.Απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ

Στην εξαίρεση από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων με τζίρο έως 10.000, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, στο νομοσχέδιο «Μέτρα στήριξης και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα του ΥΠΟΙΚ και άλλες διατάξεις».

Με τη διάταξη αυτή, από το νέο έτος, μπορούν να εξαιρεθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ από τον ΦΠΑ. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ να επιλέγουν αν θα μείνουν στο καθεστώς ή αν θα εξαιρούνται από τις τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ. 
Αυτό ισχύει και για επαγγελματίες, οι οποίοι αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τα λεγόμενα μπλοκάκια.
Με τη νέα διάταξη, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 να εξαιρεθεί, από τον ΦΠΑ, τότε οι υπηρεσίες που θα παρέχει και στις αποδείξεις που θα κόβει δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Όμως, στην αγορά των υλικών για την εργασία του, θα πληρώνει το κόστος του προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Πάντως, όσοι τελικά εξαιρεθούν και δικαιούνται μέχρι σήμερα επιστροφή ΦΠΑ, από το νέο έτος δεν θα την παίρνουν, καθώς ο ΦΠΑ που κατέβαλαν δεν θα μπορεί να εκπέσει, αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.

 
Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις από τα σημερινά δεσμά, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης.

.Γ. Μαυραγάνης: Απενεργοποίηση ΑΦΜ μόνο για τους φοροφυγάδες

Η μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από μόνη της (πχ) σε περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί προκειμένου να είναι δυνατή η αναστολή ή η απενεργοποίηση του ΑΦΜ, διευκρίνισε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Κατά την παρέμβασή του στο Β' Θερινό Τμήμα, επί του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε επίσης και στο δικαίωμα του φορολογούμενου να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν προϋποθέσεις αναστολής ή απενεργοποίησης του ΑΦΜ.

Αναλύοντας το πλαίσιο αναστολής ή απενεργοποίησης του ΑΦΜ, ο υφυπουργός τόνισε ότι αφορά είτε σε περιπτώσεις παύσης της οικονομικής δραστηριότητας, είτε σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών ή ανακριβών στοιχείων για την απόκτηση του ΑΦΜ ή διάπραξης φοροδιαφυγής. 

Με τη συγκεκριμένη απόφαση αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της αποστολής ειδοποιήσεων για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων όπως της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που έχουν πάψει να λειτουργούν ακόμη και προ τριακονταετίας.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνισε ότι παρέχεται στη φορολογική διοίκηση η δυνατότητα αναστολής ή απενεργοποίησης ΑΦΜ, όχι σε περιπτώσεις διάπραξης της οποιασδήποτε φορολογικής παράβασης, αλλά μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Σχετικώς με τα παράπονα που έχουν διατυπωθεί για τον ΕΝΦΙΑ,ο υφυπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι καταγράφει τις στρεβλώσεις και τις αδικίες κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου φόρου και θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των φορολογούμενων.

.Ψηφίστηκε από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία για τα ΜΜΕ

Ψηφίστηκε από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία για τα ΜΜΕ. Προηγουμένως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την τροπολογία δύο κρίσιμες διατάξεις που είχαν προκαλέσει και την αντίδραση του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσιογράφων. 

Παρά και την ανακοίνωση της απόσυρσης των δύο διατάξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση επιμένοντας ότι η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί. 

Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος και υφυπουργός αρμόδια για τα ΜΜΕ Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για την επίλυση θεσμικών προβλημάτων που απασχολούν τον δημοσιογραφικό κλάδο.

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της τροπολογίας λέγοντας ότι δημιουργεί ένα πλαίσιο διαφάνειας με την καθιέρωση της απευθείας τιμολόγησης των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι απέφυγε μια ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στα ΜΜΕ. 

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.