.Πτώση σημείωσαν οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο

Οι καταθέσεις το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, παρουσίασαν περαιτέρω μείωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις τράπεζες υποχώρησε στα 160,5 δισ.ευρω από 161,02 δισ.ευρω που ήταν τον Ιανουάριο.

Από την αρχή του έτους οι καταθέσεις εμφανίζουν μείωση η οποία αθροιστικά τους δύο πρώτους μήνες του έτους αγγίζει τα 2,7 δισ.ευρω.

Σημειώνεται, το σύνολο των καταθέσεων από τον Απρίλιο του 2009, οπότε είχαν φθάσει στο απόγειο τους (237 δισ. ευρώ) έχει μειωθεί κατά περίπου 77 δισ. ευρώ. 

Ποσό το οποίο καλύπτεται από τον δανεισμό των τραπεζών από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

.Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

 Προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, που θα κατατεθεί αύριο, Παρασκευή, στη Βουλή, και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής, εστάλη στα κόμματα, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.

Το σχέδιο νόμου, που παρέλαβαν τα κόμματα, αφορά τα τρία βασικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου, τα οποία περιλαμβάνουν επίμαχες διατάξεις περί άρσης εμποδίων στον ανταγωνισμό στον κλάδο της επεξεργασίας τροφίμων - ρυθμίσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, περί διαθεσιμότητας, περί άρσης περιορισμών στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, κατανομής του κοινωνικού μερίσματος, ΤΑΙΠΕΔ, αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ρυθμίσεων που αφορούν τον κλάδο του τουρισμού, φορολογικών κ.α.

Ειδικότερα, το πολυσέλιδο κείμενο αποτελείται από τρία άρθρα που περιλαμβάνουν, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα, τις φορολογικές ρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος διατίθεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ποσό 450.000.000 ευρώ, προς στήριξη των πολιτών / των οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Για τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
-Το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 - 500 ευρώ.
-Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25%, έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.
-Καταθέσεις σε τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.

-Επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο τον δημόσιο τομέα, ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το Δημόσιο.

.Α. Γιατσενιούκ: Αν η Ουκρανία δεν λάβει τη βοήθεια του ΔΝΤ, θα χρεοκοπήσει

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι η τιμή στην οποία η Ουκρανία αγοράζει το φυσικό άεριο από τη Ρωσία θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου κατά 70% και θα διαμορφωθεί στα 480 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που αναμένεται να επιβληθούν από τον Απρίλιο είναι ένας από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν τη χώρα προς την οικονομική καταστροφή.

«Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής και δημοσιονομικής χρεοκοπίας» προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι κατά το 2014 ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει από 12% ως 14% και, αν δεν ψηφισθούν νόμοι για την υποστήριξη των μέτρων λιτότητας, την εφαρμογή των οποίων ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την σταθεροποίηση της οικονομίας, το ΑΕΠ είναι πιθανόν να μειωθεί κατά 10% εντός του έτους και η Ουκρανία να χρεοκοπήσει.

.Κατέβασαν ρολά τα φαρμακεία

 Επιμένουν στην απεργία διαρκείας οι φαρμακοποιοί, ζητώντας την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου που οδηγεί, όπως αναφέρουν, «στην εξόντωση το φαρμακείο και τη φαρμακευτική περίθαλψη, με απώτερο σκοπό τα φάρμακα να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ» και καλούν τον πρωθυπουργό «να επαναφέρει στην τάξη τους υπουργούς του». 

Την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για κλείσιμο των φαρμακείων ακολουθεί και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, όπως αποφάσισε χθες σε έκτακτη γενική συνέλευση, και έτσι από  σήμερα λειτουργούν μόνο τα διημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δήλωσε ότι τα φαρμακεία θα συνεχίσουν να είναι κλειστά μέχρι και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και αμέσως μετά οι φαρμακοποιοί θα εκτιμήσουν τα δεδομένα και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους. 

Επιπλέον προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ημέρα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου.

Υπερβολική χαρακτήρισε την αντίδραση των φαρμακοποιών ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, καλώντας τους να την ξανασκεφτούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα των φαρμακοποιών και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, βαρύνει αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας. 

.Καταγγέλει «πόλεμο» κατά των ΑΝ.ΕΛ.

Για πόλεμο κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων έκανε λόγο στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρός τους, Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην βουλευτής του κόμματος Γιώργος Νταβρής λειτουργούσε από την αρχή ως άνθρωπος του Σαμαρά μέσα στο κόμμα και προσπαθούσε να συνδεθεί με κάποιους ανθρώπους και να τους χειραγωγήσει, μεταξύ των οποίων οι Γιοβανόπουλος και Γιαταγάνα, που χθες ανεξαρτητοποιήθηκαν.
Πληροφορίες μιλούν εν τω μεταξύ και για τρίτο βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που βλέπει την πόρτα της εξόδου.

.«Η συμφωνία κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά»

Πεπεισμένος ότι οι βουλευτές θα λειτουργήσουν με υπευθυνότητα κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τη συμφωνία με την τρόικα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός τόνισε οτι η συμφωνία κάνει «το μεγάλο βήμα μπροστά, αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας και κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε οτι θα ακολουθήσει η έξοδός στις αγορές, μετά η συζητήση για το χρέος και έτσι μόνο -όπως είπε -αρχίζουμε πια οριστικά να βγαίνουμε από την κρίση και τα μνημόνια».
Αυτό και μόνο μετράει σήμερα και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει πρόσθεσε ο κ.Σαμαράς αναφέροντας χαρακτηριστικά οι βουλευτές μας το ξέρουν, είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει»

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.