.«Μπροστά» η ΝΔ στην Α΄ Αθηνών - Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών

Τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται στην Α΄ Αθηνών και τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών δείχνει δημοσκόπηση της GPO για τον ιστότοπο newpost.gr.

Συγκεκριμένα, και στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών, η ΝΔ λαμβάνει το 21,2% της πρόθεσης ψήφου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,0%. Σημειώνεται ότι τα δύο κόμματα είχαν λάβει στις εκλογές τις 17 Ιουνίου 2013 30,9% και 27,0% αντίστοιχα. 

Τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου της GPO, στην Α΄ Αθηνών, εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 8,5% (7,8%) τέταρτο το ΚΚΕ με 5,9% (4,7%), πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 5,0% (8,7%), έκτο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9% (6,3%) και έβδομο η ΔΗΜΑΡ με 3,6% (7,4%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στην Α΄ Αθηνών στο 19,9%.

Στη Β΄ Αθηνών, πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,2% (31,4% στις τελευταίες εκλογές), και δεύτερο η ΝΔ με 17,0% (26,2%). 

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,2% (6,4%), το ΚΚΕ με 6,5% (5,4%), το ΠΑΣΟΚ με 4,1% (8,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,1% (7,4%) και η ΔΗΜΑΡ με 3,8% (7,7%). Υψηλό είναι και στη Β΄ Αθηνών το ποσοστό των αναποφάσιστων που ανέρχεται στο 18,0%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 7-11 Οκτωβρίου.

.«Ψηφιακή» αντιπαράθεση στη Βουλή

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε στη Βουλή η τροπολογία που ρυθμίζει θέματα για την ψηφιακή τηλεόραση η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ξεκίνησε να συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για «σκάνδαλο ψηφιακής διαπλοκής με χαριστική ρύθμιση» ενώ υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μπαίνουν στην DIGEA με προνομιακό τρόπο, αφού θα πάρουν σήμα από τον πάροχο δικτύου που είναι οι ίδιοι.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος τόνισε ότι η ρύθμιση είναι προσωρινή και επιβάλλεται προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια όπου υπάρχει ψηφιακό σήμα.
«Σε καμία περίπτωση η ρύθμιση δεν είναι χαριστική ούτε ισοδυναμεί με αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Η αδειοδότηση θα προχωρήσει κανονικά με όλες τις νόμιμες διαδικασίες όταν συγκροτηθεί το νέο ΕΣΡ», υπογράμμισε ο κ. Κεδίκογλου.

.Πράσινο φως για τον μηχανισμό

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες, που θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα έτος, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για μια τραπεζική ένωση, στόχος της οποίας θα είναι να αντιμετωπίζει μελλοντικές κρίσεις.

"Είμαι πολύ χαρούμενος (. . .) για την υιοθέτηση αυτού του πολύ σημαντικού ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (ΕΕΜ), δήλωσε ο Ριμάντας Σάτζιους, ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.

"Γράψαμε ρυθμιστική ιστορία", δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ. "Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα: είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας όμως ότι απαιτείται να γίνουν και άλλες ενέργειες για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, όπως η δημιουργία κοινών διαδικασιών για τη στήριξη των αδύναμων τραπεζών. 
"Τώρα, επείγει να κάνουμε το δεύτερο βήμα, συμφωνώντας στη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων για τα εργαλεία εξυγίανσης και τις εγγυήσεις των καταθέσεων", πρόσθεσε. 
Αυτοί οι νέοι κανονισμοί, κατά τον Μπαρόζο, θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού τομέα, θα αποκαταστήσουν τις δίκαιες συνθήκες δανεισμού στην Ευρώπη και θα διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν για δικά τους λάθη, αντί για τους φορολογούμενους πολίτες. Ο Μπαρόζο έκανε έκκληση να προωθηθούν όλα αυτά τα μέτρα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Σάτζιους, η σημερινή απόφαση θα επιτρέψει να τεθεί σε ισχύ ο εποπτικός μηχανισμός τον Νοέμβριο του 2014, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Ο μηχανισμός αυτός θα εποπτεύει απευθείας τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης και θα εντοπίζει τα προβλήματα προτού να διογκωθούν. Οι χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στο εποπτικό μηχανισμό.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, χαρακτήρισε "σημαντική" τη σημερινή ημέρα και είπε ότι η Τράπεζα μπορεί τώρα να ξεκινήσει τα πρακτικά ζητήματα, όπως η πρόσληψη προσωπικού και η ενοικίαση γραφείων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε επισημάνει νωρίτερα ότι η γερμανική νομοθεσία θα πρέπει να αλλάξει ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να έχει τη δυνατότητα να παρέχει απευθείας στήριξη στις τράπεζες.
 "Η αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι πιθανή επί του παρόντος. Στη Γερμανία, χρειάζεται να αλλάξουμε το νόμο", είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να είναι "τόσο δύσκολη όσο και ένα δημοψήφισμα στην Ιρλανδία".

.Μετρά το αποτέλεσμα

Δεν εκπλήσσουν οι νέες υποθέσεις φοροδιαφυγής που γνωστοποιήθηκαν από το ΣΔΟΕ. Ούτε, φυσικά, το γεγονός ότι αφορούν τραγουδιστή, δικηγόρους, γιατρούς, ιδιοκτήτη ακριβού εστιατορίου και άλλες συναφείς περιπτώσεις. Δεδομένοι και συγκεκριμένοι είναι, άλλωστε, οι επαγγελματικοί χώροι στους οποίους ανθεί η απόκρυψη εισοδημάτων, επειδή υπάρχει η σχετική δυνατότητα.

Αλλά το πρόβλημα, όπως επιβεβαιώθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, δεν είναι αν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι αρκούντως αποτελεσματικές στον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής, αλλά αν και κατά πόσον το Δημόσιο εισπράττει τελικά τα χρήματα που δικαιούται. Και δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι νομοθετικές προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινομένου έχουν γίνει. Οπως έχουν γίνει και δεκάδες συλλήψεις μεγάλων οφειλετών, ακόμη και επωνύμων, του Δημοσίου. Αρα, προσπάθειες καταβάλλονται. Αλλά προφανώς δεν αρκούν. Κι αυτό είναι που θα πρέπει να απασχολήσει την ηγεσία της κυβέρνησης και ειδικότερα τον υπουργό Οικονομικών.

Ενδεχομένως οι απασχολούμενοι στον έλεγχο και στην εκκαθάριση των υποθέσεων φοροδιαφυγής δεν είναι αριθμητικά ή ποιοτικά επαρκείς ? ή και τα δύο. Ενδεχομένως το νομικό πλαίσιο να χρειάζεται κάποια ενίσχυση. Δουλειά αλλά και υποχρέωση των αρμοδίων είναι να βρουν τι φταίει και να το διορθώσουν.

Γιατί εκείνο που σίγουρα δεν επιτρέπεται είναι να υπάρχουν, για παράδειγμα, 25.000 περιπτώσεις πολιτών που μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού χρήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και μέσα σε δύο χρόνια να έχουν «κλείσει» μόνον οι δύο.

Σε μια χώρα όπου τα όρια αντοχής των μισθωτών και των συνταξιούχων έχουν από καιρό εξαντληθεί, αλλά συνεχώς τους επιβάλλονται νέες επιβαρύνσεις, η όποια φοροεισπρακτική ολιγωρία ή αδυναμία είναι αδιανόητη. 

.Αντ. Σαμαράς: Μάχη κατά του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού

Στο μεγάλο έργο και την αποφασιστική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και με θέμα «Η αναγκαιότητα της Ευρώπης». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα κατά του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού. 

«Αγαπάμε τη χώρα μας παρά πολύ, για να επιτρέψουμε φαινόμενα όπως ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ ζήτησε να ενισχυθεί η προστασία στα σύνορα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Αναφερόμενος στα πολύνεκρα ναυάγια με παράνομους μετανάστες στη Λαμπεντούζα, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα περιστατικά αυτά είναι οι καθημερινές τραγωδίες, που ζει η Ελλάδα για χρόνια. «Χρειαζόμαστε περισσότερη προστασία στα σύνορά μας» υπογράμμισε.

Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι επρόκειτο περί του εθνάρχη που καθιέρωσε τον σύγχρονο κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα τη δεκαετία του ΄70 και του ηγέτη που οδήγησε την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. 

«Ο Καραμανλής ήταν ένας Ευρωπαίος οραματιστής και το όραμά του σήμερα είναι περισσότερο ισχυρό από ό,τι στην εποχή του» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας πραγματικός Ευρωπαίος οραματιστής, γιατί μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών την εποχή εκείνη κατανόησαν τις τεράστιες δυνατότητες της Ενωμένης Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στην Ευρώπη κάνοντας ειδική μνεία στις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με περισσότερες κοινοτικές πολιτικές, πιο ουσιαστικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και καθιέρωση ενός σταθερού τραπεζικού συστήματος.

Εξάλλου, ζήτησε περισσότερη δημοσιονομική συνεργασία, σταθερή νομισματική ένωση, τη δημιουργία περισσότερων κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών και σταθερό φορολογικό περιβάλλον στην Ευρώπη.

.Θαλαμηγός με 73 Σύρους έμεινε από καύσιμα ανοικτά της Πύλου

Ολόκληρη επιχείρηση στήθηκε τα ξημερώματα στο λιμάνι της Καλαμάτας, όταν έφτασε η θαλαμηγός που νωρίτερα το βράδυ ζήτησε βοήθεια 60 ναυτικά μίλια νότια της Πύλου, γιατί ξέμεινε από καύσιμα και συνοδεία πλωτού του Λιμενικού ρυμουλκήθηκε από ιταλικό φορτηγό πλοίο στην Καλαμάτα.

Επί της θαλαμηγού, τα στοιχεία της οποίας ερευνώνται από τις αρχές γιατί έχουν σβηστεί, επέβαιναν συνολικά 73 παράνομοι μετανάστες από τη Συρία, εκ των οποίων 44 είναι άνδρες, 11 γυναίκες και 18 παιδιά.

Όλοι είναι ταλαιπωρημένοι, έχουν μεταφερθεί σε αποθήκες του Λιμεναρχείου Καλαμάτας και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού τους έδωσαν κουβέρτες και τρόφιμα, ενώ για προληπτικούς λόγους ένας άνδρας διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης.

Με τη βοήθεια μεταφραστή έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής και διεξάγεται προανάκριση.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.