροαίρετους, προοδευτικούς στοχαστές από τη δική σας πλευρά του Ατλαντικού, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, την «απόκτηση εμπειριών» σε μια χώρα που διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα, χαρακτήρισε ως βασικό στόχο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα «να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τις θέσεις μας και την εναλλακτική μας πρόταση για την έξοδο από την κρίση».

.Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το "χαράτσι" έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το «χαράτσι» έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Αριστείδου 5 στην Αθήνα, πραγματοποίησε ομάδα ατόμων από επιτροπές αγώνα κατοίκων, πρωτοβουλίες πολιτών και λαϊκές συνελεύσεις.

Τα γραφεία της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς όμως να δέχονται το κοινό, ενώ τα συνθήματα στα πανό των συγκεντρωμένων έγραφαν: «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» και «Φτάνει πια με τα χαράτσια, το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό».

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βγει το ΕΕΤΗΔΕ από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να μην γίνονται διακοπές ρεύματος και να επανασυνδεθεί το κομμένο ρεύμα σε όλα τα νοικοκυριά, με δεδομένο ότι θα γίνουν διακανονισμοί ανάλογα με τις δυνατότητες του καθένα, "ώστε να έχουν ρεύμα οι άνεργοι και οι άποροι και να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ" όπως σχολιάζουν οι συγκεντρωμένοι.

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν: η Ανοικτή Πρωτοβουλία Βύρωνα ενάντια στα χαράτσια, η Ανοικτή Συνέλευση Περάματος, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Εξαρχείων-Νεάπολης, Μουσείου, η Επιτροπή αγώνα Μαρκόπουλου-Πόρτο Ράφτη, η Επιτροπή κατοίκων Γλυφάδας, η Επιτροπή κατοίκων Πευκακίων- Περισσού, η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ν. Σμύρνης, η Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων, η Πρωτοβουλία Ιλίου αντίστασης και αλληλεγγύης, η Αλληλεγγύη- Ανυπακοή- Ανατροπή ΑΛ.ΑΝΥ.Α., οι Επιτροπές αγώνα «Δεν πληρώνω» και η Επιτροπή «Δεν χρωστάμε- Δεν πουλάμε- Δεν πληρώνουμε».

Κάλεσμα απηύθυνε και η Ανοιχτή Πόλη, στο οποίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι: όπως αναγκάστηκαν προηγούμενες κυβερνήσεις να τα «μαζέψουν» με το χαράτσι, με τη μαζική άρνηση πληρωμής και τους αγώνες του κόσμου, «έτσι μπορεί να γίνει και τώρα».

.Εφιαλτικά τα σενάρια για την ανεργία το 2013


Οι άνεργοι στον κόσμο θα ξεπεράσουν το 2003 τα 202 εκατομμύρια ανθρώπους και θα σπάσουν το απόλυτο ρεκόρ των 199 εκατομμυρίων που χρονολογείται από το 2009, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO, OIT) στην ετήσια έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

"Παρά μια μέτρια ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής", που αναμένεται τα δύο επόμενα χρόνια, "το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί και πάλι και ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 5,1 εκατομμύρια το 2013 για να υπερβεί τα 202 εκατομμύρια και κατά 3 εκατομμύρια επιπλέον το 2014", εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ.

Το 2012, η ανεργία σημείωσε άνοδο "αφήνοντας 197 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς απασχόληση", δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότερους απ' ό,τι το 2011 (193 εκατ.).

Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα 28 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στην ανεργία σε σχέση με το 2007. Δηλαδή 28 εκατομμύρια άνεργοι περισσότεροι σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση", εξήγησε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ.

Η ΔΟΕ διόρθωσε προς τα κάτω τα στοιχεία της για την ανεργία, έπειτα από νέα δεδομένα που ήρθαν κυρίως από την Ινδία.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ράιντερ εξέφρασε τη λύπη του "για την επιδείνωση της κατάστασης της απασχόλησης παντού στον κόσμο", ενώ εκτιμά επίσης πως οι προοπτικές "δεν είναι καλές".

"Οι τάσεις είναι προς την κακή κατεύθυνση", δήλωσε.
Το απόλυτο ρεκόρ αριθμού ανέργων χρονολογείται από το 2009 με 199 εκατομμύρια. "Θα ξεπεράσουμε αυτό το ρεκόρ το 2013", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εμπειρογνώμονας της ΔΟΕ.

"Οι πολιτικές ασυναρτησίες", "ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, με μια προσέγγιση των προβλημάτων κατά περίπτωση", είχαν επιπτώσεις στις αποφάσεις που συνδέονται με την επένδυση, κάτι που επιβράδυνε την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Εξάλλου, όταν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, έγιναν απρόσιτες για τους μακροχρόνια άνεργους, "επειδή απαιτούν ικανότητες που αυτοί δεν έχουν".

Οι νέοι πλήττονται επίσης ιδιαίτερα από την ανεργία. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, "73,8 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι σ' όλο τον κόσμο και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανόν να σπρώξει άλλο μισό εκατομμύριο νέους στην ανεργία ως το 2014".

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.