.Κίνδυνος για «παγκόσμιο πόλεμο»

Μια ένοπλη επέμβαση στη Συρία θα σημάνει τον κίνδυνο «ενός παγκόσμιου πολέμου», προειδοποίησε ο καθολικός επίσκοπος Χαλεπίου Αντουάν Άουντο, ενώ η εφημερίδα του Βατικανού επέκρινε την έλλειψη «σύνεσης» από την πλευρά των Δυτικών που εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Την ίδια ώρα, 53 στρατιώτες και 16 αντάρτες σκοτώθηκαν στην πόλη Χανασίρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην ιστορική παλιά πόλη της Δαμασκού που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, έπεσαν τέσσερα βλήματα όλμων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν, τόνισε πως οι ειδικοί του οργανισμού συνέλεξαν δείγματα και άκουσαν τις μαρτυρίες θυμάτων από την επίθεση με χημικά, εκφράζοντας την διαμαρτυρία του για τα πυρά που δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας στις αιτιάσεις Βρετανίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας, επεσήμανε πως οι δυτικοί δεν είναι σε θέση να παράσχουν αποδείξεις που θα αποδεικνύουν τις κατηγορίες περί επίθεσης με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση".
«Όλα θα εκτυλιχτούν αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

.Μέχρι τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις για ΕΑΣ ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Έως το τέλος Αυγούστου πρέπει να υποβληθούν στην τρόικα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΕΛΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η όλη διαδικασία για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών, η οποία θα είναι διαφορετική για κάθε μια επιχείρηση, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

   Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, διεξήχθησαν στο υπουργείο Οικονομικών διαδοχικές συσκέψεις, υπό τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά (για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου (για ΛΑΡΚΟ).

      Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέλη των διοικήσεων των εταιρειών που συμμετείχαν στις συσκέψεις, αλλά και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ανά εταιρεία φέρεται να προκρίνονται, έως τώρα, τα εξής:

   Για τα ΕΑΣ, το μείζον πρόβλημα είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004-2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

   Η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους των ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93%- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό σκέλος. Έτσι, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει την κατ' εξαίρεση παροχή  ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5%- 7% του τμήματος των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς. 

Στη συνέχεια, προτείνεται η ένταξη των ΕΑΣ στο άρθρο 14 Β του ν. 3429 (στο οποίο εντάχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με τροπολογία η ΕΡΤ) και που προβλέπει την κατάργηση- συγχώνευση- αναδιάρθρωση μονάδων και την απόσπαση περιουσιακών στοιχείων. Θεωρείται κομβικό σημείο η επανεκκίνηση της εταιρείας, καθώς στο σκέλος των πυρομαχικών υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

.Ξεκινούν οι πωλήσεις προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας»

Επιτρέπονται από 1ης Σεπτεμβρίου οι πωλήσεις προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας», κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από  τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.
Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

   Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
α.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β.Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ.Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
   Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.
   Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.
   Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

   Τα παραπάνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

.Συναντήσεις Αντ. Σαμαρά με εκπροσώπους της IBM και της Νεστλέ

Στο πλαίσιο της προσέλκυσης νέων επενδύσεων και υποβοήθησης της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και πάντα με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τους υπευθύνους της IBM και της Nestle Ελλάδας.

 Με τη Βιρτζίνια Ρομέτι Πρόεδρο και CEO της ΙΒΜ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της IBM Ελλάδας  Σπύρο Πουλίδα, συζήτησαν την πρόθεση της κυβέρνησης να αναδείξει σταδιακά τη χώρα σε Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίαας για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δεξιότητες, προσελκύοντας επενδύσεις και αξιοποιώντας το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

 Η εταιρεία εμφανίζεται έτοιμη για συνεργασία με ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας εκπαίδευση και προγράμματα για την ενίσχυσή τους. Ένα ακόμη πρότζεκτ της εταιρίας είναι η δημιουργία κέντρου bussiness analytics για επενδύσεις στην Ευρώπη. Η επέκταση της δραστηριότητας της εταιρίας θα δημιουργήσει περί τις 120 νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού.

Εξάλλου, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό διευθυντή της Νεστλέ κ. Laurent Freiex συζητήθηκε το πρόγραμμα της εταιρείας για την επέκταση της επένδυσής της που αφορά την συνεργασία με έλληνες προμηθευτές για τα τέσσερα εργοστάσια που έχει στην χώρα μας. Η Νεστλέ έχει επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη 10.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. 

Στη χώρα μας αντιστοιχεί η δημιουργία 600 θέσεων απασχόλησης και πρόκειται για προσωπικό που θα εκπαιδεύει και θα απασχολεί για τουλάχιστον τρία χρόνια η εταιρία.

.Γερμανία: Να υπάρξει «ξεκάθαρη κι ενωμένη» αντίδραση αν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ κάλεσε σήμερα να υπάρξει μια «ξεκάθαρη και ενωμένη» διεθνής αντίδραση εάν επαληθευτεί η χρήση χημικών όπλων από το στρατό της Συρίας. Η Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον το Σαββατοκύριακο σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα που καταγγέλθηκε ότι έγινε την περασμένη εβδομάδα, είπε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ επισήμανε πως το Βερολίνο πιστεύει ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να χρησιμοποίησε χημικά όπλα και πρόσθεσε ότι «η επίθεση αυτή δεν πρέπει να μην έχει συνέπειες», τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητη μια διεθνής απάντηση, ξεκάθαρη και ενωμένη».

«Τα περιστατικά, οι εικόνες, οι αναφορές των αυτοπτών μαρτύρων, οι ανακοινώσεις των διεθνών οργανισμών δυστυχώς μιλούν ξεκάθαρα», δήλωσε ο Ζάιμπερτ, κάνοντας λόγο για «σπάσιμο ενός ταμπού» και μια «κατάφωρη παραβίαση» της διεθνούς συνθήκης για τα χημικά όπλα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η χώρα του θα ενέκρινε πιθανή ανάληψη «δράσης» εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις. «Η χρήση χημικών όπλων μαζικής καταστροφής θα ήταν ένα έγκλημα εναντίον του πολιτισμού. Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση τέτοιων όπλων, η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναλάβει δράση. 

Η Γερμανία θα είναι μεταξύ εκείνων που θα φροντίσουν να υπάρξουν συνέπειες», είπε ο Βεστερβέλε, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο των Γερμανών πρεσβευτών στο Βερολίνο. «Στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε στενές επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη και τους συμμάχους μας», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει τη φύση των σεναρίων που συζητώνται όσον αφορά την ανάληψη δράσης.

.Σήμερα τα ονόματα για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για 2.500 άνεργες

Ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η αξιολόγηση των προτάσεων για την ένταξη και έγκριση έργων στο Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας». Η λίστα ονομάτων των επιτυχουσών γυναικών αναρτήθηκε σήμερα στις ιστοσελίδες: http://www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.efepae.gr καιwww.epeaa.gr .
Όπως υπενθυμίζεται από το υπουργείο, επειδή το ενδιαφέρον ήταν σημαντικό και ένας μεγάλος αριθμός προτάσεων αξιολογήθηκε θετικά, αποφασίστηκε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Προγράμματος από 40 εκατ. ευρώ σε 77 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη αύξηση των ωφελουμένων από 1.267 σε 2.444 γυναίκες.

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην τόνωση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας πρόσθετων δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας άνεργων, απολυμένων, απειλούμενων από ανεργία και αυτοαπασχολούμενων κάτω από το όριο της φτώχειας γυναικών, από 18 έως 64 ετών σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας.

."Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" χαρακτήρισε την επίθεση ο Γάλλος πρωθυπουργός

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε την Κυριακή στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, όσον αφορά την επίθεση που φέρεται να διενεργήθηκε με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, πως "η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να γίνεται αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", απορρίπτοντας ωστόσο εμμέσως κάθε άμεση δράση από τη Γαλλία.

"Έχουμε μία απαίτηση, η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών να μπορέσει να κάνει την έρευνά της πλήρως, ελεύθερα και γρήγορα ώστε να αποδειχθεί η αλήθεια", δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Αυστραλίας Ντέιβιντ Κάμερον και Κέβιν Ραντ και με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
 
"Αποδεικνύεται πως, χωρίς αμφιβολία, σίγουρα στην πράξη, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του", συνέχισε ο Ερό.

"Όταν η έρευνα αυτή τελειώσει, αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα μία σταθερή απόφαση, μία σαφή απόφαση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να γίνεται αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε.

.«Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν σίγουρα σφάλμα»

Τις ευθύνες του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στην Νομισματική Ένωση αναγνώρισε ο αρχηγός των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σίγουρα ορθή, αλλά η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν σίγουρα σφάλμα», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Der Spiegel» και τόνισε ότι ήταν μεν η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων που αποφάσισε την ένταξη, αλλά και όλες οι συντηρητικές κυβερνήσεις είχαν τότε συμφωνήσει.

.Κουκουλοφόροι κλείδωσαν τους μοναχούς μέσα σε μοναστήρι της Θήβας

Πρωτοφανείς καταστάσεις για τους μοναχούς και τις καλόγριες στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου...

Λίγο μετά τις 18.00, οι πέντε δράστες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, μπήκαν στην Ιερά Μονή του Αγ. Γεωργίου, στο Μαυρομάτι Θηβών και με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν τους τέσσερις από τους πέντε μοναχούς και μία καλόγρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι δράστες τους κλείδωσαν σε δωμάτιο του μοναστηριού, προκειμένου να αφαιρέσουν, όπως δήλωσαν στον ηγούμενο, θησαυρό που βρίσκονταν θαμμένος στο προαύλιο του μοναστηρίου. 

Η επιχείρησή τους, όμως είχε άδοξο τέλος. Λίγο αργότερα έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί, που κατάφεραν να συλλάβουν τους δύο από τους πέντε δράστες. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών που διαφεύγουν συνεχίζονται και θεωρείται θέμα χρόνου, η σύλληψή τους...

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.