.Ο κίνδυνος του «μία από τα ίδια»...

Η κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό είχε σηκώσει «αντι-τροϊκανή» σημαία σκληρής και ανυποχώρητης διαπραγμάτευσης, με «κόκκινες γραμμές» κι όλα τα σχετικά... Τέρμα το «Μνημόνιο». Τέρμα τα «νέα μέτρα». «Θα βγούμε στις αγορές» και άλλα «ηρωικά» επικοινωνιακά. Δυστυχώς, ο τρόπος αυτός -όπως η στήλη αυτή επισήμανε από την πρώτη στιγμή- δεν συνιστά σοβαρή διαπραγματευτική τακτική.

Ηδη η κυβέρνηση, αφού έλαβε τα «σχετικά μηνύματα», χαμηλώνει τους τόνους, επιχειρώντας μια αποφόρτιση της «δραματοποίησης» που η ίδια επιχείρησε. Ολο αυτό από μόνο του είναι ένα μείζον διαπραγματευτικό λάθος. Συνιστά «αυτογκόλ».

Και κυρίως διαμορφώνει στην κοινή γνώμη «προσδοκίες» που η ενδεχόμενη διάψευσή τους θα ενισχύσει την κοινωνική σύγχυση. Ιδίως όταν η κυβέρνηση έχει υπογράψει (κακώς βέβαια) ορισμένες δεσμεύσεις-προαπαιτούμενα που σήμερα καθυστερημένα αντιλαμβάνεται ότι η υλοποίησή τους είναι βλαπτική για τη χώρα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε «νέα δημοσιονομικά κενά» αμφισβητούμενου ύψους και πολλές άλλες «τρύπες», χρηματοδοτικές κ.λπ.

Μπορεί η κυβέρνηση να είχε πολιτική ανάγκη, εν όψει και των εκλογών του Μαΐου, ένα πρώιμο «success story», αλλά δυστυχώς φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εμπεριέχει μεγάλο «βολονταρισμό»...

Η κατάληξη της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, λόγω της «δραματοποίησης» που επιχείρησε η κυβέρνηση, αν είναι «μία από τα ίδια» θα έχει μεγαλύτερες πολιτικές επιπτώσεις από τις προηγούμενες, καθώς τα «όρια αντοχής» των Ελλήνων εξαντλούνται.

Αρα η μία πλευρά είναι ο «τρόπος διαπραγμάτευσης», που όμως αναγκαστικά συνδέεται και με την ουσιαστική πλευρά, που είναι η αντιμετώπιση των πολιτικών λιτότητας, του χρέους και της ανάπτυξης.

Η επιμέρους διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση της «συνταγής». Γίνεται στη βάση ενός «μείγματος» που ούτως ή άλλως «έφαγε τα ψωμιά του», ανεξαρτήτως αν ήταν σωστό ή λάθος.

Αυτό προϋποθέτει διαπραγμάτευση και αναθεώρηση του «μοντέλου διάσωσης» της χώρας. Αυτό οφείλει να θέσει κεντρικά ο κ. Σαμαράς. Η επιμέρους διαπραγμάτευση με την τρόικα στη βάση της υφιστάμενης «συνταγής» δεν οδηγεί πουθενά, εξ ου και εκποιεί ανώφελα «διαπραγματευτικό κεφάλαιο»...

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.