.Ζεστό χρήμα 3,5 δισ. ευρώ «επέστρεψε» στις τράπεζες


Επιστροφή των καταθετών στα γκισέ των τραπεζών τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το Δημόσιο αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 3,5 δισ. ευρώ περίπου, αγγίζοντας τα 161,95 δισ. από 158,8 δισ. που ήταν στο τέλος Ιουνίου.
Συγκεκριμένα στις καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η εισροή των καταθέσεων άγγιξε τα 3,3 δισ. ευρώ, καθώς το συνολικό τους απόθεμα έφθασε τα 153,9 δισ. ευρώ από τα 150,6 δισ. ευρώ του Ιουνίου.

Πάντως η συγκεκριμένη αύξηση των καταθέσεων δεν λύνει το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών καθώς από την αρχή του 2010 η εκροή των καταθέσεων έχει ξεπεράσει τα 83 δισ. ευρώ.
To ισχυρότερο πλήγμα το τραπεζικό σύστημα το δέχθηκε κατά την περίοδο Μαίου -Ιουνίου 2012 όταν η αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις είχαν  ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν από τις τράπεζες περίπου 18 δις. καταθέσεις που αναζήτησαν ασφαλέστερους προορισμούς.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για την παραμονή της χώρας στο ευρώ αλλά και τα θετικά αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεων που είχε ο Πρωθυπουργός με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για επιτυχία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, επιδρώντας θετικά στο οικονομικό κλίμα.

Όπως αναφέρει και πρόσφατη μελέτη της Αlpha Bank κάθε φορά που υπάρχει και μικρή έστω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξάνονται. 

Αυτό συνέβη τον Ιούλιο –Αύγουστο 2011 μετά τις αποφάσεις για την Ελλάδα της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011, τον Δεκέμβριο του 2011 όταν η αβεβαιότητα που επικρατούσε μετριάστηκε με την καταβολή (με καθυστέρηση 3 μηνών) της 6ης δόσης του δανείου των 110 δις. αλλά και τον φετινό Μάρτιο -Απρίλιο μετά την ολοκλήρωση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η επιστροφή των καταθέσεων θα επιταχυνθεί με την ολοκλήρωση των διαδικασιών  της ανακεφαλαιοποίησης.  

.Το νέο χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν όσοι καταθέσουν πινακίδες


Δεν έχουν τέλος οι οικονομικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ενός ειδικού τέλους ακινησίας για την κατάθεση των πινακίδων.

Εάν τελικά το νέο μέτρο «κλειδώσει», οι ιδιοκτήτες που θα καταθέσουν πινακίδες στο τέλος της χρονιάς με την αιτιολογία της προσωρινής ακινησίας, θα κληθούν να πληρώσουν ένα αντίτιμο, τη στιγμή που αυτό μέχρι τώρα γίνονταν δωρεάν.

Ανάλογη επιβάρυνση βάραινε μέχρι τώρα τους κατόχους σκαφών αναψυχής, για τα οποία το Τέλος Ακινησίας κυμαίνεται από 10 έως και 100 ευρώ για ένα χρόνο ανάλογα με τα μέτρα του πλωτού. 

Αιτία για την πιθανή επιβολή του νέου μέτρου, είναι ο αριθμός κατάθεσης πινακίδων, ο οποίος άγγιξε τις περίπου 745.000 τα τελευταία τρία χρόνια. Μάλιστα, μόνο την περασμένη χρονιά καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ, με 365.000 οχήματα. Ο ρυθμός αυτός προβλημάτισε τα μέλη της κυβέρνησης, που βλέπουν τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας να μειώνονται.

Ο στόχος του υπουργείου, είναι να αυξηθούν τα έσοδα, να μειωθεί ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων οχημάτων στους δρόμους, αλλά και να αυξηθούν οι οριστικές διαγραφές των ΙΧ, καθώς με το καθεστώς της προσωρινής ακινησίας πολλά αυτοκίνητα μεταβιβάζονται για ελάχιστα χρήματα, ενισχύοντας τη φοροδιαφυγή.

Από το μέτρο, όπως φαίνεται θα εξαιρεθούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, οι έμποροι αυτοκινήτων αλλά και οι ναυτικοί.

.Τα αποτελέσματα των αγώνων ρεβάνς για το Champions League


Σε αγώνες-ρεβάνς για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ σημειώθηκαν τα αποτελέσματα (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα):

Παναθηναικός-Μάλαγα (Ισπανία) 0-0 (0-2)

Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Σπαρτάκ Μόσχας(Ρωσία) 1-1 (1-2)

Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Γκλάντμπαχ (Γερμανία) 1-2 (3-1)

Λιλ (Γαλλία)-Κοπεγχάγη (Δανία) 1-0 (0-1)

* διεξάγεται παράταση

Κλουζ (Ρουμανία)-Βασιλεία (Ελβετία) 1-0 (2-1)

Σέλτικ (Σκοτία)-Χέλσινγκμποργκ (Σουηδία) 2-0 (2-0)

Αντερλεχτ (Βέλγιο)-ΑΕ Λεμεσού (Κύπρος) 2-0 (1-2)

Μάριμπορ (Σλοβενία)-Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) 0-1 (1-2)

Ουντινέζε (Ιταλία)-Μπράγκα (Πορτογαλία) 1-1 (1-1) * 4-5 στα πέναλτι

Χαποελ Κιρ.Σμόνα (Ισραήλ)-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) 1-1 (0-2)

.Γ. Στουρνάρας: Δεν είναι βιώσιμο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


«Μη βιώσιμο» χαρακτήρισε στη Βουλή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με βάση την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».
Κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων αυξάνει το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 10 δισ. σε 50, 

ο κ. Στουρνάρας έδωσε την δυνατότητα με αναδιατύπωση που επέφερε, για μεγαλύτερη καθυστέρηση στην δημοσίευση των εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων των τραπεζών (τέσσερις μήνες έναντι τριών της αρχικής πρόβλεψης) - πάντα με σχετική υπουργική απόφαση. 

Σε σχέση με το οικονομικό έτος 2011 ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως όλες οι τράπεζες κατέθεσαν με παράταση τις εκθέσεις τους τον Απρίλιο - πλην της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

."Πράσινο φως" από το υπουργείο Οικονομικών για 35 εκατ. ευρώ στην ΚΕΔΕ


Ποσό 35 εκατ. ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), καθώς διαπιστώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι η σχετική πίστωση είναι διαθέσιμη προς ανάληψη, και αφού ελήφθησαν υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά, όπως επισήμανε, την οδηγία του πρωθυπουργού αναφορικά με την απόδοση της δ΄ δόσης των οφειλών του Δημοσίου προς τους δήμους, ύψους 213,875 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών με την ηγεσία της ΚΕΔΕ, ενώ οι δήμοι της χώρας παραμένουν κλειστοί επί διήμερο, λόγω των οφειλών του Δημοσίου προς αυτούς.

.Με κινητοποιήσεις απειλούν οι νοσοκομειακοί γιατροί


Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει ο χώρος της Υγείας, καθώς μετά τους φαρμακοποιούς που προχωρούν σε αναστολή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από 1η Σεπτεμβρίου και τους συμβεβλημένους γιατρούς  που αποφάσισαν αναστολή της συνεργασίας με τον Οργανισμό από 3 Σεπτεμβρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία - καταγγελία στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη.

Με το εξώδικο, ο Ιατρικός Σύλλογος ζητεί εξηγήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, την απευθείας χρηματοδότηση, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ιατρών, τη δημιουργία διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου, με το αν διενεργήθηκε Μειοδοτικός Διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ 

μέσω τηλεφωνικής κλήσης και σχετικά με την ταυτόχρονη πληρωμή όλων για τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από τον Διοικητή έως τον τελευταίο λειτουργό του ή την εθελοντική τους συμμετοχή.
«Εάν δεν λάβουμε ρητές διαβεβαιώσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός μας» υπογραμμίζει ο ΙΣΑ.

Από την άλλη πλευρά, οι νοσοκομειακοί γιατροί απειλούν με «σκληρές κινητοποιήσεις» αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη περικοπή «επιπλέον 8% στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο», δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν ούτε ένα ευρώ από τον μισθό τους.

.Σόιμπλε - Ντε Γένκερ: Η έκθεση της τρόικας, προϋπόθεση για πρόσθετη βοήθεια


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ολλανδός ομόλογός του Γιαν Κις ντε Γέγκερ δήλωσαν ότι δεν μπορούν να γίνουν εικασίες για την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα πριν από την έκθεση της τρόικας για την κατάστασης της οικονομίας της χώρας, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες» για τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός πριν από τη συνάντηση που είχε χθες με τον Γερμανό ομόλογό του στη Χάγη, προσθέτοντας ότι θα εργασθεί με τον κ. Σόιμπλε για την «αποτελεσματική» εποπτεία των τραπεζών.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και όλοι συμφωνούμε να μην κάνουμε εικασίες πριν έχουμε αυτή την έκθεση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
«Αυτό στο οποίο επιμέναμε πάντα είναι ότι οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους ως αντάλλαγμα για τα δάνεια. Και αυτό πρέπει να αντανακλάται στην έκθεση της τρόικας. 
Η έκθεση αυτή αφορά τη χορήγηση δόσεων με το υφιστάμενο πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Ντε Γέγκερ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «αντιρρήσεις» στην Γερμανία και την Ολλανδία όσον αφορά ένα νέο πρόγραμμα ή περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα.

.M. Μόντι: Τα υψηλά "σπρεντ" συνιστούν "σοβαρό πρόβλημα"


Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι προειδοποιεί ότι τα υψηλά "σπρεντ" συνιστούν "σοβαρό πρόβλημα" για την Ιταλία, αλλά επίσης "κίνδυνο για τις χώρες που φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτά", σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο Μάριο Μόντι παραδέχεται ότι το επίπεδο των "σπρεντ", η διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται μία χώρα και των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Γερμανία, η οποία χρηματοδοτείται με πολύ χαμηλά επιτόκια, "παραμένουν σοβαρό πρόβλημα".

"Οχι μόνο για τα κράτη, αλλά επίσης για τις επιχειρήσεις που πρέπει να χρηματοδοτηθούν σε χώρες όπως η δική μας, το κόστος είναι πολύ υψηλό... Είναι ένας παράγοντας που αλλοιώνει σοβαρά τον διεθνή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων", προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας

.Ελληνικά ροδάκινα σε σχήμα ντόνατς για γκουρμέ πελάτες


Ροδάκινα που το σχήμα τους θυμίζει ντόνατς, νεκταρίνια σε άσπρο χρώμα εξωτερικά, κίτρινα δαμάσκηνα αλλά και βερικοκοδαμάσκηνα, που συνδυάζουν σ' ένα φρούτο «διπλή γλύκα», είναι προϊόντα που δεν θα τα βρουν εύκολα οι καταναλωτές στα μανάβικα της γειτονιάς τους ή στις λαϊκές αγορές.

Αποτελούν ξεχωριστές ποικιλίες φρούτων που αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται σε λίγα κτήματα της Ημαθίας και της Πέλλας, στη Βόρεια Ελλάδα, 

κερδίζουν ολοένα και περισσότερους «πόντους» στον ουρανίσκο των γκουρμέ πελατών, αλλά φέρνουν και ικανοποιητικά- σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία- κέρδη στο πορτοφόλι των καλλιεργητών.

Τα επίπεδα ροδάκινα και τα επίπεδα νεκταρίνια δεν είναι κάποια καινούρια ανακάλυψη, καθώς υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η εμπορική τους εκμετάλλευση στη χώρα μας άρχισε να κάνει τα πρώτα της «βήματα» τα τελευταία χρόνια.

.Περιοδεία σε Ασία και ρωσική Άπω Ανατολή ξεκινά η Χίλαρι Κλίντον


Περιοδεία σε διάφορες περιοχές της Ασίας, αλλά και τη ρωσική Άπω Ανατολή, θα πραγματοποιήσει η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον για να υπογραμμίσει την αυξανόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή, δήλωσε την Τρίτη, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα αναχωρήσει την Πέμπτη για την Κίνα, τις Νήσους Κουκ, την Ινδονησία, το Ανατολικό Τιμόρ, το Μπρουνέι και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

Οι αυξανόμενες διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είναι πιθανό να είναι μέρος των συνομιλιών της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, αν και δεν είναι σαφές ακόμη εάν θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο.

Η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στο Βλαδιβοστόκ, στο τέλος του ταξιδιού της, και πριν από την σύνοδο του APEC του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.