.Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες: Υπάρχει πολιτική βούληση για ένα νέο ξεκίνημα

Θετικές εντυπώσεις άφησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην παρθενική παρουσία του ως Ελληνας ΥΠΟΙΚ σε Eurogroup.
«Υπάρχει η πολιτική βούληση για ένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την αποχώρησή του από το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ. Για την απουσία νέας πρότασης απάντησε «Είναι πιο περίπλοκο από όσο φαίνεται».

.Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε νέο αίτημα από την Ελλάδα που θα ζητά βοήθεια από τον ESM

«Ακούσαμε τον νέο έλληνα συνάδελφό μας. Ακούσαμε τι σήμαινε το ελληνικό δημοψήφισμα. Δεν έκανε προτάσεις, αλλά θα μας στείλει επιστολή με την οποία θα ζητά νέα βοήθεια από τον ESM και προτάσεις στη συνέχεια. Αύριο θα έχουμε μια τηλεδιάσκεψη για την ένταξη στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

«Θα ζητήσει η ελληνική πλευρά βοήθεια από τον ESM για να υπάρξει βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα και μετά θα συνεδριάσει το Eurogroup για να αποφασίσουμε εάν θα μπούμε σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα», εξήγησε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας έτσι πως αυτό που θέλουν οι υπ. Οικονομικών από την Ελλάδα είναι «μια νέα επιστολή - αίτημα για βοήθεια προς τον ESM».

«Είναι πρώιμο να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Πρέπει να ακούσουμε την ελληνική κυβέρνηση τι μεταρρυθμίσεις έχει κατά νου, αν είναι πολιτικά έτοιμη να υλοποιήσει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση». «Το καταλαβαίνουμε όλοι. Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα», είπε.
Ερωτώμενος για τη στάση που θα κρατήσει το Eurogroup απέναντι στην ΕΚΤ, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπ. Οικονομικών, εξήγησε ότι «εμείς δεν θα δώσουμε ένα σινιάλο προς την ΕΚΤ γιατί είναι ανεξάρτητη».

«Θέλω να ελπίζω ότι αύριο το πρωί οι Έλληνες θα μας έχουν στείλει τη νέα αίτηση και τότε θα μπορούμε να αρχίσουμε επίσημα με τη διαδικασία», κατέληξε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

.Αίτημα για χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ και μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρυθμίσεων, θα υποβάλλει η κυβέρνηση

Την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να υποβάλλει αύριο νέο αίτημα για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρυθμίσεων βεβαίωσαν από τις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως υπάρχει ευρεία κατανόηση απ? όλες τις πλευρές ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε υπάρχει η ανάγκη για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι αυτή η συμφωνία να καλύψει τις ανάγκες του τρέχοντος μήνα. Τέλος, οι ίδιες πηγές είπαν ότι ο πρωθυπουργός θα εκθέσει σήμερα στους ομολόγους του κείμενο προτάσεων που θα συνδυάζει τις προτάσεις των θεσμών, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

.Α. Μέρκελ: Η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι ζήτημα εβδομάδων, αλλά ημερών

«Μετά τη λήξη του δεύτερου προγράμματος και έπειτα από το πολύ ξεκάθαρο  ΟΧΙ' στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν υπάρχει ακόμη η βάση για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ΕΜΣ», δήλωσε προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Πιστεύουμε ακόμη ότι η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η υπευθυνότητα σε εθνικό επίπεδο, που προσφέρει η κάθε πλευρά, συνδέονται άρρηκτα. Με άλλα λόγια, χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει πιθανότητα να προσφερθεί βοήθεια, χωρίς αλληλεγγύη και μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να πάμε εκεί που θέλουμε να πάμε», συνέχισε η Μέρκελ.

«Στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο θα συζητήσουμε για το πώς θα συνεχίσουμε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία. Θα έλεγα ότι δεν είναι ζήτημα εβδομάδων, αλλά μερικών ημερών. Θα δούμε τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.