.Αριστερός και πλούσιος

Γιώργος Καρελιάς 

Ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός Ιβ Μοντάν προσήλθε κάποτε (δεκαετία του '60 ή του '70) σε μια συνέντευξη Τύπου με ένα πανάκριβο αυτοκίνητο. Ενας δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Πώς γίνεται ένας αριστερός να κυκλοφορεί με ένα τέτοιο αυτοκίνητο;». Και ο Μοντάν, ατάραχος, του απάντησε:* «Καλύτερα, αγαπητέ μου, να είσαι πλούσιος και αριστερός παρά φτωχός και δεξιός». 

Νομίζω ότι είναι μια διαχρονικώς αποστομωτική απάντηση, που θα μπορούσαν κάθε φορά να δίνουν όσοι αριστεροί (με ή χωρίς εισαγωγικά) αποκαλύπτεται ότι έχουν πολλά λεφτά ή μεγάλη περιουσία, που τα απέκτησαν νομίμως ... περισσότερα »

.Μπροστά με όσους θέλουν

Νίκος Μπίστης, Έθνος, 16/12/2013 

Η εικόνα είναι πλέον πεντακάθαρη. Ο λαός της Κεντροαριστεράς μίλησε επανειλημμένα και ποικιλοτρόπως. Οχι μόνο στο Ακροπόλ αλλά σε όλες τις μετρήσεις από τότε που εμφανίστηκε η πρωτοβουλία των «58» για την ελληνική Ελιά. Το μήνυμα δεν μπορούσε να είναι σαφέστερο: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθηλωμένοι στο 20%, ΠΑΣΟΚ κοντά στο 5% και ΔΗΜΑΡ κοντά στο 3%. 
Και «πρώτο κόμμα» με 30% η αδιευκρίνιστη ψήφος, στην οποία στεγάζονται πεισματικά οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι περιμένοντας το επόμενο βήμα, δηλαδή τη συγκρότηση της παράταξης εν όψει ευρωεκλογών. Και ενώ ο ανέ... περισσότερα »

.Είναι πολλά τα λεφτά...

Λατρεύω τις συνωμοσίες και τα μυστήρια όταν τα παρακολουθώ στην τηλεόραση ή τα συναντώ στις σελίδες κάποιου βιβλίου, αλλά δεν τα μπορώ καθόλου στην καθημερινότητά μου. Κι εκείνο που πολύ περισσότερο δεν μπορώ είναι να αιωρούνται ως δήθεν «μυστήρια» γεγονότα και καταστάσεις που μόνο αφελείς χρειάζονται περισσότερο του δεκαλέπτου για να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. 

Παράδειγμα *οι πλειστηριασμοί. Τι δουλειά έχουν οι δανειστές μας με την αδυναμία του ενός ή του άλλου Ελληνα πολίτη να πληρώνει τις δόσεις του στεγαστικού του δανείου; Δικό του και της τράπεζας είναι το πρόβλημα. Κι... περισσότερα »

.Το Σάββατο προς ψήφιση το ν/σ για πλειστηριασμούς

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να συζητηθεί το ερχόμενο Σάββατο το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Πέμπτη θα συζητηθεί την Παρασκευή στην επιτροπή και το Σάββατο θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Τα κριτήρια ένταξης στο καθεστώς προστασίας σύμφωνα με πληροφορίες είναι 25.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 160.000 ευρώ.
Να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε να μην παρακαμφθεί η Βουλή για πλειστηριασμούς και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κάρολο Παπούλια.
"Πρέπει η Βουλή να έχει ρόλο" τόνισε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας την  διαφωνία του για το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί η Βουλή και τα δυο αυτά τα ζητήματα να περάσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. 

.Ι. Στουρνάρας: Τελείωσε μια δύσκολη φάση

 Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group) εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
 «Τελείωσε μια δύσκολη φάση για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά τα προαπαιτούμενα ήταν «πρωτόγνωρα» για τη χώρα, με δυσκολότερο όλων τα ΕΑΣ. 

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, επίσης, ότι σημαντικό ρόλο για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων έπαιξε η άριστη συνεργασία με όλα τα υπουργεία. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μεταξύ 10-20 Ιανουαρίου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 4,9 δισ. ευρώ. 

Σημείωσε ότι έχουν γίνει «βήματα σύγκλισης» σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τέταρτη αξιολόγηση, παραδέχθηκε ωστόσο ότι πολλά από αυτά παραμένουν ανοιχτά.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, η τελική συμφωνία με την τρόικα για τα ΕΑΣ προβλέπει αναδιάρθρωση που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας τους με 3 εργοστάσια ως το τέλος του 2014 και τη δυνατότητα εξαγωγών. 

Το σχέδιο που συμφωνήθηκε προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας, έως τον Μάιο, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό σκέλος. Το πολιτικό θα οδηγηθεί σε άμεση εκκαθάριση, ενώ το στρατιωτικό θα συνεχίσει να λειτουργεί. 

Επιπλέον, συμφωνήθηκε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης (από περίπου 800 υπάλληλοι θα παραμείνουν οι 500), το κλείσιμο ενός εργοστασίου και η μετεγκατάσταση ενός δεύτερου χωρίς απολύσεις. Αν ως το τέλος Δεκεμβρίου 2014 κριθεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε θα ακολουθήσει τη λύση ΕΛΒΟ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

.Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα προσφέρει «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες

 Η Ελλάδα προσφέρει «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας μπαίνει πλέον σε περίοδο ανάκαμψης, έχει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης.
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που προβλήθηκε στο 15ο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link, που πραγματοποιείται σήμερα στο Μετροπόλιταν Κλαμπ, του Μανχάταν, με θέμα:

«Μία Εποχή Ευκαιριών» και απευθυνόμενος σε εκατοντάδες συνέδρους που εκπροσωπούν μεγάλους επενδυτικούς οίκους των Ηνωμένων Πολιτειών, τράπεζες και επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «χειροπιαστά αποτελέσματα» των προσπαθειών του λαού και της κυβέρνησης της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε τα «επιτεύγματα» για την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος, προσφέροντας πλέον η χώρα σε όσους θέλουν να επενδύσουν «red carpet» και όχι «red tape».

.Οι πάγοι της Αρκτικής αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά των Άλπεων λιώνουν με ταχύ ρυθμό

Οι Άλπεις θερμαίνονται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την μέση παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα οι παγετώνες τους να συρρικνώνονται συνεχώς, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Από την άλλη, μια θετική εξέλιξη είναι η ανακοίνωση των επιστημόνων πως παρατητείται σημαντική και μάλλον αναπάντεχη αύξηση των πάγων στην Αρκτική θάλασσα, αν και η έκταση της παγοκάλυψης των βορείων υδάτων παραμένει ακόμα σχεδόν η μισή από ό,τι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ?80.

Τα στοιχεία του δορυφόρου Cryosat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που παρακολουθεί την κατάσταση των πάγων στη Γη, δείχνουν ότι φέτος τον Οκτώβριο ο όγκος του επιπλέοντος πάγου στα αρκτικά νερά αυξήθηκε κατά 50% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. 

Τον Οκτώβριο του 2013 οι πάγοι του Αρκτικού ωκεανού κάλυπταν μια έκταση περίπου 9.000 κυβικών χιλιομέτρων, έναντι 6.000 κυβικών χιλομέτρων τον περυσινό Οκτώβριο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ». 

Οι αρκτικοί πάγοι, εκτός από την μεγαλύτερη έκτασή τους, είναι φέτος επίσης κατά 20% (περίπου 30 εκατοστά) παχύτεροι σε σχέση με πέρυσι.

.Με 462 από τις 621 ψήφους εξελέγη καγκελάριος η Άγγελα Μέρκελ

Καγκελάριος της Γερμανίας για τρίτη φορά εξελέγη η 'Αγγελα Μέρκελ, εξασφαλίζοντας 462 ψήφους από τους 621 βουλευτές που ψήφισαν. Εναντίον της εκλογής της κυρίας Μέρκελ ψήφισαν 150 βουλευτές, ενώ εννέα απείχαν.  

Επιπλέον, 42 βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό έδωσαν αρνητική ψήφο.

Η καγκελάριος θα μεταβεί στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ προκειμένου να λάβει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ακολούθως θα επιστρέψει στην Βουλή για να ορκιστεί ενώπιον του Σώματος. 

Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα ορκιστούν αμέσως μετά και για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση, με κεντρικό θέμα την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

.Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 προβλέπει η ΤτΕ

Στην ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, προβλέπεται ότι το 2014 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,5%, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί για κινδύνους και αβεβαιότητες που ενυπάρχουν στην πορεία εξαιτίας της πόλωσης που παρουσιάζει το πολιτικό κλίμα. 

Ο κ. Προβόπουλος εκφράζει την ανησυχία του, καθώς εντός της επόμενης χρονιάς θα πραγματοποιηθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και συνιστά η οικονομική πολιτική να παραμείνει προσηλωμένη στην πραγματοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να στηριχθεί πλέον στην αύξηση των φόρων. Υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων. 

Και τούτο διότι η δημοσιονομική προσαρμογή, όπως υποστηρίζει η ΤτΕ, βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα έπρεπε στην αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων και σε μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος.

Επιπρόσθετα, συνιστά να ενταθεί η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του Δημόσιου Τομέα με καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών του και των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος 

για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και τέλος τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής αλλά και την εδραίωση ενός κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης.

.Δώστε χρόνο στα παιδιά σας να κατανοήσουν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης

 Ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί κυρίως τους γονείς, είναι η συμπεριφορά των παιδιών τους μέσα στην κρίση και εν συνεχεία, η δική τους συμπεριφορά απέναντι σ' αυτά. Για το πόσο ικανά είναι τα παιδιά να κατανοήσουν το άγχος των γονιών τους που βιώνουν την οικονομική κρίση, μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ψυχολόγος και υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου, Middlesex, Λονδίνου, Διονύσης Σουρέλης. 

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, πολλές φορές οι γονείς αποφεύγουν να μιλούν για θέματα, όπως αυτό της κρίσης, με τα παιδιά τους. Νομίζουν πως έτσι τα προστατεύουν από επίπονα συναισθήματα, νιώθοντας, οι ίδιοι, θλίψη ή ακόμα και ντροπή γ'  αυτά που δεν μπορούν να τους προσφέρουν. 

«Αυτή η συμπεριφορά όμως επιφέρει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν» είπε ο κ. Σουρέλης και πρόσθεσε: «Τα παιδιά βιώνουν άγχος και πιθανώς να αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα, όπως απόρριψη, αφού κανείς δεν βρίσκεται εκεί να εκπληρώσει τις ανάγκες τους, συναισθηματικές ή υλικές».

.«Ικανοποίηση για την προσέγγιση κοινά αποδεκτής λύσης για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ»

Την ικανοποίησή του για την προσέγγιση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ με την τρόικα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, ειδικότερα, ότι η κοινά αποδεκτή λύση προς την οποία κατευθύνεται η Ελλάδα με την τρόικα για το θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ συνδυάζεται με τις γενικότερες επιλογές που κάνει η ΕΕ στον τομέα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. 

«Δεν μπορεί, ρητορικά, να τασσόμαστε πολιτικά υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας και μετά να δημιουργούνται προβλήματα νομικά ή τεχνικά» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που αυτό ετέθη και πηγαίνουμε σε λύση».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ και την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. «Εμείς θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική τους, αρκεί να υπάρξουν δείγματα καλής πίστης και συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές αρχές» δήλωσε, χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος, ειδικότερα στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα, ούτε για ένα ζήτημα που αφορά μόνο το όνομα, αλλά για ένα βαθύτερο ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, διεθνές ζήτημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και πανευρωπαϊκό ζήτημα κριτηρίων της Κοπεγχάγης που όλα τα κράτη- μέλη πρέπει να πληρούν.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί επί ελληνικής Προεδρίας θα αρχίσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Σερβίας με την ΕΕ. «Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για την ενσωμάτωση της Σερβίας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσόβου, γιατί με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.