.Τσίπρας: Δώστε μου χρόνο - Ρέντσι: Να σέβεσαι τους κανόνες

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την Ρώμη, μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, έδωσε δημόσια τις πρώτες διαβεβαιώσεις προς τους εταίρους μας οι οποίες συνίστανται σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και μη ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. 

Ωστόσο, αν και ο Ιταλός δήλωσε οπαδός της ελληνικής προσπάθειες, υπενθύμισε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες. Οπως είπε θεωρεί αυτονόητο ότι θα δοθεί στην νέα κυβέρνηση ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να ετοιμάσει το δικό της «μεσοπρόθεσμο σχέδιο» το οποίο θα περιλαμβάνει: 1. Θα αλ... περισσότερα »

.FT: Η ΕΚΤ «προβάλλει αντίσταση» στο μεταβατικό σχέδιο του Γ. Βαρουφάκη

 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ένα συστατικό στοιχείο-κλειδί του σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημάνει πως η Αθήνα δεν θα έχει καμιά πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα, υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισεκ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των 15 δισ.ευρώ  κατά 10 δισ. ευρώ, όπως ζητεί ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις. «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι»

.Μειώσεις τιμών καυσίμων, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ζητά ο Π. Λαφαζάνης

Θέμα μείωσης των τιμών των καυσίμων έθεσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης στον πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων Γιάννη Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο με τους οποίους συναντήθηκε το μεσημέρι. 

Παράλληλα όπως ανέφερε ο υπουργός τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 20% σε δύο δόσεις (λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου), ενώ έκανε λόγο και για μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε πάντως ότι προς το ... περισσότερα »

.Μπλούμπεργκ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποχωρήσει στις ελληνικές απαιτήσεις

 «Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποχωρήσει έναντι των ελληνικών απαιτήσεων» υποστηρίζεται σε άρθρο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, στο οποίο σημειώνεται ότι «παρά τη σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την ένταξή τους στο ευρώ, 

ενώ μετά το ξέσπασμα της κρίσης πραγματοποιήθηκε τεράστιο κούρεμα του χρέους, με ταυτόχρονη διοχέτευση στη χώρα υπέρογκων κεφαλαίων από τα χρήματα των φορολογουμένων της βόρειας Ευρώπης».

Στο άρθρο διατυπώνεται η άποψη, μεταξύ άλλων, ότι «μπορεί το ΑΕΠ της χώρας να έχει μειωθεί κατά 25% από το 2009, παραμένει, ωστόσο, διπλάσιο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από την ένταξη στο ευρώ, το 2002. Οι μισθοί επίσης μπορεί να μειώθηκαν κατά 20% μετά το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά παραμένουν ψηλότεροι σε σχέση με το 2001. 

Οι καιροί, επίσης, μπορεί να είναι δύσκολοι για την Ελλάδα, αλλά οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ θα ήταν πολύ χειρότερες, βραχυπρόθεσμα, για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Θα ήταν δύσκολο, δηλαδή, να καταβληθούν οι μισθοί του Δημοσίου, ενώ ο τραπεζικός τομέας θα εισέρχετο σε κρίση, η αξία των καταθέσεων θα μειώνονταν και το κόστος των εισαγωγών θα εκτοξευόταν».

.«Η Ελλάδα διαθέτει το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και όχι η Γερμανία»

«Η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας έχει προφανώς συνειδητοποιήσει ότι το ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς η Γερμανία θα έκανε σήμερα τα πάντα για να διατηρήσει την Ευρωζώνη», αναφέρεται σε άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy. 

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η Ευρωζώνη βρίσκεται στο όριο του αποπληθωρισμού εδώ και μήνες, καθώς ακόμη και ο πληθωρισμός της Γερμανίας βρίσκεται κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι Γερμανοί τραπεζίτες, ωστόσο, ήταν απολύτως αρνητικοί στη χρήση της χαλάρωσης των πιστώσεω... περισσότερα »

.Γ. Βαρουφάκης: Ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με νέα

Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει τον τερματισμό της διένεξης με τους διεθνείς πιστωτές της διαμέσου της ανταλλαγής των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα Financial Times.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η Αθήνα δεν θα ζητήσει σε τέτοια περίπτωση την διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντ' αυτού, θα επιδιώξει μια σειρά «ανταλλαγών χρεογράφων», προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ενώ το δεύτερο, το οποίο αποκάλεσε «perpetual bond» (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο), θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

.Κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για τα θαλάσσια «οικόπεδα»

Επιζήμια για το συμφέρον της χώρας θα είναι σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αν προχωρήσει η σημερινή εξαγγελία του Π. Λαφαζάνη σχετικά με την επανεξέταση του διεθνή διαγωνισμού για τα είκοσι θαλάσσια «οικόπεδα». 

«Η σημερινή εξαγγελία του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Λαφαζάνη ότι θα επανεξεταστεί ο εν εξελίξει διεθνής διαγωνισμός για τα είκοσι θαλάσσια «οικόπεδα» στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης «στη βάση του εθνικού συμφέροντος και του μέγιστου αποτελέσματος για τη χώρα μας», αντιφάσκει επικίνδυνα με τον εαυτό της. Το εθν... περισσότερα »

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.