.Οι πολλοί χρωστούν παντού, οι πλούσιοι πλουτίζουν κι άλλο!

Τη μια όψη της κρίσης τη ζουν ή την ακούνε όλοι σχεδόν οι Ελληνες: αυξάνονται τα χρέη των πολλών στις τράπεζες, στην εφορία, ακόμη και στη... ΔΕΗ! Την άλλη όψη της κρίσης, οι πολλοί την αγνοούν ή και όταν διαβάζουν κάτι σχετικό, αδυνατούν να το συνειδητοποιήσουν σε βάθος: το χρηματιστήριο Αθηνών καλπάζει και οι πλούσιοι πλουτίζουν περισσότερο! Τα δύο πρόσωπα του Ιανού. Ας δούμε όμως τα στοιχεία για να μη μένουμε στις γενικές εντυπώσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ελλήνων προς τις τράπεζες (αυτά δηλαδή που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην εξόφληση άνω των 90 ημερών) έχουν ήδη ανέλθ...περισσότερα »

.Ο κίνδυνος του «μία από τα ίδια»...

Η κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό είχε σηκώσει «αντι-τροϊκανή» σημαία σκληρής και ανυποχώρητης διαπραγμάτευσης, με «κόκκινες γραμμές» κι όλα τα σχετικά... Τέρμα το «Μνημόνιο». Τέρμα τα «νέα μέτρα». «Θα βγούμε στις αγορές» και άλλα «ηρωικά» επικοινωνιακά. Δυστυχώς, ο τρόπος αυτός -όπως η στήλη αυτή επισήμανε από την πρώτη στιγμή- δεν συνιστά σοβαρή διαπραγματευτική τακτική.

Ηδη η κυβέρνηση, αφού έλαβε τα «σχετικά μηνύματα», χαμηλώνει τους τόνους, επιχειρώντας μια αποφόρτιση της «δραματοποίησης» που η ίδια επιχείρησε. Ολο αυτό από μόνο του είναι ένα μείζον διαπραγματευτικό λάθος. Συνιστά «αυτογκόλ».

Και κυρίως διαμορφώνει στην κοινή γνώμη «προσδοκίες» που η ενδεχόμενη διάψευσή τους θα ενισχύσει την κοινωνική σύγχυση. Ιδίως όταν η κυβέρνηση έχει υπογράψει (κακώς βέβαια) ορισμένες δεσμεύσεις-προαπαιτούμενα που σήμερα καθυστερημένα αντιλαμβάνεται ότι η υλοποίησή τους είναι βλαπτική για τη χώρα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε «νέα δημοσιονομικά κενά» αμφισβητούμενου ύψους και πολλές άλλες «τρύπες», χρηματοδοτικές κ.λπ.

Μπορεί η κυβέρνηση να είχε πολιτική ανάγκη, εν όψει και των εκλογών του Μαΐου, ένα πρώιμο «success story», αλλά δυστυχώς φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εμπεριέχει μεγάλο «βολονταρισμό»...

Η κατάληξη της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, λόγω της «δραματοποίησης» που επιχείρησε η κυβέρνηση, αν είναι «μία από τα ίδια» θα έχει μεγαλύτερες πολιτικές επιπτώσεις από τις προηγούμενες, καθώς τα «όρια αντοχής» των Ελλήνων εξαντλούνται.

Αρα η μία πλευρά είναι ο «τρόπος διαπραγμάτευσης», που όμως αναγκαστικά συνδέεται και με την ουσιαστική πλευρά, που είναι η αντιμετώπιση των πολιτικών λιτότητας, του χρέους και της ανάπτυξης.

Η επιμέρους διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση της «συνταγής». Γίνεται στη βάση ενός «μείγματος» που ούτως ή άλλως «έφαγε τα ψωμιά του», ανεξαρτήτως αν ήταν σωστό ή λάθος.

Αυτό προϋποθέτει διαπραγμάτευση και αναθεώρηση του «μοντέλου διάσωσης» της χώρας. Αυτό οφείλει να θέσει κεντρικά ο κ. Σαμαράς. Η επιμέρους διαπραγμάτευση με την τρόικα στη βάση της υφιστάμενης «συνταγής» δεν οδηγεί πουθενά, εξ ου και εκποιεί ανώφελα «διαπραγματευτικό κεφάλαιο»...

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

.ΔΝΤ: Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η ημερομηνία αναχώρησης της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

 Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι οι συζητήσεις αφορούν τον προϋπολογισμό του 2014, μέσα στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας του Πολ Τόμσεν, με αφορμή το περιστατικό κατά την έξοδό του από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τόμσεν παρότρυνε τον κ. Στουρνάρα να μην δηλώνει ότι «δεν θα λάβει νέα μέτρα, διότι θα κληθεί να τα πάρει» 


ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία και να τοποθετηθεί  «στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι «αυτή την περίοδο, η αποστολή αξιολογεί τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 και θα πρέπει να δούμε τι μέτρα θα απαιτηθούν για να φθάσουμε στον στόχο», όπως είπε.

.Υπ. Ανάπτυξης: Τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος για τους πλειστηριασμούς

«Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία, θα αποκαλυφθούν».

Αυτό σχολίασε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του με τους εκπροσώπους της τρόικας, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, στη συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθούν άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υπάρχει πρόταση για μια νέα ρύθμιση που δεν θα επιτρέψει να υπάρξει νομοθετικό κενό από τον Ιανουάριο του 2014.

Επίσης, όπως σχολίαζαν οι ίδιοι παράγοντες, η λύση που θα προωθηθεί «δεν θα δημοσιοποιηθεί στο μεσοδιάστημα, προκειμένου να μην δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τα στοιχεία των τραπεζών».

Επίσης, σημειώθηκε ότι εκκρεμεί η έγκριση από την τρόικα των δύο «οικονομικών» ορισμών σχετικά με τον «συνεργάσιμο δανειολήπτη» και τα «όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης», κριτήρια τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ιδιαίτερη σημασία και για το θέμα των πλειστηριασμών.

Για τις εμπορικές μισθώσεις αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα συνεδρίαση των κυβερνητικών εταίρων, καθώς η τρόικα δεν δέχεται κάτι λιγότερο από την πλήρη απελευθέρωση ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει ώστε οι νέες ρυθμίσεις να αφορούν στις νέες μισθώσεις. 
Στόχος όμως είναι να ολοκληρωθεί αυτή η εκκρεμότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Για την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ που αφορά στην εξάλειψη των προβλημάτων στις τιμές βασικών προϊόντων και στον ανταγωνισμό σε βασικούς κλάδους της αγοράς, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 27 Νοεμβρίου 2013 από τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Κουρία που θα βρίσκεται στην Αθήνα.

.Ο Κάρολος Μαρξ είναι ο επιστήμονας με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία

Από όλους τους επιστήμονες των θεωρητικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, αυτός με την μεγαλύτερη επιρροή είναι ο Μαρξ (αν και είναι αμφίβολο ότι θα του άρεσε ο χαρακτηρισμός «επιστήμονας»), ακολουθούμενος από τον Φρόιντ. 

Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα μιας νέας διεπιστημονικής μεθόδου στατιστικής «βαθμολόγησης», που εφαρμόζει ένας Αμερικανός ερευνητής, ο οποίος έχει δημιουργήσει και το σχετικό διαδικτυακό εργαλείο με το εύγλωττο όνομα Scholarometer, το οποίο συγκρίνει περίπου 35.000 ερευνητές.

Ο ειδικός της πληροφορικής Φιλίπο Μέντσερ του πανεπιστημίου της Ιντιάνα Μπλούμιγκτον, σύμφωνα με το "Nature", ανέπτυξε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, σύγκρισης και κατάταξης όλων των επιστημόνων -και εδώ είναι η καινοτομία- από όλους τους επιστημονικούς τομείς ανεξαιρέτως. 

Συνήθως η κατάταξη μέχρι σήμερα γίνεται μόνο μεταξύ επιστημόνων από επιμέρους πεδία (χώρια οι φυσικοί, οι βιολόγοι, οι ψυχολόγοι, οι ιστορικοί, οι κοινωνιολόγοι κ.ο.κ.).

.ΠΑΣΟΚ: «Καθήκον της πολιτείας η αποκατάσταση της νομιμότητας»

«Η αποκατάσταση της νομιμότητας, η ελεύθερη και καθολική λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι επιβεβλημένο καθήκον των συντεταγμένων αρχών της πολιτείας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ακόμα ότι «η συνέχιση της παράνομης κατάληψης της ΕΡΤ στρέφεται εναντίον των εργαζομένων που, αν και έχουν αξιολογηθεί αξιοκρατικά, δεν μπορούν να πιάσουν δουλειά, κατά της ανασυγκρότησης και αναβάθμισης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, κατά της προετοιμασίας της Ελλάδας εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υποστηρίζει δε ότι «οι μόνοι που αντιδρούν είναι αυτοί που μετέτρεψαν την ΕΡΤ σε παραμάγαζο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων καλύπτοντας μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων» και πως «κανείς σήμερα δεν μπορεί στο όνομα του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού να σταματήσει την αναβάθμιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».

.Οι πλειστηριασμοί στο επίκεντρο συνάντησης Κ. Χατζηδάκη - τρόικας

H απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η καλή λειτουργία του ανταγωνισμού, η διαμόρφωση των τιμών για βασικά αγαθά και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης αποτελούν τη βάση της συζήτησης που έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς θα υποστηρίξει την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. 

Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι επανειλημμένως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκης, ότι δεν θα αλλάξει ο «νόμος Κατσέλη» ούτε ο μεταγενέστερος «νόμος 4161» για τους ενήμερους δανειολήπτες μέσω των οποίων προστατεύονται οι δανειολήπτες που έχουν χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα.

 Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούν και σε αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, και παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το κράτος να παρέχει προστασία σε κακοπληρωτές που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.

Οπότε η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, όπως εκτιμά το υπουργείο, θα πρέπει να αφορά εκείνους που έχουν και δεν πληρώνουν.

Στο μεταξύ, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει λάβει η τρόικα και το σχέδιο του υπουργείου για τους δανειολήπτες, μέσω του οποίου επιδιώκεται να μην υπάρξει ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. Πρόκειται για ένα κείμενο αρχών με το οποίο καθορίζονται δύο βασικοί όροι στην καταναλωτική πίστη, οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», αλλά και ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης». 

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το πλέγμα αυτών των δράσεων, οι οποίες δεν θα είναι υποχρεωτικές για κανένα από τα μέρη (τράπεζες, δανειολήπτες), θα αποτελέσουν ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας για μια νέα συμφωνία αναχρηματοδότησης.

 Εκτός από τους πλειστηριασμούς και την καταναλωτική πίστη, οι επαγγελματικές μισθώσεις είναι ένα ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης. Σημειώνεται ότι έχει τεθεί υπόψη της τρόικας πρόταση η οποία προβλέπει τη διατήρηση του χρόνου μίσθωσης στις παλιές συμβάσεις έως τη λήξη τους και τριετή περίοδο συμβολαίων για τις νέες, με την τρόικα πάντως να επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση.

.Επέμβαση στην ΕΡΤ παρουσία εισαγγελέα

Μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ελήφθη η απόφαση για την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, προκειμένου να λήξει η κατάληψη των εργαζομένων, την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει παράνομη. Το επιχειρησιακό σκέλος χειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας. 

Η επιχείρηση ξεκίνησε από τις 04:15 με τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν και περιορισμένη χρήση χημικών, στο προαύλιο του Ραδιομέγαρου, για να απομακρύνουν τον κόσμο. Από τον χώρο  έγιναν τέσσερις προσαγωγές. 
Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, ενώ στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Οπως διευκρινίζεται από την αστυνομία, ήταν απλώς προσαγωγές και δεν υπήρχε λόγος για να κρατηθούν.

Την παρουσία εισαγγελέα σε ρόλο «διαπραγματευτή» ζήτησε αργά τη νύχτα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΑΔΑ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να γίνει η επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, στην Αγία Παρασκευή, χωρίς να σχηματιστεί δικογραφία και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΑΔΑ απέστειλε αίτημα προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, προκειμένου να παραστεί εισαγγελέας στην επιχείρηση, που σχεδιαζόταν για τα ξημερώματα, επικαλούμενη τον κανονισμό δικαστηρίων.

Ειδικότερα, η Αστυνομική Διεύθυνση δεν επικαλείτο για την εισαγγελική παρουσία επιχείρηση στα πλαίσια εφαρμογής αυτοφώρου για διάπραξη ποινικού αδικήματος, όπως η κατάληψη δημοσίου κτιρίου αλλά την υποβολή συστάσεων.

Το αίτημα της Αστυνομίας αφορούσε άρθρο του νόμου 1756/1988 «περί κανονισμού δικαστηρίων» που προβλέπει την παρουσία εισαγγελέα, προκειμένου να απευθύνει συστάσεις, ώστε να εκκενωθεί το κτίριο χωρίς τον σχηματισμό δικογραφίας και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Η επιχείρηση έγινε παρουσία του εισαγγελέα Νίκου Γκύζη.

Εξάλλου, στο Ραδιομέγαρο πραγματοποιείται καταμέτρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της ΕΡΤ, ενώ έξω από το κτίριο βρίσκονται τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, που ζητούν να τους επιτραπεί να είναι παρόντες στην καταμέτρηση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί σχετική άδεια.

Παράλληλα, εργαζόμενοι της ΕΡΤ και συνδικαλιστές καλούν τον κόσμο να μεταβεί στο Ραδιομέγαρο για να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του και να διαμαρτυρηθεί για την επέμβαση.

Στο μεταξύ,  ένταση επικράτησε έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους εργαζόμενους και τον κόσμο που βρισκόταν στη λεωφόρο Μεσογείων. Έξω από το Ραδιομέγαρο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ τα ΜΑΤ έχουν οδηγήσει τον κόσμο προς την Αγ. Ιωάννου.

Και οι δύο πύλες του Ραδιομεγάρου είναι κλειστές, ενώ η επέμβαση της αστυνομίας στο κτίριο έγινε από την πλαϊνή είσοδο, επί της οδού Δημητσάνας.


Κλειστή είναι η λεωφόρος Μεσογείων στην άνοδο.

.Πώς αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση μομφής

Υπό την προσωπική καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα κινητοποιήθηκαν σήμερα τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, Πολιτική Γραμματεία και προεδρείο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να συζητηθεί ο πολιτικός σχεδιασμός και η τακτική του κόμματος για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έφθασε στην Αθήνα από τις ΗΠΑ περίπου στις 4 μ.μ. και αμέσως άρχισε τις επαφές με συνεργάτες του, ενώ παράλληλα συνεδρίασε εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία.

Στη συνεδρίαση της ΠΓ έκανε εισήγηση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επέμβαση της αστυνομίας στην ΕΡΤ και στις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση, ενώ ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποτυχία των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε διατυπώθηκαν διάφορες ιδέες και προτάσεις με κυρίαρχη την πρόταση για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Μετά την ανταλλαγή απόψεων στην ΠΓ συνεδρίασε το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα. 

Συμμετείχαν επίσης ο Γραμματέας της ΚΟ Νίκος Βούτσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Παπαδημούλης. Η απόφαση για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας ήταν ομόφωνη.

Αύριο θα συνεδριάσει και πάλι η ΠΓ προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένα ζητήματα τακτικής κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας στη Βουλή.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.