.Πιο τολμηρές δράσεις


«H EE πρέπει να λάβει τολμηρές δράσεις για την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού της συστήματος, ξεκινώντας από πιο αυστηρά stress test», αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση για τις τράπεζες της Ευρώπης.
Το Ταμείο σημειώνει ότι το μπλοκ των 27 έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ωστόσο τονίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα καθώς η χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένει εύθραυστη.
"Έχουν γίνει πολλά για την αντιμετώπιση της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρώπη αλλά παραμένουν αδυναμίες και απαιτούνται επαυξημένες προσπάθειες σε πολλούς τομείς", επισημαίνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.
"Οι αδυναμίες αυτές επιδεινώνονται από την ισχυρή συγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα (και ) από την αβεβαιότητα στο πολιτικό και το ρυθμιστικό επίπεδο", πρόσθεσε το Ταμείο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, "πρώτη προτεραιότητα" για τους 27 είναι να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία εναρμόνισης των μηχανισμών εποπτείας των τραπεζών στα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών και της προώθησης της τραπεζικής ένωσης.
Η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη, στην οποία όμως θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαρτίου 2014.
"Η κρίση έχει δείξει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, ακόμα κι αν λαμβάνονται με τις καλύτερες προθέσεις, έχουν επιπλοκές για το σύνολο της ΕΕ (. . .) κι είναι απαραίτητο ένα ενιαίο πλαίσιο χειρισμού κρίσεων", ανέφερε το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ καλεί παράλληλα τις τράπεζες να ενισχύσουν τις δικές τους θέσεις, αυξάνοντας τα ίδια κεφάλαιά τους. Πάντως εκφράζει επιφυλάξεις για τον διαχωρισμό επενδυτικών και λοιπών τραπεζικών δραστηριοτήτων, αφού θεωρεί ότι δεν αποτελεί "πανάκεια".
Ακόμα, κάλεσε τις εθνικές ελεγκτικές αρχές και τον μελλοντικό ευρωπαϊκό φορέα εποπτείας των τραπεζών να προβαίνουν σε "επιλεκτικούς ελέγχους" στα στοιχεία ενεργητικού ορισμένων τραπεζών.
"Αυτοί θα ενισχύσουν την αξιοπιστία των ελέγχων αντοχής που μπορεί να κάνει ο ευρωπαϊκός εποπτικός φορέας και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή", υποστήριξε το Ταμείο.
Η λειτουργία του ευρωπαϊκού εποπτικού φορέα θεωρείται "κρίσιμη" από το ΔΝΤ ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, να αποσοβηθεί η επανάληψη μιας μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά και διαρραγεί η σύνδεση της κρίσης του τραπεζικού τομέα με την κρίση του χρέος.
Τους τελευταίους μήνες, η παρατεταμένη κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη αμβλύνθηκε, ιδίως μετά την δήλωση που έκανε τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι θα πράξει "ό,τι είναι απαραίτητο" για να προασπίσει το ευρώ, ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές στην Ιταλία δίνει τροφή σε σενάρια περί αναζωπύρωσής της.

.Eurogroup για Κύπρο


Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών είχε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη, για το θέμα της διάσωσης της Κύπρου.
«Θα ακούσουμε τις εκθέσεις της τρόικας και ύστερα θα δούμε τι μπορούμε να αποφασίσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να σημειωθεί συμφωνία για την Κύπρο αν και σημείωσε πως όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντάου Τζόουνς οι υπουργοί των 17 θα επιχειρήσουν να μειώσουν το μέγεθος του πακέτου διάσωσης της Κύπρου από τα 17 στα 12 με 13 δισ. ευρώ. Ανοιχτό παραμένει εξάλλου το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πακέτο διάσωσης.
Στα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από 10% σήμερα), η επιβολή από την Κύπρο φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών καθώς και η ιδιωτικοποίηση κρατικών οργανισμών. 
Παράλληλα ρωσικές κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει τις αποφάσεις της για τυχόν συμμετοχή στο πακέτο διάσωσης, αντιδρώντας προφανώς στην προοπτική φορολόγησης των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

.Καθ' οδόν το κόμμα Λοβέρδου


«Η πορεία προς την ίδρυση του νέου κόμματος είναι χωρίς επιστροφή. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, δίνοντας και την πρώτη ημερομηνία της συνδιάσκεψης για το νέο πολιτικό σχήμα ΡΙΚΣΣΥ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15 Απριλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χρήστος Αηδόνης, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μία συγκρουσιακή πολιτική και ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην απόφασή του, καθώς η σύγκρουσή του «ήταν επιλογή τιμής» και τώρα βρίσκεται στον «καθαρό αέρα». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το στοίχημα θα κερδηθεί.

Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από τους δύο βουλευτές, στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης νέας δέσμης μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αυτή τη φορά ειδικότερα, για τη διάσωση των επιχειρήσεων.

.Προσκλητήριο ΣΥΡΙΖΑ για αντιμνημονιακή κυβέρνηση


Συστράτευση όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης με προοπτική την έξοδο της χώρας από την κρίση, προτείνει ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Ο Π. Σκουρλέτης δεν αποκλείει τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας:

«Η ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση, διέπραξε ένα ιστορικό πολιτικό σφάλμα. Ίσως να υπάρχει ακόμη χρόνος να επανορθώσει, με την άμεση αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Κανένα, όμως, περιθώριο σύγκλισης δεν μπορεί να υπάρξει όσο η ΔΗΜΑΡ παραμένει στην κυβέρνηση».

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτηρίζει «τραγικό λάθος» της ηγεσίας του ΚΚΕ, την άρνηση να συμπαραταχθεί σε κοινό μέτωπο κατά του μνημονίου και τέλος τάσσεται υπέρ της άμεσης διεξαγωγής του ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος.

.Χόρεψαν συρτάκι στις Βρυξέλλες φορώντας φουστανέλες


Χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες στις Βρυξέλλες συγκεντρώθηκαν χτες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Στη διαμαρτυρία που έγινε με αφορμή τη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, ξεχώρισαν τρεις άντρες ντυμένοι με φουστανέλες.

Οι διαμαρτυρόμενοι, φορώντας την παραδοσιακή ελληνική στολή, χόρεψαν συρτάκι παρά το χιόνι και το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε. 

Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να αναδείξουν το θέμα της Ελλάδας που υποφέρει περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης.

.Έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Συρία


Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) απηύθυνε σήμερα έκκληση στις ξένες δυνάμεις να ασκήσουν πιέσεις στους εμπόλεμους στην Συρία να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πολίτες και να βοηθήσουν τους εργαζόμενους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι πλευρές στην σύγκρουση αυτή παραβιάζουν τις Συμβάσεις της Γενεύης.

«Πολλές ωμότητες κατά των πολιτών έχουν καταγραφεί ή αναφερθεί τα δύο χρόνια που πέρασαν και έχουμε επίσης δει να γίνονται επιθέσεις άνευ διακρίσεων κατά πολιτών, όπως και να μπαίνουν στο στόχαστρο εργαζόμενοι της περίθαλψης και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ για την Μέση Ανατολή.

Τα κράτη θα έπρεπε «να παίξουν έναν θετικό ρόλο ασκώντας μεταλύτερη επιρροή σε αυτούς που εμπλέκονται, ώστε να διασφαλίσουν τον μεγαλύτερο σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε ο Μαρντίνι.

«Οι συνεχιζόμενες αυτές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και βασικών ανθρωπιστικών αρχών από όλες τις πλευρές πρέπει να σταματήσουν», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν διαγράφεται στον ορίζοντα ένα τέλος για τα βάσανα των πολιτών.

Η έκκληση αυτή της ΔΕΕΣ κατά την δεύτερη επέτειο της εξέγερσης κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στην Συρία είναι η πρώτη που απευθύνεται από την ανεξάρτητη αυτή υπηρεσία προς τις εκτός Συρίας δυνάμεις για να συμβάλουν στην δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα βοηθήσουν να φτάνει γρήγορα η βοήθεια στους πολίτες.

Ο Μαρντίνι σημείωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στην Συρία, ενώ δεκάδες χιλιάδες αγνοούνται ή κρατούνται και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για πρόσβαση σε αυτούς που κρατούνται από τις αρχές της χώρας.

Ένα πρόγραμμα της ΔΕΕΣ για την πραγματοποίηση επισκέψεων στους κρατούμενους αυτούς, ώστε να γίνεται ένας έλεγχος των συνθηκών υπό τις οποίες κρατούνται και να προλαμβάνεται η κακομεταχείρισή τους, έχει παγώσει από τον Μάιο, έπειτα από μόλις δύο επισκέψεις που έγιναν σε κεντρικές φυλακές στην Δαμασκό και το Χαλέπι.

.ΚΚΕ: Προκλητική η υποκρισία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων


«Η καπιταλιστική κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη, σηματοδοτεί ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και της κυβέρνησης Σαμαρά με στόχο τη μείωση της τιμής εργατικής δύναμης, στο  κατώτερο επίπεδο για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών» αναφέρει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

«Η  αλματώδης αύξηση της ανεργίας στα 27  εκατ., η μαζική φτώχεια και η εξαθλίωση σε πάνω από 120 εκατ., το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, 

η κατεδάφιση των δημόσιων συστημάτων ασφάλισης και πρόνοιας αποκαλύπτουν την αντιδραστική στρατηγική του ευρωενωσιακού οικοδομήματος» επισημαίνει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «η υποκρισία των  ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι προκλητική. 

Το ποσό που προβλέπουν για την αντιμετώπιση της ανεργίας αντιστοιχεί σε λιγότερο από 100 ευρώ ανά άνεργο και αυτό θα δοθεί σε ΜΚΟ ή σε επιχειρηματίες». 

.Handelsblatt: Χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας ζητά η Ελλάδα


Ελάφρυνση κάποιων από τους όρους λιτότητας που έχει επιβάλει η τρόικα ζητά η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt», η οποία επικαλείται επτασέλιδο έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. 

Η εφημερίδα σημειώνει, ωστόσο, ότι κύκλοι της τρόικας απορρίπτουν το ενδεχόμενο παραχωρήσεων.
     
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Αθήνα επικαλείται την πρόοδο που έχει σημειώσει, με αναφορά, μεταξύ άλλων, στο πρωτογενές πλεόνασμα των 415 εκατομμυρίων ευρώ, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην επιστροφή, πρόσφατα, περίπου έξι δισεκατομμυρίων στις ελληνικές τράπεζες.

 Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ζητά σημαντική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, προκειμένου, όπως επισημαίνεται, να στηριχθεί ο τομέας του τουρισμού κατά την υψηλή περίοδο. Αυτό θα αποτελούσε, τονίζεται, ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος υποφέρει τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας της λιτότητας.

.Φ. Σάντος: «Δεν αλλάζουμε φιλοσοφία και τον τρόπο που αγωνιζόμαστε»


Η εθνική ομάδα θα αγωνιστεί στη Ζένιτσα την προσεχή Παρασκευή (22/3) κόντρα στη Βοσνία με τη συνήθη τακτική και φιλοσοφία της, έχοντας πάντα ως στόχο τη νίκη, τόνισε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, μετά την ανακοίνωση της αποστολής για το κρίσιμο ματς των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός παραδέχθηκε ότι ο νικητής του επερχόμενου αγώνα θα κάνει αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου και την απευθείας πρόκριση στα τελικά της Βραζιλίας, πρόσθεσε όμως ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τα προκριματικά έχουν ακόμη δρόμο.

.Δεκάδες συλλήψεις διακινητών και μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας


Καθημερινές είναι οι συλλήψεις μεταναστών στο νέο λιμάνι της Πάτρας, που προσπαθούν να ταξιδέψουν προς την Ιταλία, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές εντοπίζουν μεγάλο αριθμό πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων κατά τη διάρκεια του ελέγχου των διαβατηρίων, τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών συνεχίζουν να προμηθεύουν μετανάστες με πλαστά έγγραφα, έναντι υψηλής αμοιβής.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις αρχές του 2013 μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 50 μετανάστες, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα. 

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ήσαν ηλικίας από 19 έως 39 ετών και υπήκοοι Συρίας, Πακιστάν Αιγύπτου, Τουρκίας, Παλαιστίνης, Αφγανιστάν κ.α. Εξάλλου, αστυνομικοί και λιμενικοί συνέλαβαν περίπου 15 άτομα, που κατηγορήθηκαν ως διακινητές. 

Εκτός όμως από τους μετανάστες που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, συνελήφθησαν το ίδιο χρονικό διάστημα περίπου 40 μετανάστες, οι οποίοι προσπάθησαν να πάνε στην Ιταλία, κρυμμένοι μέσα σε κάποιο όχημα.

Όσον αφορά στις συλλήψεις που έγιναν στο λιμάνι το 2012 κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργεί η Αστυνομία σε συνεργασία με τις λιμενικές Αρχές, εντοπίστηκαν 1.513 μετανάστες, διαφόρων υπηκοοτήτων, οι οποίοι επιχείρησαν να μεταβούν στην Ιταλία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

 Ακόμη συνελήφθησαν συνολικά 314 άτομα που κατηγορήθηκαν ως διακινητές μεταναστών και παράλληλα κατασχέθηκαν 114 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.