.Η Λαγκάρντ προειδοποιεί

Η ευρωζώνη κινδυνεύει να υποστεί μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, απευθύνοντας έκκληση στους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι έτοιμοι να ενεργήσουν για να προστατεύουν την οικονομική ανάκαμψη που έχει μόλις ξεκινήσει.
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που θα μπορούσε να επηρεάσει την καταναλωτική δαπάνη, η οποία είναι και βασική για την έξοδο της ευρωζώνης από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής αδυναμίας, δήλωσε η κα Λαγκάρντ μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

.Ο Γιανουκόβιτς είχε ζητήσει από τον Πούτιν στρατιωτική επέμβαση

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στρατιωτική βοήθεια «για να υπερασπιστεί τον ουκρανικό λαό», δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βιτάλι Τσούρκιν.

Μιλώντας ενώπιον του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Τσούρκιν επικαλέστηκε ένα «μήνυμα» το οποίο απηύθυνε ο Γιανουκόβιτς στον Πούτιν και στο οποίο ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».

Ο Τσούρκιν τόνισε ότι στην επιστολή του, ο Γιανουκόβιτς ανέφερε πως «υπό την επίδραση δυτικών κρατών, διαπράττονται πράξεις τρομοκρατίας και βίας. Άνθρωποι διώκονται για γλωσσικούς και πολιτικούς λόγους. 

Έτσι καλώ τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Πούτιν και του ζητώ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ειρήνη, ο νόμος και η τάξη, η σταθερότητα» καθώς και «να προασπιστεί ο λαός της Ουκρανίας».

Ο Τσούρκιν κρατούσε ένα αντίγραφο της επιστολής αυτής, το οποίο επέδειξε στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

.Διπλωματικό μπρα ντε φερ για την Ουκρανία

Σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ Δύσης-Ρωσίας με επίκεντρο της εξελίξεις στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί η κρίση στην περιοχή. 

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε αυστηρά τη νέα ουκρανική ηγεσία πως δεν «θα αντέξει» και πως σύντομα θα ανατραπεί με ένα νέο, πιο αιματηρό πραξικόπημα. 

Η Ρωσία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω σε μία περιοχή που εντάσσεται ιστορικά και γεωπολιτικά στη σφαίρα επιρροής της, χρησιμοποιώντας ακόμα και στρατιωτικά μέσα. 

Την ίδια ώρα οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν τη Μόσχα με οικονομικές και άλλες κυρώσεις, κάνοντας επιμέρους, ενδεικτικές ωστόσο της δυσαρέσκειάς τους, κινήσεις όπως η αποχή Γαλλίας και της Γερμανίας από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις του G8 στο Σότσι, η αποχή των υπουργών της Βρετανίας από τους παραολυμπιακούς του Σότσι κλπ.

Επικοινωνία Μέρκελ με Ομπάμα και Πούτιν

Ταυτόχρονα, υπήρξε μία σειρά τηλεφωνικών επαφών μεταξύ ηγετών, όπως αυτή της Άνγκελα Μέρκελ με το Βλαντιμίρ Πούτιν και το Μπάρακ Ομπάμα, όπου, με βάση όσα ανακοινώθηκαν εκ των υστέρων, κατέστη ακόμη πιο σαφές ότι οι δυτικοί επιχειρούν να ασκήσουν κάθε είδους διπλωματική πίεση στη Μόσχα. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει σειρά τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες συμμαχικών κρατών. 

Κι ενώ η Ρωσία έχει ισχυριστεί ότι οι ενέργειές της είναι στο πλαίσιο συμφωνιών με το Κίεβο, Μέρκελ και Ομπάμα εγκαλούν τη Μόσχα για παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου. 

Στο Κίεβο ο Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μεταβαίνει στο Κίεβο την Τρίτη, διαβεβαιώνοντας την Ουκρανία ότι οι ΗΠΑ μπορούν να της παράσχουν την πολιτική και οικονομική βοήθεια που χρειάζεται.

Δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου

Νωρίτερα, η τοπική Βουλή αυτόνομης περιοχής της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι στις 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της χερσονήσου.

.Το παρασκήνιο της παραμονής στο ευρώ

«Ποιοι κινούν τα νήματα στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος του βιβλίου δύο εκ των καλύτερων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, της Κέρστιν Γκάμελιν της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ και του Ράιμουντ Λεβ της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης ORF. Η ελληνική περιπέτεια, τα σενάρια για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, οι θυελλώδεις διάλογοι στο G20 στις Κάννες, η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και το γενικότερο παρασκήνιο της κρίσης καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος των 338 σελίδων του βιβλίου.

 Όπως γράφει σήμερα το «*Έθνος*», ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι συγγραφείς στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έ... περισσότερα »

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.