,Παγκόσμιο σοκ! Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν την Αψίδα του Θριάμβου στην Παλμύρα

To «κόσμημα» της Παλμύρας, την «Αψίδα του Θριάμβου» που είχε ηλικία σχεδόν 2.000 ετών, κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές.  Η Αψίδα βρισκόταν στην είσοδο του κεντρικού περιστυλίου, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές έχει μείνει όρθιο.  Πρόκειται για την τέταρτη καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο μετά την κατάληψη της περιοχής από την ISIS το Μάιο. 
O επικεφαλής των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Συρίας είπε στο Reuters πως πηγές στην Παλμύρα επιβεβαίωσαν πως η Αψίδα Θριάμβου, ένα κόσμημα στην εξαιρετική συλλογή ερειπίων στην κεντρική πόλη της Συρίας που βρίσκεται μέσα σε μια όαση, είχε ανατιναχθεί.
Οι τζιχαντιστές, που ανατίναξαν ναούς στο χώρο ο οποίος θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τα Ηνωμένα Έθνη, ελέγχουν τη πόλη από τον Μάιο.

.ΠΑΣΟΚ σε Τσίπρα: «Καθαρά και οριστικά, τί θα κάνετε επιτέλους με τον ΦΠΑ στην Εκπαίδευση

Το ΠΑΣΟΚ ζητά από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τη θέση του με αφορμή τις σημερινές προγραμματικές δηλώσεις.
Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει, πως «το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση είναι πολύ σοβαρό, γιατί αφορά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες».
«Δεν μπορεί λοιπόν να αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση με συνεχείς παλινωδίες, αναβολές, διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης και επικοινωνιακά τρικ ενόψει Προγραμματικών Δηλώσεων. Η λανθασμένη και επώδυνη αυτή πρόταση έγινε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και πέρασε στο Μνημόνιο, λόγω των ιδεοληπτικών εμμονών της», επισημαίνει το Κίνημα.
«Τώρα οι ίδιοι έχουν την ευθύνη, να υιοθετήσουν την Πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και να βρουν τα ισοδύναμα μέτρα-μέσω περιορισμού δαπανών- για την απόσυρση του μέτρου», τονίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη.
«Καθαρά και οριστικά επιτέλους. Ο Πρωθυπουργός οφείλει στις προγραμματικές δηλώσεις να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τι θα πράξει η κυβέρνησή του στο συγκεκριμένο θέμα χωρίς μισόλογα και αοριστίες. Όχι με προσωρινή «κατάψυξη», για να το ξεπαγώσουν πάλι μετά από λίγες μέρες. Δεν θα εξαπατήσουν πια κανένα…», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

.Δύο νέες αλλαγές στα capital controls με υπογραφή Τσακαλώτου

Νέες αλλαγές στα capital controls φέρνει η καινούργια απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και η οποία ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Η προηγούμενη απόφαση εξαιρούσε από τους περιορισμούς την «είσπραξη σε μετρητά τουλάχιστον ισόποσου ποσού από πελάτες τους (σ.σ πελάτες των τραπεζών) − πληρωτές εμβασμάτων προς το εξωτερικό, έως κατ’ ανώτατο του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ ανά πελάτη τους− δικαιούχο εμβάσματος, ανά ημερολογιακό μήνα».

Πλέον, σύμφωνα με τη νέα απόφαση που υπέγραψε ο κ. Τσακαλώτος δεν υφίσταται ο περιορισμός των 1.800 ευρώ. Στην επίμαχη παράγραφο αναφέρεται ότι «η δεύτερη υποπερίπτωση της περίπτωσης της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, (ΦΕΚ Α΄ 84), όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση θ΄ της ανωτέρω απόφασης, αντικαθίσταται ως εξής: «ii) είσπραξη σε μετρητά τουλάχιστον ισόποσου ποσού από πελάτες τους−πληρωτές εμβασμάτων προς το εξωτερικό».

Αλλαγές έρχονται και στις συναλλαγές νομικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών προς το εξωτερικό, το ύψος των οποίων δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ανά πελάτη και μέρα. 

Συγκεκριμένα, στη απόφαση πλέον αναφέρεται ότι «συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ η καθεμία, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. 

Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για το κάθε πιστωτικό ίδρυμα».

.Μάχη για την ημερομηνία των εκλογών στη ΝΔ

Την τελική απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για την οριστική ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών που θα αναδείξουν τον επόμενο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας περιμένουν στα στρατόπεδα των τεσσάρων γαλάζιων «μονομάχων».

Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ για την ακριβή ημερομηνία γίνεται στη σκιά των έντονων επικρίσεων που έχει δεχθεί η Επιτροπή και ιδίως ο πρόεδρος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, μετά την περιπέτεια με την υποψηφιότητα Γεωργιάδη, η οποία κρίθηκε εκπρόθεσμη για να επικυρωθεί τελικά το Σάββατο.

Η ημερομηνία της εσωκομματικής κάλπης αποτελεί το πρώτο πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης των υποηφίων, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να επιθυμεί την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν και προκρίνουν ως ενδεδειγμένη ημερομηνία την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, προβάλλοντας ως επιχείρημα τη διασφάλιση της ενότητας της παράταξης που μπορεί να πληγεί από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Η πρότασή του αυτή ωστόσο βρίσκει κάθετα αντίθετους τους έτερους διεκδικητές, Κυριάκο Μητσοτάκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μίας εκτενέστερης χρονικά προεκλογικής περιόδου με εσωκομματικό διάλογο και ακόμα και τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, αφήνοντας αιχμές κατά του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ για προσπάθεια να μην υπάρξει διάλογος στο εσωτερικό του κόμματος. Οι τρεις υποψήφιοι προσανατολίζονται στο στήσιμο της κάλπης στα μέσα Νοεμβρίου.

Μάχη για τη συσπείρωση και την κοινοβουλευτική παρουσία
Η χρονική σύμπτωση της επίσημης έναρξης των εσωκομματικών διαδικασιών με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αποτελεί έναν «άσο» που επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θέλοντας να βγάλει εκτός «κούρσας» τον  37χρονο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος παρουσιάζει σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τη μεγαλύτερη δυναμική.

Έτσι, ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης μέσα στο Κοινοβούλιο, επιχειρώντας να αποκομίσει κυρίως εσωκομματικά ωφέλη, ώστε να υπογραμμίσει με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να δίνει τις μάχες μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, κάτι το οποίο αποτελεί το μείζον «αγκάθι» του Απόστολου Τζιτζικώστα, λόγω της προέλευσής του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Σε αυτό πάντως ο κ. Τζιτζικώστας απαντά ότι «υπάρχει τρόπος και ιστορικά προηγούμενα, και στην Ελλάδα όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να ανταποκρινόμαστε στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου», επισημαίνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ υψηλού επιπέδου στελέχη με τεράστια γνώση του κοινοβουλευτισμού».

Πάντως συνεργάτες του Μακεδόνα υποψηφίου σημειώνουν ότι όσο «ανοίγει» στο κοινό η εσωκομματική διαδικασία και αυξάνεται η ανταπόκριση της κοινωνικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο κ. Τζιτζικώστας για να αποτελέσει τον νέο πρόεδρο της γαλάζιας παράταξης. 

Αντίθετα, τονίζουν, ότι όσο περιορίζεται ο αριθμός των ατόμων που θα προσέλθουν να εκλέξουν τον νέο αρχηγό, τόσο γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Για αυτό το λόγο στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα ρίχνουν όλο το βάρος στο «άνοιγμα» της εκλογικής διαδικασίας.

.Γ. Σταθάκης: Στο τέλος του μήνα στη Βουλή η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Στο τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή, η νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και για τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης σε συνομιλία που είχε σήμερα το μεσημέρι με δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το σύνολο των κόκκινων δανείων, το 5% είναι καταναλωτικά, το 65% μεγάλα επιχειρηματικά και το 35% στεγαστικά και δάνεια των μικρομεσαίων.

«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει θετική αντιμετώπιση των στεγαστικών και των δανείων των μικρομεσαίων» είπε ο υπουργός.

.Μοσκοβισί: Υπάρχει κοινή θέληση να αποφύγουμε ένα νέο δράμα

«Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί.

«Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει τη συμφωνία και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται σε αυτή προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Όπως επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί, «είναι προς το κοινό συμφέρον μας να πετύχουμε. Χαιρετίζω τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Θα δούμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που δούλεψε για να κλείσει η συμφωνία».

«Υπάρχει κοινή θέληση να αποφύγουμε ένα νέο δράμα», ανέφερε επίσης και πρόσθεσε: «Η Κομισιόν είναι εδώ για να βοηθήσει την Ελλάδα και να εξασφαλίσει ότι τα prior action θα εκπληρωθούν. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για την εφαρμογή του προγράμματος».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.