.Πυρετώδεις διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία


«Την ανάγκη διακυβέρνησης και αλλαγής» εξέθεσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, από τον οποίο ζήτησε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι.

«Χρειάζεται άμεση δραστηριοποίηση για τα κοινωνικά ζητήματα και για την ενίσχυση της ηθικής στην δημόσια ζωή», επισήμανε. 

Από την πλευρά του, τη θέση της ιταλικής κεντροδεξιάς ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια κυβέρνηση συνασπισμού επανέλαβε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων επανέλαβε μέσω διαδικτύου ότι το κίνημά του δεν πρόκειται να προσφέρει κανενός είδους υποστήριξη σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.

."Η Τουρκία θα εμποδίσει τις έρευνες της Κύπρου"


Η Τουρκία θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα για να προσελκύσει επενδύσεις και να σώσει την οικονομία της, διεμήνυσαν Τούρκοι αξιωματούχοι σήμερα σε δηλώσεις τους στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει διορία στη Λευκωσία ως τη Δευτέρα να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού -

σε διαφορετική περίπτωση, η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου της από την ευρωζώνη. Η Κύπρος διεξάγει συνομιλίες με την Ρωσία για πιθανές ρωσικές επενδύσεις.

Ο Κύπριος υπουργός Μιχάλης Σαρρής έχει αναφέρει ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι ένα από τα θέλγητρα για τις ρωσικές επενδύσεις.

Ωστόσο, ένας Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι «ο πόρος αυτός ανήκει και στις δύο κοινότητες κι η μελλοντική εκμετάλλευσή του δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση μόνον της νότιας Κύπρου. Μπορεί να αναλάβουμε δράση εναντίον τέτοιων πρωτοβουλιών εάν είναι αναγκαίο».

Ο ίδιος -μη κατονομαζόμενος- αξιωματούχος δήλωσε ότι «η αποκλειστική χρήση του πόρου αυτού (....) από τη Νότια Κύπρου αποκλείεται. . . είναι απαράδεκτη».

.«Tο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο»


Είναι ανάγκη να παρουσιαστεί, το συντομότερο δυνατόν, από την κυπριακή πλευρά ένα σχέδιο Β, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές.

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε ομάδα 20 φοιτητών MBA του Columbia Business School, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο.

Στη συνάντηση με τους φοιτητές, στο υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση, που αφορούσε θέματα της τρέχουσας οικονομικής επικαιρότητας, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της Κύπρου. 

Ενώ, ταυτόχρονα, ο υπουργός ενημέρωσε τους φοιτητές για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάγκη δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Το σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα έχει μπει σε τροχιά. Έχουμε διανύσει τα 2/3 της διαδρομής, είμαστε κοντά στον στόχο. Σε έναν μαραθώνιο, όμως, τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα δύσκολα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, είπε ότι όποιο και εάν είναι αυτό δεν θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα προς το χειρότερο.

.Τρία νομοσχέδια με μορφή κατεπείγοντος στην κυπριακή Βουλη


Τρία νομοσχέδια κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση πριν από λίγο στην Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος. Αυτά θα συζητηθούν πρώτα στην Επιτροπή Οικονομικών και μετά τα δύο θα πάνε για ψήφιση στην Ολομέλεια. Εξάλλου, αύριο ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόϊκας

Το ένα νομοσχέδιο αφορά την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) και το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά με την ίδρυση ΕΤΑ, το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος». 

Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, 

χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.

Για το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤ, 

κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο.

Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της ΚΤ να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών , που αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με πέντε άλλα υποστηρικτικά σε αυτό θα τεθεί προς ψήφιση αύριο το πρωί.

.«Τελειώνει μια εποχή και ο κ. Σόιμπλε θα πληρώσει αυτό το λάθος»


«Η Κύπρος χρειάζεται συμμάχους. Η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει την Κύπρο να βρει συμμάχους», δήλωσε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης ευρωβουλευτής του κόμματος Φιλελευθέρων Γερμανίας.

Σχολιάζοντας τις διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση για την Κύπρο, ο κ. Χατζημαρκάκης, μιλώντας στον Alpha 9,89, ανέφερε: «Ακόμα είναι λίγο αμήχανοι οι Ευρωπαίοι για τις εξελίξεις στην Κύπρο. 

Υπάρχουν μικροαπειλές για τις σχέσεις με τη Ρωσία. Ισπανοί και Πορτογάλοι, δηλώνουν πως οι ελληνόφωνοι είμαστε στο σωστό δρόμο. Και η Ιρλανδία είχε το ίδιο πρόβλημα με τις τράπεζές της».

«Η Μέρκελ έχει πολλές φορές πει ότι είναι αποφασισμένη, αλλά μετά έκανε κωλοτούμπες», σημείωσε σχετικά με τη στάση της Γερμανίας.

«Ο κ. Ολάντ να μας εξηγήσει τη γίνεται με το Μονακό, με το Λουξεμβούρο, με το Λιχτεστάιν», σημείωσε ο κ. Χατζημαρκάκης, ενώ σχετικά με τις πληροφορίες για την πιθανή του παραίτηση ανέφερε: «Δεν μου αρέσει η συμπεριφορά της Γερμανίας. 

Δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα είμαι στη θέση μου. Ο Γκένσερ είχε πει ότι όλα τα κράτη μέλη είναι ίσα. Παραβιάζεται το θεμέλιο της Ε.Ε αν χτυπάς τον μικρό.»

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι οι Κύπριοι θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο Β, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η Μέρκελ θα πρέπει να το δεχτεί. «Ακόμα υπάρχει η κυριαρχία των κρατών. Είμαι περήφανος για του Κύπριους συναδέλφους που πέρασαν αυτό που ήθελε ο λαός», τόνισε. 

Για την πολιτική στάση των Κυπρίων βουλευτών ανέφερε: «Να μην είσαι πρόβατο στη Βουλή και κάνεις ότι σου λένε με το πιστόλι στον κρόταφο», ενώ συμπλήρωσε ότι «το συμφέρον των Ρώσων στην Κύπρο είναι τεράστιο. Οι Ρώσοι έχουν 60 δις ευρώ».

«Ο Σόιμπλε έβαλε αυτογκόλ γιατί ήθελε να φύγουν από την Κύπρο τα ρωσικά κεφάλαια. Αντί να καταλάβουν οι Γερμανοί ότι πρέπει να βοηθήσουν την Κύπρο που έχει αέριο, έκαναν το αντίθετο. Τελειώνει μια εποχή και ο κ. Σόιμπλε θα πληρώσει αυτό το λάθος», κατέληξε.

.Επιβλήθηκε της Ρεάλ με 74-73


Ο Παναθηναϊκός «άλωσε» το «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες» και σε συνδυασμό με την ήττα της Ουνικάχα, που «έπεσε» στη Μάλαγα από την ΤΣΣΚΑ, εξασφάλισε ουσιαστικά την πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. 

Οι «πράσινοι» επικράτησαν 74-73 της Ρεάλ Μαδρίτης, σε αγώνα για την 12η ημέρα στη φάση των «16», πανηγύρισαν την 8η νίκη τους στο 5ο όμιλό και πλέον κάνουν όνειρα ακόμα και για πλασάρισμα στις πρώτες 2 θέσεις του ομίλου, που δίνει το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ.


Τα δεκάλεπτα: 14-17, 33-38, 53-49, 73-74

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.